Καλοκαιρινή προσφορά στα γυαλιά ηλίου!

Σύνδεση

Βρείτε το ιδανικό ζευγάρι γυαλιών με τους σωστούς φακούς

Glasses lenses
 

Μήπως κάνατε μια οφθαλμολογική εξέταση πρόσφατα, έχετε τη νέα συνταγή γυαλιών μπροστά σας και επιθυμείτε να παραγγείλετε γυαλιά; Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πρώτα.

Όπως ακριβώς οι βαθμοί του φακού των γυαλιών ή ο σκελετός τους παίζουν σημαντικό ρόλο για την άνεση και την όραση, έτσι και η ποιότητα των φακών στα γυαλιά έχει μεγάλη σημασία. Και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες σε αυτούς. Αλλά μην ανησυχείτε! Ο οδηγός γυαλιών του Lentiamo θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους φακών ώστε τελικά να μπορέσετε να επιλέξετε τους ιδανικούς για εσάς!

 

Ποιοι τύποι φακών είναι διαθέσιμοι στα γυαλιά;

Τα γυαλιά είναι ένα σύνθετο οπτικό βοήθημα που αποτελείται από διαφορετικά εξαρτήματα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο φακός. Σε τελική ανάλυση, είναι ο παράγοντας που καθορίζει εάν είστε ικανοποιημένοι με τα γυαλιά σας ή όχι.

Ρίξτε μια ματιά στους διαφορετικούς τύπους, στα υλικά και τις επιστρώσεις των φακών μας!

 
Single vision lenses

 

Φακοί μονής όρασης

Οι φακοί μονής όρασης (μονοεστιακοί) είναι ο πιο κοινός τύπος φακών στα γυαλιά οράσεως. Φακοί μονής όρασης ονομάζονται οι φακοί που διορθώνουν ένα συγκεκριμένο σημείο ή που έχουν μόνο μια διαθλαστική δύναμη σε ολόκληρη την επιφάνεια του φακού και διορθώνουν την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Οι φακοί μονής όρασης χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση μόνο της μακρινής ή μόνο της κοντινής όρασης.

 
Bifocal lenses

 

Διεστιακοί (διπλοεαστιακοί) φακοί

Πολλοί είναι κι αυτοί που χρειάζονται γυαλιά τόσο στο διάβασμα όσο και για να δουν μακριά. Αντί λοιπόν να έχουν δύο διαφορετικά γυαλιά, μπορούν απλά να βάλουν διεστιακούς φακούς στα γυαλιά τους.

Οι διεστιακοί φακοί είναι χωρισμένοι με μία ορατή γραμμή: η μεγαλύτερη επιφάνεια διορθώνει την μακρινή όραση και η μικρότερη την κοντινή.

Όσοι φορούν γυαλιά με διεστιακούς φακούς για πρώτη φορά μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να τους συνηθίσουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα μάτια μετακινούνται μεταξύ της μακρινής και κοντινής απόστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεστιακοί φακοί είναι ένας παλαιότερος τύπος φακών για τα γυαλιά. Σήμερα οι οπτικοί προτείνουν συνήθως πολυεστιακούς φακούς.

 
Bifocal lenses

 

Πολυεστιακοί φακοί

Η διαφορά μεταξύ διεστιακών και πολυεστιακών φακών είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η ορατή γραμμή που διαχωρίζει τα πεδία όρασης του φακού. Έχουν έναν ενιαίο και ομοιόμορφο σχεδιασμό στην επιφάνεια του φακού βελτιώνοντας την όραση σε όλες τις αποστάσεις ταυτόχρονα. Ακόμη, οι πολυεαστιακοί φακοί είναι πιο άνετοι στη χρήση από τους φακούς διπλής εστίασης.

Το κύριο πεδίο όρασης αυτού του φακού είναι στο πάνω μέρος του και διορθώνει την μακρινή όραση, ενώ το κάτω μέρος διορθώνει την κοντινή. Παράλληλα, το ενδιάμεσο πεδίο είναι σχεδιασμένο για να διορθώνει την όραση σε μεσαία απόσταση.

Έτσι, οι πολυεστιακοί φακοί συνδυάζουν στο ίδιο ζευγάρι γυαλιών την καθαρή όραση για όλες τις αποστάσεις. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε τις δραστηριότητες κοντινής απόστασης (π.χ. ανάγνωση βιβλίου), μεσαίας απόστασης (π.χ. χρήση υπολογιστή) ή μακρινής απόστασης (π.χ. οδήγηση), χωρίς να χρειάζεται να αλλάζετε τα γυαλιά σας. Επομένως, οι πολυεστιακοί φακοί βελτιώνουν την όραση για κάθε απόσταση και τα γυαλιά με αυτούς τους φακούς ονομάζονται πολυεστιακά γυαλιά.

 
Non-dioptric aesthetic lenses

 

Διάφανοι φακοί χωρίς βαθμό

Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν γυαλιά ως ένα αξεσουάρ, τότε τα γυαλιά με διάφανους φακούς είναι αυτό που ψάχνετε. Αυτοί οι φακοί δεν έχουν βαθμό και φοριούνται μόνο για αισθητικούς λόγους. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Lentiamo μπορείτε πολύ εύκολα να επιλέξετε διάφανους φακούς στα γυαλιά σας από το πρώτο βήμα της αγοράς. Υπάρχει επίσης η επιλογή να προσθέσετε το μπλε φίλτρο για προστασία από τις οθόνες στα γυαλιά σας (διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω).

 

Με όλα τα παραπάνω έχουμε συγκεντρώσει τους τρεις πιο δημοφιλείς τύπους φακών για γυαλιά. Αλλά ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή του καλύτερου φακού; Σωστά μαντέψατε, το υλικό κατασκευής του φακού.

 

Ποιο είναι το καλύτερο υλικό κατασκευής στους φακούς;

CR-39 φακοί

Ένα πολύ δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό φακού είναι το CR-39, ένα ειδικό πλαστικό.

Οι φακοί από CR-39 πλαστικό συνταγογραφούνται για την άνεση, την ανθεκτικότητα και την αντοχή του υλικού τους. Αυτό το ελαφρύ υλικό προσφέρει εξαιρετική οπτική ποιότητα και ταιριάζει καλύτερα σε απλές συνταγές με χαμηλό βαθμό.

Φακοί polycarbonate (πολυκαρβονικοί)

Το υλικό Polycarbonate (πολυκαρβονικό) είναι ένα πλαστικό που είναι ελαφρύτερο και πιο ανθεκτικό στις κρούσεις από το πλαστικό CR-39, γεγονός που το κάνει ιδανικό για τα παιδικά γυαλιά, τα γυαλιά ασφάλειας ή τα σπορ. Οι φακοί polycarbonate (πολυκαρβονικοί) παρέχουν επίσης 100% UV προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, υπάρχει πλέον ένα νεότερο και ακόμη ελαφρύτερο υλικό φακού με παρόμοιες ιδιότητες που ονομάζεται Trivex®.

Trivex® φακοί

Οι Trivex φακοί είναι ελαφριοί με αντοχή στις κρούσεις και παρέχουν 100% UV προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Παρέχουν επίσης περισσότερο ευκρινή κεντρική και περιφερειακή όραση από άλλους πλαστικούς φακούς. Στο Lentiamo μπορούμε να κατασκευάσουμε τους φακούς για τα γυαλιά σας με το υλικό Trivex, το CR-39 ή το High index.

 

Φακοί υψηλού δείκτη (High index)

Ο δείκτης φακών (lens index) είναι ένας αριθμός που περιγράφει πόσο παχύς ή λεπτός είναι ο φακός σας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός, τόσο πιο λεπτός είναι ο φακός. Κατά συνέπεια, όσο πιο λεπτός είναι ο φακός τόσο πιο ελαφρύς είναι και με μεγαλύτερη UV προστασία. Οι δείκτες φακών συνήθως εμφανίζονται με διάφορα ονόματα όπως MR 8 (1,60) – High-index, MR 10 (1,67) – High-index και MR 174 (1,74) – High-index.

Οι λεπτοί φακοί είναι πιο κομψοί και μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες διορθώσεις όρασης, συμπεριλαμβανομένων των συνταγών με υψηλούς βαθμούς.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους πιο συνηθισμένους δείκτες και την αντίστοιχη προστασία UV σε νανόμετρα. Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το φίλτρο UV 400 , πατήστε εδώ.

  • 1.5 „low-index“ (CR-39) – UV 380 nm
  • 1.53 Trivex – UV 400 nm
  • 1.59 Polycarbonate – UV 400 nm
  • 1.6 High-index MR 8 – UV 400 nm
  • 1.67 MR 10 High-index – UV 400 nm

Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η αγορά των φακών polycarbonate (πολυκαρβονικοί) και MR 174 μπορεί να γίνει μόνο στο φυσικό οπτικό μας κατάστημα στην Πράγα, Τσεχία.


 

Τώρα ρίξτε μια ματιά στις ιδιότητες των φακών CR-39, MR (1.60; 1.67; 1.74) και Trivex® και στους αντίστοιχους δείκτες τους:

 
  CR-39 MR (1.60; 1.67; 1.74) Trivex®
Οπτική απόδοση Πολύ καλή Καλή Εξαιρετική
Λεπτότητα Κανονικό Πάρα πολύ λεπτό Πολύ λεπτό
Φίλτρο UV Καλό Εξαιρετικό Εξαιρετικό
Ανθεκτικότητα και αντοχή Καλή Πολύ καλή Εξαιρετική

 

 

Έχοντας παρουσιάσει πλέον τα καλύτερα υλικά φακών για γυαλιά, θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να απαριθμήσουμε και τις διαφορετικές επιστρώσεις και επεξεργασίες τους.

 

 

 

Ποια επίστρωση ταιριάζει καλύτερα στους φακούς των γυαλιών μου;

Επίστρωση UV

Θέλετε να φοράτε τα γυαλιά σας στην λιακάδα αλλά παράλληλα να προστατεύετε τα μάτια σας από τον ήλιο; Τότε σίγουρα θα χρειαστείτε την προστασία με επίστρωση UV στα γυαλιά σας. Στο Lentiamo μπορείτε να βρείτε την επίστρωση BlueCut UV420 nm στον πλαστικό φακό CR-39. Αυτή παρέχει εξαιρετική προστασία UV 420 από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επίστρωση κατά των αντανακλάσεων

Στο Lentiamo μπορείτε να παραγγείλετε ειδική αντιαντανακλαστική επίστρωση για τα γυαλιά σας χωρίς επιπλέον χρέωση. Αυτή η επικάλυψη προστατεύει την επιφάνεια των φακών από αντανακλάσεις και γρατζουνιές και παρέχει επίσης βασική προστασία από το νερό και τη βρωμιά.

Υδροφοβική επίστρωση

Επιπρόσθετα, διαθέτουμε την ποιοτική υδροφοβική επίστρωση με αντιαντανακλασικές ιδιότητες και προστασία από τις γρατζουνιές. Προσφέρει μεγάλη ευκολία στον καθαρισμό, χάρη στην υδροφοβική και λιποφοβική επίστρωση.

Φίλτρο υπολογιστή „Blue Cut“

Ειδική προστασία παρέχεται επίσης από το μπλε φίλτρο υπολογιστή „Blue Cut“ . Εξουδετερώνει το επιβλαβές μπλε φως που εκπέμπεται από διάφορες οθόνες, το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στα μάτια, την ποιότητα του ύπνου και την ευεξία σας. Το μπλε φίλτρο (BlueCut filter) με προστασία UV 420 nm παρέχει επίσης προστασία από γρατζουνιές κι αντανακλάσεις, καθαρισμό από το νερό και φίλτρο UV 420.

Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα μοντέρνο ζευγάρι γυαλιών για προστασία από το μπλε φως του υπολογιστή, ρίξτε μια ματιά στη συλλογή γυαλιών Meller με φίλτρο για το μπλε φως της οθόνης.

Αντιθαμβωτική επίστρωση (Anti-fog)

Εάν θέλετε μία επίστρωση κατά της ομίχλης στους φακούς των γυαλιών σας, το Lentiamo μπορεί να προμηθευτεί μια τέτοια επίστρωση από την εταιρεία Essilor και ονομάζεται Optifog®. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε τζελ κατά της ομίχλης και να το εφαρμόσετε από μόνοι σας στους φακούς.

Οι αντιθαμβωτικές επιστρώσεις φακών μπορούν να εφαρμοστούν σε πλαστικούς, πολυκαρβονικούς και άλλους φακούς γυαλιών. Όμως, μπορείτε να αγοράσετε τις αντιθαμβωτικές επιστρώσεις μόνο στο φυσικό οπτικό μας κατάστημα στην Πράγα, Τσεχία.

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιστικές συμβουλές και συμβουλές για την επιλογή των σωστών γυαλιών ηλίου και οράσεως.