Μέχρι 15% έκπτωση στους φακούς Lenjoy

Σύνδεση

Μπορείτε να κολυμπήσετε με φακούς επαφής;

Γράφτηκε από Lentiamo στις 15/5/2023

Πίνακας περιεχομένων

Το κολύμπι με φακούς επαφής στα μάτια σας μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν συνιστάται. Το νερό σε πισίνες, ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς φιλοξενεί βακτήρια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Με απλά λόγια, το νερό και οι φακοί επαφής δεν πάνε καλά μαζί όταν κολυμπάτε ή ακόμα και όταν κάνετε ντους. Δείτε τι λένε οι ειδικοί οφθαλμολόγοι της Lentiamo σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει το κολύμπι με φακούς επαφής και τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε αν έχετε κάνει βουτιά με τους φακούς σας.

Μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής στη θάλασσα;

Δεν συνιστάται να φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε στον ωκεανό. Δυσφορία, ερεθισμός, ακόμη και μόλυνση μπορεί να εμφανιστούν όταν οι φακοί απορροφούν το αλμυρό νερό. Το αλάτι στο θαλασσινό νερό μπορεί να κολλήσει στους φακούς επαφής σας, οδηγώντας σε ξηρότητα και γρατζουνιές στην επιφάνεια των φακών.

Μπορείτε να καταδυθείτε με φακούς επαφής;

Η κατάδυση με φακούς επαφής δεν είναι καλή ιδέα. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νερό να έρθει σε επαφή με τα μάτια σας, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής πριν βουτήξετε.

Εάν πρέπει να φοράτε τους φακούς σας, βεβαιωθείτε ότι είναι μαλακοί φακοί επαφής. Οι σκληροί φακοί είναι διαπερατοί σε αέρα, δηλαδή επιτρέπουν αέρια να περνάνε μέσα από το φακό στο μάτι σας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν φυσαλίδες αζώτου μεταξύ του ματιού σας και του φακού κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να ακολουθήσει θολή όραση, δυσφορία, ακόμη και πόνος.

Κίνδυνοι της κολύμβησης με φακούς επαφής

άτομο με μαύρο μαγιό που βουτά στην πισίνα

Η αφαίρεση των φακών επαφής πριν από το κολύμπι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές. Η έκθεση στο χλώριο, το αλμυρό νερό ή τα βακτήρια στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή μολύνσεις των ματιών. Σε πρακτικό επίπεδο, οι φακοί μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν από τα μάτια σας όταν πηδάτε σε μια πισίνα ή και κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.

Συμπτώματα οφθαλμικής λοίμωξης

Όπως έχουμε μάθει, το κολύμπι με φακούς επαφής μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό αλλά και επικίνδυνο. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο σε περίπτωση που εμφανίσετε νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα μετά το κολύμπι με τους φακούς σας. Τα συμπτώματα μιας οφθαλμικής λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένα ή κόκκινα μάτια
  • Ερεθισμό ή κνησμό
  • Απώλεια
  • Πόνο
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση
  • Υγρά ή ξηρά μάτια

Τα συμπτώματα των οφθαλμικών λοιμώξεων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη που σχετίζεται με το νερό και τη χρήση φακών επαφής ονομάζεται κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. Προκαλείται από την ακανθαμοιβάδα, μια μικροσκοπική αμοιβάδα που μπορεί να βρεθεί σε πολλές πηγές νερού, συμπεριλαμβανομένου του νερού της βρύσης, των λιμνών, των ωκεανών και άλλων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κερατίτιδα από ακανθαμόεβα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή ακόμη και τύφλωση. Η ακανθαμοιβάδα μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίου στις πισίνες.

Είναι καλύτερο να κολυμπάτε με γυαλιά ή με φακούς επαφής;

Οι κίνδυνοι από τη χρήση φακών επαφής κατά την κολύμβηση δεν υπερτερούν των πλεονεκτημάτων στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι φακοί επαφής μπορεί να απορροφήσουν νερό και να παγιδεύσουν βακτήρια, ιούς ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, δυσφορία και μολύνσεις των ματιών.

Το να φοράτε γυαλιά όταν κολυμπάτε μπορεί επίσης να είναι προβληματικό. Τα γυαλιά ή τα γυαλιά ηλίου με συνταγή μπορεί εύκολα να πέσουν και να χαθούν στο νερό. Εάν δεν έχουν αποτελεσματική υδροφοβική προστασία για να απωθούν τα σταγονίδια του νερού, μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε όταν οι φακοί πιτσιλιστούν.

Συμβουλές για κολύμπι με φακούς επαφής

Μερικές φορές ξεχνάμε να βγάλουμε τους φακούς μας πριν πάμε στην παραλία ή στην πισίνα. Εάν πρέπει να κολυμπήσετε με φακούς επαφής, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα μάτια και τους φακούς επαφής σας:

  • Φορέστε γυαλιά στενής εφαρμογής που καλύπτουν ολόκληρο το μάτι σας για να μην εισχωρήσει νερό.
  • Αφαιρέστε τους φακούς επαφής αμέσως μετά την έξοδό σας από το νερό.
  • Η χρήση γυαλιών με φακούς καθημερινής χρήσης είναι μια καλή επιλογή, καθώς μπορούν να πεταχτούν μετά τη χρήση. Οι καλύτεροι φακοί καθημερινής χρήσης παρέχουν ευκολία και είναι μια εξαιρετική επιλογή υγιεινής.
  • Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό των φακών επαφής.

Τι πρέπει να κάνετε εάν εισχωρήσει νερό στα μάτια σας ενώ φοράτε φακούς επαφής

Εάν εισέλθει νερό στα μάτια σας ενώ φοράτε φακούς επαφής, αφαιρέστε τους το συντομότερο δυνατό. Μην ξαναβάλλετε τους φακούς επαφής σας μέχρι να καθαριστούν και να απολυμανθούν με το κατάλληλο διάλυμα φακών επαφής. Εάν φοράτε φακούς καθημερινής χρήσης, απλά πετάξτε τους και χρησιμοποιήστε ένα καινούργιο ζευγάρι.

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο εάν ο πόνος, η ερυθρότητα, η δυσφορία ή η θολή όραση επιμένουν μετά την αφαίρεση των φακών σας. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πιθανή μόλυνση.

Συμβουλή επαγγελματία: Οι υγροί φακοί επαφής τείνουν να κολλάνε στα μάτια, καθιστώντας πιο δύσκολη την αφαίρεσή τους. Εάν σας συμβεί αυτό, σας συνιστούμε να περιμένετε έως και 30 λεπτά πριν αφαιρέσετε τους φακούς για να αποφύγετε τον ερεθισμό.

Πώς να φροντίζετε τους φακούς επαφής μετά το κολύμπι

Η φροντίδα των φακών επαφής μετά το κολύμπι είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι είναι καθαροί και ασφαλείς για να τους φορέσετε. Πλένετε και στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας πριν χειριστείτε τους φακούς σας. Απορρίψτε αμέσως τους φακούς επαφής καθημερινής χρήσης. Καθαρίστε και απολυμάνετε τυχόν επαναχρησιμοποιούμενους φακούς επαφής πριν τους τοποθετήσετε ξανά στα μάτια σας.

Μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής στην παραλία;

πρόσωπο σε αιώρα με γυαλιά ηλίου και καπέλο

Μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής στην παραλία, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να προστατεύσετε τα μάτια και τους φακούς σας από την άμμο, το θαλασσινό νερό και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

  • Προτιμήστε ένα ζευγάρι ποιοτικών γυαλιών ηλίου ή φακών επαφής με UV προστασία για να εμποδίζετε καλύτερα την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Να αφαιρείτε πάντα τους φακούς σας πριν μπείτε στο νερό.
  • Πάρτε μαζί σας διάλυμα φακών επαφής και μια θήκη για αποθήκευση ή πάρτε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι φακών ημέρας για να τους χρησιμοποιήσετε μετά το κολύμπι.
  • Αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε με φακούς επαφής κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου υπνάκου στην παραλία, σκεφτείτε τους κινδύνους ή ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για φακούς παρατεταμένης χρήσης.

Η άμμος και άλλα θραύσματα μπορούν εύκολα να μπουν στα μάτια σας στην παραλία. Εάν συμβεί αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά τους φακούς σας, καθώς η άμμος μπορεί να εισχωρήσει ανάμεσα στο φακό και το μάτι σας και να προκαλέσει γρατζουνιές και πόνο. Φορέστε τα γυαλιά σας για προστασία και άνεση στην παραλία. 

Θέλετε να προστατεύσετε τα μάτια σας;

Περιηγηθείτε σε ποιοτικές επιλογές γυαλιών για κάθε περίσταση.

Αγοράστε γυαλιά ηλίου

Κλείνοντας, σκέψεις από το Lentiamo

Μπορείτε λοιπόν να φοράτε φακούς επαφής στο κολύμπι; Δεν θα το συνιστούσαμε. Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους χρήστες φακών που μπορούν να αποφευχθούν με λίγη επιπλέον προσοχή. Μια διασκεδαστική μέρα στην παραλία ή την πισίνα δεν πρέπει να επηρεάζεται από ερεθισμένα μάτια ή χαμένους φακούς επαφής.

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να σας φανεί χρήσιμος εάν φοράτε τους φακούς σας στην πισίνα ή στην παραλία.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα