Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Διπλή όραση (διπλωπία): Αιτίες και θεραπεία

Lucie Macháčková

Ιατρικά ελεγμένο από Lucie Macháčková, Διαχειρίστρια καταστήματος οπτικών στο Μπρνο, στις 18/10/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Έχετε δει ποτέ δύο εικόνες ενώ ξέρετε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μόνο μία; Η διπλωπία, κοινώς γνωστή ως διπλή όραση, κάνει τον εγκέφαλο να αντιλαμβάνεται μια διπλή εικόνα ενός αντικειμένου. Μπορεί να είναι μια προσωρινή ενόχληση ή ένδειξη μιας σοβαρής κατάστασης υγείας. Το να γνωρίζετε τι είναι και πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια μπορεί να σας κρατήσει ασφαλείς και υγιείς.

Οι οπτικοί της Lentiamo ορίζουν αυτή την κατάσταση, εξηγούν τις παραλλαγές της και παραθέτουν πιθανές αιτίες εδώ. Ας ρίξουμε μια ματιά!

Τι είναι η διπλωπία;

Η διπλωπία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βλέπει δύο εικόνες ενός αντικειμένου. Οι εικόνες αυτές μπορεί να εμφανίζονται η μία δίπλα στην άλλη, η μία πάνω στην άλλη ή υπό γωνία. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα προσωρινών παραγόντων ή διαφόρων υποκείμενων αιτιών, όπως προβλήματα με τους μύες που ελέγχουν την κίνηση των ματιών, νευρική βλάβη ή προβλήματα με τον κερατοειδή, τον φακό ή τον αμφιβληστροειδή.

Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, σύγχυση και δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, η οδήγηση και το περπάτημα. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρείτε να βλέπετε διπλές εικόνες, καθώς μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη ασθένεια.

Πώς μοιάζει η διπλή όραση;

Η διπλωπία προκαλεί την εμφάνιση ενός αντικειμένου ως δύο εικόνες που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, πάνω ή κάτω ή διαγώνια η μία στην άλλη. Οι εικόνες γενικά επικαλύπτονται και σπάνια διαχωρίζονται πλήρως. Η δευτερεύουσα εικόνα είναι συνήθως θολή ή πιο αχνή από την "κύρια" εικόνα.

Τύποι διπλής όρασης

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διπλής όρασης: η μονοφθαλμική και η διόφθαλμη. Η μονόφθαλμη διπλωπία προκαλεί διπλασιασμό μιας εικόνας δίπλα-δίπλα. Η διόφθαλμη διπλωπία παρουσιάζεται συνήθως με τρεις τρόπους: οριζόντια, κάθετα ή λοξά.

Μονοφθαλμική διπλωπία

Μονοφθαλμική διπλωπία είναι όταν δύο εικόνες εμφανίζονται μόνο στο ένα μάτι. Προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο ίδιο το μάτι, όπως καταρράκτης, αστιγματισμός ή σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Η ακατάλληλη συνταγογράφηση γυαλιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτόν τον τύπο.

Μονοφθαλμική διπλωπία

Μονοφθαλμική διπλωπία

 

Με τη μονοφθαλμική διπλωπία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η κύρια εικόνα εμφανίζεται πιο καθαρή από την πιο θολή, δευτερεύουσα εικόνα. Αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως "εικόνα φάντασμα".

Τα συμπτώματα της θολούρας περιορίζονται συνήθως στο ένα μάτι.

Διόφθαλμη διπλωπία

Πιο συχνά, οι άνθρωποι εμφανίζουν διόφθαλμη διπλωπία και βλέπουν δύο εικόνες όταν και τα δύο μάτια είναι ανοιχτά. Επειδή επηρεάζει και τα δύο μάτια, συνήθως σημαίνει ότι τα μάτια δεν συνεργάζονται σωστά. Αυτός ο τύπος υποχωρεί όταν ένα από τα δύο μάτια είναι κλειστό. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω διαφόρων καταστάσεων, όπως στραβισμός (όταν τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται προς την ίδια κατεύθυνση) ή νευρική βλάβη.

Η διόφθαλμη διπλωπία συνήθως εκδηλώνεται οπτικά με τρεις διαφορετικούς τρόπους: οριζόντια, κάθετα ή λοξά, όπως απεικονίζεται παρακάτω.

Οριζόντια διπλωπία

Οριζόντια διπλωπία

 

Η οριζόντια διπλωπία είναι όταν ένα άτομο βλέπει δύο εικόνες δίπλα-δίπλα, με τη μία εικόνα να εμφανίζεται αριστερά ή δεξιά της άλλης.

Και οι δύο εικόνες μπορεί να φαίνονται θολές με τον οριζόντιο διόφθαλμο τύπο.

Κάθετη διπλωπία

Κάθετη διπλωπία

 

Η κάθετη διπλωπία είναι όταν ένα άτομο βλέπει δύο εικόνες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη. Η μία εικόνα εμφανίζεται πάνω ή κάτω από την άλλη.

Οβελιαία διπλωπία

Οβελιαία (λοξή) διπλωπία

 

Η λοξή διπλωπία είναι όταν μια δεύτερη εικόνα εμφανίζεται διαγώνια, ή υπό γωνία, από την άλλη. Αυτός ο τύπος είναι λιγότερο συχνός από την οριζόντια και την κάθετη, αλλά συμβαίνει.

Προσωρινή διπλή όραση

Προσωρινή διπλωπία είναι όταν ένα άτομο βλέπει διπλά για σύντομο χρονικό διάστημα, που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κόπωση ή ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η διπλωπία που έρχεται και φεύγει μπορεί να προκαλείται από κάποιο συνεχιζόμενο πρόβλημα. Προβλήματα κερατοειδούς ή φακών, ημικρανίες, παρενέργειες φαρμάκων, ασθένειες και κακή ευθυγράμμιση των ματιών μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το είδος προβλήματος όρασης που εμφανίζεται από καιρό σε καιρό.

Αν και γενικά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, οι προσωρινές διπλές εικόνες μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης ή συμβάντος. Η ξαφνική εμφάνιση προβλημάτων όρασης δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για ξαφνικές αλλαγές στην όραση για να αποκλείσετε δυνητικά απειλητικά για τη ζωή θέματα υγείας.

Τι προκαλεί διπλωπία;

Σύμφωνα με το Stanford Health Care, μια σειρά από καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διπλωπία. Προβλήματα κερατοειδούς ή φακού, προβλήματα μυών ή νεύρων που ελέγχουν τη λειτουργία και την κίνηση των ματιών ή προβλήματα στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε διπλωπία. Ορισμένες αιτίες μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας, όπως ο αστιγματισμός, ή απειλητικές για τη ζωή, όπως ένα ανεύρυσμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.1

Το πρόβλημα μπορεί να είναι προσωρινό, θεραπεύσιμο ή να προκαλείται από ένα πιο σοβαρό, υποκείμενο ζήτημα.. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να προκαλέσουν διπλασιασμό των εικόνων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Διάφορα μέρη του ματιού και των γύρω δομών μπορεί επίσης να ευθύνονται. Επιπλέον, συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας ή ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά ή συνεχιζόμενα προβλήματα.

Προσωρινές αιτίες

Τα προσωρινά αίτια των διπλών εικόνων συχνά σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, η κόπωση ή η καταπόνηση των ματιών. Αυτές οι αιτίες συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μόλις αντιμετωπιστεί ο παράγοντας που τις προκαλεί. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή η πολύ γρήγορη έγερση μπορεί να επηρεάσει για λίγο την όραση σε ορισμένους ανθρώπους.

Θεραπεύσιμα αίτια

Τα θεραπεύσιμα αίτια των διπλών εικόνων συνήθως περιλαμβάνουν διαθλαστικά σφάλματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, η αδυναμία ή η λανθασμένη ευθυγράμμιση των οφθαλμικών μυών, ο καταρράκτης ή οι ανωμαλίες του κερατοειδούς μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στην όραση.

Εάν έχετε ημικρανίες, μπορεί να παρατηρήσετε οπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων διπλών εικόνων κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας. Αυτές οι αιτίες μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως διορθωτικοί φακοί, ασκήσεις για τα μάτια ή φαρμακευτική αγωγή.

Βασικές αιτίες

Υποκείμενα προβλήματα που σχετίζονται με τους μύες, τα νεύρα ή τον εγκέφαλο μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες και τις κινήσεις του ματιού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διπλές εικόνες. Αυτές οι αιτίες μπορεί να είναι σοβαρές και μπορεί να σχετίζονται με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές του θυρεοειδούς, λοιμώξεις, αυτοάνοσες διαταραχές ή νευρολογικές καταστάσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο στον εγκέφαλο.

Ορισμένες άλλες ασθένειες που είναι γνωστό ότι προκαλούν διπλές εικόνες περιλαμβάνουν τη νόσο του Graves, τη μυασθένεια gravis και το σύνδρομο Guillain-Barre.2

Συμπτώματα διπλής όρασης

  • Βλέπετε δύο εικόνες ενός αντικειμένου
  • Πονοκέφαλος
  • Πεσμένα βλέφαρα
  • Λάθος ευθυγράμμιση, "περιπλάνηση" ή διασταυρωμένα μάτια
  • Ναυτία ή ζάλη
  • Πόνος στα μάτια

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε ξαφνική διπλωπία ή εάν συνοδεύεται από οποιαδήποτε σύγχυση, ασαφή ομιλία, πόνο, ζάλη ή αδυναμία.. Η διπλή όραση μπορεί να σηματοδοτεί ένα οξύ ιατρικό πρόβλημα, όπως ανεύρυσμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν έχετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα όρασης που έχουν ως αποτέλεσμα διπλές εικόνες. Σημειώστε πότε και για πόσο χρονικό διάστημα επιμένει, ώστε να βοηθήσετε τον ειδικό σας να προσδιορίσει την αιτία της.

Διάγνωση διπλής όρασης

Ένας ειδικός οφθαλμίατρος θα διεξάγει συνήθως μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση για να διαγνώσει την αιτία της διπλής όρασης. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμή οπτικής οξύτητας, μετρήσεις ευθυγράμμισης των ματιών, εξέταση με σχισμοειδή λυχνία για την αξιολόγηση του μπροστινού μέρους του ματιού και εξέταση με διαστολή του ματιού για τον έλεγχο του πίσω μέρους του ματιού.

Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εξετάσεις, όπως δοκιμή κάλυψης ή δοκιμή πρίσματος, για να εκτιμήσουν τον βαθμό και την αιτία. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε άλλον γιατρό ανάλογα με την υποκείμενη αιτία ή αν υποπτεύονται ότι απαιτείται επείγουσα ιατρική αξιολόγηση.

Παρόλο που η διπλωπία επηρεάζει την όραση, ο πάροχος οφθαλμολογικών υπηρεσιών μπορεί να μην είναι ο ειδικός για τη θεραπεία της. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, για παράδειγμα, έχει οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, η καλύτερη επαφή είναι πιθανότατα ο ειδικός υγειονομικής περίθαλψης που το συνταγογράφησε.

Ελέγξτε αν έχετε διπλωπία

Η διπλωπία μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε οπτικές προσαρμογές σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμίσετε τις εικόνες στο οπτικό σας πεδίο.

Αν κάποιος έχει διπλωπία, μπορεί:

  • να κλείσει ή να καλύψει το ένα μάτι.
  • να γέρνει ή να στρέφει το κεφάλι του σε διαφορετικές γωνίες.
  • να αλληθωρίζει συνεχώς ή να στενεύει τα μάτια του.
Τυπική όραση

Τυπική όραση

 

Για λόγους αναφοράς, η διπλή όραση μπορεί απλά να συγκριθεί με μια τυπική εικόνα.

Κάποιος που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης θα έβλεπε μια καθαρή εικόνα όπως αυτή που απεικονίζεται εδώ.

Πώς αντιμετωπίζεται η διπλωπία;

Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φακούς επαφής ή με συνταγογράφηση γυαλιών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία απλές ασκήσεις για τα μάτια ή ένα οφθαλμικό επίθεμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση στα μάτια για τη διόρθωση. Ο οφθαλμίατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης ανάλογα με την αιτία.

Είναι σοβαρή η διπλωπία;

Οι διπλές εικόνες συνήθως δεν είναι σοβαρές και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια πιο άμεση ανησυχία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό οφθαλμίατρο εάν εμφανίζετε διπλές εικόνες, έστω και κατά διαστήματα.

Πρόληψη διπλής όρασης

Η δυνατότητα πρόληψης του διπλασιασμού των εικόνων εξαρτάται από την αιτία. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως ασκήσεις για τα μάτια ή διορθωτικά γυαλιά. Με την κατάλληλη φροντίδα και διαχείριση, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η τακτική διενέργεια οφθαλμολογικών εξετάσεων είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγιή.

Σκέψεις κλεισίματος από το Lentiamo

Αυτού του είδους η αλλαγή στην όραση, μπορεί να είναι ανησυχητική. Να έχετε κατά νου ότι δεν είναι πάντα ένα σοβαρό ζήτημα. Ωστόσο, μόνο η αξιολόγηση ενός ειδικού μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την αιτία.

Θυμηθείτε να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν επαγγελματία ιατρό σε περίπτωση απότομης διπλωπίας ή οποιασδήποτε άλλης ξαφνικής αλλαγής στην όρασή σας. Ελπίζουμε αυτές οι πληροφορίες να είναι χρήσιμες για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους διάφορους τύπους διπλωπίας και τις αιτίες τους.

Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνήστε άλλα θέματα σχετικά με τη διπλωπία.


Πηγές

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα