Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε ένα τεστ για την όρασή σας; Δοκιμάστε εδώ!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε νέους αριθμούς σχετικά με την μειωμένη όραση τον Οκτώβριο του 2018. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή εξασθένισης όρασης. Όσον αφορά την ορατότητα από απόσταση, 188 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήπια όραση, 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης και 36 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί.1

Vision impairment worldwide
 

Αυτός ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων σχετίζεται με φακούς επαφής ή γυαλιά, προκειμένου να βελτιωθεί η οπτική τους οξύτητα. Αλλά πώς μπορείτε να μάθετε εάν χρειάζεστε και εσείς κάποια οπτική βοήθεια; Πώς μετράτε την όρασή σας;

Μοριακό διάγραμμα του Monoyer

Monoyer Eye Chart Για να μετρήσετε τα μάτια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο τεστ ματιών. Ο πρώτος εφευρέτης του τεστ των δεκαδικών ματιών ήταν ο Ferdinand Monoyer. Ο Γάλλος οφθαλμίατρος δημιούργησε το διάσημο Μοριακό διάγραμμα το 1872 και παρείχε μια μονάδα μέτρησης για την οπτική ισχύ ενός φακού, που ονομάζεται διόπτρα. Κάθε σειρά γραμμάτων σε διαφορετικά μεγέθη αντιπροσωπεύει μια διαφορετική διόπτρα – τη μονάδα που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Η διόπτρα είναι η μονάδα μέτρησης της οπτικής ισχύος ενός φακού ή καμπύλου καθρέφτη, η οποία είναι ίση με την αντίστροφη απόσταση εστιακού μήκους που μετράται σε μέτρα (δηλαδή 1/μέτρο). Είναι επομένως μια μονάδα αμοιβαίου μήκους. Για παράδειγμα, ένας φακός διόπτρας 3 φέρνει παράλληλες ακτίνες φωτός για εστίαση στο 1/3 μέτρου. Η οπτική ισχύς του ανθρώπινου οφθαλμού είναι 58 D.

Tip: Ο Monoyer έβαλε επίσης το όνομά του στο διάγραμμα. Κάνοντας ανάγνωση προς τα πάνω και αγνοώντας την τελευταία γραμμή, τα γράμματα στην αριστερή πλευρά σχηματίζουν «Monoyer» ενώ τα γράμματα στη δεξιά πλευρά «Ferdinand». Μπορείτε να τα εντοπίσετε;2

Σχετικά με το διάγραμμα ματιών Snellen;

Λίγο μετά αφού ο Monoyer δημοσίευσε την οφθαλμολογική του μελέτη για το παραπάνω τεστ, ο Ολλανδός οφθαλμίατρος Herman Snellen ανέπτυξε ένα παρόμοιο διάγραμμα, το διάγραμμα Snellen Eye. Η πρώτη έκδοση χρησιμοποίησε αφηρημένα σύμβολα, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με γράμματα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο, τοποθέτησε τα μεγαλύτερα γράμματα στην κορυφή.3

Το διάγραμμα αποτελείται από 10 σειρές γραμματοσειρών, ξεκινώντας με μεγάλα γράμματα στην πάνω σειρά. Το μέγεθος των γραμμάτων μειώνεται σταδιακά, επιτρέποντας περισσότερα γράμματα σε κάθε επόμενη γραμμή.4

Ο χάρτης Snellen χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την μέτρηση της όρασης των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης των ματιών ο οφθαλμίατρος θα σας ζητήσει να βρείτε τη μικρότερη σειρά γραμματοσειρών που μπορείτε να διακρίνετε και να την διαβάσετε. Εάν μπορείτε να διαβάσετε την τελευταία κάτω σειρά γραμμάτων, η οπτική σας οξύτητα είναι πολύ καλή.

Δεν βρήκατε αυτό που ψάχνετε;

Πάρα πολλά σχέδια σας περιμένουν στο Lentiamo!

Αγοράστε γυαλιά οράσεως

Κάντε μια δοκιμή εδώ

Εάν θέλετε να μάθετε αν τα μάτια σας χρειάζονται κάποια οπτική βοήθεια, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας και να ζητήσετε να σας προσδιορίσει τη διαύγεια της όρασης σας από απόσταση. Αν θέλετε να μάθετε από το σπίτι πόσο καλή είναι η όραση σας, μπορείτε να κάνετε εύκολα το τεστ Snellen Eye πριν επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.

Το τεστ που παρέχουμε εδώ μπορεί να είναι χρήσιμο για να δοκιμάσετε την μυωπία σας η οποία μπορεί να προκαλεί θολή όραση σε διάφορες αποστάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρακολούθηση των παιδιών για μυωπία.

Η πρεσβυωπία, ο αστιγματισμός ή άλλα προβλήματα των ματιών δεν μπορούν να μετρηθούν με το διάγραμμα αυτό. Μόνο μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο ή οπτικό μπορεί να καθορίσει εάν τα μάτια σας είναι υγιή και μπορείτε να δείτε όσο πιο καθαρά και άνετα γίνεται.
 

Οι κανόνες του διαγράμματος ματιών Snellen

Για μεγαλύτερη ακρίβεια ζητήστε την βοήθεια κάποιου όταν δοκιμάσετε την όραση σας με το διάγραμμα ματιών Snellen.

  • 1) Τοποθετήστε το διάγραμμα σε έναν τοίχο περίπου έξι μέτρα μακριά.
  • 2) Καλύψτε το ένα μάτι και διαβάστε τα γράμματα στο διάγραμμα.
  • 3) Ξεκινήστε από την κορυφή και συνεχίστε προς τα κάτω.
  • 4) Επαναλάβετε με το άλλο μάτι και στη συνέχεια και με τα δύο μάτια μαζί.
  • 5) Η μικρότερη σειρά γραμμάτων που διαβάζετε με ακρίβεια καθορίζει την οπτική οξύτητα στο ακάλυπτο μάτι.

Πώς να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματά σας

Τα αποτελέσματα της ανάγνωσης του διαγράμματος θα καθορίσουν την ποιότητα της όρασης σας. Τα αποτελέσματα της όρασης εκφράζονται ως κλάσμα. Τα κλάσματα εμφανίζονται στα αριστερά κάθε σειράς και προσδιορίζουν πόσο καλά μπορείτε να δείτε. Αν μπορούσατε να διαβάσετε με σαφήνεια την πέμπτη γραμμή για παράδειγμα, τότε η όραση σας θα εκφραστεί ως 20/40 όραση. Εάν μπορέσατε να διαβάσετε με σαφήνεια την έβδομη γραμμή, τότε η όραση σας θα εκφραστεί ως 20/25. Οι αριθμοί δίνονται σε πόδια(feet, αμερικανική μονάδα μέτρησης). Το ένα πόδι είναι περίπου 30 cm.

20/20: Αποτέλεσμα όρασης 20/20 σημαίνει ότι βλέπετε την ίδια γραμμή γραμμάτων στα 20 πόδια / 6,09 μέτρα που οι άνθρωποι με κανονική όραση βλέπουν στα 20 πόδια / 6,09 μέτρα – αυτό σημαίνει ότι η όραση σας είναι τέλεια.

20/40: Αποτέλεσμα όρασης 20/40 σημαίνει ότι βλέπετε την ίδια γραμμή γραμμάτων στα 20 πόδια / 6.09 μέτρα που οι άνθρωποι με κανονική όραση βλέπουν στα 40 πόδια / 12.2 μέτρα.

Monoyer Eye Chart
 

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

  • Νικολαος Ξ.

    και στο ιατρειο τα γραμματα εχουν το ιδιο μεγεθος οπως οταν καποιος το εκτυπωνει

    Απάντηση
    • Lefteris
      Lentiamo.gr

      Αγαπητέ μας πελάτη,

      Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

      Απάντηση

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα