Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις οφθαλμικές σταγόνες

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 13/9/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συνταγή για να ανακουφίσουν την ξηροφθαλμία, να μειώσουν την ερυθρότητα ή να καταπραΰνουν τον ερεθισμό. Σε άλλους μπορεί να συνταγογραφούνται φαρμακευτικές σταγόνες για τη θεραπεία του γλαυκώματος ή για να βοηθήσουν στην επούλωση μετά από οφθαλμικές επεμβάσεις.

Ανεξάρτητα από τον λόγο, η σωστή χρήση των οφθαλμικών σταγόνων είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Οι οπτικοί της Lentiamo δημιούργησαν έναν οδηγό για να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες ώστε να βλέπετε και να αισθάνεστε καλύτερα! Παρακάτω θα βρείτε βήμα προς βήμα οδηγίες και χρήσιμα κόλπα για την τοποθέτηση οφθαλμικών σταγόνων. Πάμε!

Τι χρειάζεστε

Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς οφθαλμικές σταγόνες που αντιμετωπίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων. Ανεξάρτητα από τον τύπο που χρησιμοποιείτε, χρειάζεστε μόνο μερικές προμήθειες. Συγκεντρώστε τις οφθαλμικές σας σταγόνες, τις οδηγίες από τη συσκευασία, and a καθαρό πανί ή χαρτομάντιλο για να σκουπίσετε τυχόν περίσσεια σταγόνων. Είναι τόσο εύκολο.

Πώς να βάζετε οφθαλμικές σταγόνες

άτομο που βάζει οφθαλμικές σταγόνες

Πριν τοποθετήσετε οφθαλμικές σταγόνες, συγκεντρώστε τις προμήθειες και τις οδηγίες σας. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδι. Ανακινήστε απαλά το μπουκάλι για να αναμείξετε τις οφθαλμικές σταγόνες, εάν σας το έχει υποδείξει ο οφθαλμίατρός σας ή ο κατασκευαστής.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν είστε έτοιμοι:

  1. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και κοιτάξτε ψηλά.
  2. Με το ένα χέρι, τραβήξτε απαλά το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω για να δημιουργήσετε μια "τσέπη" για τις οφθαλμικές σταγόνες.
  3. Πιέστε αργά τον προβλεπόμενο ή συνιστώμενο αριθμό σταγόνων μέσα στην τσέπη.
  4. Απελευθερώστε το κάτω βλέφαρο και κλείστε απαλά το μάτι σας.
  5. Εάν σας ζητηθεί, ανοιγοκλείστε τα μάτια σας μερικές φορές για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι οφθαλμικές σταγόνες στο μάτι.

Σημείωση: Ο ειδικός οφθαλμίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας μετά την ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων. Αντ' αυτού μπορεί να σας πει να κρατήσετε το μάτι σας κλειστό για περίπου ένα λεπτό και να ασκήσετε απαλή πίεση στην εσωτερική γωνία του ματιού σας (κοντά στη μύτη σας). Αυτό επιτρέπει σε ορισμένες σταγόνες να απορροφηθούν σωστά.

Εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικούς τύπους οφθαλμικών σταγόνων για διαφορετικές οφθαλμικές παθήσεις, περιμένετε πέντε λεπτά ή περισσότερο μεταξύ των σταγόνων. Ωστόσο, ο παροχέας σας μπορεί να σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές για τις συγκεκριμένες σταγόνες σας. Φροντίστε να τον συμβουλευτείτε για οποιαδήποτε απορία.

Τι να κάνετε όταν δυσκολεύεστε με την εφαρμογή οφθαλμικών σταγόνων

Η εφαρμογή οφθαλμικών σταγόνων γίνεται πολύ πιο εύκολη με λίγη εξάσκηση και υπομονή. Το κόλπο είναι να βρείτε τη θέση και τη μέθοδο που λειτουργούν καλύτερα για εσάς. Εφόσον ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων ευκολότερη.

Κάντε ένα διάλειμμα αν δείτε ότι απογοητεύεστε ή δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές!

Αλλάξτε τη θέση σας

Αν δεν μπορείτε να γείρετε το κεφάλι σας αρκετά πίσω ενώ βρίσκεστε σε καθιστή θέση, δοκιμάστε να ενσταλάξετε τις σταγόνες ξαπλωμένοι. Απλά φροντίστε να αποφύγετε τη μόλυνση του μπουκαλιού όταν παίρνετε τη θέση σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το μπουκάλι στη σωστή γωνία.

Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να σταθείτε δίπλα σε έναν καθρέφτη. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε πού πηγαίνουν οι σταγόνες και θα σας διευκολύνει να στοχεύσετε το μπουκάλι στην εσωτερική γωνία του ματιού.

Χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας

Εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας για να τοποθετήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες. Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω με το κυρίαρχο χέρι σας ή χρησιμοποιήστε το για να καθοδηγήσετε και να σταθεροποιήσετε το μπουκάλι πιο αποτελεσματικά. Βεβαιωθείτε ότι οι σταγόνες πηγαίνουν στην εσωτερική γωνία του ματιού για καλύτερη απορρόφηση.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων, μπορεί να σας βοηθήσει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου. Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνηθίσετε την αίσθηση των οφθαλμικών σταγόνων στα μάτια σας, αν έχετε άγχος να βάλετε σταγόνες μόνοι σας.

Ψάχνετε για ανακούφιση;

Ανακαλύψτε τις οφθαλμικές σταγόνες για άνετη και καθαρή όραση.

Αγοράστε οφθαλμικές σταγόνες

Τι να κάνετε και τι όχι όταν εφαρμόζετε σταγόνες

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν χρησιμοποιήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες.
  • Διαβάστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία
  • Ακολουθείστε τυχόν οδηγίες από τον οφθαλμίατρό σας
  • Αφαιρέστε τους φακούς επαφής εάν είναι απαραίτητο

  • Μην αγγίζετε με τα χέρια σας το άκρο της μύτης του μπουκαλιού.
  • Μην αφήνετε το άκρο του μπουκαλιού με τις σταγόνες να αγγίξει το μάτι σας, το βλέφαρο ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια
  • Μην χρησιμοποιείτε περισσότερες ή λιγότερες σταγόνες από τις συνιστώμενες
  • Μην χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες μετά την ημερομηνία λήξης τους

Μπορώ να χρησιμοποιήσω οφθαλμικές σταγόνες μαζί με φακούς επαφής;

χαμογελαστό άτομο που κρατάει φακούς επαφής και θήκη

Αν και οι φακοί επαφής είναι γενικά άνετοι στη χρήση, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ξηρότητα, κόκκινα μάτια, ή δυσφορία. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα λιπαίνοντας τους φακούς. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οφθαλμικών σταγόνων και δεν προορίζονται όλοι για χρήση με φακούς. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σωστές οφθαλμικές σταγόνες και να ακολουθείτε τις όποιες οδηγίες για να διατηρήσετε τα μάτια και τους φακούς σας ευχαριστημένα.

Επαγγελματική συμβουλή: Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με συγκεκριμένες οφθαλμικές σταγόνες και τους φακούς επαφής σας. Διαβάζετε πάντα προσεκτικά την ετικέτα για να δείτε αν οι σταγόνες είναι συμβατές με τους φακούς σας. Η χρήση οφθαλμικών σταγόνων που δεν προορίζονται για χρήση με φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς λειτουργούν οι οφθαλμικές σταγόνες;

Οι οφθαλμικές σταγόνες λειτουργούν με τη χορήγηση φαρμάκων απευθείας στα μάτια, όπου μπορούν να στοχεύσουν άμεσα στην ερεθισμένη περιοχή.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν οφθαλμικές σταγόνες;

Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων οφθαλμικών παθήσεων, όπως αλλεργίες, λοιμώξεις, γλαύκωμα, και ξηροφθαλμία. Παρέχουν ανακούφιση από συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κνησμό, πρήξιμο και δυσφορία. Μερικές φορές συνταγογραφούνται επίσης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, για να βοηθήσουν τα μάτια να επουλωθούν και να αποτρέψουν τη μόλυνση.1

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων;

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει "καλύτερη" στιγμή για τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων. Η συχνότητα ή η ώρα της ημέρας εξαρτάται από τον τύπο των σταγόνων και τις ανάγκες σας. Εκτός από την τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στη συσκευασία, ακολουθήστε την καθοδήγηση του οφθαλμίατρου σας για να καθορίσετε την καλύτερη ώρα χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων για τη συγκεκριμένη συνθήκη ή κατάσταση.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ οφθαλμικές σταγόνες;

Η συχνότητα χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των σταγόνων που χρησιμοποιείτε. Καθορίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη χρήση σας.

Πρέπει να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας μετά την τοποθέτηση οφθαλμικών σταγόνων;

Ναι, ο επικεφαλής οπτικός Jakub Odcházel, DiS. συμβουλεύει να ανοιγοκλείνετε τα μάτια μετά την τοποθέτηση των οφθαλμικών σταγόνων. Καθώς το βλέφαρο κινείται, βοηθά το υγρό να εξαπλωθεί στο μάτι. Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μετά την ενστάλαξη συνιστάται για τις κλασικές οφθαλμικές σταγόνες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως η κόπωση των ματιών, βοηθούν στην ενυδάτωση ή αυξάνουν την άνεση με ή χωρίς φακούς επαφής. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ή να τα κρατάτε κλειστά ανάλογα με τον σκοπό των σταγόνων σας.

Έχουν οι οφθαλμικές σταγόνες παρενέργειες;

Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ήπιο τσούξιμο ή κάψιμο, θολή ή θαμπή όραση και ερυθρότητα. Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες επιμένει, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας.

Σκέψεις κλεισίματος από το Lentiamo

Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανακούφιση των ματιών και τη διατήρησή τους υγιή. Αν δυσκολεύεστε να βάλετε τις οφθαλμικές σταγόνες, να θυμάστε ότι με την εξάσκηση γίνεται ευκολότερο. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό ως υπενθύμιση ότι γίνεται ευκολότερο.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές ειδικών από τον επικεφαλής οπτικό της Lentiamo Jakub Odcházel, DiS. για να σας βοηθήσει να βάζετε ευκολότερα τις οφθαλμικές σταγόνες.


Πηγές

1. Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα