Σύνδεση

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ.

Ο αστιγματισμός είναι ένα ασφαιρικό διαθλαστικό ελάττωμα όπου το μάτι παρουσιάζει διαφορετική διάθλαση σε δύο τμήματα. Μπορεί να είναι κανονικός (συχνότερος) ή ακανόνιστος.

 • Κανονικός αστιγματισμός – μοιάζει περισσότερο με μπάλα του ράγκμπι (η καμπυλότητα των μεσημβρινών δίνει αυτό το σχήμα)
 • Ακανόνιστος αστιγματισμός – που σχετίζεται με τραύμα, ασθένεια ή εκφυλισμό, περίεργα σχήματα ή ουλές (η καμπυλότητα του οποιουδήποτε μεσημβρινού δεν είναι ομοιόμορφη)

Ο αστιγματισμός μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο τον κερατοειδή, αλλά μπορεί να εμφανίζετε σε σχήμα φακού ή να περιλαμβάνει και τον αμφιβληστροειδή.

Μορφές αστιγματισμού:

 • Ο αστιγματισμός του κερατοειδούς (ο συνηθέστερος)
 • Αστιγματισμός του οφθαλμικού φακού
 • Αστιγματισμός του αμφιβληστροειδούς

Γενικότερα ο αστιγματισμός είναι το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού ( δεν είναι μια ασθένεια ή ένα πρόβλημα υγείας, όπως πολύ συχνά απασχολεί και φοβίζει γονείς και παιδιά ) που προκαλείται από το διαφορετικό σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού με ακανόνιστη καμπυλότητα, όπου το είδωλο δεν εστιάζεται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε δύο γραμμές κάθετες μεταξύ τους.

Αυτό το σφάλμα δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής. Στην περίπτωση σημαντικής μεταβολής του αστιγματισμού, αυτό μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Ο αστιγματισμός συνήθως δεν είναι πολύ σημαντικός και δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα. Ένας έφηβος όμως που βλέπει π.χ. 2/10 λόγω του αστιγματισμού βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση από έναν έφηβο που βλέπει 2/10 λόγω απλής μυωπίας, γιατί δεν μπορεί να βελτιώσει τη χαμηλή του ευκρίνεια της όρασης, απλά πλησιάζοντας και μειώνοντας την απόσταση από το αντικείμενο.

Που οφείλεται ο αστιγματισμός:

Ο αστιγματισμός είναι ένα ελάττωμα εκ γενετής, τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή πάθησης του κερατοειδούς και οφείλεται συνήθως σε διαταραχές της κυρτότητας του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής, το εξωτερικό διάφανο τμήμα του ματιού – δεν είναι σφαιρικός και δεν έχει την ίδια καμπυλότητα σε όλους τους μεσημβρινούς (άξονες).

Ο άξονας με τη μικρότερη ακτίνα καμπυλότητας είναι κυρτότερος και έχει μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη, ενώ ο άξονας με τη μεγαλύτερη ακτίνα καμπυλότητας είναι λιγότερο κυρτός και έχει μικρότερη διαθλαστική δύναμη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές της κυρτότητας του φακού του ματιού, και λέγεται φακικός αστιγματισμός.

φυσιολογικός και αστιγματικός κερατοειδής

Είδη αστιγματισμού:

• Ομαλός : Οι δύο κύριοι άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους, συνήθως στις 90 ή 180 μοίρες.
• Ανώμαλος : Οι δύο άξονες δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους, αλλά λοξοί (κερατόκωνος, τραύματα κερατοειδούς, κερατίτιδες).
• Μπορεί να είναι απλός μυωπικός ή υπερμετρωπικός ή σύνθετος και να συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία ή να είναι μικτός (πχ. υπερμετρωπία με μυωπικό αστιγματισμό).

Αυτοί οι μερικοί από τους καλύτερους αστιγματικούς φακούς:

Βρείτε όλους τους αστιγματικούς φακούς εδώ.

Διάγνωση

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται είτε με μία απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου είτε με τοπογραφία του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

Η τοπογραφία του κερατοειδούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και με κερατόμετρο, συσκευή γνωστή και ως ophthalmometer. Αυτή η συσκευή μετρά το ανακλώμενο φως από την επιφάνεια του κερατοειδούς. Μετρά την ακτίνα της καμπυλότητας του κερατοειδούς και βοηθά στο να εκτιμηθεί ο βαθμός της ανώμαλης καμπυλότητας του.

Συμπτώματα:

Ο αστιγματισμός συνήθως προκαλεί παραμόρφωση σε όλες τις αποστάσεις. Αν δεν έχει γίνει η απαραίτητη διόρθωση του, με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή λέιζερ, μπορεί να προκαλέσει βάρος στα μάτια, κοπιωπία και πονοκεφάλους, ιδίως μετά από χρήση στον υπολογιστή ή διάβασμα μεγάλης διάρκειας.

Το είδωλο που σχηματίζεται δεν είναι ευκρινές, και η όραση είναι θολή, ανάλογα με το βαθμό του αστιγματισμού. Αν είναι πολύ μικρός, συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα στην όραση. Αλλιώς, προκαλεί κούραση στα μάτια κυρίως στο διάβασμα και κατά την χρήση του υπολογιστή, λόγω της προσπάθειας προσαρμογής του οφθαλμού.

φυσιολογικός και αστιγματικός κερατοειδής

Αντιμετώπιση αστιγματισμού:

Ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με φακούς επαφής, γυαλιά ή λέιζερ. Με τα ίδια μηχανήματα με τα οποία διορθώνουμε τη μυωπία και την υπερμετρωπία γίνετε και το laser για τον αστιγματισμό.

 • Γυαλιά: Γυαλιά με κυλινδρικούς φακούς ή σφαιροκυλινδρικούς, όταν συνυπάρχει μυωπία ή υπερμετρωπία.
 • Με φακούς επαφής : Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε τορικούς, μαλακούς ή ημίσκληρους φακούς επαφής που διορθώνουν μηχανικά την ανωμαλία του κερατοειδούς.
 • Με διαθλαστική επέμβαση LASER (LASIK ή PRK) . Το laser εξαχνώνει ιστό επιλεκτικά από τον μεσημβρινό που είναι ο πιο επίπεδος και τον κυρτώνει, ώστε η καμπυλότητα του να γίνει ίδια με εκείνη του μεσημβρινού που είναι πιο κυρτός.

Με αυτόν τον τρόπο ο αστιγματικός κερατοειδής, αντί να έχει το σχήμα μπάλας του μπέιζμπολ γίνεται σφαιρικός και αποκτά το σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Την ημέρα της επέμβασης μπορεί η όραση σας να είναι λίγο θαμπή, την επομένη μέρα όμως θα έχετε πάλι την διαύγεια σας και θα βλέπετε τέλεια με τα μάτια χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Ο χαμηλός βαθμός αστιγματισμού είναι φυσιολογικός (αφού ο κερατοειδής δεν είναι σχεδόν ποτέ απόλυτα κυρτός) και δεν απαιτεί οπτική διόρθωση.

Εκτός από τον αστιγματισμό ρίξτε μια ματιά και για την πρεσβυωπία.

Επόμενο βήμα; Πάτα το like και θα σε λατρεύουμε για πάντα :)

Τα δικά σας σχόλια

 • Ιωαννησ Κ.

  Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 16 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΥΩΠΙΑ 7 ΚΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ 2,5 ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ (ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ)ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Στην περίπτωση της κόρη σας φυσικά και μπορεί να φορέσει φακούς επαφής αστιγματικούς. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες στις οποίες μπορεί να επιλέξει. Ανάμεσα στους ημερήσιους, δεκαπενθήμερους και μηνιαίους για την περίοδο χρήσης που θα ήθελε.

   Μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

   https://www.lentiamo.gr/…matismo.html

   Απάντηση
 • Christos P.

  Μπορώ να κάνω εγχείρηση μυωπιας πριν τα 18;

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Στην περίπτωση που θα θέλατε να προχωρήσετε σε επέμβαση πριν την ηλικία των 18 δεν θα σας το συμβουλεύαμε, καθώς η μυωπία συνεχίζει να αυξάνεται κατά την περίοδο αυτή.

   Σε κάθε περίπτωση όμως θα σας συμβουλεύαμε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αφού ο ίδιος μπορεί να εξετάσει αναλυτικά την περίπτωση σας και να αποφασίσει αν αυτό είναι εφικτό.

   Απάντηση
   • Christos P.

    Γενικά λέω γίνεται να κάνεις εγχείρηση μυωπιας πριν τα 18 γιατί έχω διαβάσει πως για να μπορείς να κάνεις εγχείρηση μυωπιας πρέπει να είσαι πάνω από 18

    Απάντηση
    • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

     Αγαπητέ μας πελάτη,

     Γενικότερα δεν συνιστούμε να γίνει επέμβαση πριν την ηλικία των 18. Ο λόγος που έχετε διαβάσει την απαγόρευση του είναι γιατί τα μάτια μας ακόμα σε αυτήν την φάση αναπτύσσονται, καθώς και η όραση μας.

     Απάντηση
   • Christos P.

    Ντάξει η μυωπία μπορεί να αυξηθεί και μετά τα 18 επιτρέπεται όμως να κάνεις εγχείρηση πριν τα 18;

    Απάντηση
    • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

     Αγαπητέ μας πελάτη,

     Δεν επιτρέπεται η επέμβαση στα μάτια πριν την ηλικία των 18.

     Απάντηση
 • Christos P.

  Γεια σας είμαι 16 χρόνων και έχω 1,50 και 1,75 μυωπία και ήθελα να ρωτήσω σε τι ηλικία μπορώ να κάνω εγχείρηση;

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Η μυωπία είναι μια πάθηση προοδευτική και μπορεί μέχρι την ηλικία των 22 χρόνων να συνεχίζει να αυξάνεται. Οπότε δεν θα συμβουλεύαμε να γίνει επέμβαση προηγουμένως και εφόσον δεν έχει παραμείνει σταθερή για ένα χρόνο. Εάν επιθυμείτε να κάνετε την εγχείριση νωρίτερα θα σας προτείναμε να επικοινωνήσετε και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

   Απάντηση
   • Christos P.

    Δηλαδή δεν μπορώ να κάνω εγχείρηση στα 18 που γίνεται;

    Απάντηση
    • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

     Αγαπητέ μας πελάτη,

     Στην περίπτωση που θα θέλατε να προχωρήσετε σε επέμβαση στην ηλικία των 18, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αφού ο ίδιος μπορεί να εξετάσει αναλυτικά την περίπτωση σας και να αποφασίσει αν αυτό είναι εφικτό.

     Απάντηση
 • Renato

  Χαιρετε, μια ερωτηση ηθελα να σας κανω. Εχω στο αριστερο μου ματι αστιγματισμο ενω το δεξι εινια μια χαρα ,αλλα εχω παρατηρησει πως το αριστερο εχει μια ελαφρα πιο εντονη αποχρωση απο το δεξι . Τι μπορει να ειναι αυτο; μηπως ειναι κατι που πρεπει να εξετασω; Και αν ναι σε ποιον γιατρο ;

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Μερικές φορές αυτή η απόχρωση είναι φυσιολογική, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σίγουροι για αυτό. Εάν αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με την όραση σας, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν γιατρό (οφθαλμίατρο).

   Απάντηση
 • Λεττα

  Γιατρέ καλημέρα, Έχω αστιγματισμό και στα δύο μάτια 0.25 φοράω τα γυαλιά όταν είμαι στον υπολογιστή,λόγο της δουλειάς μου ως σχεδιάστρια είμαι πολλές ώρες στον υπολογιστή, ή όταν βλέπω ταινία. Παθαίνω και οφθαλμικη αύρα. Είναι κάτι που μπορώ να διορθώσω ή να βελτιώσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων Υ. Γ η ηλικία μου είναι 35.

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Ίσως οι μετρήσεις όσον αφορά τον αστιγματισμό σας να χρειάζονται επανεξέταση, όμως κατά τη γνώμη μας το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση σας είναι ότι περνάτε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες. Εάν εργάζεται με υπολογιστή στη δουλειά σας, τότε θα πρέπει να αποφύγετε επιπλέον δραστηριότητες με οθόνη κατά την συνέχεια της ημέρας μετά την δουλειά. Άλλες εναλλακτικές λύσεις (αλλά όχι θεραπεία) είναι οι οφθαλμικές σταγόνες που καταπραΰνουν τα μάτια ή γυαλιά – φακοί επαφής που μπορούν να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες οι οποίες προέρχονται από οθόνες.

   Απάντηση
 • Christos P.

  Γεια σας ήθελα να ρωτήσω δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μειώνεται η μυωπία εκτός της εγχείρησης και σε τι ηλικία μπορώ να κάνω εγχείρηση;

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Η μυωπία είναι μια πάθηση προοδευτική και συνήθως με την χρήση φακών επαφής ή γυαλιών μπορούμε να κρατήσουμε σταθερή την κατάσταση της. Μπορεί βέβαια και μέχρι την ηλικία των 22 χρόνων να συνεχίζει να αυξάνεται. Οπότε δεν θα συμβουλεύαμε να γίνει επέμβαση προηγουμένως και εφόσον δεν έχει παραμείνει σταθερή για ένα χρόνο.

   Απάντηση
 • Κοβαλιτσουκ Κ.

  Καλησπέρα. Η κόρη μου είναι 6 χρόνον. Έχει αστιγματισμο 4 και στα δύο μάτια. Είναι πολύ? Ανησυχούμε παρά πολύ!!!

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Στην περίπτωση που αναφέρεστε στην τιμή κυλίνδρου 4 (CYL) για την περίπτωση της κόρης σας, τότε ναι, είναι αρκετά μεγάλη τιμή. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να δοκιμάσει άφοβα ημερήσιους αστιγματικούς φακούς επαφής σιλικόνης υδρογέλης ή τους μηνιαίους Biofinity από την CooperVision.

   Απάντηση
 • Christos P.

  Γεια σας είμαι 16 χρόνων έχω 1,50 και 1,75 μυωπία και δεν φοράω ποτέ γυαλιά πάρα μόνο στα μαθήματα και στην τηλεόραση. Τι μπορώ να πάθω από αυτό και γίνεται να μου μειωθεί η μυωπία και πότε μπορώ να κάνω εγχείρηση μυωπίας;

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Η μυωπία είναι συνήθως μία πάθηση προοδευτική κατά την οποία υπάρχει αύξηση των βαθμών ανεξάρτητα με την χρήση των γυαλιών. Φυσικά στην περίπτωσή που φοράτε γυαλιά βοηθάτε στην σταθερότητα της υγείας των ματιών.

   Η διόρθωση με χειρουργική επέμβαση για τη χαμηλή μυωπία σας και για την νεαρή ηλικία σας σίγουρα δεν είναι μια καλή λύση. Θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής που διορθώνουν την μυωπία χωρίς τις ενοχλήσεις που μπορεί να σας προκαλούν τα γυαλιά.

   Απάντηση
   • Christos P.

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αλλά ακόμα δεν μου είπατε τι μπορώ να πάθω επειδή δεν φοράω ποτέ γυαλιά πάρα μόνο στα μαθήματα και στην τηλεόραση και αν η μυωπία με κάποιον τρόπο μειώνεται;

    Απάντηση
    • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

     Αγαπητέ μας πελάτη,

     Όπως σας αναφέραμε η μυωπία είναι μία πάθηση που προοδευτικά αυξάνετε και δεν μειώνετε, παρά μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση. Όμως στην περίπτωση της ηλικίας σας δεν θα το προτείναμε.

     Η χειρουργική επέμβαση είναι εφικτή σε μεγαλύτερες ηλικίες.

     Η χρήση των γυαλιών σίγουρα μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην υγεία των ματιών σας όμως το γεγονός πως δεν τα φοράτε συνέχεια δεν μπορεί να μας δώσει συμπεράσματα για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτά.

     Όσο τα μάτια υποφέρουν από την πάθηση της μυωπίας και την καταπόνηση της οθόνης τηλεοράσεως καλό θα ήταν να τα υποβοηθάτε με γυαλιά ή διορθωτικούς φακούς επαφής.

     Απάντηση
     • Christos P.

      Ευχαριστώ αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μειώνεται η μυωπία εκτός της εγχείρησης και σε τι ηλικία μπορώ να κάνω εγχείρηση;

      Απάντηση
      • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

       Αγαπητέ μας πελάτη,

       Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξαλείψετε την μυωπία είναι κυρίως με επέμβαση. Η μέθοδος Lasik για παράδειγμα είναι πολύ γνωστή σε αυτές τις περιπτώσεις.

       Θα πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών καθώς μέχρι την ηλικία αυτή συνεχίζεται η ανάπτυξη της μυωπίας.

       Απάντηση
 • Βασίλης

  Καλησπέρα σας, Η κόρη μου μόλις διαγνώστηκε με αστιγματισμό 2 και 2,25, είναι 6 ετών. Με τα γυαλιά υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί κάποτε; ή απλά θα βοηθήσουν να μην μεγαλώσει ο βαθμός; Απο ποιά ηλικία είναι ασφαλές να γίνει διόρθωση με laser ; Σας ευχαριστώ πολύ

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διόρθωση με laser. Η κόρη σας είναι πολύ νέα και τα μάτια είναι ακόμα σε ανάπτυξη σε αυτές τις ηλικίες.

   Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσουμε στο αν θα υπάρξει μελλοντικά περίπτωση να γίνει διόρθωση, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα μάτια όσο αυτά βρίσκονται σε ανάπτυξη.

   Τα γυαλιά διόρθωσης βοηθούν γενικότερα στην σωστή ανάπτυξη των ματιών, στην ασφάλεια τους, στην καλή όραση, στην μη εμφάνιση αμβλυωπίας καθώς και στην πρόοδο της 3D όρασης. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ο αστιγματισμός μπορεί να χειροτερέψει ή παραμένει στα ίδια επίπεδα.

   Απάντηση
 • Κατερίνα Π.

  Έχω 0.50 αστιγματισμό. Ο γιατρός μου είπε ότι μπορεί να μου ανεβεί ή όχι. Μπορώ με κάποιον τρόπο να αποβάλλω την ανάπτυξη του αστιγματισμού αν υπάρχει περίπτωση να ανέβει;

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Ο αστιγματισμός είναι μία πολύ συχνή ανωμαλία του ματιού αφού προκαλείται από το διαφορετικό σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού με ακανόνιστη καμπυλότητα. Εφόσον είναι μια ανωμαλία που σχετίζεται με τη φύση του ματιού δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς με σιγουριά πώς μειώνεται ή αυξάνεται ή ακόμη και αν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε κάθε περίπτωση θα σας προτρέπαμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος έχει εξετάσει τα μάτια σας και ως εκ τούτου γνωρίζει τη φύση και το σχήμα του αστιγματικού κερατοειδούς σας.

   Απάντηση
 • Ath_53

  Γίνεται να μου μειωθεί η μυωπια

  Απάντηση
  • Ath_53

   Έχω 2,5 βαθμούς μυωπία,πρέπει να τα φοράω συνέχεια τα γυαλιά?

   Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Η μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία του ματιού και οι τιμές της ενδέχεται να εμφανίσουν διαφορές (μείωση ή αύξηση) ανά διαστήματα. Γι' αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθησή της με οφθαλμολογική εξέταση στο γιατρό σας. Επίσης, η συχνότητα χρήσης των γυαλιών είναι κάτι που εξαρτάται από τον χρήστη και από τη συμβουλή του γιατρού για την κάθε περίπτωση.

   Απάντηση
   • Marw

    Καλησπέρα σας, πάω πρώτη λυκείου και έχω 2,5 βαθμούς,φοράω συνέχεια τα γυαλιά μου,πιστεύετε ότι θα μου αυξηθεί η μυωπια

    Απάντηση
    • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

     Αγαπητέ μας πελάτη,

     Στην περίπτωσή που φοράτε γυαλιά βοηθάτε σίγουρα στην σταθερότητα της υγείας των ματιών σας. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως η μυωπία γενικότερα είναι μία πάθηση προοδευτική κατά την οποία υπάρχει αύξηση των βαθμών ανεξάρτητα με την χρήση των γυαλιών.

     Απάντηση
 • Μαριλια

  Καλησπέρα σας. Υπάρχουν οι εξής μονάδες LEFT SPH 0,25 CYL. 1,75. Θεωρείτε ότι διορθώνεται με γυαλιά; καθώς έχω επισκεφθεί πληθώρα ιφθαλμιατρων όπου οι μισοί με παροτρύνουν σε χειρουργείο κ άλλοι μισοί μου λένε να το διορθώσω με γυαλιά. Θα ήθελα και τη δική σας άποψη καθώς επιθυμώ κ εγώ περισσότερο τη θεραπεία με γυαλιά. Ευχαριστώ

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Ο αστιγματισμός είναι μία διαθλαστική ανωμαλία του ματιού που μπορεί να διορθωθεί με φακούς επαφής, γυαλιά ή λέιζερ. Προκειμένου να αποφασίσετε την κατάλληλη διόρθωση για εσάς θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς εκείνος εξετάζοντας τα μάτια σας είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα τι είναι σωστό για εσάς.

   Απάντηση
 • Γιωργος Κ.

  Γραφετε οτι ο χαμηλος βαθμος αστιγματισμού δεν προκαλει προβληματα στην καθημερινοτητα μας. Τι εννοείτε με χαμηλου βαθμου αστιγματισμο ? Ποιο ειναι το οριο απο το χαμηλο στον μεσαιο και στον υψηλο βαθμο ?

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Ο βαθμός αστιγματισμού συνήθως στην τιμή –0.25 (κύλινδρος) σχετίζεται με την φυσιολογική ανατομία του αμφιβληστροειδούς στο ανθρώπινο μάτι, και για τον λόγο αυτό θεωρείτε χαμηλός. Οι τιμές αστιγματισμού από –0.75 έως –1.50 (κύλινδρος) θεωρούνται τιμές μεσαίου αστιγματισμού, ενώ οι τιμές άνω των –1.50 (κύλινδρος) θεωρούνται υψηλές.

   Απάντηση
 • Θοδωρης Μ.

  Ποσο συχνα πρεπει κανεις να φοραει τα γυαλια του αστιγματισμου οταν εχει κατω απο 1 βαθμο και οταν εχει αρκετα περισσοτερο;Μηπως δεν εχουν καμμια διαφορα οι βαθμοι....δεν βλεπω πουθενα να αναφερεστε σε αυτο το θεμα.

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Ο χαμηλός ή υψηλός βαθμός αστιγματισμού μπορεί όντως να διορθωθεί με γυαλιά αστιγματισμού ή αστιγματικούς (τορικούς) φακούς, αλλά η συχνότητα χρήσης ανάλογα με τους βαθμούς μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από τον γιατρό, ο οποίος εξετάζει την κάθε περίπτωση. Αυτός έπειτα από την κάθε εξέταση μπορεί να ξέρει και να προτείνει την κατάλληλη συχνότητα χρήσης για τη διόρθωση του αστιγματισμού.

   Απάντηση
 • Γαβριήλ Χ.

  Εγώ έχω 0.5 Αστιγματισμο και στα δύο μάτια. Μπορώ να κάνω Λέιζερ;

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Ο αστιγματισμός στα μάτια είναι δυνατόν να διορθωθεί με φακούς επαφής, γυαλιά ή και λέιζερ, αλλά είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά για τέτοια ζητήματα, διότι αυτός έχοντας εξετάσει τα μάτια σας ξέρει να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για το τι μπορείτε να κάνετε και να σας πει τι είναι καλύτερο για εσάς.

   Απάντηση

Επόμενα 4 σχόλια

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα