😎 Συμβαίνει τώρα: Γυαλιά ηλίου Lentiamo σε προσφορές

Σύνδεση

Τι είναι η πρεσβυωπία: Αιτίες, θεραπεία & πρόληψη

Πίνακας περιεχομένων

Φανταστείτε το εξής: κάθεστε στην αγαπημένη σας αναπαυτική πολυθρόνα, απορροφημένοι από ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, όταν ξαφνικά, οι λέξεις στη σελίδα γίνονται ένα θολό χάος. Απογοητευτικό, έτσι δεν είναι; Καλώς ήρθατε στον κόσμο της πρεσβυωπίας, όπου τα μάτια μας παίζουν παιχνίδια καθώς μεγαλώνουμε.

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα μάτια μας καθώς μεγαλώνουμε. Μειώνει σταδιακά την ικανότητά μας να βλέπουμε αντικείμενα από κοντά, καθιστώντας εργασίες όπως το διάβασμα ή η χρήση του τηλεφώνου μας πιο δύσκολες. Σε γενικές γραμμές, αυτό αφορά εικόνες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 εκατοστών για τους ηλικιωμένους.

Η φυσική διαδικασία της θόλωσης της κοντινής όρασης γίνεται συνήθως αισθητή στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 40 ετών και συνεχίζει να επιδεινώνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών περίπου. Περίπου σε αυτή την ηλικία, η πρεσβυωπία γενικά σταθεροποιείται και δεν επιδεινώνεται περαιτέρω.

Τι προκαλεί πρεσβυωπία;

Η κύρια αιτία πίσω από την εμφάνιση της πρεσβυωπίας είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ματιών μας, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν το κεντρικό τμήμα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού σκληραίνει λόγω της φυσιολογικής μείωσης του νερού στον οργανισμό που είναι χαρακτηριστική της γήρανσης.

Αυτή η σκλήρυνση μειώνει την ευελιξία του φακού, καθιστώντας τον ανίκανο να αλλάξει το σχήμα του προκειμένου να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα. Κατά συνέπεια, με τη μειωμένη ικανότητα προσαρμογής του οφθαλμού, οι εικόνες εμφανίζονται θολές.

εικόνα εστιακού σημείου σε φυσιολογικό μάτι και σε μάτι με πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία vs μυωπία vs υπερμετρωπία

Η πρεσβυωπία, η μυωπία και ηυπερμετρωπία είναι τρεις διαφορετικές διαταραχές της όρασης που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην ευκρινή θέαση των αντικειμένων. Ενώ η πρεσβυωπία εμφανίζεται συνήθως όταν φτάνουμε στα 40, η υπερμετρωπία και η μυωπία μπορούν να μας επηρεάσουν σε οποιαδήποτε ηλικία, μερικές φορές ακόμη και από τη γέννησή μας. Η πρεσβυωπία δεν είναι ένα λεγόμενο διαθλαστικό σφάλμα όπως ο αστιγματισμός, η μυωπία και η υπερμετρωπία.

Είναι μάλλον εύκολο να διακρίνουμε τη μυωπία από την πρεσβυωπία, καθώς η πρώτη αφορά κυρίως την όραση από απόσταση, ενώ η δεύτερη την κοντινή όραση. Από την άλλη πλευρά, η υπερμετρωπία επηρεάζει την ικανότητά μας να βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα και σε κοντινή απόσταση, και ως εκ τούτου οι άνθρωποι μερικές φορές μπερδεύονται μεταξύ των δύο. Η μυωπία επηρεάζει την καλή οπτική λειτουργία σε πολλές αποστάσεις, αλλά επιτρέπει αρκετά καλή όραση από απόσταση, ενώ η πρεσβυωπία επηρεάζει προοδευτικά μόνο την κοντινή όραση.

Είναι επίσης δυνατό να είστε ταυτόχρονα μυωπικοί και πρεσβυωπικοί ή υπερμετρωπικοί και πρεσβυωπικοί, αλλά δεν μπορείτε να έχετε μυωπία και υπερμετρωπία μαζί (τουλάχιστον όχι στο ίδιο μάτι).

Παράγοντες κινδύνου

Δεδομένου ότι η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να μας επηρεάσει ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής μας. Ωστόσο, παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση και οι συνήθειες μπορεί να την κάνουν να εμφανιστεί νωρίτερα παρά αργότερα ή σε πιο ουσιαστικές μορφές.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή της ή να επιταχύνουν την άφιξή της.

 • Γήρανση
 • Ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Σοβαρή καταπόνηση των ματιών
 • Αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή, διουρητικά
 • Κατάχρηση αλκοόλ

Συμπτώματα της πρεσβυωπίας

 • Δυσκολία στην ανάγνωση μικρών χαρακτήρων, στο ράψιμο και σε άλλες κοντινές δραστηριότητες
 • Διπλή όραση κατά την ανάγνωση
 • Ανάγκη να αλληθωρίζετε για να βλέπετε καλύτερα
 • Ανάγκη να κρατάτε το αντικείμενο στο οποίο προσπαθείτε να εστιάσετε πιο μακριά
 • Ζάλη και κόπωση μετά την ανάγνωση
 • Δυσφορία ή πόνος στο μάτι
 • Πονοκέφαλος και πόνος στον αυχένα
 • Καταπόνηση των ματιών
 • Ανάγκη για φωτεινότερο φωτισμό

Πώς διαγιγνώσκεται η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης που διενεργείται από επαγγελματία οφθαλμίατρο. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις και διαδικασίες για την αξιολόγηση της όρασής σας και της συνολικής υγείας των ματιών σας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ειδικός πιθανόν να σας ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε, όπως δυσκολία στην ανάγνωση μικρών εντύπων ή καταπόνηση των ματιών. Θα ρωτήσει επίσης για το ιατρικό σας ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια εξέταση οπτικής οξύτητας για να μετρήσει την ικανότητά σας να βλέπετε καθαρά σε διάφορες αποστάσεις. Η εξέταση αυτή συνήθως περιλαμβάνει την ανάγνωση γραμμάτων ή αριθμών από ένα διάγραμμα που τοποθετείται σε συγκεκριμένη απόσταση.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ο οφθαλμίατρός σας είναι οι εξής:

 • Δοκιμή διάθλασης, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση διαφορετικών φακών για τον προσδιορισμό της ακριβούς συνταγής που σας παρέχει την πιο καθαρή όραση.
 • Μια εξέταση με σχισμοειδή λυχνία για να εξεταστούν λεπτομερώς οι δομές των ματιών σας. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού οργάνου που μοιάζει με μικροσκόπιο και παρέχει μεγεθυμένη εικόνα των ματιών σας.
 • Μια εξέταση με διαστολή των ματιών, με τη χρήση ειδικών οφθαλμικών σταγόνων που διαστέλλουν την κόρη σας προκειμένου να έχετε καλύτερη εικόνα των εσωτερικών δομών των ματιών σας. Αυτό τους επιτρέπει να ελέγξουν για τυχόν ενδείξεις οφθαλμικών ασθενειών ή παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, που μπορεί να συμβάλλουν στην πρεσβυωπία σας.

Η πρώτη μας σύσταση είναι να κάνετε ένα οφθαλμολογικό τεστ αμέσως μόλις αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στην όρασή σας. Είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή από έναν ειδικό οφθαλμίατρο για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης και να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων της όρασης.

Πώς μπορεί να διορθωθεί ή να αντιμετωπιστεί η πρεσβυωπία;

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να βλέπετε καθαρά και άνετα, ακόμη και με πρεσβυωπία. Από τα κομψά γυαλιά ανάγνωσης έως τους καινοτόμους φακούς επαφής και τη χειρουργική επέμβαση, ο κόσμος της διόρθωσης της όρασης έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και να προσφέρει διάφορες θεραπείες για την πρεσβυωπία.

Η συμβουλή του ειδικού: Αν βάζετε και βγάζετε συνεχώς τα γυαλιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω του προβλήματος της θολής όρασης σε διαφορετικές αποστάσεις, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό οφθαλμίατρο για να συζητήσετε την πιθανότητα χρήσης πολυεστιακών γυαλιών ή φακών επαφής. Μπορούν να αποτελέσουν μια κομψή επιλογή που θα σας κρατήσει νεανικούς.

Γυαλιά

Τα συνταγογραφούμενα γυαλιά για κοντινή όραση, τα διεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά εξακολουθούν να αποτελούν το πιο τυπικό οπτικό βοήθημα που επιλέγουν όσοι πάσχουν από πρεσβυωπία. Αυτά τα γυαλιά είναι ειδικά κατασκευασμένα για να ενισχύουν την κοντινή όραση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συμμετέχουν άνετα σε δραστηριότητες όπως η ανάγνωση, η γραφή και η χρήση ψηφιακών συσκευών. Προσαρμόζονται στη συνταγή του χρήστη για να παρέχουν βέλτιστη σαφήνεια και εστίαση, εξασφαλίζοντας μια απρόσκοπτη οπτική εμπειρία.

πώς βλέπουν τα άτομα με πρεσβυωπία με και χωρίς γυαλιά

Διατίθενται επίσης έτοιμα γυαλιά ανάγνωσης. Συνήθως κατασκευάζονται με διόρθωση διοπτριών +1,00 κατάλληλη για ήπιες διαταραχές, διόρθωση διοπτριών +2,00 κατάλληλη για ώριμα άτομα και διόρθωση +3,00 συνιστώμενη για όσους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο πρεσβυωπίας.

Φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής ειδικά σχεδιασμένοι για την πρεσβυωπία είναι πλέον διαθέσιμοι σε πολλά υλικά και προγράμματα αντικατάστασης. Οι πολυεστιακοί φακοί παρέχουν μια βολική και αποτελεσματική λύση, επιτρέποντας καθαρή όραση σε διάφορες αποστάσεις. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τον ακριβή σχεδιασμό, αυτοί οι φακοί επαφής προσφέρουν βέλτιστη οπτική οξύτητα και άνεση και αποτελούν έτσι μια πρακτική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά γυαλιά.

Χειρουργική επέμβαση

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας:

Η διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ, όπως η PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) ή η LASIK (laser in-situ keratomileusis), έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη διόρθωση διαθλαστικών ελαττωμάτων με τη μεταβολή της καμπυλότητας του κερατοειδούς μέσω της αφαίρεσης τμημάτων ιστού.

Η ενδοφθάλμια χειρουργική περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός μόνιμου τεχνητού φακού, συγκεκριμένα ενός πολυεστιακού φακού προσαρμογής. Η περίοδος ανάρρωσης μετά από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και η καταλληλότητα των θεραπειών εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς και το διαθλαστικό του ιστορικό.

Ψάχνετε για πολυεστιακούς φακούς επαφής;

Μην ψάχνετε άλλο! Δεκάδες μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας είναι διαθέσιμα στο Lentiamo!

Αγοράστε πολυεστιακούς φακούς

Πώς να επιβραδύνετε την πρεσβυωπία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι πραγματικά δυνατό να προληφθεί η πρεσβυωπία, καθώς είναι κάτι φυσικό που συμβαίνει με τη γήρανση. Ωστόσο, μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω της υιοθέτησης ορισμένων ευεργετικών συνηθειών που προάγουν την υγεία των ματιών.

Άσκηση

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση βασικών βιταμινών και αποχή από την κατάχρηση ναρκωτικών, καπνίσματος και αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία των ματιών. Η άσκηση προάγει την αγγείωση και την οξυγόνωση του σώματος.

Γυαλιά ηλίου

Η προστασία των ματιών από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV είναι ζωτικής σημασίας. Η χρήση γυαλιών ηλίου που παρέχουν επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των ματιών.

Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών στην όραση και την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την όρασή τους, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, θα πρέπει επίσης να διαχειρίζονται στενά την υγεία τους για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης.

Υγιεινή διατροφή

Οι βιταμίνες A, C, D και E υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α είναι ευεργετική για τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη και επιβραδύνει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, όπως και η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαυκώματος και βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των δακρύων. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συμπληρώματα όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα, προφυλάσσοντας τα μάτια από πιθανά προβλήματα όρασης.

Με άλλα λόγια: μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

Ενσωματώνοντας αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία των ματιών μας και ενδεχομένως να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της πρεσβυωπίας.

Κλείνοντας, σκέψεις από το Lentiamo

Η πρεσβυωπία μπορεί να είναι μια ενοχλητική διαταραχή της όρασης που μας επηρεάζει στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά είναι επίσης μια υπενθύμιση του απίστευτου ταξιδιού που έχουν κάνει τα μάτια μας και πόσα πολλά είναι ακόμα ικανά να μας δείξουν. Χάρη στη σύγχρονη οφθαλμολογική φροντίδα, είναι επίσης αρκετά απλό να διαχειριστούμε την πρεσβυωπία, να δούμε καλύτερα και να αισθανθούμε καλύτερα. Ας αγαπήσουμε λοιπόν τα μάτια μας, ας μην ξεχνάμε να προγραμματίζουμε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και ας αντιμετωπίσουμε με χάρη τις προκλήσεις της γήρανσης.

Πηγές:

1.Progress in Retinal and Eye Research, Presbyopia: Effectiveness of correction strategies

2.Ophthalmic & Physiological Optics, Developments in the correction of presbyopia I: spectacle and contact lenses

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

 • Δήμητρα Δ.

  Υπάρχουν φακοι επαφης εγχρωμοι για πρεσβυωποια?

  Απάντηση
  • Antonia Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,


   Οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορούν να
   διορθώσουν την μυωπία και την υπερμετρωπία,
   αλλά όχι την πρεσβυωπία.


   Απάντηση
 • Myriam L.

  Οι έγχρωμοι φακοί επαφής βγαίνουν και για μυωπία, πρεσβυωπία κλπ; Ευχαριστώ

  Απάντηση
  • Lefteris Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,


   Οι περισσότεροι έγχρωμοι φακοί επαφής
   βγαίνουν και για μυωπία-υπερμετρωπία.
   Μπορείτε να δείτε τις τιμές της
   μυωπίας-υπερμετρωπίας στην επιλογή
   Διοπτρία , μέσα σε κάθε προϊόν.


   Απάντηση
 • Myriam L.

  Οι φακοί επαφής βγαίνουν και για μυωπία, πρεσβυωπία κλπ; Αναφαιρομαι στους έγχρωμο υς. Ευχαριστώ!

  Απάντηση
  • Lefteris Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,


   Οι περισσότεροι έγχρωμοι φακοί επαφής
   βγαίνουν και για μυωπία-υπερμετρωπία.
   Μπορείτε να δείτε τις τιμές της
   μυωπίας-υπερμετρωπίας στην επιλογή
   Διοπτρία , μέσα σε κάθε προϊόν.


   Απάντηση

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα