Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Αστιγματισμός: Πώς επηρεάζει τα φώτα και την οδήγηση τη νύχτα

Ing. Barbora Keřková

Ιατρικά ελεγμένο από Ing. Barbora Keřková, Αναπληρωτής διαχειρίστρια καταστήματος οπτικών , στις 1/2/2024. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Πολλά άτομα με αστιγματισμό αντιμετωπίζουν προκλήσεις κατά την οδήγηση τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η πάθηση αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το φως εισέρχεται στο μάτι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή ή παραμορφωμένη όραση. Ο αντίκτυπός της στην όραση μπορεί να ποικίλλει, με ορισμένα άτομα να αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα και άλλα να αντιμετωπίζουν πιο έντονες προκλήσεις.

Η Οπτομετρία και η επιστήμη της όρασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αστιγματικοί ασθενείς παρουσίασαν μειωμένη ποιότητα όρασης, με το 66% να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη νυχτερινή οδήγηση.1

Πώς λοιπόν ο αστιγματισμός επηρεάζει την όραση όταν είναι σκοτεινά έξω και πώς μπορείτε να προλάβετε αυτά τα προβλήματα; Οι οπτομέτρες του Lentiamo περιγράφουν ορισμένα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τον μη διορθωμένο αστιγματισμό και τα φώτα τη νύχτα, εξηγούν πώς αυτό επηρεάζει την οδήγηση και προσφέρουν συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα που προκαλείται από έναν ακανόνιστου σχήματος κερατοειδή ή φακό. Ως αποτέλεσμα, το μάτι δεν εστιάζει ομοιόμορφα το φως στον αμφιβληστροειδή, οδηγώντας σε θολή ή παραμορφωμένη όραση. Μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με την μυωπία ή την υπερμετρωπία, αλλά να συνοδεύεται από πρόσθετες οπτικές προκλήσεις για τα άτομα.

Είναι ο αστιγματισμός χειρότερος τη νύχτα;

Η θολή όραση που σχετίζεται με τον αστιγματισμό μπορεί να εμφανίζεται χειρότερα τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όταν είναι σκοτάδι, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται για να εισέλθει περισσότερο φως στα μάτια. Αυτή η διαστολή επιτείνει τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου διαθλαστικού σφάλματος όταν προσλαμβάνεται περισσότερο φως ταυτόχρονα. Η αντίθεση μεταξύ του περιβάλλοντος σκοταδιού και μιας φωτεινής πηγής μπορεί να φαίνεται ότι εντείνει τις παραμορφώσεις ή τη θολούρα.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με τον αστιγματισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οπτικής άνεσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Πώς βλέπουν τα άτομα με αστιγματισμό τα φώτα;

Τα αστιγματικά άτομα συχνά δυσκολεύονται να δουν καθαρά τα φώτα, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι προβολείς, τα φώτα του δρόμου και άλλες πηγές φωτισμού μπορεί να παραμορφώνονται ή να διαστρεβλώνονται με διάφορους τρόπους.

Σημειώστε ότι στην παραπάνω εικόνα, τα πίσω φώτα του πίσω αυτοκινήτου είναι ευκρινή και καθαρά. Αυτό απεικονίζει την κανονική ή τυπική όραση. Παρακάτω είναι μια σύγκριση του αστιγματισμού τη νύχτα στα αριστερά σε σχέση με την κανονική όραση στα δεξιά.

Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τον αστιγματισμό και τα φώτα περιλαμβάνουν:

Θολή ή ασαφής όραση

Όπως φαίνεται στα αριστερά, το οπτικό πεδίο και τα φώτα μπορεί να φαίνονται θολά, ασαφή ή εκτός εστίασης λόγω της ακανόνιστης διάθλασης του φωτός που προκαλείται από τον αστιγματισμό.

Φωτοστέφανα

Ένα φωτοστέφανο ή ένας δακτύλιος μπορεί να εμφανιστεί γύρω από μια φωτεινή πηγή, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση της πραγματικής μορφής, του μεγέθους ή της φωτεινότητάς της. Τα φώτα μπορεί να φαίνονται πιο φωτεινά εάν το φωτοστέφανο εκτείνεται πολύ πέρα από το κέντρο του, όπως φαίνεται στην εικόνα στα αριστερά.

Ραβδώσεις

Τα φώτα μπορεί να φαίνεται ότι έχουν ακτίνες που ξεκινούν από τα αντίθετα άκρα, όπως φαίνεται στα αριστερά. Αυτό δημιουργεί ένα "ραβδωτό" εφέ όπου τα φώτα φαίνονται να είναι τεντωμένα.

Αστρικές εκρήξεις

Παρόμοια με τα φωτοστέφανα, τα αστέρια εμφανίζονται ως αστροειδής λάμψη γύρω από τους προβολείς και τα φώτα του δρόμου. Λεπτές ακτίνες φωτός ακτινοβολούν από το κέντρο ενός φωτός, όπως απεικονίζεται στα αριστερά.

Οι παραπάνω εικόνες είναι οπτικές αναπαραστάσεις του τρόπου με τον οποίο ο αστιγματισμός μπορεί να επηρεάσει την όραση. Οι πραγματικές επιπτώσεις για κάθε άτομο μπορεί να διαφέρουν. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω ή παρατηρήσετε ότι η όρασή σας τη νύχτα έχει αλλάξει ή επιδεινωθεί, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας.

Αστιγματισμός και οδήγηση τη νύχτα

Ο αστιγματισμός μπορεί να δυσχεράνει τη διάκριση των λεπτομερειών, την ακριβή εκτίμηση των αποστάσεων και τη διάκριση μεταξύ των αντικειμένων και του περιβάλλοντα χώρου κατά τη νυχτερινή οδήγηση ή σε συνθήκες κακού φωτισμού.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιληφθείτε καθαρά τους προβολείς, τα φώτα του δρόμου και τις πινακίδες κυκλοφορίας επειδή τα φώτα μπορεί να φαίνονται τεντωμένα, επιμηκυμένα, διάσπαρτα ή να έχουν φωτοστέφανο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αλληθωρίζετε ακούσια για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την εστίαση.

Ο μη διορθωμένος αστιγματισμός μπορεί να καταστήσει δύσκολη, ή ακόμη και επικίνδυνη, την οδήγηση τη νύχτα. Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς, καθώς και για να διατηρήσετε την όρασή σας καθαρή.

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα φωτισμού που σχετίζονται με τον αστιγματισμό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τον αστιγματισμό όσον αφορά το φως. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Αυτός θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τι προκαλεί τα συμπτώματά σας. Από εκεί και πέρα, θα σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις, όπως διορθωτικές συσκευές ή άλλες συμβουλές διαχείρισης.

Επιλογές διόρθωσης όρασης

  • Οι ειδικά σχεδιασμένοι τορικοί φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν το ακανόνιστο σχήμα του κερατοειδούς, παρέχοντας καθαρότερη όραση. Οι καλύτεροι φακοί επαφής για τον αστιγματισμό παρέχουν άνεση και διόρθωση της όρασης για να διευκολύνουν καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση.
  • Τα συνταγογραφούμενα γυαλιά με φακούς προσαρμοσμένους ώστε να ελαχιστοποιούν τη θάμβωση και να βελτιώνουν την οπτική διαύγεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη νυχτερινή οδήγηση. Κρατώντας τα γυαλιά σας καθαρά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης όρασης.
  • Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να διορθώσουν την όραση των ασθενών με αστιγματισμό, με την LASIK να είναι μία από τις πιο συνηθισμένες.

Επαγγελματική συμβουλή: Εάν φοράτε γυαλιά, οι αντιθαμβωτικές επιστρώσεις μπορούν να είναι επωφελείς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την αντανάκλαση για λιγότερους περισπασμούς, καλύτερη οπτική διαύγεια και λιγότερη κόπωση των ματιών.

Περιβαλλοντικές τροποποιήσεις

  • Σωστές τεχνικές φωτισμού Ο πιο απαλός ή διάχυτος φωτισμός στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μπορεί να βελτιώσει τη συνολική οπτική άνεση.
  • Αντιθαμβωτικές οθόνες και φίλτρα Η χρήση αντιθαμβωτικών οθονών και φίλτρων για τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καταπόνησης και της δυσφορίας των ματιών.

Συμβουλές για τη νυχτερινή οδήγηση με αστιγματισμό

Εκτός από τους φακούς επαφής και τα γυαλιά, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την όραση κατά τη νυχτερινή οδήγηση με αστιγματισμό:

  • Καθαρίστε τα παρμπρίζ, τους προβολείς, τους καθρέφτες και τα παράθυρα  Ο τακτικός καθαρισμός αυτών των επιφανειών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ορατότητα κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Οι μουτζούρες και οι κηλίδες μπορεί να αντανακλούν το φως, γεγονός που επιδεινώνει τα προβλήματα όρασης.
  • Χαμηλώστε τα φώτα του ταμπλό  – Η μείωση της φωτεινότητας των φώτων του ταμπλό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αποσπασματικές αντανακλάσεις στο παρμπρίζ.
  • Νυχτερινές ρυθμίσεις στους καθρέφτες – Ορισμένοι καθρέφτες αυτοκινήτων διαθέτουν νυχτερινή ρύθμιση για τη μείωση της αντανάκλασης, η οποία μπορεί να είναι επωφελής για τα αστιγματικά άτομα τη νύχτα.
  • Οφθαλμικές σταγόνες – Ορισμένες φορές οι φακοί επαφής και η ξηροφθαλμία εμφανίζονται τη νύχτα μετά τη χρήση φακών όλη την ημέρα. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηρότητας και του θολώματος.

Επαγγελματική συμβουλή: Η οπτομέτρης του Lentiamo Barbora Keřková, Ing. εξηγεί: "Μη φοβάστε να επιλέξετε την επιλογή των τορικών φακών επαφής, εάν η διόρθωσή σας το απαιτεί. Με έναν κατάλληλα επιλεγμένο τύπο τορικού φακού επαφής, η άνεση στη χρήση δεν μειώνεται σε σύγκριση με τους σφαιρικούς φακούς επαφής, αλλά παρέχουν καλύτερη όραση. Οι τορικοί φακοί επαφής γίνονται μια δημοφιλής επιλογή για τους ασθενείς με αστιγματισμό, καθώς η εκπροσώπησή τους στον πληθυσμό αυξάνεται και τα υλικά των φακών επαφής βελτιώνονται συνεχώς".

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω αστιγματισμό;

Εάν υποψιάζεστε ότι τα προβλήματά σας οφείλονται σε αυτή την πάθηση, μπορείτε να κάνετε ένα online τεστ αστιγματισμού. Αυτό το τεστ τεσσάρων βημάτων μπορεί να ικανοποιήσει την προσωπική σας περιέργεια.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε από έναν επαγγελματία οφθαλμίατρο να πραγματοποιήσει μια οφθαλμολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ αστιγματισμού, για να επιβεβαιώσει αν έχετε αστιγματισμό ή όχι. Στη συνέχεια, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο διόρθωσης της όρασης.

Κλείνοντας, σκέψεις από το Lentiamo

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με τον αστιγματισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οπτικής άνεσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Η αναζήτηση ενός επαγγελματία οφθαλμίατρου για τη διαχείριση των προβλημάτων όρασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη βελτίωση της συνολικής οπτικής άνεσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Με την υιοθέτηση κατάλληλων λύσεων, τα άτομα με αστιγματισμό μπορούν να περιηγηθούν με αυτοπεποίθηση στο περιβάλλον τους και να απολαύσουν καθαρότερη όραση στα ταξίδια τους!


Πηγές

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα