Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Εξοικείωση με τους φακούς επαφής: Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 8/9/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Ανάλογα με την περίπτωσή σας, μπορεί να χρειαστείτε από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί για γυαλιά, παρέχοντας καθαρή όραση χωρίς ενοχλητικούς σκελετούς. Είναι ιδανικοί για ενεργό τρόπο ζωής ή για όποιον αναζητά άνεση και ευκολία. 

Γιατί η περίοδος προσαρμογής ποικίλλει τόσο πολύ;

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής ποικίλλει για διαφορετικές καταστάσεις και φακούς. Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στα συνήθη προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν τους φοράτε για πρώτη φορά. Ρίξτε μια ματιά στις εγκεκριμένες συμβουλές από τους οπτικούς μας σχετικά με την εξοικείωση με τους φακούς επαφής σήμερα!

Συχνά προβλήματα κατά την εξοικείωση με τους φακούς επαφής

Παρόλο που οι φακοί επαφής έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν εύκολα και άνετα στα μάτια σας, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστείτε στην αίσθηση που προκαλούν σε αυτά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην βλέπετε καλά με τους φακούς σας. Ακολουθούν μερικά συνηθισμένα φαινόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσετε ως νέος χρήστης φακών: 

  • Ήπια δυσφορία – Μπορεί να αισθανθείτε ελαφρά δυσφορία ή ερεθισμό καθώς τα μάτια σας συνηθίζουν τη νέα αίσθηση.
  • Ξηρότητα – Οι νέοι χρήστες είναι επιρρεπείς σε ξηρά ή ερεθισμένα μάτια. Προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε κανονικά τα μάτια για να τα διατηρείτε ενυδατωμένα.
  • Θολή όραση – Η θολή όραση μπορεί να εμφανιστεί ειδικά αν οι φακοί επαφής δεν είναι σωστά προσαρμοσμένοι ή αν μετακινούνται στο μάτι σας.
  • Ερυθρότητα – Εάν φοράτε τους φακούς σας για πολύ καιρό ή εάν δεν έχουν καθαριστεί σωστά, τα μάτια σας μπορεί να φαίνονται κόκκινα.

Χρήσιμη συμβουλή: Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν τα συμπτώματά σας είναι φυσιολογικά ή όχι, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει. Δεν θα πρέπει να νιώθετε πόνο κατά την προσαρμογή στους νέους σας φακούς. Βγάλτε τους φακούς σας και επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας εάν εμφανιστεί πόνος.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής;

κοντινό πλάνο φακού επαφής σε δάχτυλο

Μπορεί να χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες για τους νέους χρήστες φακών για να προσαρμοστούν πλήρως στην αίσθηση των φακών επαφής.Το μάτι σας πρέπει να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι ένας φακός κάθεται στην επιφάνειά του. Επιπλέον, ο εγκέφαλος πρέπει να συνηθίσει σε μια νέα εμπειρία θέασης. Ο χρόνος προσαρμογής διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τον τύπο του φακού. 

Γενικά, θα χρειαστούν το πολύ δύο έως τρεις ημέρες αν η συνταγή σας αλλάξει αλλά χρησιμοποιείτε τους ίδιους φακούς επαφής. Δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα με την άνεση στην χρήση τους. Ο εγκέφαλος θα πρέπει απλώς να συνηθίσει τις νέες και πιο φωτεινές εικόνες. Υποθέτοντας ότι η διόρθωση είναι σωστή, ο χρόνος που χρειάζονται τα μάτια για να προσαρμοστούν στις νέες συνταγές φακών επαφής είναι επίσης ατομικός και εξαρτάται από την εμβέλεια των αλλαγών.

Πληροφορία: Η προσαρμογή σε μια νέα συνταγή για φακούς επαφής είναι ευκολότερη από την προσαρμογή σε μια συνταγή για νέα γυαλιά.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής

Ο τύπος, η ποιότητα και η εφαρμογή των φακών μπορεί να επηρεάσει το χρόνο προσαρμογής. "Εάν δοκιμάζετε ημερήσιους φακούς από υλικά καλής ποιότητας και με το σωστό BC (καμπυλότητα), είναι σχεδόν ανεπαίσθητη", δήλωσε ο επικεφαλής μας οπτικός Jakub όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εξοικείωση και την αίσθηση των νέων φακών επαφής. Ακολουθούν ορισμένοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσετε τους φακούς σας:

  • Τύπος φακών επαφής – Τα υλικά φακών όπως η μαλακή υδρογέλη ή σιλικόνη/υδρογέλη, το λεπτότερο πάχος των φακών και η σωστή φροντίδα τους, μπορούν να συντομεύσουν το χρόνο προσαρμογής. 
  • Ευαισθησία των ματιών – Οι φακοί μπορεί να σας ερεθίσουν εάν έχετε ευαίσθητα ή ξηρά μάτια. Διατηρήστε τα καθαρά ή δοκιμάστε οφθαλμικές σταγόνες κατάλληλες για χρήση με τους φακούς σας.
  • Προηγούμενη εμπειρία με φακούς επαφής – Οι χρήστες φακών που φορούν για πρώτη φορά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν.
  • Ατομική ανατομία των ματιών – Ένας ειδικός οφθαλμίατρος πρέπει να προσαρμόζει σωστά τους φακούς επαφής, ώστε να κάθονται άνετα στο μάτι χωρίς να μετακινούνται.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής για αστιγματισμό;

Συνήθως χρειάζονται τρεις έως τέσσερις ημέρες για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής για αστιγματισμό. Γενικά, η περίοδος προσαρμογής για τους τορικούς φακούς μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους κλασικούς φακούς μυωπίας-υπερμετρωπίας. Επειδή οι τορικοί φακοί για αστιγματισμό προσαρμόζονται στα οπτικά προβλήματα που προκαλούνται από την ατελή καμπυλότητα του ματιού, απαιτείται  κυλινδρική διόρθωση της όρασης. Αυτή η διόρθωση είναι διαφορετική από τους κλασικούς σφαιρικούς φακούς και χρειάζεται χρόνος στον εγκέφαλο για να συνηθίσει σε την αλλαγή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσετε τους πολυεστιακούς-πρεσβυωπικούς φακούς επαφής;

Μπορεί να χρειαστούν μία έως δύο ημέρες για να προσαρμοστούν τα μάτια και ο εγκέφαλός σας στους πολυεστιακούς φακούς επαφής. Κάποιοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα ή και περισσότερο, ειδικά για όσους δεν έχουν ξαναφορέσει φακούς. Οι χρήστες μπορεί να βιώσουν σκίαση ή ήπια θολούρα για μερικές εβδομάδες κατά την προσαρμογή.1 Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση ή κάτι πιο έντονο, ανάλογα με το άτομο.

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, γνωστοί και ως πρεσβυωπικοί, αποτελούνται από διαφορετικές ζώνες που βοηθούν τα μάτια να εστιάζουν σε κοντινές, ενδιάμεσες και μακρινές αποστάσεις. Δεδομένου ότι οι πολυεστιακοί φακοί διορθώνουν πολλαπλά οπτικά πεδία και όχι μία μόνο απόσταση όπως οι φακοί μονοόρασης, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη σωστή συνταγή χωρίς πολλές παρεκκλίσεις σε κάθε απόσταση.

Ψάχνετε για τους κατάλληλους φακούς επαφής;

Δείτε τους φακούς ημερήσιας, δεκαπενθήμερης, μηνιαίας και συνεχούς χρήσης σήμερα.

Αγορά φακών επαφής

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συνηθίσετε γρηγορότερα τους φακούς επαφής

άτομο που κρατάει φακό επαφής μπροστά από το μάτι

Εκτός από τον σωστό καθαρισμό και συντήρηση των φακών επαφής, υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αρχίζετε να φοράτε φακούς:

  1. Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο χρήσης (ακούγεται παράδοξο, αλλά η τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος βοηθά τα μάτια σας να συνηθίσουν τους φακούς χωρίς να τα αναγκάσετε).
  2. Αποφύγετε να φοράτε τους φακούς επαφής σας περισσότερο από τη προτεινόμενη περίοδο χρήσης.
  3. Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγρά.
  4. Ακολουθήστε τις κατάλληλες πρακτικές απόρριψης και καθαρισμού.
  5. Συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για τυχόν προβληματισμούς.

Ο οφθαλμίατρός θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των ματιών και των φακών και ενδεχομένως θα σας προτείνει ένα διάλυμα για φακούς επαφής. Συχνά, θα σας παρέχει επίσης ένα πρόγραμμα χρήσης. Αυτό αποσκοπεί στο να σας βοηθήσει να μεταβείτε ευκολότερα στη χρήση φακών.

Άλλη μία πληροφορία: Ο επικεφαλής οπτικός μας Jakub συμβουλεύει ότι, πρώτα απ' όλα, η σωστή συνταγή από οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη είναι απαραίτητη για μια καλύτερη εμπειρία προσαρμογής στους φακούς επαφής. Η σωστή ισχύς των διοπτριών είναι το βασικότερο για να συνηθίσετε τους φακούς επαφής και να βλέπετε καθαρά.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι φυσιολογικό οι φακοί επαφής να προκαλούν περίεργη αίσθηση στην αρχή;

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό οι φακοί επαφής να προκαλούν μια περίεργη ή ελαφρώς άβολη αίσθηση στην αρχή. Επειδή οι φακοί επαφής είναι ξένο αντικείμενο που τοποθετείται απευθείας στο μάτι, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστείτε στην αίσθηση.

Γιατί οι νέοι μου φακοί επαφής είναι θολοί;

Η συνταγή του γιατρού μπορεί να είναι πολύ ισχυρή ή αδύναμη για τα μάτια σας. Εάν οι φακοί δεν έχουν προσαρμοστεί σωστά, μπορεί να μετακινηθούν ή να μην είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι. Οι βρώμικοι ή σπασμένοι φακοί μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε θολή όραση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε θολούρα των φακών επαφής, ακόμη και αν είναι καινούργιοι.

Μπορεί να γίνει ευκολότερη η χρήση φακών επαφής;

Ναι, η χρήση φακών επαφής γίνεται ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Τα μάτια σας θα προσαρμοστούν στην αίσθηση και τη νέα εμπειρία θέασης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί εξάσκηση για να συνηθίσετε να τοποθετείτε και να αφαιρείτε τους φακούς επαφής. Με την τακτική χρήση, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η χρήση τους γίνεται πιο άνετη και φυσική.

Γιατί βλέπω καλύτερα με τα γυαλιά μου παρά με τους φακούς επαφής;

Τα γυαλιά παρέχουν σταθερή οπτική διόρθωση, ενώ οι φακοί μπορούν να μετακινηθούν στο μάτι, οδηγώντας σε θολή όραση. Η ποιότητα και ο τύπος των φακών μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρασή σας. Εάν οι φακοί δεν έχουν προσαρμοστεί σωστά ή έχουν λάθος βαθμούς, ο χρήστης θα αντιμετωπίσει δυσκολία στην καθαρή όραση. Οι φακοί επαφής μπορεί επίσης να λερωθούν ή να στεγνώσουν, γεγονός που μπορεί να θολώσει την όραση. Συνοπτικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βλέπετε καλύτερα με γυαλιά παρά με φακούς επαφής.

Τελικές σκέψεις από το Lentiamo

Ο Jakub, επικεφαλής οπτικός του Lentiamo, μέσα από τις εμπειρίες του στον τομέα της εξοικείωσης με τους φακούς επαφής, ανέφερε τις δικές του γνώσεις και συμβουλές. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε νέους φακούς και η περίοδος προσαρμογής διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εκτός από την ποιότητα των φακών, η σωστή συνταγογράφηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας εάν έχετε ανησυχίες ή αμφιβολίες σχετικά με τους νέους σας φακούς επαφής.


Πηγές

1. Φάσμα φακών επαφής, Avoiding the Soft Multifocal Failure, https://www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/avoiding-the-soft-multifocal-failure

 

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα