Υγρό καθαρισμού Solunate 50 ml δωρεάν με τους Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Σύνδεση

Φίλτρο UV 400 και τύποι φίλτρων στα γυαλιά

Φίλτρο UV 400 και τύποι φίλτρων στα γυαλιά

Οι περισσότεροι άνθρωποι που φορούν γυαλιά οράσεως ή γυαλιά ηλίου πιστεύουν ότι όσο πιο σκούρος είναι ο φακός, τόσο πιο ασφαλής είναι για τα μάτια.

Η αλήθεια είναι η εξής:

Το χρώμα των φακών δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στις προστατευτικές τους ιδιότητες. Τα σκούρα χρώματα των φακών αυξάνουν τη διαστολή της κόρης του ματιού, πράγμα που επιτρέπει σε πιο πολλές επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου να εισέρχονται στο μάτι, απ' ότι χωρίς γυαλιά.

Γι' αυτόν το λόγο, όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου ή οράσεως, πρέπει πάντα να δίνετε βάση στις κατηγορίες των φίλτρων, οι οποίες υποδηλώνουν και την ένταση του χρωματισμού.

Μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο χάρη στις κατηγορίες φίλτρων

Φοράμε γυαλιά ηλίου ή οράσεως για να βλέπουμε πιο καθαρά και να προστατεύουμε τα μάτια μας από το φως του ήλιου.

Τα επίπεδα προστασίας διαχωρίζονται σύμφωνα με τις λεγόμενες κατηγορίες φίλτρων.

Οι κατηγορίες της ΕΕ, οι οποίες συνήθως αναγράφονται με πέντε ψηφία, Λατινική αρίθμηση (από I έως V) ή Αραβική (από 0 έως 4), εξηγούνται παρακάτω:

Κατηγορία φίλτρου Καιρικές συνθήκες Προστασία φακού Χρήση
0 uv filter category 0 3 – 20% Προσφέρει την ελάχιστη προστασία. Φίλτρο χωρίς χρώμα ή ανοιχτόχρωμο. Κλασσικά αθλητικά ή προστατευτικά γυαλιά σχεδιασμένα για προστασία από τον αέρα ή τη σκόνη, αλλά όχι εναντίον του ήλιου.
1 uv filter category 1 20 – 57% Για αραιώς συννεφιασμένες μέρες. Πολύ ελαφρώς χρωματισμένοι φακοί, συνήθως κίτρινοι ή πορτοκαλί, κατάλληλοι για ασθενέστερη ηλιακή ακτινοβολία ή για προστασία από τον αέρα ή τη σκόνη.
2 uv filter category 2 57 – 82% Κατάλληλοι για τυπικές καλοκαιρινές μέρες. Μεσαίο σκοτεινό φίλτρο, κατάλληλο για μεσαία ηλιακή ακτινοβολία και για περιστασιακή χρήση. Η απόχρωση των φακών είναι πιο ανοιχτή από το συνηθισμένο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βόλτα σε ηλιόλουστες μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Είναι επίσης πολύ βολικοί κατά την οδήγηση και στις συχνές εναλλαγές μεταξύ σκιάς και ηλιοφάνειας.
3 uv filter category 3 82 – 92% Προσφέρουν έντονη προστασία. Συνιστώνται για διακοπές στη θάλασσα, στη Νότια Ευρώπη και στις βόλτες στο βουνό. Σκούρο φίλτρο κατάλληλο σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία στην παραλία ή στην πόλη. Αυτή η κατηγορία είναι χαρακτηριστική για τους περισσότερους τύπους γυαλιών ηλίου. Οι φακοί είναι ιδανικοί για το καλοκαίρι, επειδή παρέχουν υψηλότερο βαθμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία από την προηγούμενη κατηγορία.
4 uv filter category 4 92 – 97% Διαθέτουν ιδιαίτερα ισχυρή προστασία, η οποία είναι κατάλληλη για ψηλά βουνά και παγετώνες. Τα γυαλιά ηλίου κατηγορίας 4 απαγορεύονται στην οδική κυκλοφορία. Συνήθως περιέχουν ένα σύμβολο με ένα αυτοκίνητο και μια κάθετη-διαγώνια γραμμή. Διαθέτουν πολύ σκοτεινό φίλτρο για πολύ έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Γυαλιά ηλίου για βουνά ή παρόμοιες περιοχές όπου η ηλιοφάνεια δεν είναι μόνο εξαιρετικά ισχυρή, αλλά υπάρχουν και πολλές αντανακλάσεις.
Όσο καλή και αν είναι η ποιότητα των φακών, μέχρι και το 60% των UV ακτίνων μπορεί να περάσει από τα πλάγια η από την πάνω μεριά των φακών.

Επομένως, οι μεγάλοι φακοί και ο άνετος σκελετός μπορούν να συμβάλουν στη βέλτιστη προστασία. Επιπλέον, η χρήση καπέλου ή σκούφου μπορεί να σας βοηθήσει.

Βρήκατε αυτό που ψάχνετε;

Μια μεγάλη ποικιλία γυαλιών ηλίου σας περιμένει στο Lentiamo!

Αγοράστε γυαλιά ηλίου

Τι σημαίνει UV 400

UV 400 είναι η κατηγορία που αποκλείει όλες τις ακτίνες φωτός με μήκη κύματος έως 400 νανόμετρα. Αυτό καλύπτει όλες τις ακτίνες UVA και UVB. Ανατρέξτε στον παραπάνω πίνακα.

Οι ακτίνες UV βλάπτουν τον αμφιβληστροειδή

Αν βρίσκεστε για ώρα κάτω από τον ήλιο, θα πάθετε έγκαυμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες – οι γνωστές UV ακτίνες – αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επίσης, η συχνή ηλιοθεραπεία μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Αλλά δεν είναι μόνο το δέρμα που μπορεί να υποστεί βλάβη αφού και τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν.

Εάν τα μάτια εκτίθενται στον ήλιο απροστάτευτα, η μακρά και εντατική ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα.

Στη χειρότερη περίπτωση, το οπτικό όργανο μπορεί να καταστραφεί μακροπρόθεσμα και το μάτι μπορεί να γίνει θολό (καταρράκτης).

Έτσι, πρέπει πάντα να φοράτε γυαλιά με εγγυημένη UV προστασία!

Οι ακτίνες UV-C απορροφούνται ουσιαστικά από την ατμόσφαιρα, αλλά οι ακτίνες UV-B και UV-A διεισδύουν χωρίς να εμποδίζονται, στην επιφάνεια της Γης. Η ένδειξη UV400 με εγγυημένη υπεριώδη προστασία, μπλοκάρει την επιβλαβή ακτινοβολία UV-B και UV-A.

Επιπλέον, τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την φωτεινότητα στην όραση, γεγονός που κάνει την όραση στην ηλιοφάνεια πιο ευχάριστη.

ακτίνες UV και κατηγορίες φίλτρων

Με λίγα λόγια, ο όρος UV400 σημαίνει ότι τα γυαλιά απορροφούν τις ακτίνες φωτός UVA και UVB με μήκη κύματος έως και 400 νανομέτρων.

Άλλα χαρακτηριστικά ποιότητας των γυαλιών ηλίου και οράσεως

  • Σήμα CE: Το σήμα CE υπάρχει ήδη από την 1η Ιουλίου 1995 και δείχνει ότι υπάρχει υπεριώδης προστασία τουλάχιστον 380 νανομέτρων. Βρίσκεται στο εσωτερικό του βραχίονα και δείχνει ότι το μοντέλο συμβαδίζει με τα ισχύοντα πρότυπα της ΕΕ.
  • Μέγεθος σκελετού και φακών: Όπως αναφέρθηκε ήδη στο άρθρο, το ηλιακό φως μπορεί επίσης να περάσει από τα πλάγια ή από την πάνω μεριά των φακών. Επομένως, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη προστασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελαφρώς μεγαλύτεροι φακοί ή πιο μεγάλος και άνετος σκελετός.
  • Φίλτρα πόλωσης: Οι πολωμένοι φακοί έχουν ειδική επίστρωση που αυξάνει την ορατότητα με φιλτράρισμα, κατά την έκθεση σε έντονες ακτίνες φωτός. Αυτοί οι φακοί έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την αντανάκλαση που γίνεται σε διάφορες επιφάνειες όπως το νερό, το χιόνι ή το γυαλί. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς είναι ιδιαίτερα κατάλληλα και για τους οδηγούς αυτοκινήτων.Τώρα, μπορείτε να βρείτε αντρικά, ή γυναικεία γυαλιά ηλίου ή να ρίξετε μια ματιά στα γυαλιά οράσεως.

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία