Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Οι καλύτεροι φακοί επαφής για ξηροφθαλμία το 2024

Ing. Barbora Keřková

Ιατρικά ελεγμένο από Ing. Barbora Keřková, Αναπληρωτής διαχειρίστρια καταστήματος οπτικών , στις 21/7/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Από το σύνδρομο ξηροφθαλμίας (DED) έως την προκαλούμενη από φακούς επαφής ξηροφθαλμία (CLIDE) και τα περιστασιακά επεισόδια οφθαλμικής ξηρότητας που οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους στις μέρες μας, εκατομμύρια χρήστες φακών επαφής υποφέρουν ή έχουν βιώσει ξηροφθαλμία.

Με τη βοήθεια των οπτικών μας, σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά το θέμα. Θα συζητήσουμε τα κοινά συμπτώματα ξηροφθαλμίας, θα παραθέσουμε επιλογές κατάλληλων φακών επαφής και μερικές συμβουλές για την ανακούφιση αυτού του προβλήματος.

Μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής με ξηροφθαλμία;

Εάν έχετε ξηροφθαλμία, μπορείτε να εξακολουθείτε να φοράτε φακούς επαφής. Οι μαλακοί φακοί επαφής συχνά προτείνονται σε σχέση με τους σκληρούς φακούς για όσους έχουν αυτό το πρόβλημα. Οι ειδικοί βέβαια συμβουλεύουν να μην γίνεται παρατεταμένη χρήση φακών όταν το μάτι βρίσκεται σε οξεία ξηροφθαλμία, είναι ερεθισμένο, με φαγούρα ή είναι κόκκινο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, συνιστάται πάντα να ξεκουράζεστε και να επαναφέρετε τα μάτια σε οξυγόνωση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εναλλαγή της χρήσης γυαλιών και φακών, ώστε να αποφευχθεί η τυπική ενόχληση της ξηροφθαλμίας.

Συμβουλές για άτομα με ξηροφθαλμία που φορούν φακούς επαφής

  • Εφαρμόστε οφθαλμικές σταγόνες κατάλληλες για φακούς επαφής
  • Αφήστε τα μάτια σας να ξεκουραστούν φορώντας γυαλιά κατά διαστήματα
  • Να κάνετε διαλείμματα κατά την εργασία, ειδικά όταν εργάζεστε στον υπολογιστή.
  • Αλλαγή σε ημερήσιους φακούς από σιλικόνη υδρογέλη
  • Πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3

Πώς επιλέξαμε τους καλύτερους φακούς επαφής για ξηροφθαλμία

Ερευνήσαμε πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες σχετικά με το θέμα, συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς οπτομέτρες μας, λάβαμε υπόψη τις κριτικές και τις εμπειρίες των σταθερών πελατών μας. Στη συλλογή που θα βρείτε παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένους φακούς επαφής που μπορεί να είναι κατάλληλοι για τους πάσχοντες από ξηροφθαλμία.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής για ξηροφθαλμία;

Οι φακοί με υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου και καλή περιεκτικότητα νερού είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για τους χρήστες που πάσχουν από το σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οπτομέτρες μας στο Lentiamo συνιστούν φακούς σιλικόνης υδρογέλης για ξηροφθαλμία.

Οι καλύτεροι φακοί επαφής για ξηροφθαλμία σύμφωνα με τους ειδικούς μας:

  • Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe
  • Air Optix Plus Hydraglyde
  • Bausch + Lomb ULTRA
  • Bausch + Lomb ULTRA One Day
  • Biofinity
  • Biotrue ONEday
  • DAILIES Total 1
  • Precision 1
  • TOTAL 30
  • 1-DAY Acuvue Moist

Ακολουθεί μια πιο αναλυτική παρουσίαση των διαφόρων τύπων φακών επαφής που είναι κατάλληλοι για ξηροφθαλμία.

Καλύτεροι ημερήσιοι φακοί επαφής για ξηροφθαλμία

Καλύτεροι μηνιαίοι φακοί επαφής για ξηροφθαλμία

Καλύτεροι τορικοί φακοί επαφής για ξηροφθαλμία

Καλύτεροι πολυεστιακοί-πρεσβυωπικοί φακοί επαφής για ξηροφθαλμία

Ποιος τύπος φακών επαφής είναι καλύτερος για ξηροφθαλμία;

Οι φακοί σιλικόνης υδρογέλης είναι οι πιο κατάλληλοι για οξυγόνωση μεταξύ των μαλακών φακών επαφής και συχνά συνταγογραφούνται σε χρήστες που πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Η καλή διαπερατότητα οξυγόνου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την προαγωγή της υγείας των ματιών και την πρόληψη της ξηρότητας. Οι φακοί επαφής, όσο λεπτοί και ενυδατωμένοι και αν είναι, μειώνουν τη ροή οξυγόνου στον κερατοειδή και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, επομένως η επιλογή φακών με υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερα και λιγότερο ξηρά μάτια.

Οι φακοί με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό δεν είναι πάντα οι καταλληλότεροι για τους πάσχοντες από ξηροφθαλμία. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα ιδιαίτερα υδρόφιλα υλικά φακών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό τείνουν να απορροφούν νερό απευθείας από το μάτι, οδηγώντας το τελικά σε κατάσταση ξηρότητας. Η επανυδάτωση των φακών, ακόμη και κατά τη διάρκεια της χρήσης τους, είναι ωστόσο δυνατή με οφθαλμικές σταγόνες που προορίζονται για φακούς επαφής.

Οι κλασικοί φακοί υδρογέλης είναι γενικά πιο πλούσιοι σε νερό, ενώ οι πιο σύγχρονοι φακοί σιλικόνης υδρογέλης έχουν χαμηλότερα ποσοστά νερού αλλά επιτρέπουν τη διέλευση περισσότερου οξυγόνου στον κερατοειδή. Υπάρχουν επίσης φακοί επαφής κατασκευασμένοι είτε από υδρογέλη είτε από σιλικόνη υδρογέλη οι οποίοι είναι εμπλουτισμένοι με υαλουρονικό οξύ και έχουν σχεδιαστεί με βάση τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Η πρότασή μας: Για να μάθετε αν οι φακοί υδρογέλης ή σιλικόνης-υδρογέλης είναι πιο κατάλληλοι για εσάς, συμβουλευτείτε έναν οπτομέτρη που μπορεί να σας ενημερώσει και να σας αφήσει να δοκιμάσετε διάφορα υλικά.

Είναι οι ημερήσιοι φακοί καλύτεροι για την ξηροφθαλμία από τους μηνιαίους φακούς;

Σύμφωνα με πολλούς οφθαλμίατρους, οι ημερήσιοι φακοί μπορεί να είναι μια πιο σωστή επιλογή για όσους υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Σε αντίθεση με τους μηνιαίους φακούς, οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι λιγότερο επιρρεπείς στη συσσώρευση εναποθέσεων πρωτεϊνών επειδή πετιούνται κάθε βράδυ. Επιπλέον, οι ημερήσιοι φακοί δεν αισθάνονται τόσο βαριά στα μάτια, καθώς προορίζονται για μία μόνο χρήση. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο ανθεκτικοί όσο οι μηνιαίοι φακοί.

Η απόρριψη των ημερήσιων φακών σας μετά από κάθε χρήση σημαίνει επίσης μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και λαθών που σχετίζονται με τη συντήρηση τους. Οι οφθαλμίατροι, μάλιστα, συχνά συνιστούν στους ασθενείς τους με ξηροφθαλμία να αποφεύγουν να φορούν φακούς επαφής σε καθημερινή βάση.

Συμπτώματα ξηροφθαλμίας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ξηροφθαλμίας είναι:

  • Ένα αίσθημα τσιμπήματος, καψίματος ή γδαρσίματος στα μάτια σας
  • Σκληρή βλέννα μέσα ή γύρω από τα μάτια σας
  • Ευαισθησία στο φως
  • Κοκκίνισμα των ματιών
  • Αίσθηση ότι έχετε κάτι στα μάτια σας
  • Δυσκολία στη χρήση φακών επαφής
  • Δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση
  • Υγρά μάτια, που είναι η αντίδραση του οργανισμού στον ερεθισμό της ξηροφθαλμίας
  • Θολή όραση ή κόπωση των ματιών

Τι προκαλεί ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μερικές φορές υπάρχει μία κύρια αιτία, μερικές φορές είναι ένας συνδυασμός πολλών. Σε γενικές γραμμές, οι υποκείμενες αιτίες μπορούν να εντοπιστούν από τον οφθαλμίατρο μέσω μιας οφθαλμικής εξέτασης και μιας ανάλυσης του δακρυϊκού φιλμ.

Η διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων θα βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας και στη βελτίωση της ποιότητας της όρασης και της ποιότητας ζωής.

κοντινό πλάνο δύο ματιών δίπλα-δίπλα, ένα κόκκινο μάτι με ξηροφθαλμία στα αριστερά και ένα υγιές μάτι στα δεξιάΟρισμένες από τις πιο κοινές αιτίες ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:

  • Συχνά ξηρό και σκονισμένο περιβάλλον
  • Έκθεση στον άνεμο και τις ακτίνες UV
  • Ανθυγιεινές συνήθειες (όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, αφυδάτωση κ.λπ.)
  • Αλλεργιογόνα ή ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Γήρανση
  • Χρήση λάθος συνταγής
  • Θέματα που σχετίζονται με τους δακρυϊκούς πόρους
  • Λανθασμένη ή παρατεταμένη χρήση φακών επαφής
  • Ασθένειες (όπως ορμονικές καταστάσεις, διαβήτης, βλεφαρίτιδα και άλλα)
  • Ανεπιθύμητη μεταιχειρουργική πορεία μετά από διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ
  • Παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων

Προκαλούν οι φακοί επαφής ξηροφθαλμία;

Η λανθασμένη χρήση των φακών επαφής - είτε οφείλεται σε λάθος συνταγή, είτε σε ακατάλληλο καθαρισμό και φροντίδα, είτε σε χρήση πέραν του χρόνου αντικατάστασης - μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή του τύπου των φακών επαφής ή η πιο προσεκτική χρήση τους μπορεί να είναι αρκετή για την πρόληψη της ξηροφθαλμίας. Σε άλλες περιπτώσεις, οι φακοί επαφής μπορεί να μην είναι το μοναδικό αίτιο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής ή ιατρικά ζητήματα, μπορούν επίσης να σχετίζονται με την ξηροφθαλμία.

Για να μάθετε περισσότερα, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

Τα οφθαλμικά τζελ και οι σταγόνες για τα μάτια με λιπαντικές ή ενυδατικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ξηροφθαλμία. Μερικές φορές για να απαλλαγούμε από την ξηροφθαλμία, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες ή να λάβουμε συνταγή από ειδικό. Οι κομπρέσες χαμομηλιού, που εφαρμόζονται στα βλέφαρα για λίγα λεπτά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις, καθώς έχουν καταπραϋντική δράση και προάγουν την παραγωγή δακρύων.

Σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας που οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες, δεν είναι πάντα δυνατό να θεραπευτούν οριστικά, αλλά είναι δυνατό να ανακουφιστούν τα συμπτώματα.

Οι ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες, γνωστές και ως "τεχνητά δάκρυα", διατίθενται με ειδικές συνθέσεις για τους χρήστες φακών επαφής. Υπάρχουν πολλοί τύποι τεχνητών δακρύων στην αγορά - ορισμένα με λιπιδικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηροφθαλμίας λόγω εξάντλησης των φυσικών δακρύων (π.χ. ανεπαρκής λειτουργία του Μεϊβομιανού αδένα). Αυτά τα τεχνητά δάκρυα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ φοράτε φακούς επαφής.

Για να επιλέξετε τον σωστό τύπο τεχνητών δακρύων, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για λεπτομερή έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα

Οι καλύτεροι ημερήσιοι φακοί επαφής

Οι καλύτεροι πολυεστιακοί φακοί επαφής για πρεσβυωπία

Οι καλύτεροι φακοί επαφής για αστιγματισμό

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα