😎 Συμβαίνει τώρα: Γυαλιά ηλίου Lentiamo σε προσφορές

Σύνδεση

Πώς να διαβάσετε μια συνταγή γυαλιών: Μάθετε για το OD vs. OS

person wearing glasses looking at tablet

Πίνακας περιεχομένων

Όταν πρόκειται για την ορολογία των γυαλιών, τα OD και OS είναι δύο απλές αλλά σημαντικές συντομογραφίες. Μπορεί να γνωρίζετε ότι αναφέρονται στο δεξί και το αριστερό μάτι, αλλά ξέρετε γιατί;

Ψάχνετε να σας εξηγήσουν τη συνταγή σας; Σε αυτό το άρθρο, η οπτομέτρης της Lentiamo, Barbora Keřková ορίζει τις συντομογραφίες OD και OS και άλλες κοινές συντομογραφίες που βρίσκονται στη συνταγή των ματιών σας. Η κατανόηση αυτών των όρων και άλλων θα σας διευκολύνει και θα σας κάνει να αποκτήσετε ευκολότερα και ταχύτερα τα σωστά γυαλιά οράσεως και τους κατάλληλους φακούς επαφής. Ακολουθήστε μας για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και να μάθετε πώς σχετίζονται με την όρασή σας!

Τι σημαίνουν τα OD και OS;

OD, OS

OD σημαίνει "δεξί μάτι" και OS σημαίνει "αριστερό μάτι" τα οποία είναι συντομευμένα από τους λατινικούς όρους oculus dexter και oculus sinister. Το OU είναι μια άλλη συντομογραφία που μπορεί να έχετε δει στη συνταγή σας. Αυτό προέρχεται από τον λατινικό όρο oculus uterque, που σημαίνει "και τα δύο μάτια". Αρκετά απλό, σωστά;

Έτσι, όταν βλέπετε OD, OS ή OU στη συνταγή σας, απλά υποδεικνύουν για ποιο μάτι προορίζεται η διόρθωση.

Παράδειγμα συνταγής για γυαλιά

Κατανόηση μιας οφθαλμολογικής συνταγής

Μετά από μια οφθαλμολογική εξέταση, ο οφθαλμίατρός σας θα είναι σε θέση να καθορίσει τις κατάλληλες τιμές για τις διάφορες πτυχές της συνταγής σας. Εκτός από τις τιμές OD και OS, ακολουθούν ορισμένες άλλες κοινές συντομογραφίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες κατά την κατανόηση της συνταγής σας:

Σφαίρα (SPH)

SPH σημαίνει "σφαίρα". Η σφαίρα αναφέρεται στο ποσό της ισχύος του φακού που απαιτείται για τη διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας (ή και των δύο). Μετριέται σε διοπτρίες με βήμα 0,25.

Η σφαίρα χρησιμοποιεί διοπτρίες ως μονάδα μέτρησης με θετικά σύμβολα (+) για την υπερμετρωπία και αρνητικά σύμβολα (-) για την μυωπία. Εάν το ένα μάτι απαιτεί διόρθωση για κοντινή όραση και το άλλο για μακρινή, θα δείτε και τα δύο σύμβολα στη συνταγή σας.


Κύλινδρος (C, CYL) & Άξονας

CYL σημαίνει "κύλινδρος". Το C ή το CYL σε μια οφθαλμική συνταγή υποδεικνύει το ποσό της ισχύος του φακού που απαιτείται για τη διόρθωση τυχόν αστιγματισμού. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός (ένας αριθμός που απέχει περισσότερο από το 0,00), τόσο μεγαλύτερη είναι η διόρθωση του αστιγματισμού που απαιτείται. Ομοίως με την SPH, μετράται σε διοπτρίες με βήμα 0,25.

Ο "άξονας" μετριέται σε μοίρες (0 έως 180 μοίρες) και αναφέρεται στη θέση που βρίσκεται ο αστιγματισμός στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού σας. Οι παράμετροι CYL και Axis χρησιμοποιούνται μαζί για τον αστιγματισμό.


Προσθήκη (ADD)

ADD σημαίνει "προσθήκη". Το ADD αναφέρεται στη μεγεθυντική ισχύ που απαιτείται για τη συνταγογράφηση ενός πολυεστιακού ή προοδευτικού φακού, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Είναι πάντα ένας θετικός αριθμός (+) και μετράται με βήμα 0,25 διοπτριών.

Το ADD είναι συνήθως το ίδιο για το δεξί και το αριστερό μάτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι διαφορετικό. Δίπλα στο ADD μπορεί να βρείτε τη συντομογραφία D (κυρίαρχο μάτι) ή N (μη-κυρίαρχο μάτι).


Πρίσμα & Βάση

Το "πρίσμα" χρησιμοποιείται για στραβισμό (προβλήματα ευθυγράμμισης των ματιών) ή διπλωπία. Στα γυαλιά, το πρίσμα κάμπτει το φως έτσι ώστε να πέφτει σωστά στον αμφιβληστροειδή σε κάθε μάτι.

"Βάση" είναι η πιο παχιά άκρη του πρίσματος. Δείχνει πού πρέπει να τοποθετηθεί το πρίσμα για να ανακατευθύνει σωστά το φως. Τα BI, BO, BU ή BD μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν αν η βάση πρέπει να είναι "μέσα", "έξω","πάνω" ή "κάτω".


Απόσταση και κοντινή οξύτητα

Η οξύτητα από απόσταση αναφέρεται στην ικανότητα να βλέπεις και να διακρίνεις τις λεπτομέρειες των αντικειμένων σε μια συγκεκριμένη απόσταση, η οποία συχνά μετράται με τη χρήση του λεγόμενου διαγράμματος Snellen. Τα αποτελέσματα καταγράφονται ως κλάσμα. Για παράδειγμα, 6/12 σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να δει καθαρά ένα αντικείμενο στα 6 μέτρα, ό,τι μπορεί να δει κάποιος με φυσιολογική όραση στα 12 μέτρα. Η οξύτητα από απόσταση καταγράφεται επίσης συχνά ως δεκαδικός αριθμός. Για παράδειγμα, το 6/7,5 εμφανίζεται ως 0,8.

Η κοντινή οξύτητα είναι η ικανότητα να βλέπεις και να διακρίνεις τις λεπτομέρειες των αντικειμένων από κοντά, συνήθως μετριέται με τη χρήση αναγνωστικού υλικού που κρατιέται σε μια τυπική απόσταση ανάγνωσης.

Και οι δύο είναι σημαντικές για την αξιολόγηση της όρασης και μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαθλαστικών σφαλμάτων (όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία), των μεταβολών του οφθαλμού που σχετίζονται με την ηλικία (όπως η πρεσβυωπία) και των οφθαλμικών ασθενειών ή παθήσεων.


Διακορική απόσταση (PD)

Το PD σημαίνει "απόσταση κόρης". Πρόκειται απλώς για την απόσταση μεταξύ των κέντρων των κόρης σας. Μετριέται σε χιλιοστά και καθορίζει τη σωστή τοποθέτηση των φακών των γυαλιών. Είναι γρήγορο και εύκολο να μετρήσετε μόνοι σας την απόσταση της κόρης σας εάν χρειαστεί!


Plano (PL)

PL σημαίνει "plano" ή φακοί χωρίς διόρθωση. Χρησιμοποιείται για τις συνταγές γυαλιών, το PL σημαίνει απλώς ότι το ένα μάτι ή ο ένας φακός δεν απαιτεί δύναμη εστίασης για μακρινή ή κοντινή όραση.

Άλλα χαρακτηριστικά των διοπτρικών γυαλιών

Για πολλούς χρήστες γυαλιών, η συνταγή σας θα μοιάζει πιθανότατα με αυτή που περιγράφεται παραπάνω. Ωστόσο, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να προσθέσει μερικά ειδικά χαρακτηριστικά για να εξασφαλίσει την καλύτερη διόρθωση όρασης προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

 • Επίστρωση AR: Οι αντι-ανακλαστικές (AR) επιστρώσεις φακών επιτρέπουν σε περισσότερο φως να περνά μέσα από τους φακούς σας αντί να αναπηδά από αυτούς. Αυτό το φως που αναπηδά, δημιουργεί ανεπιθύμητες αντανακλάσεις που καθιστούν δύσκολη τη διαπίστωση των ματιών κάποιου σε φωτογραφίες ή διαδικτυακές βιντεοκλήσεις. Οι επιστρώσεις AR έχουν επίσης σχεδιαστεί για να μειώνουν την καταπόνηση των ματιών και να αυξάνουν την οπτική οξύτητα.
 • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Η πρόσθετη προστασία UV στους φακούς σας βοηθά στην αποφυγή βλάβης των ματιών σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
 • Φακοί μετάβασης: Οι φακοί μετάβασης είναι εξοπλισμένοι με μια τεχνολογία που προσαρμόζει την απόχρωση των γυαλιών σας ανάλογα με τον φωτισμό. Στη λιακάδα, τα γυαλιά σας γίνονται γυαλιά ηλίου!
 • Φακοί αποκλεισμού του μπλε φωτός: Αυτοί οι φακοί διαθέτουν μια μοναδική επίστρωση που προστατεύει τα μάτια σας από το τεχνητό φως, αντανακλώντας το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές.
 • SV: Το SV σημαίνει "μονή όραση". Ένας φακός μονής όρασης διορθώνει την όραση για μία απόσταση (κοντινή ή μακρινή) μέσα στον ενιαίο φακό.
 • TF ή MTF: TF ή MTF σημαίνει "πολυεστιακός". Οι πολυεστιακοί φακοί περιλαμβάνουν περισσότερες από μία συνταγές μέσα σε έναν μόνο φακό (για παράδειγμα, τόσο για κοντινή όσο και για μακρινή απόσταση).
 • BF: BF σημαίνει "διεστιακός". Οι διεστιακοί φακοί έχουν δύο ξεχωριστές συνταγές σε έναν φακό. Μία για την απόσταση (στο πάνω μέρος του φακού) και μία για την κοντινή όραση (στο κάτω μέρος του φακού). Συχνά, μπορείτε να δείτε μια ορατή γραμμή που διαχωρίζει τις δύο.

Άλλες πληροφορίες σχετικά με τη συνταγή: Το όνομά σας, την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής, την ημερομηνία λήξης της συνταγής (εάν υπάρχει), το όνομα του συνταγογράφου, τον αριθμό επικοινωνίας και την υπογραφή.

Κοινές συντομογραφίες συνταγής φακών επαφής

Υπάρχουν ορισμένες συντομογραφίες σε μια συνταγή για φακούς επαφής που δεν υπάρχουν σε μια συνταγή για γυαλιά. Αυτό σημαίνει ότι ο οφθαλμίατρος σας θα πρέπει να σας χορηγήσει μια συνταγή με πρόσθετες λεπτομέρειες, όπως το μέγεθος και η καμπυλότητα του φακού, προτού μπορέσετε να αγοράσετε φακούς επαφής. Αυτές οι μετρήσεις εξασφαλίζουν σωστή εφαρμογή και καθαρή όραση. Συχνά προστίθενται και συστάσεις για το υλικό των φακών για άνεση και ασφαλή χρήση.

Ενώ και οι δύο περιέχουν τις τιμές που απαιτούνται για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού (εάν χρειάζεται), οι συνταγές φακών επαφής θα περιλαμβάνουν επίσης τα εξής:

BC

BC σημαίνει "βασική καμπύλη", η οποία υποδηλώνει πόσο επίπεδη ή στρογγυλεμένη πρέπει να είναι η καμπυλότητα του φακού επαφής για άνεση και σταθερότητα.

DIA

DIA σημαίνει "διάμετρος" και αναφέρεται στο πλάτος του φακού επαφής. Μετριέται σε χιλιοστά.

Το ξέρατε; Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει μια συγκεκριμένη μάρκα, υλικό ή τύπο φακού. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή χειρόγραφης σημείωσης στη συνταγή σας.

Είναι κακή η συνταγή των ματιών μου;

Σε γενικές γραμμές, κάποιος με "κακή" ή ισχυρή συνταγή χρειάζεται υψηλότερη διόρθωση διοπτρίας (για SPH, CYL ή ADD). Όσοι έχουν ηπιότερες συνταγές χρειάζονται γενικά χαμηλότερη διόρθωση.

Μια μέτρηση διοπτρίας 0,00 σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία διόρθωση για να βλέπετε καθαρά. Όσο πιο μακριά είναι μια τιμή από το μηδέν, τόσο πιο "ισχυρή" είναι μια συνταγή Αυτό σημαίνει ότι το +2,50 είναι "χειρότερο" από το +0,50, για παράδειγμα.

 

Τιμές διόπτρας για μυωπία και υπερμετρωπία

 

Όσον αφορά την οπτική οξύτητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί τέσσερα σημεία αναφοράς για την ταξινόμηση της σοβαρότητας της οπτικής εξασθένησης από την ήπια έως την τύφλωση:

 • Ήπια – οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/12 έως 6/18
 • Μέτρια – οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/18 έως 6/60
 • Σοβαρή – οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/60 έως 3/60
 • Τύφλωση – οπτική οξύτητα χειρότερη από 3/60

Ενώ οι διορθώσεις διοπτρίας και η οπτική οξύτητα είναι σημαντικοί παράγοντες για τον καθορισμό της ισχύος μιας συνταγής, δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες. Διαφορετικές χώρες θεσπίζουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη νόμιμη τύφλωση, η οποία είναι ένας χαρακτηρισμός που δίνεται σε άτομα των οποίων η οπτική αναπηρία φτάνει σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από μυωπία αναμένεται να αυξηθεί από 1,4 δισεκατομμύρια σε 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050,, επηρεάζοντας περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Και οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Πώς μπορώ να αγοράσω διοπτρικά γυαλιά online;

Η αγορά γυαλιών στο διαδίκτυο είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε. Στο Lentiamo, μπορείτε να επιλέξετε τους αγαπημένους σας σκελετούς και να προσθέσετε τα στοιχεία της συνταγής σας με έναν από τους τρεις τρόπους:

 1. Φόρτωση συνταγής
 2. Εισαγωγή των τιμών χειροκίνητα
 3. Μετατροπή τιμών από συνταγή φακού επαφής

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία εικονικού καθρέφτη για να δείτε πώς σας φαίνονται πολλά γυαλιά. Απλά αναζητήστε το σύμβολο 'Εικονική δοκιμή' σε χιλιάδες σκελετούς συνταγογραφούμενων γυαλιών ή γυαλιών ηλίου!

Έτοιμοι να βρείτε το τέλειο ζευγάρι σας;

Περιηγηθείτε σε μια μεγάλη ποικιλία από τα τελευταία μοντέλα γυαλιών από όλες τις αγαπημένες σας μάρκες.

Αγοράστε γυαλιά

Κλείνοντας, σκέψεις από το Lentiamo

Τώρα που ξέρετε ότι τα OD και OS αναφέρονται στο δεξί και το αριστερό μάτι, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τις συνταγές των γυαλιών και των φακών επαφής σας. Ελπίζουμε ότι αυτή η επισκόπηση της ορολογίας και των συντομογραφιών των ματιών σας βοήθησε να μάθετε πώς να διαβάζετε τη συνταγή σας και σας επιτρέπει να βρείτε το επόμενο ζευγάρι γυαλιών ή φακών επαφής σας με ευκολία.

Διαβάστε περισσότερα

Βρείτε περισσότερες συμβουλές για την εφαρμογή και το στυλ στον χρήσιμο οδηγό γυαλιών μας.