211 2340040

(Δευ-Παρ 9:30-17:00)

Σύνδεση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συνταγή των γυαλιών σας

glasses prescription
 

Μήπως αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνουν οι παράμετροι στη συνταγή των γυαλιών σας;

Μετά από μία οφθαλμολογική εξέταση, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε όλους τους αριθμούς και τους όρους που αναγράφονται στη συνταγή σας.

Το πιο πιθανό είναι να θέλετε να μάθετε ποια γυαλιά και ποιοι φακοί επαφής είναι οι καλύτεροι για εσάς. Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε ποια ακριβώς είναι η οφθαλμολογική πάθηση που έχετε. Υπάρχει η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία, αλλά τι ισχύει για τα δικά σας μάτια; Διαβάστε τον οδηγό μας και μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις συνταγές γυαλιών για να δημιουργήσετε εύκολα μία νέα παραγγελία.
 

Τι πρέπει να γνωρίζω εκ των προτέρων;

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε τις πιο συνηθισμένες μορφές μειωμένης όρασης:

 • Η μυωπία είναι μια κοινή διαθλαστική ανωμαλία στην οποία η όραση γίνεται θολή σε μακρινή απόσταση.
 • Η υπερμετρωπία είναι η αμετρωπία όπου έχετε θολή όραση σε μακρινά ή και κοντινά αντικείμενα, ανάλογα με τις διόπτρες και την κίνηση των μυών των ματιών σας.
 • Η πρεσβυωπία είναι μία διαθλαστική πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί δυσκολία στην κοντινή όραση.
 • Ο αστιγματισμός είναι το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού, όπου το είδωλο δεν εστιάζεται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε δύο γραμμές κάθετες μεταξύ τους.

Αυτές είναι όλες οι οφθαλμολογικές παθήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα μάτια σας έχουν πρόβλημα να εστιάσουν σωστά στο φως. Η συνταγή σας σε αυτές τις περιπτώσεις μετράται με μία παράμετρο που ονομάζεται σφαίρωμα/σφαίρα ή διοπτρία. Η σφαίρα διορθώνει και ομαλοποιεί την όρασή σας. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή της σφαίρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η μυωπία ή υπερμετρωπία σας.
 

GR glasses prescription

Πώς διαβάζεται η συνταγή των γυαλιών μου;

Ας ξεκινήσουμε με μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις συνταγές γυαλιών.

Η συνταγή γυαλιών ενδέχεται να περιλαμβάνει τους ακόλουθους όρους: Σφαίρα/Διοπτρία(SPH), Κύλινδρος(CYL), Άξονας(AX/AXIS), Πρίσμα, Βάση , προσθήκη ADD, μακρινή όραση και κοντινή όραση.

Aυτές oι παράμετροι εξηγούνται ως εξής:

 • Δεξί μάτι (Δ.Ο) και Αριστερό μάτι (Α.Ο): Η συνταγή σας περιέχει είτε τις λέξεις „δεξί“ και „αριστερό“ είτε τους όρους „Δ.Ο“ και „Α.Ο“, οι οποίοι σημαίνουν „δεξιός οφθαλμός“ και „αριστερός οφθαλμός“. Δείχνουν τη διαφορά στις παραμέτρους του δεξιού και του αριστερού ματιού σας.
 • Σφαίρα ή Διοπτρία(SPH): Αυτός ο όρος υποδεικνύει τη δύναμη του φακού που μετράται σε διοπτρίες (D) για τη διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας με πρόσημο (+) για την υπερμετρωπία και (-) για τη μυωπία αντίστοιχα. Ονομάζεται σφαίρωμα ή “σφαίρα” και σημαίνει ότι η διόρθωση είναι “σφαιρική”.
 • Κύλινδρος(CYL) και Άξονας: Οι αριθμοί του κυλίνδρου και του άξονα (μεταξύ 0 και 180 μοίρες) χρειάζονται για τη διόρθωση του αστιγματισμού. Αυτές οι δύο παράμετροι χρησιμοποιούνται μαζί. Εάν δεν εμφανίζεται τίποτα σε αυτές τις στήλες, σημαίνει ότι δεν έχετε αστιγματισμό ή ότι έχετε ελάχιστο χωρίς να χρειάζεται διόρθωση. Ο αριθμός του κυλίνδρου μπορεί να είναι αρνητικός (για τον κοντινό αστιγματισμό) ή θετικός (για τον μακρινό αστιγματισμό).
 • Πρίσμα και βάση: Η διόρθωση πρίσματος χρησιμοποιείται σε γυαλιά για άτομα που έχουν στραβισμό ή διπλωπία. Η τοποθέτηση πρίσματος στα γυαλιά (δηλαδή στο φακό τους) θα κυρτώσει το φως σε τέτοια γωνία που θα επιτρέπει στο μάτι να βλέπει κανονικά. Με τον τρόπο αυτό το μάτι βλέπει την κατάλληλη εικόνα η οποία ταυτίζεται με αυτήν που βλέπει και το άλλο μάτι. Η βάση αναφέρεται στην κατεύθυνση του πρίσματος.
 • Προσθήκη (ADD): Αυτή η παράμετρος είναι στην ουσία η προστιθέμενη μεγεθυντική δύναμη που εφαρμόζεται για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας και προστίθεται στην μυωπία ή υπερμετρωπία. Η πρόσθετη μεγεθυντική ισχύς εφαρμόζεται στο κάτω μέρος των πολυεστιακών φακών για να διορθωθεί η πρεσβυωπία. Ο αριθμός που εμφανίζεται είναι πάντα με θετικό πρόσημο (+), ακόμη και αν δεν αναγράφεται το σύμβολο συν και είναι ο ίδιος και για τα δύο μάτια. Το „D“ σημαίνει το κυρίαρχο μάτι και το „N“ το μη κυρίαρχο μάτι αντίστοιχα.
 • Οπτική ισχύς: Κατά τη διάρκεια μίας οφθαλμολογικής εξέτασης, ο αριθμός 6/6 αναφέρεται στο γεγονός ότι στέκεστε σε απόσταση 6 μέτρων μπροστά από έναν πίνακα Snellen ή Tumbling E eye κατά την οφθαλμολογική εξέταση για να ελέγξετε την οπτική σας οξύτητα. Αυτός ο αριθμός θεωρείται ότι είναι η όραση με 100% καθαρότητα.
 
Τιμές διόπτρας για μυωπία και υπερμετρωπία
Σημείωση: Η σφαίρα/διοπτρία, ο κύλινδρος και η προσθήκη ADD μετρώνται σε διοπτρίες. Είναι σε δεκαδική μορφή και συνήθως ανά τέταρτα (0,25 D). Οι τιμές του άξονα είναι αριθμοί από 1 έως 180 και μετρώνται σε μοίρες. Όταν οι διοπτρίες πρίσματος υποδεικνύονται σε δεκαδική μορφή, συνήθως εμφανίζεται μόνο ένα ψηφίο μετά το κόμμα (π.χ. 0,5).

 

 

Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν τα γυαλιά μου;

 

 

Το πιο πιθανό είναι η συνταγή σας να περιλαμβάνει αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ωστόσο, ο οφθαλμίατρος ή ο οπτικός σας μπορεί να προσθέσει μερικά ειδικά χαρακτηριστικά στη λίστα. Αυτά μπορεί να είναι τα εξής:

 • Διακορική απόσταση (PD): Εκτός από τις βασικές παραμέτρους, η συνταγή των γυαλιών ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την διακορική απόσταση (PD). Είναι η απόσταση από το κέντρο της μίας κόρης στο κέντρο της άλλης κόρης και μετριέται σε χιλιοστά.
 • Σχεδιασμός φακού: Αυτός ο όρος υποδηλώνει τι φακούς χρειάζεστε στα γυαλιά σας ανάλογα με την πάθηση που έχετε, αναφέροντας το σχεδιασμό και τη λειτουργία του φακού (π.χ μονοεστιακός φακός, διπλοεστιακός ή και προοδευτικός φακός). Σε κάποιες περιπτώσεις θα δείτε μια συγκεκριμένη μάρκα προοδευτικών ή μονοεστιακών φακών. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη συνταγή σας, είμαστε στη διάθεσή σας στο 211 2340040 (Δευ-Παρ 9:30–17:00) ή εναλλακτικά στο info@lentiamo.gr.
 • Αντι-ανακλαστική επίστρωση : Η επίστρωση AR αυξάνει τη σαφήνεια και τη συγκέντρωση επιτρέποντας περισσότερο φως να εισέλθει στο φακό μειώνοντας την αντανάκλαση.
 • Προστασία UV : Η προστασία UV από την υπεριώδη ακτινοβολία εμποδίζει τη βλάβη των ματιών σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
 • Μεταβατικοί φακοί (Transition lenses): Οι φακοί μετάβασης είναι εξοπλισμένοι με μια τεχνολογία που προσαρμόζει το χρώμα των φακών ανάλογα με το φως. Έτσι, στην ηλιοφάνεια τα γυαλιά σας γίνονται γυαλιά ηλίου!
 • Γυαλιά προστασίας από το μπλε φως (blue light): Αυτοί οι ειδικοί φακοί έχουν μια επίστρωση που προστατεύει τα μάτια σας αντανακλώντας το μπλε φως που έρχεται από τις οθόνες ψηφιακών συσκευών.

 

Τι είναι οι μονοεστιακοί, διπλοεστιακοί ή προοδευτικοί φακοί;

 • Οι προοδευτικοί φακοί συνδυάζουν τρεις συνταγές σε ένα ζευγάρι γυαλιών. Αυτό σας επιτρέπει να τα χρησιμοποιείτε για κοντινή απόσταση (π.χ διάβασμα βιβλίου), μεσαία απόσταση (π.χ οθόνη του υπολογιστή), ή και μακρινή απόσταση (π.χ. οδήγηση), χωρίς να χρειάζεται να αλλάζετε γυαλιά. Μερικές φορές λέγονται και πολυεστιακοί φακοί. Οι προοδευτικοί φακοί είναι μια εξέλιξη των διπλοεστιακών και τριπλοεστιακών φακών.
 • Οι διπλοεστιακοί φακοί είναι σε γυαλιά με δύο διαφορετικές οπτικές ισχύς. Οι διπλοεστιακοί φακοί χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας όπου απαιτείται επίσης διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού.
 • Οι μονοεστιακοί φακοί είναι οι πιο συνηθισμένοι φακοί σε γυαλιά. Αυτός ο τύπος φακού διαθέτει ένα μόνο οπτικό πεδίο, δηλαδή μια συνταγογραφημένη οπτική ισχύ σε όλο το φακό, για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού. Οι μονοεστιακοί φακοί είναι επίσης κατάλληλοι για γυαλιά που χρησιμοποιούνται για τη χρήση ανάγνωσης.

 

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιστικές συμβουλές και συμβουλές για την επιλογή των σωστών γυαλιών ηλίου και οράσεως.