Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Χρειάζομαι γυαλιά; 8 ενδείξεις ότι μπορεί να χρειάζεστε γυαλιά

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 8/12/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν προβλήματα όρασης μέχρι να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες, όπως να αλληθωρίζουν σε πινακίδες, να δυσκολεύονται να διαβάσουν μικρά γράμματα ή να έχουν συχνούς πονοκεφάλους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορεί να χρειάζεστε συνταγογραφούμενα γυαλιά;

"Στον κόσμο της οφθαλμολογίας the τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να χρειάζεστε γυαλιά μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένοι ασθενείς αρχίζουν να δυσκολεύονται να διαβάσουν τις πινακίδες του δρόμου από απόσταση, ενώ άλλοι παρατηρούν ότι οι λεπτομέρειες ενός τοπίου δεν είναι τόσο ευκρινείς όσο παλιά", λέει η οπτομέτρης του Lentiamo Eliška Malinová, Bc.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα από την Eliška και τους ειδικούς του Lentiamo σχετικά με οκτώ κοινά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για γυαλιά. Μάθετε για τις οπτικές διαταραχές που απαιτούν διορθωτικούς φακούς, καθώς και συμβουλές από ειδικούς για το πότε είναι σημαντικό να ελέγξετε τα μάτια σας.

Επιπτώσεις των προβλημάτων όρασης στην καθημερινή σας ζωή

Οι προκλήσεις που προκαλούν τα προβλήματα όρασης επεκτείνονται σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η οδήγηση, η ανάγνωση, ο αθλητισμός, ή η χρήση υπολογιστών. Η δυσκολία στην καθαρή όραση μπορεί να εμποδίσει σημαντικά αυτές τις δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων όρασης.

Γνώσεις οπτομέτρη

"Στην καρέκλα του οπτομέτρη μας, βλέπουμε επίσης τους τρόπους με τους οποίους η μη διορθωμένη όραση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας μαθητής που δυσκολεύεται να διαβάσει τον πίνακα, ένας επαγγελματίας οδηγός που έχει κάποιο πρόβλημα να δει τις πινακίδες στο δρόμο, ή μια γιαγιά που δεν μπορεί πια να διαβάσει τα αγαπημένα της βιβλία, καθώς τα παλιά της γυαλιά δεν είναι αρκετά ισχυρά. Αυτές είναι καθημερινές προκλήσεις που τα γυαλιά μπορούν να μετατρέψουν σε πολύ πιο άνετες εμπειρίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

"Τα προβλήματα με την όραση μπορεί να μοιάζουν με αλληθωρισμό κατά τη διάρκεια συνομιλιών, συχνούς πονοκεφάλους μετά από πολύωρη ενασχόληση με την οθόνη ή ακόμη και με το να μπερδεύετε τους φίλους με τους ξένους. Ευτυχώς, τα γυαλιά είναι μια εξαιρετική λύση για αυτό."

Eliška Malinová, Bc.

Σημάδια ότι χρειάζεστε γυαλιά

άτομο που στραβίζει από την καταπόνηση των ματιών στο γραφείο με τα γυαλιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προβλήματα όρασης για κοντινή ή μακρινή απόσταση. Περίπου ένα δισεκατομμύριο από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν προβλήματα όρασης που μπορούν να προληφθούν ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Για να διαπιστώσετε αν ανήκετε σε αυτούς που μπορεί να έχουν προβλήματα όρασης, εξετάστε αυτά τα οκτώ κοινά σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι χρειάζεστε γυαλιά.

Θολή όραση

Η επίμονη θολή όραση είναι μια σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να χρειάζεστε γυαλιά. Εάν τα αντικείμενα (κοντινά ή μακρινά) φαίνονται θολά ή ασαφή, η όρασή σας μπορεί να ωφεληθεί από κάποιο είδος διόρθωσης. Η δυσκολία να βλέπετε οδικές πινακίδες ή να κρατάτε το αναγνωστικό υλικό σε μεγαλύτερη απόσταση είναι μερικά μόνο σημάδια που δείχνουν ότι τα γυαλιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καθαρίσει η όρασή σας.

Ζάλη

Τα μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα ή η χρήση λάθος συνταγογραφούμενων γυαλιών μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, πονοκεφάλους ή ναυτία. Εάν πιστεύετε ότι τα συμπτώματά σας μπορεί να προέρχονται από την όρασή σας, επικοινωνήστε με έναν οφθαλμίατρο για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Καταπόνηση και κόπωση των ματιών

Η παρατεταμένη ανάγνωση ή χρήση ψηφιακών συσκευών χωρίς κατάλληλη διόρθωση όρασης, όπως στο σχολείο ή στην εργασία, μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση και κόπωση των ματιών. Τα συχνά αισθήματα δυσφορίας ή κόπωσης στα μάτια σας θα πρέπει να σας ωθήσουν να εξετάσετε τα γυαλιά ως επιλογή για ανακούφιση.

Επιπλέον, εάν δεν χρησιμοποιείτε την κατάλληλη διόρθωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (σε όρους ετών), το υλικό του ενδοφακού μπορεί να κουραστεί ή να εξασθενήσει. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια.

Διπλή όραση

Η διπλή εικόνα ενός αντικειμένου μπορεί να σημαίνει μια κατάσταση γνωστή ως διπλή όραση ή διπλωπία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διπλωπίας που μπορεί να σημαίνουν προβλήματα για το ίδιο το μάτι ή να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή, υποκείμενη πάθηση. Ανάλογα με την αιτία, η διπλωπία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διορθωθεί με τη σωστή συνταγή γυαλιών.

Πάντα να συμβουλεύεστε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας εάν εμφανίσετε ξαφνική διπλωπία. Αν και γενικά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, η ξαφνική εμφάνιση διπλής όρασης μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας.

Δυσκολία στην όραση τη νύχτα

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη νυχτερινή οδήγηση, όπως μειωμένη ορατότητα ή αυξημένη ευαισθησία στη λάμψη, η όρασή σας μπορεί να χρειάζεται διόρθωση. Τα γυαλιά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά σας να πλοηγείστε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αντιμετωπίζοντας το υποκείμενο πρόβλημα όρασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διασφάλιση της ασφαλούς οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τρίψιμο των ματιών

Τα προβλήματα όρασης μπορεί να προκαλέσουν κόπωση των ματιών που οδηγεί σε συχνό τρίψιμο των ματιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γυαλιά μπορούν να αποτρέψουν την καταπόνηση και την κόπωση των ματιών, μειώνοντας την ανάγκη των ματιών σας να εργάζονται περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Αυτές οι συνήθειες μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των ματιών ή σε τραυματισμό των ματιών, εάν δεν αντιμετωπιστούν.1

Κλείσιμο του ματιού και κλίση του κεφαλιού

Εάν το αλληθώρισμα για να εστιάσετε τα αντικείμενα έχει γίνει μια συνήθης αντίδραση, ήρθε η ώρα να δώσετε προτεραιότητα σε μια οφθαλμολογική εξέταση για γυαλιά. Το τακτικό αληθώρισμα ή η κλίση του κεφαλιού σας επηρεάζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι, γεγονός που μπορεί να κάνει τις λεπτομέρειες πιο καθαρές. Ωστόσο, το αλληθώρισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσφορία και καταπόνηση.

Πονοκέφαλοι

Οι επίμονοι πονοκέφαλοι μετά το διάβασμα ή τη χρήση οθόνης, ιδίως όταν αρχίζουν γύρω στο μεσημέρι, μπορεί να συνδέονται με προβλήματα όρασης που δεν έχουν διορθωθεί. Τα γυαλιά μπορούν να ανακουφίσουν την ενόχληση εάν η αιτία των πονοκεφάλων σας είναι ένα πρόβλημα με την όρασή σας. Οι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας, οπότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για μια σωστή διάγνωση.

Υγρά μάτια

Παραδόξως, η δυσκολία να δείτε καθαρά μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δακρύρροια ή υγρά μάτια. Τα υγρά μάτια μπορεί επίσης να οφείλονται σε αλλεργίες ή άλλα προβλήματα υγείας, οπότε είναι σημαντικό να ζητήσετε από έναν επαγγελματία υγείας να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.

Συνήθη προβλήματα όρασης που απαιτούν γυαλιά

άτομο φοράει γυαλιά και στραβοκοιτάζει στο φορητό υπολογιστή

Διάφορες συνθήκες όρασης μπορεί να χρειάζονται διόρθωση για βέλτιστη οπτική σαφήνεια και άνεση. Μερικά από τα κυριότερα ζητήματα περιλαμβάνουν:

Μυωπία

Η μυωπία είναι όταν τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά ενώ τα πολύ κοντινά αντικείμενα παραμένουν καθαρά. Οι φακοί βαθμών μείον (-) χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της μυωπίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μη διορθωμένη μυωπία είναι η κύρια αιτία εξασθένησης της όρασης από απόσταση.2

Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι όταν έχετε κυρίως δυσκολία στην εστίαση σε κοντινά αντικείμενα, αλλά και σε μακρινά αντικείμενα που δεν φαίνονται τόσο ευκρινή όσο θα έπρεπε. Οι φακοί βαθμών συν (+) χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός οδηγεί σε παραμορφωμένη ή θολή όραση κυρίως λόγω του ακανόνιστου σχήματος του κερατοειδούς. Για τη διόρθωση του αστιγματισμού χρησιμοποιούνται συχνά διορθωτικά γυαλιά ή τορικοί φακοί επαφής.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την ηλικία και επηρεάζει την όραση στο κοντινό πλάνο. Ο φακός του ματιού χάνει την ευελιξία του, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση ή την παρατήρηση κοντινών αντικειμένων. Τα γυαλιά ανάγνωσης ή οι πολυεστιακοί φακοί ανακουφίζουν αυτό το πρόβλημα.

Πώς μπορώ να ελέγξω την όρασή μου από το σπίτι;

Εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και υποψιάζεστε ότι ίσως πρέπει να εξετάσετε τα μάτια σας, υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα online τεστ για να ελέγξετε την όρασή σας στο σπίτι. Δοκιμάστε ένα από αυτά όσο περιμένετε το ραντεβού σας με τον οφθαλμίατρό σας.

  • Δοκιμάστε ένα γενικό οφθαλμολογικό τεστ χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα Snellen για να ελέγξετε την οπτική σας οξύτητα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα τεστ πλέγματος Amsler αν ενδιαφέρεστε για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Τα τεστ αστιγματισμού είναι ένα απλό εργαλείο αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αστιγματισμό.

Σημείωση: Οι κατ' οίκον οφθαλμολογικές εξετάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και όχι να αντικαθιστούν τις ολοκληρωμένες αξιολογήσεις από ειδικό. Είναι εργαλεία που προορίζονται για να ικανοποιήσουν την περιέργεια ή να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην όρασή σας. Προγραμματίζετε πάντα μια οφθαλμολογική εξέταση με τον ειδικό σας οφθαλμίατρο εάν έχετε ανησυχίες ή αναζητάτε διάγνωση.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Ακόμη και αν φοράτε γυαλιά για χρόνια, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές. Οι συνταγές μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την οπτική σας διαύγεια.

Κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης, ένας επαγγελματίας μπορεί να εντοπίσει τις αλλαγές στην όρασή σας και να ενημερώσει τη συνταγή σας εφόσον χρειάζεται. Η οφθαλμολογική εξέταση μετρά διάφορες πτυχές της όρασης, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής οξύτητας, των διαθλαστικών σφαλμάτων και, το σημαντικότερο, της υγείας των ματιών.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, οι ασθένειες, οι προϋπάρχουσες καταστάσεις και άλλα μπορούν να καθορίσουν τη συχνότητα των επισκέψεων. Ο ειδικός θα σας συστήσει επίσης πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχετε τα μάτια σας, συνήθως συμβουλεύει μία φορά κάθε ένα έως δύο χρόνια, ανάλογα με την κατάστασή σας.

Τι συμβαίνει αν δεν φοράω τα γυαλιά μου;

Αν και το να μη φοράτε τα συνταγογραφούμενα γυαλιά σας δεν θα βλάψει τα μάτια σας, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και προκλήσεις

Για τους ενήλικες, η μη χρήση γυαλιών μπορεί να καταπονήσει τα μάτια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή σε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η όραση στους ενήλικες μπορεί να επιδεινωθεί εάν τα γυαλιά δεν φοριούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμίατρου τους για να υποστηρίζουν τη σωστή ανάπτυξη της όρασης.

Σκεφτείτε τις επιπτώσεις της μη χρήσης γυαλιών πέρα από την όραση. Η αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες ή η ικανότητά σας να παραμείνετε ασφαλείς στο δρόμο είναι επίσης σημαντικό να εξεταστούν.

Οφέλη των γυαλιών

Τα συνταγογραφούμενα γυαλιά δεν βελτιώνουν απλώς την όρασή σας, αλλά εμπλουτίζουν τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Παρέχουν πιο καθαρή όραση, η οποία αυξάνει την άνεση και την ευκολία σε καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες όπως η οδήγηση, η ανάγνωση και η χρήση ψηφιακών συσκευών.

Τα γυαλιά προσφέρουν επίσης πρόσθετη προστασία από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV, μειώνουν την καταπόνηση των ματιών και λειτουργούν ως κομψό αξεσουάρ.

Σκέψεις κλεισίματος από το Lentiamo

Είτε ψάχνετε για γυαλιά ανάγνωσης είτε αναζητάτε συνταγογραφούμενα γυαλιά για συγκεκριμένα προβλήματα όρασης, ένας επαγγελματίας οφθαλμίατρος θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο καθαρή και άνετη όραση.

Η όραση και η υγεία των ματιών επηρεάζουν τη συνολική ευημερία. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα σημάδια που συζητούνται εδώ, προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση με τον γιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την υγεία των ματιών και τα γυαλιά; Ελέγξτε τον οδηγό γυαλιών για να μάθετε για τις οφθαλμολογικές εξετάσεις, τα υλικά των γυαλιών και πολλά άλλα.


Πηγές
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα