Είναι τα γενέθλια του Lentiamo! Έως 40% έκπτωση

Σύνδεση

Έχετε αστιγματισμό; Δοκιμάστε το τεστ αστιγματισμού on-line και μάθετε

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 29/5/2021. Γράφτηκε από Maria Chiara Tarsia

Γνωρίζατε ότι περίπου το 70% όλων όσων φορούν οπτικά βοηθήματα (γυαλιά, φακούς επαφής) είναι αστιγματικοί; Ίσως είστε ένας/μία από αυτούς; Δοκιμάστε την όρασή σας τώρα με το τεστ αστιγματισμού μας από το σπίτι σας!

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο Αστιγματισμός είναι ένα κοινό ελάττωμα όρασης που προκαλεί δυσκολίες στην κοντινή και μακρινή εστίαση, πονοκεφάλους και θολή όραση. Η αιτία αυτής της βλάβης βρίσκεται στην μη ομοιογενή καμπυλότητα του αστιγματικού κερατοειδούς. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και συχνά εκείνοι που επηρεάζονται έχουν ήδη και μυωπία ή υπερμετρωπία.

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω γράφημα για να δείτε τη διαφορά μεταξύ ενός τυπικού κερατοειδούς και ενός κερατοειδούς που επηρεάζεται από τον αστιγματισμό:

τυπικός και αστιγματικός κερατοειδής

Κανονικά ο κερατοειδής πρέπει να είναι σφαιρικός, σε σχήμα που μοιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου. Όταν εμφανίζεται αστιγματισμός, φαίνεται πιο παραμορφωμένος, σαν μπάλα του ράγκμπι.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αστιγματισμού;

Η παραμόρφωση του κερατοειδούς που περιγράφεται παραπάνω προκαλεί λάθος διάθλαση του φωτός. Τα στρογγυλά αντικείμενα θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εμφανίζονται ωοειδή λόγω της παραμόρφωσης. Και όχι μόνο αυτό. Η συνεχής λανθασμένη διάθλαση του φωτός βάζει τα μάτια και τον εγκέφαλό μας σε άσκηση.

Μερικές φορές - καθώς ο εγκέφαλός μας είναι τόσο υπέροχη μηχανή - μπορεί να μην αισθανόμαστε κάποια ιδιαίτερη ενόχληση αλλά απλώς να νιώθουμε κάπως πιο κουρασμένοι από το κανονικό. Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι να βρούμε την τέλεια συνταγή. Δεν είναι περίεργο λοιπόν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι αστιγματικοί μέχρι να ελεγχθούν για αυτό.

Παρακάτω είναι τα πιο κοινά συμπτώματα αστιγματισμού. Εάν είστε αστιγματικοί, μπορεί να σας εμφανιστούν όλα αυτά ή μόνο μερικά:

  • Παραμορφωμένες ή θολές εικόνες
  • Κόπωση των ματιών ή / και οπτική δυσφορία
  • Συχνός στραβισμός
  • Θολή όραση τόσο στα μακριά όσο και στα κοντά
  • Πονοκέφαλος
  • Υπερβολική δακρύρροια
  • Μειωμένη όραση τη νύχτα

Μπορεί ο αστιγματισμός να επιδεινωθεί;

Ναι, ειδικά αν δεν διορθωθεί επαρκώς. Άλλοι λόγοι είναι επίσης εφικτοί όπως λόγω τραύματος, συνδρόμου ξηροφθαλμίας ή λόγω κακών συνηθειών όπως υπερβολικός στραβισμός και λανθασμένη χρήση οπτικών βοηθημάτων. Μερικές φορές ωστόσο, μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς κανένα λόγο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξετάσεις ματιών είναι θεμελιώδεις και πρέπει να επαναλαμβάνονται περιοδικά. Τις περισσότερες φορές, ο αστιγματισμός παραμένει ο ίδιος ή αλλάζει σταδιακά καθώς γερνάμε (για παράδειγμα όταν ο κερατοειδής σχηματίζεται όλο και πιο παράξενα λόγω της φυσικής απώλειας του μυϊκού τόνου μας). Όταν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, είναι πιθανό ότι η συνταγή μας χρειάζεται προσαρμογές.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ερευνητές της ιατρικής ιστοσελίδα webMD.com, στις περισσότερες περιπτώσεις ο αστιγματισμός παραμένει σχετικά σταθερός έως την ηλικία των 50 ετών, αυξάνοντας σταδιακά ταχύτερα μετά τα 60.

Μπορώ να κάνω τεστ για τον αστιγματισμό;

Αρκεί μια εξέταση ματιών από έναν οπτικό. Μετά την εξέταση, ο οπτικός / οφθαλμίατρος σας θα είναι σε θέση να σας πει με βεβαιότητα εάν τα μάτια σας επηρεάζονται πραγματικά από αστιγματισμό.

Online τεστ αστιγματισμού στο σπίτι

Θέλετε να μάθετε αν έχετε αστιγματισμό; Ενώ περιμένετε για το ραντεβού με τον οπτικός / οφθαλμίατρος σας, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το απλό αυτόματο τεστ αστιγματισμού.

Online τεστ αστιγματισμού στο σπίτι

  • Τοποθετήστε τον εαυτό σας σε απόσταση περίπου 35-40 cm από την εικόνα
  • Κοιτάξτε την εικόνα με το ένα μάτι να καλύπτεται κάθε φορά
  • Στη συνέχεια κοιτάξτε ξανά την εικόνα και με τα δύο μάτια
  • Εάν φοράτε γυαλιά, επαναλάβετε τη δοκιμή με αυτά αλλά και χωρίς αυτά

Συμπέρασμα: εάν οι ακτίνες φαίνονται θολές ή ασαφείς σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχετε αστιγματισμό. Εάν εντοπίσετε διαφορές στις γραμμές ακόμη και όταν φοράτε τα γυαλιά σας, θα πρέπει να τα ελέγξετε ξανά καθώς και τα μάτια σας, επειδή τα γυαλιά οράσεως μπορεί να έχουν λανθασμένες παραμέτρους ή να έχουν αλλάξει οι βαθμοί σας. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο σας.

Μην ξεχνάτε: το απλό αυτό τεστ πρέπει να θεωρηθεί ως ένα απλό βοήθημα για την ικανοποίηση της προσωπικής σας περιέργειας και όχι ως πραγματική διάγνωση.

Υπάρχουν γυαλιά αστιγματισμού;

Ναι, ο αστιγματισμός μπορεί εύκολα να διορθωθεί με γυαλιά που φέρουν αστιγματικούς φακούς μονής όρασης. Οι τορικοί φακοί διατίθενται τόσο για φακούς επαφής όσο και για γυαλιά. Διαφέρουν από αυτούς που είναι για την απλή μυωπία και υπερμετρωπία.

Στο Lentiamo μπορείτε να βρείτε διαφορετικούς τύπους υλικών στους φακούς και ειδικές επιστρώσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Μια ανανεωμένη συνταγή γυαλιών είναι το μόνο που χρειάζεστε. Απλώς επιλέξτε το αγαπημένο σας σχέδιο από μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων, από τις καλύτερες μάρκες γυαλιών και συμπληρώστε τις παραμέτρους σας (μπορείτε να τις βρείτε στη συνταγή των γυαλιών σας). Μετά καθίστε αναπαυτικά και περιμένετε για την παράδοση τους σε εσάς!

Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής για τον αστιγματισμό;

Οι τορικοί φακοί μπορούν να διορθώσουν την μυωπία και την υπερμετρωπία ταυτόχρονα με τον αστιγματισμό. Αυτοί οι φακοί για τον αστιγματισμό έχουν τρεις διαφορετικές παραμέτρους που δημιουργούνται με διαφορετικές γωνίες καμπυλότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παίρνει την ονομασία μυωπικού αστιγματισμού ή υπερμετρικού αστιγματισμού.

Η Ισχύς διορθώνει τη μυωπία ή την υπερμετρωπία, ενώ τα άλλα δύο, ο Κύλινδρος και ο Άξονας, διορθώνουν τον αστιγματισμό. Αυτοί οι φακοί έχουν ειδικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να παραμένουν στη θέση τους και να αποφεύγουν τη μετατόπιση ή την περιστροφή στο εσωτερικό του ματιού και συνεπώς έχουν καλύτερη σταθερότητα, προκειμένου να επιτρέψουν στους εσφαλμένα αποκλίνουσες μεσημβρινούς του οφθαλμού, να εφαρμόσουν σωστά στον αμφιβληστροειδή.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα