Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 211 2340040

Σχετικά με την τρέχουσα περίοδο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι παραγγελίες γίνονται κανονικά χωρίς περιορισμούς στην παράδοση.

211 2340040

(Δευ-Παρ 9:30-17:00)

Σύνδεση

Φίλτρο UV 400 στα γυαλιά ηλίου

Καλοκαίρι & ηλιοφάνεια – η αγαπημένη μας εποχή μπορεί να έχει και τη σκοτεινή πλευρά της. Λόγω της όλο και πιο επιθετικής UV ακτινοβολίας, τα καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζετε τις παρακάτω ιδιότητες όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, καθώς και τις αντίστοιχες τεχνολογίες που επικρατούν στην μόδα.

Το χρώμα των φακών δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στις προστατευτικές τους ιδιότητες. Τα σκούρα χρώματα των φακών αυξάνουν τη διαστολή της κόρης του ματιού, πράγμα που οδηγεί πιο πολλές επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου να εισέρχονται στο μάτι, απ' ότι χωρίς γυαλιά.

Προστασία από τον ήλιο χάρη στις κατηγορίες φίλτρων

Πολλοί άνθρωποι που φορούν γυαλιά ηλίου πιστεύουν ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των φακών, τόσο ασφαλέστερα μπορεί να είναι τα μάτια. Αλλά προσέξτε, το χρώμα των φακών δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τις προστατευτικές τους ιδιότητες. Τα σκοτεινά χρώματα αυξάνουν τη διαστολή της κόρης, γεγονός που οδηγεί τις πιο επιβλαβείς UV ακτίνες να εισέρχονται στο μάτι. Ακόμα και αυτές που δεν θα έφταναν χωρίς γυαλιά. Για αυτό τον λόγο, όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, θα πρέπει πάντα να δίνετε μεγάλη προσοχή στις λεγόμενες κατηγορίες φίλτρων, οι οποίες υποδηλώνουν την ένταση του χρωματισμού.

Οι κατηγορίες της ΕΕ, οι οποίες συνήθως αναφέρονται με πέντε ψηφία, Ρωμαϊκά (από I έως V) ή Αραβικά (από 0 έως 4), εξηγούνται εδώ:

Κατηγορία φίλτρου Καιρικές συνθήκες Προστασία φακού Χρήση
0 uv filter category 0 3 – 20% Διαθέτουν την ελάχιστη προστασία. Με άχρωμο ή πολύ ελαφρύ φίλτρο. Κλασσικά αθλητικά ή προστατευτικά γυαλιά σχεδιασμένα για προστασία από τον αέρα ή τη σκόνη, αλλά όχι εναντίον του ήλιου.
1 uv filter category 1 20 – 57% Κυρίως για συννεφιασμένες μέρες. Πολύ ελαφρώς χρωματισμένοι φακοί, συνήθως κίτρινοι ή πορτοκαλί, κατάλληλοι για ασθενέστερη ηλιακή ακτινοβολία ή για προστασία από τον αέρα ή τη σκόνη.
2 uv filter category 2 57 – 82% Κατάλληλοι για κανονικές καλοκαιρινές μέρες στην Κεντρική Ευρώπη. Μεσαίο σκοτεινό φίλτρο κατάλληλο για μεσαία ηλιακή ακτινοβολία και για περιστασιακή χρήση. Η απόχρωση των φακών είναι ελαφρύτερη από το συνηθισμένο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πεζοπορίες την άνοιξη και το φθινόπωρο στις ηλιόλουστες μέρες. Είναι επίσης πολύ βολικοί κατά την οδήγηση και στις συχνες εναλλαγές μεταξύ σκιάς και ηλίου.
3 uv filter category 3 82 – 92% Διαθέτουν εντατική προστασία. Συνιστώνται για διακοπές στη θάλασσα, στη Νότια Ευρώπη και για βόλτες στο βουνό. Σκούρο φίλτρο κατάλληλο για έντονη ηλιακή ακτινοβολία στην παραλία ή στην πόλη. Αυτή η κατηγορία είναι χαρακτηριστική για τους περισσότερους τύπους γυαλιών ηλίου. Οι φακοί είναι ιδανικοί για το καλοκαίρι, επειδή παρέχουν υψηλότερο βαθμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία από την προηγούμενη κατηγορία.
4 uv filter category 4 92 – 97% Διαθέτουν ιδιαίτερα ισχυρή προστασία, η οποία είναι κατάλληλη για ψηλά βουνά και παγετώνες. Τα γυαλιά ηλίου κατηγορίας 4 απαγορεύονται στην οδική κυκλοφορία. Συνήθως περιέχουν ένα σύμβολο με ένα αυτοκίνητο και μια κάθετη-διαγώνια γραμμή. Διαθέτουν πολύ σκοτεινό φίλτρο για πολύ έντονη ήλιακη ακτινοβολία. Γυαλιά ηλίου για βουνά ή παρόμοιες περιοχές όπου η ηλιοφάνεια δεν είναι μόνο εξαιρετικά ισχυρή, αλλά υπάρχουν και πολλές αντανακλάσεις.
Όσο καλή και αν είναι η ποιότητα των φακών, μέχρι και το 60% των UV ακτίνων μπορεί να περάσει από τα πλάγια η από την πάνω μεριά των φακών. Επομένως, οι μεγάλοι φακοί και ο άνετος σκελετός μπορούν να συμβάλουν στη βέλτιστη προστασία. Επιπλέον, η χρήση καπέλου ή σκούφου μπορεί να σας βοηθήσει.

Οι ακτίνες UV βλάπτουν τον αμφιβληστροειδή

Αν βρίσκεστε για ώρα μπροστά από τον ήλιο, θα πάθετε ηλιακό έγκαυμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες – οι γνωστές UV ακτίνες – αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επίσης, η συχνή ηλιοθεραπεία μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Αλλά δεν είναι μόνο το δέρμα που μπορεί να υποστεί βλάβη αφού και τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν. Εάν τα μάτια εκτίθενται στον ήλιο απροστάτευτα, η μακρά και εντατική ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα.

Στη χειρότερη περίπτωση, το οπτικό όργανο μπορεί να καταστραφεί μακροπρόθεσμα και το μάτι μπορεί να γίνει θολό (καταρράκτης). Έτσι φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου με εγγυημένη υπεριώδη προστασία!

Οι ακτίνες UV-C απορροφούνται ουσιαστικά από την ατμόσφαιρα της Γης, αλλά οι ακτίνες UV-B και UV-A διεισδύουν χωρίς να εμποδίζονται, στην επιφάνεια της. Ο χαρακτηρισμός UV400 με εγγυημένη υπεριώδη προστασία, αντιμετωπίζει την επιβλαβή ακτινοβολία UV-B και UV-A. Επιπλέον, τα γυαλιά ηλίου μειώνουν το ορατό φως, καθιστώντας την θέαση στον ήλιο πιο ευχάριστη.

UV rays and filter category 

Τι σημαίνει προστασία UV 400 στα γυαλιά;

Με λίγα λόγια, ο όρος UV400 σημαίνει ότι τα γυαλιά απορροφούν τις ακτίνες φωτός UVA και UVB με μήκη κύματος έως και 400 νανομέτρων.

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες ανατρέξτε στον παραπάνω πίνακα.

Άλλα χαρακτηριστικά ποιότητας των γυαλιών ηλίου

  • Σήμα CE: Το σήμα CE υπάρχει ήδη από την 1η Ιουλίου 1995 και δείχνει ότι υπάρχει υπεριώδης προστασία τουλάχιστον 380 νανομέτρων. Βρίσκεται στο εσωτερικό των μπράτσων και δείχνει ότι το μοντέλο συμμορφώνεται με τα ισχύοντα πρότυπα της ΕΕ.
  • Μέγεθος σκελετού και φακών: Όπως αναφέρθηκε ήδη στο άρθρο, το ηλιακό φως μπορεί επίσης να περάσει από τα πλάγια ή από την πάνω μεριά των φακών. Επομένως, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη προστασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελαφρώς μεγαλύτεροι φακοί ή πιο μεγάλος και άνετος σκελετός.
  • Φίλτρα πόλωσης: Οι πολωμένοι φακοί έχουν ειδική επίστρωση που αυξάνει την ορατότητα με φιλτράρισμα, κατά την έκθεση σε έντονες ακτίνες φωτός. Αυτοί οι φακοί έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την αντανάκλαση σε διάφορες επιφάνειες όπως το νερό, το χιόνι ή το γυαλί. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς είναι ιδιαίτερα κατάλληλα και για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία