Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Υγιών Ματιών στο Lentiamo. Μάθετε από τους ειδικούς μας πως να προσέχετε τα μάτια σας, και επωφεληθείτε παράλληλα από τις εβδομαδιαίες προσφορές μας!

Σύνδεση

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε εξέταση ματιών; Ρωτήσαμε τους ειδικούς.

Jakub Odcházel

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, Επικεφαλής της ομάδας των οπτικών, στις 14/10/2020
Γράφτηκε από Leonie Bauer

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω οφθαλμολογική εξέταση; Μια καλή ερώτηση για όλους όσους φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής, και για όσους υποφέρουν από θολή όραση, πονοκεφάλους ή άλλα οφθαλμικά νοσήματα. Αυτό διότι μια εξέταση δεν προσδιορίζει μόνο την σωστή συνταγογράφηση, αλλά μπορεί να φανερώσει και τυχόν σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

Είναι μια εξέταση ανα δύο έτη αρκετή ή χρειάζεται έλεγχος ανά έτος, και ποιοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην συχνότητα;

Οι συντάκτες μας ρωτήσαν τους οπτικούς και οφθαλμιάτρους του Lentiamo για να διευκρινίσουν πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τα μάτια σας. Δείτε παρακάτω!

Πόσο συχνά χρειάζεται μια οφθαλμολογική εξέταση;

Η συχνότητα μιας οφθαλμολογικής εξέτασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρωτίστως, εξαρτάται από την ηλικία σας, και άρα την ηλικία των ματιών σας. Τα μάτια είναι από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα όργανα . Για αυτό και από την βρεφική ηλικία ακόμη, τα μάτια ελέγχονται μετά την γέννα, και ανά διάστημα 6 μηνών.

Προς το τέλος της εφηβικής ηλικίας και μετά τα μάτια δεν χρειάζεται τόσο συχνό έλεγχο, καθώς η ανάπτυξή τους σταματά περί τα 20 με 21.

Παρ'όλα αυτά, αλλαγές παρατηρούνται και πάλι με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά τα 40. Τότε αρχίζει μια φθίνουσα πορεία στην ικανότητα εστίασης . Η πάθηση αυτή λέγεται πρεσβυωπία, η επιρροή της οποίας διαφέρει ανά άτομο.

Οφθαλμολογικός έλεγχος ανα ηλικία

Οι οπτικοί και οφθαλμίατροί μας συνιστούν:

 • Αν είστε κάτω των 40, θα πρέπει να εξετάζεστε τουλάχιστον μια φορά ανα 2 έτη, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε προϋπάρχουσας παθήσεως ή προβλήματος όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία.
 • Αν είστε άνω των 40, θα πρέπει να κάνετε εξέταση κάθε χρόνο
 • Τα μάτια των παιδιών θα πρέπει και αυτά να ελέγχονται κάθε χρόνο.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε πως γίνονται οι έλεγχοι ματιών και τι τέστ περιλαμβάνουν; Διαβάστε τον οδηγό οφθαλμολογικής εξέτασης ή περιηγηθείτε στον πλήρη οδηγό γυαλιών μας.


Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την όρασή σας

Οφθαλμολογική εξέταση λόγο προϋπαρχόντων παθήσεων

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της συχνότητας των εξετάσεων είναι εάν έχετε προυπάρχουσες παθήσεις ματιών όπως ο διαβήτης ή το γλαύκωμα. Οι παθήσεις αυτές μπορεί είτε να έχουν εκδηλωθεί σε εμάς, είτε να υπάρχουν στο ιστορικό της οικογενείας.

Οι οφθαλμίατροί μας συνιστούν:

 • Αν είχατε προβλήματα οράσεως ή ιστορικό οπτικών παθήσεων στο παρελθόν
 • αν διατρέχετε κίνδυνο να εκφράσετε οπτική νόσο
 • έχετε ιστορικό παθήσεων στην οικογένεια

να πηγαίνετε για οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο.


Εν κατακλείδι, το Lentiamo συνιστά να ελέγχετε τα μάτια σας τακτικά – η σωστή χρήση γυαλιών και η έγκαιρη διάγνωση οφθαλμικών παθήσεων δύναται να σας γλυτώσει από σωρεία επιπλοκών στο μέλλον.

Πόσο κοστίζει μια εξέταση ματιών;

Εξαρτάται αν πάτε σε κατάστημα οπτικών ή σε οφθαλμίατρο, και την σύμβασή σας. Έλεγχοι για γυαλιά που πραγματοποιούνται σε μεγάλες αλυσίδες οπτικών είναι συνήθως δωρεάν. Τιμές για πλήρεις εξετάσεις κυμαίνονται από τα 40 ευρώ και άνω.Πηγές:

1. The Guardian, https://www.theguardian.com/…ave-eye-test
2. Royal National Institute of Blind People, https://www.rnib.org.uk/…20report.pdf
3. Association of Optometrists, https://www.aop.org.uk/…oucher-guide
4. Healthline, https://www.healthline.com/…ur-eyes-grow#…

Επόμενο βήμα; Πάτα το like και θα σε λατρεύουμε για πάντα :)

Μην χάνεις σημαντικές ειδήσεις.

Εγγράψου στο newsletter μας!

Τα δικά σας σχόλια

  Γράψε το πρώτο σχόλιο

  *Υποχρεωτικά πεδία

  Best selling προϊόντα