Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά σας;

Ing. Barbora Keřková

Ιατρικά ελεγμένο από Ing. Barbora Keřková, Αναπληρωτής διαχειρίστρια καταστήματος οπτικών , στις 12/1/2024. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Χρειάζεται συνεχώς να σπρώχνετε τα γυαλιά σας στη θέση τους αφού γλιστρήσουν στη μύτη σας; Ίσως έχετε αναπτύξει τη συνήθεια να τα αφαιρείτε για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο και μόνο για να αποκαλύψετε αντιαισθητικά κόκκινα σημάδια.

Για την καλύτερη διόρθωση της όρασης και την καλύτερη ικανοποίηση από τη χρήση, τα γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν με ασφάλεια αλλά και άνεση. Ο στόχος είναι να ξεχνάτε σχεδόν ότι τα φοράτε!

Από τη γέφυρα της μύτης σας μέχρι πίσω από τα αυτιά σας, οι οπτικοί της Lentiamo εξηγούν πώς τα γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν σε κάθε σημείο του προσώπου σας για βέλτιστη άνεση. Ακολουθήστε μας για να δείτε αν τα γυαλιά σας εφαρμόζουν σωστά.

Πως πρέπει να κάθονται τα γυαλιά στο πρόσωπό σας;

φωτογραφία χαμογελαστού ατόμου που δοκιμάζει γυαλιά στον οπτικό

Τα γυαλιά πρέπει πάντα να εφαρμόζουν άνετα στη γέφυρα της μύτης σας. Δεν πρέπει να τρίβονται στα μάγουλα, τα φρύδια ή το μέτωπό σας. Όταν κουνάτε το κεφάλι σας, τσαλακώνετε τη μύτη σας ή αλληθωρίζετε, ο σκελετός πρέπει να παραμένει στη θέση του.

Ακολουθεί το πώς πρέπει να εφαρμόζουν σε κάθε σημείο του προσώπου σας:

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά στα μάτια σας;

Τα γυαλιά σας θα πρέπει να εφαρμόζουν έτσι ώστε οι κόρες των ματιών σας να βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο των φακών. Αυτό εξασφαλίζει ότι μπορείτε να βλέπετε καθαρά χωρίς περιττά εμπόδια στην όρασή σας.

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά στα φρύδια σας;

Ο σκελετός των γυαλιών σας θα πρέπει να κάθεται ακριβώς κάτω από τη γραμμή των φρυδιών. Ιδανικά, τα φρύδια σας θα είναι ορατά πάνω από την κορυφή του σκελετού. Θα διαπιστώσετε ότι αν τα φρύδια σας αποκρύπτονται εντελώς ή οι φακοί εκτείνονται πάνω από αυτά, θα φαίνεται λίγο αφύσικο.

Πού πρέπει να κάθονται τα γυαλιά στη μύτη σας;

Τα σωστά προσαρμοσμένα γυαλιά πρέπει να κάθονται στη γέφυρα (κορυφή) της μύτης σας. Δεν θα τσιμπάνε, δεν θα κουνιούνται και δεν θα γλιστρούν προς τα κάτω όταν σηκώνετε τα φρύδια σας, αλληθωρίζετε ή κουνάτε τη μύτη σας.

Επίσης, δεν πρέπει να κάθονται στην άκρη της μύτης σας. Αυτό δυσκολεύει την ευκρινή όραση όταν κοιτάτε ευθεία μπροστά.

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά πίσω από τα αυτιά;

Τα άκρα των κροτάφων θα πρέπει να λυγίζουν απαλά προς τα κάτω σε γωνία 45 μοιρών, ακριβώς μετά την κορυφή των αυτιών σας. Περίπου 30 έως 45 mm του βραχίονα θα πρέπει να εκτείνονται πέρα από αυτή την κάμψη, προσαρμοζόμενοι απαλά στο περίγραμμα του κεφαλιού σας.

Οι κροτάφοι δεν πρέπει να αρχίζουν να καμπυλώνουν πριν συναντήσουν το αυτί. Αυτό θα προκαλέσει τριβή και δυσφορία.

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά στα μάγουλά σας;

Τα γυαλιά σας δεν πρέπει να ακουμπούν στα μάγουλά σας, αλλά να κάθονται άνετα πάνω ή μπροστά από αυτά. Αν ο σκελετός σας ανασηκώνεται όταν μιλάτε, χαμογελάτε ή μασάτε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ακουμπάει στα μάγουλά σας.

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά στο κεφάλι σας;

Τα γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν με ασφάλεια αλλά και άνεση. Το τρίψιμο πίσω από τα αυτιά, το σφίξιμο ή τα σημεία πίεσης ή η ολίσθηση οποιουδήποτε είδους σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσετε τους σκελετούς των γυαλιών σας.  

Οι σκελετοί που είναι πολύ σφιχτοί θα είναι άβολοι και οι σκελετοί που είναι πολύ χαλαροί μπορεί να είναι εντελώς ενοχλητικοί.

Τι επηρεάζει την εφαρμογή των γυαλιών;

φωτογραφία χαμογελαστού ατόμου με μακριά μαλλιά που φοράει μαύρο σκελετό γυαλιών

Μέγεθος και βάρος σκελετού

Το μέγεθος και το βάρος των σκελετών σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά παραμένουν στη θέση τους και πόσο καλά αισθάνεστε το πρόσωπό σας. Οι πολύ μικροί σκελετοί μπορεί να τσιμπήσουν ή να προκαλέσουν δυσφορία. Οι σκελετοί που είναι πολύ μεγάλοι ή κατασκευασμένοι από βαρύτερα υλικά θα γλιστρούν συνεχώς προς τα κάτω.

Επιπλέον, τα βαρύτερα γυαλιά μπορεί να ασκήσουν περιττή πίεση στη μύτη και τα αυτιά σας, οδηγώντας σε δυσφορία κατά την παρατεταμένη χρήση. Η εύρεση του σωστού μεγέθους γυαλιών και βάρους είναι απαραίτητη για μια άνετη εφαρμογή.

Επαγγελματική συμβουλή: Τα υλικά σκελετών όπως το τιτάνιο ή το αλουμίνιο είναι ελαφριά και ανθεκτικά. Οι φακοί υψηλού δείκτη (λεπτοί φακοί) και τα σύγχρονα υλικά φακών όπως το πολυανθρακικό, είναι ιδανικά για την επίτευξη μιας συνολικά ελαφριάς και άνετης εφαρμογής.

Γέφυρα μύτης

Το πάνω μέρος της μύτης σας και το μεσαίο μέρος των γυαλιών σας αναφέρεται ως γέφυρα μύτης. Η γέφυρα μύτης των γυαλιών είναι το κύριο σημείο επαφής μεταξύ του σκελετού και του προσώπου σας. Μια καλά σχεδιασμένη γέφυρα μύτης γυαλιών θα προσαρμόζεται στο περίγραμμα της μύτης σας και θα κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος των γυαλιών σας. Αυτό αποτρέπει την ολίσθησή τους προς τα κάτω ή την πρόκληση δυσφορίας.

Μια κακώς προσαρμοσμένη ή ανεπαρκώς ρυθμισμένη γέφυρα μύτης μπορεί να οδηγήσει σε σημεία πίεσης, κόκκινα σημάδια και συνεχείς προσαρμογές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το ξέρατε; Το πλάτος της γέφυρας της μύτης κυμαίνεται μεταξύ 14 και 24 χιλιοστών. Ένας μικρότερος αριθμός σημαίνει ότι η γέφυρα σας είναι στενότερη. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερη ή πιο επίπεδη γέφυρα μύτης από άλλους. Τα γυαλιά με ρυθμιζόμενα μαξιλαράκια μύτης είναι μια εξαιρετική επιλογή για προσαρμοσμένη εφαρμογή.

Βραχίονες

Οι βραχίονες των γυαλιών καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα γυαλιά κάθονται στα αυτιά σας. Επηρεάζουν επίσης τη συνολική ισορροπία των σκελετών. Αν είναι πολύ κοντοί, θα σας πιέζουν πίσω από τα αυτιά σας. Αν είναι μεγάλοι, τα γυαλιά σας θα γλιστρούν προς τα κάτω.

Η σωστή καμπυλότητα στα άκρα των βραχιόνων είναι επίσης σημαντική. Αυτό είναι που καθορίζει την άνετη και σταθερή εφαρμογή.

Ευθυγράμμιση του σκελετού και θέση των ματιών

Η σωστή ευθυγράμμιση του σκελετού εξασφαλίζει ότι οι φακοί είναι σωστά τοποθετημένοι μπροστά από τα μάτια σας, βελτιστοποιώντας την όραση.

Επιπλέον, η ευθυγράμμιση του σκελετού επηρεάζει την αισθητική των γυαλιών σας, ενισχύοντας ή μειώνοντας τη συνολική σας εμφάνιση.

Επαγγελματική συμβουλή: Όταν εξετάζετε αν τα γυαλιά σας είναι στραβά ή όχι, μπορείτε επίσης να δώσετε προσοχή στο πώς ευθυγραμμίζονται με το κάτω μέρος των ματιών σας. Τα φρύδια και τα αυτιά είναι μερικές φορές ανομοιόμορφα, γεγονός που μπορεί να είναι παραπλανητικό όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν οι σκελετοί σας κάθονται σωστά.

Απόσταση κόρης (PD)

Η απόσταση της κόρης σας (PD) είναι η απόσταση μεταξύ των ματιών σας. Αυτή η μέτρηση καθορίζει πού πρέπει να βρίσκεται το οπτικό κέντρο των φακών σας. Η σωστή μέτρηση PD αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής εφαρμογής και της αίσθησης των γυαλιών σας.

Σχήμα προσώπου

Το σχήμα του προσώπου του καθενός είναι διαφορετικό, με τα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά σε διαφορετικές θέσεις σε κάθε πρόσωπο. Αυτό που ταιριάζει σε ένα πρόσωπο μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα άλλο.

Η χρήση εικονικών εργαλείων δοκιμής και η εύρεση του σχήματος του προσώπου σας μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη εμφάνιση και αίσθηση.

Επαγγελματική συμβουλή: Δείτε τα καλύτερα γυαλιά για οβάλ πρόσωπα ή τα καλύτερα γυαλιά για στρογγυλά πρόσωπα. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το πώς λειτουργούν τα διάφορα στυλ σε διαφορετικά σχήματα προσώπου.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ηλικία

Τα γυαλιά που τρίβονται, τσιμπάνε ή απλά δεν εφαρμόζουν σωστά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο δέρμα των ηλικιωμένων. Καθώς γερνάμε, παρατηρείται απώλεια των αισθητήριων υποδοχέων που επιτρέπουν στο σώμα να αισθάνεται την πίεση, τον πόνο και τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι ενήλικες να είναι λιγότερο ικανοί να ανιχνεύουν τις αλλαγές στο περιβάλλον και, ως εκ τούτου, να είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.1

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ελαφριά, εύκαμπτα υλικά όπως το τιτάνιο ή τα μέταλλα μνήμης.

Υλικά

Γνωρίζουμε ότι τα βαρύτερα υλικά, όπως το μέταλλο και το γυαλί, ζυγίζουν περισσότερο και μπορούν να τραβήξουν τα γυαλιά προς τα κάτω. Οι ευαισθησίες του δέρματος ή οι αλλεργίες σε υλικά όπως το νικέλιο μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικές. Οι ελαφροί και υποαλλεργικοί σκελετοί είναι σημαντικοί τόσο για την εφαρμογή όσο και για την άνεση.

Διαφορετικές ανάγκες

Για ορισμένους, η χρήση γυαλιών μπορεί να αποτελέσει αισθητηριακό πρόβλημα. Άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετικές αναλογίες προσώπου που καθιστούν τη χρήση ορισμένων παραδοσιακών σκελετών άβολη.

Ελαφριά υλικά, στυλ χωρίς πλαίσιο, ιμάντες κεφαλής ή αλυσίδες γυαλιών, μαξιλαράκια μύτης σιλικόνης, και πολλά άλλα μπορούν να κάνουν τη χρήση γυαλιών πιο άνετη. Επιπλέον, τα ρυθμιζόμενα μαξιλαράκια μύτης μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη εφαρμογή που ελαχιστοποιεί τα σημεία πίεσης. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί ακόμη να σας συστήσει και άλλες λύσεις ειδικά για τις ανάγκες της όρασής σας, όπως φακούς επαφής.

Βοηθητικές συσκευές

Η συμβατότητα με βοηθητικές συσκευές, όπως τα ακουστικά βοηθήματα πίσω από το αυτί, μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις. Για να επιτύχετε άνετη εφαρμογή και ταυτόχρονα να διασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία τόσο των γυαλιών όσο και των ακουστικών βοηθημάτων, εξετάστε το ενδεχόμενο εύκαμπτων ή λεπτών μεταλλικών βραχιόνων για τους κροτάφους. Τα ελαφριά υλικά μπορούν επίσης να ανακουφίσουν την ταλαιπωρία και την πίεση, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την κατάλληλη ποιότητα ήχου.

Δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, όπως η τοποθέτηση των γυαλιών σας πριν φορέσετε τα ακουστικά σας. Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις ειδικά για τις ανάγκες σας. 

Ψάχνετε για τα σωστά γυαλιά με συνταγή;

Ελέγξτε σήμερα ένα ευρύ φάσμα κομψών επιλογών.

Αγοράστε γυαλιά

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα ακατάλληλα προσαρμοσμένα γυαλιά;

Εκτός από τη γενική δυσφορία, εδώ είναι μια σύντομη περίληψη του τι μπορεί να συμβεί αν τα γυαλιά σας δεν εφαρμόζουν σωστά:

  • Γλίστρημα λόγω χαλαρού σκελετού ή βαρέων υλικών
  • Στραβός σκελετός από κακή ρύθμιση
  • Τσιμπήματα πίσω από τα αυτιά ή στη μύτη που οδηγούν σε δυσφορία
  • Εξάνθημα ή ερυθρότητα από ερεθιστικά υλικά ή τρίψιμο
  • Σημάδια στη μύτη από το σφίξιμο και το τσίμπημα
  • Καταπόνηση των ματιών από λανθασμένη συνταγή
  • Πονοκέφαλοι από τσίμπημα στη γέφυρα της μύτης ή στους κροτάφους

Συχνές ερωτήσεις

Πρέπει τα γυαλιά να είναι σφιχτά ή χαλαρά;

Τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι πολύ στενά ή πολύ χαλαρά. Η ιδανική εφαρμογή είναι σφιχτή αλλά άνετη, διασφαλίζοντας ότι τα γυαλιά σας παραμένουν στη θέση τους χωρίς να προκαλούν δυσφορία ή σημεία πίεσης. Δεν πρέπει να μετακινούνται όταν μετακινείτε το κεφάλι σας ή σκύβετε.

Είναι εντάξει να φοράτε υπερμεγέθη γυαλιά;

Είναι εντάξει να φοράτε υπερμεγέθη γυαλιά, εφόσον οι φακοί σας ευθυγραμμίζονται σωστά με τα μάτια σας, ο σκελετός δεν γλιστρά και δεν αισθάνεστε άβολα, καθώς και στο σκελετό μπορεί να εφαρμοστεί η συνταγή σας. Λάβετε υπόψη σας ότι καθώς οι σκελετοί μεγαλώνουν, μπορεί να γίνουν και βαρύτεροι.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν τα γυαλιά μου είναι πολύ μικρά;

Αν τα γυαλιά σας είναι πολύ μικρά, θα νιώθετε ότι είναι στενά ή ασκούν πίεση στα αυτιά, τους κροτάφους, τα μάγουλα ή τη μύτη σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη, τα μάτια σας δεν είναι κεντραρισμένα στους φακούς, αλλά τοποθετημένα πιο κοντά στα πλαϊνά του σκελετού.

Πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να εφαρμόζουν άνετα με τη γέφυρα της μύτης να ακουμπάει με ασφάλεια στη μύτη σας, παρέχοντας μια άνετη (αλλά όχι στενή) εφαρμογή. Ο σκελετός θα πρέπει να κάθεται ομοιόμορφα στα αυτιά σας, αποτρέποντάς τα από το να γλιστρούν προς τα κάτω ή να τα αισθάνεστε πολύ χαλαρά. Βεβαιωθείτε ότι οι φακοί καλύπτουν πλήρως τα μάτια σας για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Σκέψεις κλεισίματος από το Lentiamo

Η κακή εφαρμογή των γυαλιών δεν είναι απλώς ενοχλητική, αλλά μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας και την καθημερινή σας ζωή. Η σωστή εφαρμογή των γυαλιών σας σας βοηθά να είστε άνετοι και να διατηρείτε την όρασή σας καθαρή.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο από τους οπτικούς Lentiamo να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους σκελετούς σας!


Διαβάστε περισσότερα

Δείτε πώς να αγοράσετε γυαλιά online και να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στο να βρείτε την τέλεια εφαρμογή σας.

 

Πηγές

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα