Σαββατοκύριακο με μεγάλες προσφορές - εξοικονομήστε έως και 25% σε επιλεγμένα προϊόντα!

Σύνδεση

Οδηγίες για να καταλάβετε τη συνταγή σας για φακούς - Σημαντικές παράμετροι!

Όποιος θέλει να αγοράσει φακούς επαφής θα πρέπει να γνωρίζει τις απαραίτητες παραμέτρους. Οι παράμετροι των φακών επαφής μπορούν να βρεθούν στη συνταγή που σας έχει γράψει ο γιατρό (οπτομετρητής ή οφθαλμίατρος). Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι οι συνταγές φακών επαφής και οι συνταγές γυαλιών δεν είναι οι ίδιες.

Επίσης σημειώστε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα του ενός έτους, καθώς οι παράμετροι των ματιών αλλάζουν με την ηλικία.

Οι παράμετροι φακών επαφής που πρέπει να γνωρίζετε

Καμπυλότητα (BC)

Η τιμή BC (base curve) ενός φακού επαφής περιγράφει την καμπυλότητα του φακού σε χιλιοστά, για την σωστή εφαρμογή και την καλύτερη δυνατή άνεση του φακού επάνω στο μάτι, π.χ. πόσο καλά εφαρμόζετε ο φακός στο μάτι σας. Κανονικά αυτές οι παράμετροι είναι μεταξύ 8–10 mm.

Διοπτρία / Σφαίρα (D/dpt./S/SPH/PWR)

Η σφαίρα είναι η ισχύς διόρθωσης του φακού επαφής. Η μονάδα μέτρησης για τη ισχύς διόρθωσης αναγράφετε ως διόπτρα ή D. Γενικότερα η ισχύς ενός φακού υποδεικνύεται με το πρόσημο συν (+) για την υπερμετρωπία και το πρόσημο πλην (-) για την μυωπία.

Διάμετρος (DIA)

Αυτή η τιμή είναι η διάμετρος (ή το μέγεθος) του φακού. Οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από 13.00 έως 15.00 mm, ενώ οι σκληροί φακοί επαφής από 9 έως 10 mm.

Κύλινδρος (CYL)

Η τιμή του κυλίνδρου είναι απαραίτητη για την κατασκευή φακών επαφής για αστιγματισμό. Είναι μια αρνητική τιμή, η οποία κάνει οποιαδήποτε διόρθωση για την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα.

Άξονας κυλίνδρου (A/ACH/AXIS/AX)

Ο άξονας είναι απαραίτητος στον αστιγματισμό ως συμπλήρωμα του φακού επαφής με κύλινδρο. Περιγράφει την ακριβή θέση της καμπυλότητας στον κερατοειδή χιτώνα και δίνεται σε ένα εύρος τιμών από 0 ° – 180 °. Σημειώστε ότι o 0 βαθμός αναγράφεται επίσης και ως 180. Ο αριθμός 90 σημαίνει την κατακόρυφη θέση του ματιού και ο αριθμός 180 αντιστοιχεί στον οριζόντιο μεσημβρινό.

Addition (ADD)

Αυτό ορίζει τη διαφορά μεταξύ της διοπτρικής τιμής της μακρινής όρασης και της διοπτρικής τιμής της κοντινής όρασης. Τιμές έως και 1,25 θεωρούνται χαμηλές, έως 2,00 θεωρούνται μέσες και έως 3,00 υψηλές.

Πώς να αναγνωρίσετε μια συνταγή φακών επαφής;

Οι τιμές-παράμετροι των φακών επαφής καθορίζονται από έναν οπτικό ή έναν οφθαλμίατρο που χρησιμοποιεί διάφορες δοκιμές και μεθόδους μέτρησης. Χάρη σε μια συνταγή με ακρίβεια στις τιμές-παραμέτρους , ο ασθενής μπορεί να αγοράσει τους σωστούς φακούς.Είναι σημαντικό να ελέγχονται όλες οι παράμετροι για ακρίβεια κάθε 6–12 μήνες. Η όραση και τα μάτια μπορούν να αλλάξουν αρκετές φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας, οπότε η παραμετροποίηση είναι πάντα σημαντική διαδικασία. Εάν αισθάνεστε ότι η όραση σας έχει αλλάξει, θα πρέπει να επανεξετάσετε αμέσως τις τιμές των φακών επαφής σας.

Η διαφορά μεταξύ συνταγής για φακούς επαφής και γυαλιά

Είναι εντελώς διαφορετικές συνταγές , επειδή οι φακοί των γυαλιών τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 12 χιλιοστά από τα μάτια σας, ενώ οι φακοί επαφής εφαρμόζονται απευθείας στην επιφάνεια των ματιών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τις τιμές-παραμέτρους και για τις δύο περιπτώσεις, ώστε να επιτύχετε την τέλεια όραση.

Έτσι, εάν φοράτε γυαλιά, προσέξτε να μην μπερδέψετε τη συνταγή, όταν αγοράζετε νέους φακούς επαφής. Επίσης, η μέθοδος μέτρησης μεταξύ γυαλιών και φακών επαφής είναι ελαφρώς διαφορετική, αφού η συνταγή γυαλιών χρειάζεται να μετρήσει την απόσταση μεταξύ των ματιών. Επομένως, οι μέθοδοι μέτρησης ανάμεσα στους φακούς επαφής και στα γυαλιά οράσεως είναι επίσης ελαφρώς διαφορετικές.

Πρόσθετες πληροφορίες στο πακέτο των φακών επαφής

Εκτός από τις βασικές τιμές-παραμέτρους των ματιών σας, θα βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με την Περιεκτικότητα νερού στην συσκευασία των φακών επαφής, καθώς και την διαπερατότητα του οξυγόνου στο υλικό τους. Όσο πιο στεγνά είναι τα μάτια σας, τόσο λιγότερος ο όγκος νερού πρέπει να είναι σε ένα συγκεκριμένο υλικό. Φακοί με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν την αρνητική ιδιότητα να εξατμίζουν το νερό σε μακροχρόνια χρήση, απομακρύνοντας έτσι την υγρασία από το μάτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε προσοχή στο κατάλληλο υλικό: οι φακοί επαφής υδρογέλης έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο εξατμίζεται ταχύτερα και έτσι απαιτείται περισσότερο υγρό από το δακρϋικό φιλμ. Το αποτέλεσμα: το μάτι στεγνώνει γρηγορότερα. Αν έχετε ξηροφθαλμία θα πρέπει να επιλέξετε φακούς επαφής Σιλικόνης-Υδρογέλης επειδή έχουν καλή διαπερατότητα οξυγόνου και συνεπώς απαιτούν 20% λιγότερο νερό.

Η διαπερατότητα οξυγόνου δίνεται με την μονάδα μέτρησης “Dk/t”. Όσο περισσότερο οι φακοί παραμένουν στα μάτια, τόσο μεγαλύτερη διαπερατότητα από οξυγόνο πρέπει να έχουν. Αν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα, κνησμός και καύση σε ευαίσθητα μάτια.

Δεν ταιριάζουν στον κάθε χρήστη όλες οι μάρκες φακών επαφής

Όπως με τα παπούτσια και τα ρούχα, οι μονάδες μέτρησης και οι παράμετροι-τιμές για τους φακούς επαφής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να επανεξετάσετε τις παραμέτρους σας όταν αλλάζετε μάρκα φακών και σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν οπτικό, όταν θα το κάνετε αυτό.

Σύνοψη

Παράμετροι φακών επαφής Μονάδα μέτρησης Συντομογραφία Περισσότερες πληροφορίες
Διοπτρία διόπτρα PWR, D, SPH, dpt από –30.00 έως +30.00
Καμπυλότητα χιλιοστά BC από 8.00 έως 10.00
Διάμετρος χιλιοστά DIA από 13.00 έως 15.00
Κύλινδρος διόπτρα CYL, ZYL από –0.25 έως –10.00, αστιγματικοί τορικοί φακοί επαφής
Άξονας μοίρες A, AX, AXIS από 0 έως 180, αστιγματικοί τορικοί φακοί επαφής
Addition διόπτρα ADD από 1.00 έως 3.00, πολυεστιακούς φακούς

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για συμβουλές. Καλέστε μας στο 211 2340 040, στείλτε μας ένα e-mail, ή γράψτε μας στο Facebook. Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν!

Επόμενο βήμα; Πάτα το like και θα σε λατρεύουμε για πάντα :)

Τα δικά σας σχόλια

 • Πατσαχάκης Ά.

  Στη συνταγή μου γράφει για την πρεσβιοπεία high. Σε ορισμένες μάρκες φακών γράφει π.χ. 2.5 D ή 2.5 Ν . Ποια είναι η διαφορά.

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Όταν αναγράφεται η τιμή High σε ορισμένες μάρκες αντιστοιχεί σε βαθμό ADD 2.00 και πάνω ή από 2.25 και πάνω. Σε κάποιες άλλες μάρκες αυτή η τιμή δίνεται απλά με τον όρο High.

   Απάντηση
 • Μαρια Α.

  καλημερα σας !!!! εχω και στα δυο ματια +2.25 θα ηθελα να μου πειτε αν μπορω να παρω φακους επαφης +2.50 , πια θα ειναι η διαφορα ;

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Οι βαθμοί υπερμετρωπίας σας είναι ουσιαστικά για γυαλιά και όχι για φακούς επαφής. Ο γιατρό-οφθαλμίατρος σας μπορεί να κάνει μία γρήγορη μετατροπή των τιμών σας για να προχωρήσετε σε αγορά φακών επαφής. Η αλλαγή στους βαθμούς της υπερμετρωπίας σας μπορεί να γίνει προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω, και ανάλογα με την παραμετροποίηση τους θα μπορείτε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

   Απάντηση
 • Αννα Ψ.

  Στη συνταγή υπάρχουν τα αρχικά d και s ποιος είναι ο δεξιός και ποιος ο αριστερός φακός

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνουν τα αρχικά d και s καθώς είναι ιατρικοί όροι, όμως δεν πρέπει να σχετίζονται με τον αριστερό και δεξιό φακό.

   Απάντηση
 • Βασίλης

  Καλημέρα σας Η συνταγή μου λέει Δ.Ο. -0,50 + 0,50 και 90 Α.Ο. - 1,25 +1,25 και 90 μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνουν αυτή η αριθμοί και τι φακούς πρέπει να πάρω. Το θέμα είναι ότι όταν πήγα και έκανα εξέταση στα μάτια, στο δεξί μάτι έβλεπα καλύτερα όταν μου έβαλε το φακό. Αλλά με το φακό αυτό στα γυαλιά είναι σαν να μην υπάρχει. Σας ευχαριστώ.

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Οι βαθμοί στους οποίους αναφέρεστε είναι οι ανάλογες μετρήσεις σας για την πάθηση του αστιγματισμού για τον δεξί οφθαλμό (Δ.Ο.) και για τον αριστερό αντίστοιχα (Α.Ο.). Οι συγκεκριμένοι παράμετροι κατά σειρά έχουν να κάνουν με την Διοπτρία, τον Κύλινδρο και τον Άξονα του αστιγματισμού σας.

   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση του αστιγματισμού μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

   https://www.lentiamo.gr/…atismos.html

   Απάντηση
 • Χαρα

  ΕΧΩ ΣΤΟ ΔΕΞΙ -2,00 ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ -2,25 ΚΑΙ -0,25 κυλινδρο ΤΙ ΦΑΚΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΩ

  Απάντηση
  • Antonia Lampadari Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Οι βαθμοί στους οποίους αναφέρεστε αφορούν αστιγματικούς φακούς επαφής. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μία παραγγελία από το κατάστημά μας μπορείτε να μας καλέσετε στο 211 2340040 (Δευ-Παρ 9:30–17:00) ή εναλλακτικά να μας στείλετε μήνυμα στο info@lentiamo.gr.

   Απάντηση
 • Μαρακη Μ.

  ΔΟ sph2,25 cyl 075 axe 115 AOsph 2,25 cyl 075 axe 75 PD 55παρακαλω πεστε μου εκτος απο αστιγματισμο τι αλλο λεει και ποσο η συνταγη ποση πρεσβιωπια και τι αλλο ευχαριστω

  Απάντηση
  • Klaudio Lentiamo.gr

   Η συνταγή που αναφέρεστε αφορά γυαλιά για διόρθωση μυωπίας και αστιγματισμού. Για την καλύτερη εφαρμογή και καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά στους αστιγματικούς φακούς, θα πρέπει να έχετε συνταγή για φακούς επαφής. Ο γιατρός/οπτικός σας, μπορεί να σας κάνει μετατροπή της συνταγή που έχετε ήδη.

   Απάντηση
 • Αμαλία

  Καλησπέρα. Η συνταγή μου λέει: Δ.Ο. 7.50 0.25 100 Α.Ο. 8.00 1.25 90 Τι βαθμούς σε φακους επαφής πρέπει να πάρω? Έναν βαθμό κάτω σε κάθε μάτι από ότι λέει? Και στα γυαλιά? Ότι λέει αρχικά? Ευχαριστώ.

  Απάντηση
  • Lefteris Drosos Lentiamo.gr

   Αγαπητέ μας πελάτη,

   Η αντίστοιχη μετατροπή των τιμών σας για φακούς επαφής θα πρέπει να γίνει από τον γιατρό-οφθαλμίατρο σας, καθώς αυτός μπορεί να γνωρίζει μετά από τις κατάλληλες μετρήσεις, ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση και παραμετροποίηση τους ώστε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στην όραση σας.

   Απάντηση

Επόμενα 4 σχόλια

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα