Σύνδεση

Προσδιορίστε το κυρίαρχο σας μάτι σε 4 απλά βήματα

Η οφθαλμική κυριαρχία – κομμάτι της κινητικής και αισθητικής διόφθαλμης όρασης – είναι μια σημαντική πληροφορία να γνωρίζουμε. Η πλειονότητα των ανθρώπων διαθέτει ένα κυρίαρχο μάτι και ένα μη κυρίαρχο (υπολειπόμενο). Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν και τα δύο μάτια είναι κυρίαρχα.

Περί τα δύο τρίτα των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, κάτι που συνήθως μεταφράζεται και σε κυριαρχία του δεξιού ματιού. Αν τύχει το κυρίαρχο μάτι και το κυρίαρχο χέρι να μην βρίσκονται στην ίδια πλευρά, τότε μιλάμε για διασταυρωμένη κυριαρχία.

Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προσδιορισμός του κυρίαρχου ματιού; Οι οπτομέτρεις του Lentiamo εξηγούν.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το κυρίαρχο μάτι;

Η κυριαρχία του ματιού είναι μια απαραίτητη πληροφορία για όλους όσους φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής, και ιδιαίτερα για όσους έχουν πρεσβυωπία και φορούν πολυεστιακούς φακούς. Με πολυεστιακούς φακούς ή γυαλιά, η οπτομέτρηση για το κυρίαρχο μάτι είναι ρυθμισμένη για μακρινή όραση , ενώ για το μη κυρίαρχο μάτι είναι μετρημένο για κοντινή. Καθώς οι πολυεστιακοί φακοί αποτελούνται από ομόκεντρους κύκλους διαβαθμιζόμενης ισχύος, το μυαλό λαμβάνει πολλά διαφορετικά σήματα, τα οποία συνδυάζονται στον εγκέφαλο για μια τελική, καθαρή εικόνα. Για αυτό τον λόγο, η σωστή επιλογή ‚κυριαρχίας‘ έχει άμεση επίπτωση στην καλή όραση σε μακρινή και κοντινή απόσταση, ιδιαιτέρως όταν φοράμε φακούς.

Επιπροσθέτως, ο προσδιορισμός αυτός μπορεί να μας βοηθήσει και σε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως για παράδειγμα στην ερασιτεχνική και επαγγελματική λήψη φωτογραφιών, στην άθληση (γκόλφ, τοξοβολία, paintball κοκ.), καθώς επίσης και κατά την στρατιωτική θητεία!

Ποιό μάτι είναι κυρίαρχο;

Εάν έχετε τακτικά ραντεβού με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας, η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί γρήγορα. Ειδάλλως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να το μάθετε.

Στην συνταγή γυαλιών η πληροφορία αυτή συνήθως δεν αναφέρεται, καθώς δεν είναι απαραίτητη για την κατασκευή των γυαλιών.

Εάν όμως φοράτε φακούς επαφής, μπορείτε να βρείτε την ανάλογη σήμανση στο πακέτο των φακών – το κυρίαρχο μάτι αναγράφεται με το αγγλικό γράμμα „D“, και το μη κυρίαρχο με το γράμμα „N“. Παρ'όλα αυτά, ακόμα και συνταγογραφήσεις για φακούς δεν περιέχουν πάντα σημείωση για το κυρίαρχο μάτι. Η κυριαρχία των ματιών είναι μερικές φορές «κρυμμένη» στη κατηγορία της διάθλασης.

Κάντε το τέστ

Dominant eye test

Δεν μπορείτε να βρείτε το κυρίαρχο μάτι αναγραφόμενο στον φακό ή στη συνταγή των γυαλιών σας; Τότε απλώς δοκιμάστε το παρακάτω πείραμα.

  1. Τοποθετήστε τα χέρια σας το ένα πάνω στο άλλο με το πίσω μέρος του χεριού σας στραμμένο προς τα πάνω, έτσι ώστε οι αντίχειρες και οι δείκτες σας να σχηματίζουν ένα τρίγωνο.
  2. Τώρα τεντώστε τα χέρια σας
  3. Επιλέξτε ένα μικρό αντικείμενο (έως και 10 εκατοστά σε μέγεθος) που απέχει περίπου 10 μέτρα από εσάς.
  4. Στη συνέχεια, κλείστε κάθε μάτι εναλλάξ.
Αποτέλεσμα: Όταν κλεισατε το μάτι, δεν άλλαξε τίποτα – το αντικείμενο παραμένει ορατό και αναγνωρίσιμο μέσω του τριγώνου. Τότε αυτό είναι το κυρίαρχο μάτι σας. Από την άλλη, εαν όταν κλείνετε το μάτι σας, το αντικείμενο ξαφνικά εξαφανίζεται από το τρίγωνο ή μετατοπίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορείτε πλέον να το δείτε από τα χέρια σας, τότε το μάτι αυτό είναι μη κυρίαρχο.

Αυτή η δοκιμή έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το κυρίαρχο μάτι. Ωστόσο, εάν θέλετε 100% σωστό αποτέλεσμα, μιλήστε με τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρό σας.

Η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας είναι επίσης πρόθυμη να σας βοηθήσει. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@lentiamo.gr ή αφήστε μας ένα σχόλιο!

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα