Πασχαλινή προσφορά 🐣

Σύνδεση

Πλέγμα Amsler: Τεστ εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το σπίτι

Lucie Macháčková

Ιατρικά ελεγμένο από Lucie Macháčková, Διαχειρίστρια καταστήματος οπτικών στο Μπρνο, στις 15/6/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Το τεστ πλέγματος Amsler χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση και την παρακολούθηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους. Η έγκαιρη ανίχνευση και η στενή παρακολούθηση μπορούν ενδεχομένως να επιβραδύνουν την εξέλιξη της απώλειας της όρασης.

Όπως κάθε online οφθαλμολογική εξέταση, τα πλέγματα Amsler είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και επαγγελματική ιατρική καθοδήγηση. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να προγραμματίσετε μια εξέταση ή να μιλήσετε για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Για να σας παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τις εξετάσεις Amsler, οι ειδικοί οφθαλμίατροί μας απάντησαν σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις. Θα βρείτε βήμα προς βήμα οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του πλέγματος Amsler και πληροφορίες σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω και μάθετε αν πρέπει να κάνετε ένα τεστ Amsler και, αν ναι, πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε. Ή μεταβείτε κατευθείαν στις οδηγίες χρήσης του πλέγματος Amsler.

Τι είναι το οφθαλμολογικό τεστ Amsler;

Το τεστ Amsler είναι ένα απλό και αποτελεσματικό τεστ όρασης που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των αλλαγών στην κεντρική όραση ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται από άτομα που μπορεί να έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD).

Το ίδιο το διάγραμμα Amsler αποτελείται από ένα λευκό φόντο με μαύρες γραμμές που σχηματίζουν ένα τετράγωνο μοτίβο πλέγματος. Στο κέντρο του πλέγματος, υπάρχει μια απλή κουκκίδα που λειτουργεί ως εστιακό σημείο.

Ο αυτοέλεγχος με ένα πλέγμα Amsler είναι σημαντικός για την οπτική σας υγεία. Λάβετε, ωστόσο, υπόψη σας ότι ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας οφθαλμίατρος μπορεί να ερμηνεύσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματά σας και να παράσχει την κατάλληλη παρακολούθηση. Συμβουλεύεστε πάντα τον ειδικό για τυχόν αλλαγές ή μη φυσιολογικά και διφορούμενα ευρήματα της εξέτασης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το διάγραμμα πλέγματος Amsler

Το πλέγμα Amsler είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση. Μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να εκτελέσετε μόνοι σας τη δοκιμασία πλέγματος Amsler.

  1. Κρατήστε το πλέγμα 12 έως 15 ίντσες μακριά από το πρόσωπό σας σε καλά φωτισμένο χώρο.
  2. Καλύψτε το ένα μάτι.
  3. Εστιάστε στην κεντρική κουκκίδα για περίπου 10 δευτερόλεπτα με το ακάλυπτο μάτι σας. Σημειώστε αν οι γραμμές ή οι περιοχές φαίνονται θολές, κυματιστές, σκοτεινές ή αν λείπουν.
  4. Επαναλάβετε με το άλλο μάτι.

πλέγμα amsler

 

Θέλετε να έχετε το δικό σας αντίγραφο; Κατεβάστε ένα δωρεάν εκτυπώσιμο Amsler grid PDF.

 

Λήψη PDF

Συμβουλές για ακριβή αποτελέσματα

Για τα ακριβέστερα αποτελέσματα, φορέστε τα γυαλιά ανάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δίφθαλμων γυαλιών, που συνήθως χρησιμοποιείτε για να διαβάσετε. Επαναλάβετε το τεστ μία φορά την εβδομάδα ή όπως σας συνιστά ο οφθαλμίατρός σας. Είναι επίσης σημαντικό να τεκμηριώνετε τα αποτελέσματά σας για να παρακολουθείτε σωστά την ασθένεια. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.

Επαγγελματική Συμβουλή: Γνωρίζατε ότι τα πλέγματα Amsler μπορούν να εκτυπωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε οθόνη υπολογιστή ή tablet; Φροντίστε να τοποθετήσετε το χάρτινο πλέγμα ή την οθόνη, στο ύψος των ματιών για να εξασφαλίσετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα.

Πώς να ερμηνεύσετε το τεστ Amsler

Σε ένα υγιές μάτι χωρίς εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όλες οι περιοχές ενός πλέγματος Amsler πρέπει να φαίνονται καθαρές και ομοιόμορφες. Κάθε γραμμή και τετράγωνο μπορεί να φαίνεται καθαρά και φωτεινά με το ανοιχτό μάτι. Επιπλέον, δεν εμφανίζονται σπασμένες γραμμές και όλα τα τετράγωνα πρέπει να είναι παρόντα.

Τα μη φυσιολογικά ευρήματα ή η παραμόρφωση Amsler μπορεί να υποδηλώνουν πιθανή αλλαγή ή πρόβλημα όρασης. Εάν έχετε εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή άλλο πρόβλημα κεντρικής όρασης, οι γραμμές στο πλέγμα Amsler μπορεί να εμφανίζονται κυματιστές, καμπύλες ή παραμορφωμένες όπως στο πλέγμα που απεικονίζεται παρακάτω. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια κενή ή σκοτεινή περιοχή στη μέση του πλέγματος.

παραμορφωμένες γραμμές πλέγματος Amsler

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια από έναν οφθαλμίατρο, εάν εντοπιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές ή παραμορφώσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής πλέγματος Amsler. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της AMD μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω απώλειας όρασης και να βελτιώσει τις πιθανότητες διατήρησης της κεντρικής όρασης.

Σημειώστε ότι, ενώ τα πλέγματα Amsler μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο και να παρακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια τις αλλαγές στην όρασή σας, δεν προορίζονται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία οποιασδήποτε ιατρικής κατάστασης. Να θυμάστε ότι δεν υποκαθιστούν επίσης τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις ή τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ματιών σας, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Τι είναι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γνωστή και ως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας (AMD), είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρινή, κεντρική όραση που απαιτείται για εργασίες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση. Η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Με την πάροδο του χρόνου, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να προκαλέσει σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης.

Τα σημάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή ή παραμορφωμένη όραση, μια σκοτεινή ή κενή περιοχή στο κέντρο του οπτικού πεδίου και δυσκολία στην αντίληψη λεπτών λεπτομερειών. Υπάρχουν δύο τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: η ξηρή και η υγρή.

  • Η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή και εξελίσσεται αργά. Αποθέσεις λιπιδίων, πρωτεϊνών και κυτταρικών υπολειμμάτων συσσωρεύονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή, λεπταίνοντας την ωχρά κηλίδα.
  • Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι λιγότερο συχνή, αλλά μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και να προκαλέσει πιο σοβαρή απώλεια όρασης. Εμφανίζεται όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται ακανόνιστα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την ωχρά κηλίδα και διαρρέουν υγρό στον αμφιβληστροειδή.

Ποιος πρέπει να κάνει το τεστ πλέγματος Amsler;

Αν και η ακριβής αιτία της ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν είναι σαφής, η έρευνα δείχνει ότι η ηλικία και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν. Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένους κοινούς παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν ποιος κινδυνεύει από εκφύλιση ωχράς κηλίδας:

  • Ηλικία – Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή σε ενήλικες άνω των 60 ετών.
  • Οικογενειακό ιστορικό – Η γενετική και η ασθένεια φαίνεται να έχουν σχέση.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις – Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Κάπνισμα – Το κάπνισμα τσιγάρων ή η τακτική έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις οφθαλμικές και άλλες ασθένειες.
  • Παχυσαρκία – Η έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας προς την πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Ένα από τα κύρια οφέλη της εξέτασης πλέγματος Amsler είναι η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων όρασης. Τα αποτελέσματα μπορούν να σας προειδοποιήσουν για την εμφάνιση υγρού εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας σε ένα προγενέστερο, πιο θεραπεύσιμο στάδιο, επιτρέποντας την άμεση θεραπεία και την πιθανή πρόληψη περαιτέρω απώλειας της κεντρικής όρασης.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για την υγρή AMD. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να θεραπεύσει την AMD σας με ένα φάρμακο που ονομάζεται anti-VEGF. Επιπλέον, μπορεί να σας συστήσει συμβουλές για τη βελτίωση της όρασης και τη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, όπως αλλαγές στη διατροφή. Το φιλτράρισμα του μπλε φωτός δεν αποτρέπει μόνο την καταπόνηση των ματιών, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το ξέρατε; Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλείται μόνο από την ξηρή μορφή της νόσου. Ευτυχώς, ο ξηρός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας δεν μετατρέπεται πάντα στον πιο σοβαρό υγρό τύπο.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε το τεστ Amsler;

Ένας ειδικός οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει εξέταση μία φορά την ημέρα έως μία φορά την εβδομάδα. Συμβουλευτείτε πάντα τον οφθαλμίατρό σας για να καθορίσετε τη συχνότητα που είναι κατάλληλη για το επίπεδο κινδύνου ή την εξέλιξη της νόσου σας.

Σε αντίθεση με εξετάσεις όπως ένα online τεστ αστιγματισμού που μπορεί να γίνει μία φορά, τα πλέγματα Amsler πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά για να είναι αποτελεσματικά.

Μπορεί το πλέγμα Amsler να ανιχνεύσει το γλαύκωμα;

Τα πλέγματα Amsler χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανίχνευση ασθενειών της ωχράς κηλίδας. Χρησιμοποιούνται συνηθέστερα ως διάγραμμα εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας για την ανίχνευση και την παρακολούθηση της νόσου. Ενώ τα αποτελέσματα της εξέτασης Amsler μπορούν να προειδοποιήσουν τα άτομα για ανωμαλίες στην όρασή τους που σχετίζονται με το γλαύκωμα, παραμένει σκόπιμο να υποβάλλονται σε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση για την ακριβή διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών.

Κλείνοντας, σκέψεις από το Lentiamo

Η πρόληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την υγεία των ματιών. Για να φροντίσετε τα μάτια και την όρασή σας, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικά ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.

Οι ειδικοί της Lentiamo ελπίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τα πλέγματα Amsler και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ήταν χρήσιμες. Μιλήστε με έναν οφθαλμίατρο εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες εξετάσεις και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των ματιών και της οπτικής σας υγείας.


Πηγές

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα