Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Ξέρετε πόσα βακτήρια ζούν στο σπίτι μας;

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 6/10/2020. Γράφτηκε από Maria Chiara Tarsia

Δημόσιες τουαλέτες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, δουλειά, σχολείο, λεωφορείο. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέρη μπορεί να είναι βρώμικα, και ελπίζουμε όλοι μας να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής όταν βρισκόμαστε εκεί. . Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο σπίτι μας. Ή μήπως υπάρχει; Η ασυνήθιστη περίοδος Κορονοϊού που διανύουμε κάνει πολλούς από εμάς να δούμε τις συνήθειες και τους χώρους που ζούμε από νέα οπτική γωνία. Αλλά πριν ενδώσουμε στον πανικό, είναι καλό να μάθουμε κάποιες πληροφορίες γύρω από αυτό το ζήτημα

Ένα βρώμικο σφουγγαράκι κουζίνας έχει την ίδια μικροβιακή πυκνότητα με τα ανθρώπινα κόπρανα. Αλλά δεν είναι μόνο το σφουγγάρι. Το σπίτι μας μπορεί να είναι – από βακτηριακής απόψεως – ένα πολύ επικίνδυνο μέρος να ζούμε. Να σας δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα: το ξέρατε ότι υπάρχουν συνήθως περισσότερα βακτήρια στα κουμπιά του ανελκυστήρα από το κάθισμα της τουαλέτας; Απιστευτο, αλλά αληθινό.


Πού βρίσκονται τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι μας;

Πολλοί νομίζουν ότι το πιο βρώμικο δωμάτιο στο σπίτι είναι το μπάνιο, αλλά μελέτη του NSF International Germ Household έδειξε ότι, παραδόξως, το πιο βρώμικο μέρος στο σπίτι είναι η κουζίνα. Κατόπιν δειγματοληψίας 30 κοινών αντικειμένων στα νοικοκυριά 22 οικογενειών, βρέθηκαν επικίνδυνοι παθογόνοι οργανισμοί όπως Σαλμονέλα και E. coli σε πολλά από αυτά, στα ποσοστά που βλέπετε παρακάτω:

Κουζίνα

  • Bακτήρια βρέθηκαν σε πάνω από το 75% σφουγγαριών κουζίνας
  • 45% των νεροχυτών κουζίνας
  • 32% των επιφανειών στην κουζίνα
  • 18% των βάσεων κοπής

Μπάνιο

  • Βακτήρια ανιχνεύθηκαν στο 27% των θηκών / κυπέλλων για οδοντόβουρτσα
  • 9% των στροφιγγων της βρύσης

Προσωπικά αντικείμενα

Φυσικά, εστίες μόλυνσης δεν βρίσκονται μόνο σε ανελκυστήρες, κουζίνες και μπάνια. Τα smartphone, πληκτρολόγια και τηλεχειριστήρια, παρά της συνεχούς τους χρήσης, συχνά παραβλέπονται κατά την απολύμανση.


Βακτήρια στο smartphone

Γιατί; Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περισσότερα μικρόβια στην επιφάνεια ενός smartphone από μιας τυπικής λεκάνης τουαλέτως, 600 βακτήρια έναντι 30 συγκεκριμένα, τιμή δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερη.

Πώς διατηρούμε τους φακούς επαφής καθαρούς

Οι φακοί επαφής κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, επομένως μπορούμε πάντα να είμαστε σίγουροι ότι θα βγουν από το κουτί απόλυτα καθαροί. Όπως καλύψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής με απόλυτη ασφάλεια κατά την πανδημία COVID-19 . Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι απλοί κανόνες, όπως:
  • Mην αγγίζετε τα μάτια σας και μην εφαρμόζετε / αφαιρείτε φακούς επαφής εάν τα χέρια δεν είναι πλυμένα
  • αποφεύγετε να φοράτε φακούς όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος


Πριν χειριστείτε τους φακούς επαφής ή αγγίξετε γενικά τα μάτια και το πρόσωπό μας, εάν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό, συνιστάται επίσης η χρήση κατάλληλου τζέλ καθαρισμού αποτελεσματικό για το 99% των μικροβίων. Η απλή αυτή προφύλαξη μπορεί να μειώσει κατά 16% τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.

Φακοί επαφής μιας χρήσεως είναι προφανώς η απλούστερη λύση, με νέο ζευγάρι κάθε μέρα. Για αυτούς που προτιμούν εβδομαδιαίους ή μηνιαίους φακούς, απλά ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απολύμανσης καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα καλό διάλυμα φακών επαφής ή οξυζενέ, για καλύτερο καθαρισμό εις βάθος.


Τέλος, αν δεν ξέρετε πως ή δεν μπορείτε να φορέσετε φακούς, μπορείτε απλά να επιλέξετε τα γυαλιά οράσεώς μας. Και αν θολώνουν ενώ φοράτε μάσκα; Διαβάστε τον βοηθητικό οδηγό μας κατά των θολωμένων γυαλιών!


Πως διατηρούμε καλή υγιεινή;

Η επαφή χέρι με χέρι είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μετάδοσης βακτηρίων – στατιστικές λένε ότι έως και το 80% όλων των λοιμώξεων εξαπλώνονται μέσω της αφής. Στατιστικές επίσης δείχνουν ότι, παρά τον κίνδυνο, δεν δίνουμε την προσοχή που θα έπρεπε στην υγιεινή χεριών.Για παράδειγμα, το 15% των ανδρών και το 7% των γυναικών δεν πλένουν τα χέρια τους ακόμη και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Άρα ίσως είναι καλύτερο να χαιρετάς τους φίλους σου χωρίς χειραψία!

Πάντα να θυμόμαστε να πλένουμε τα χέρια μας μετά από:

  • φτάρνισμα, βήξιμο ή φύσημα της μύτης
  • προπαρασκευή φαγητού ή αφου πιάσουμε λαχανικά και φρούτα
  • πριν πιάσουμε φακούς επαφής
  • φροντίδα τραύματος ή άρρωστου ατόμου
  • χρήση του μπάνιου, αλλαγή πάνας μωρού, κ.ο.κ
  • άγγιγμα ή τάισμα κατοικιδίου
  • άγγιγμα απορριμάτων

Ενώ υπάρχουν συνεχείς κίνδυνοι γύρω μας, και τα παραπάνω δεν είναι ενθαρρυντικά, ευτυχώς για αυτό υπάρχουν πολλές λύσεις. Με λίγα λόγια: χρησιμοποιείτε πάντα σαπούνι, πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και στεγνώνετέ τα σωστά.


Πως πλένουμε τα χέρια μας
  • Βρέξτε τα χέρια σας με νερό.
  • Καλύψετε τα χέρια σας με σαπούνι
  • Τρίψτε τις παλάμες των χεριών σας μεταξύ τους.
  • Τρίψτε το πίσω μέρος του κάθε χεριού με την παλάμη του άλλου, πλέκοντας τα δάχτυλα.
  • Τρίψτε τους μηνίσκους των νυχιών (την περιοχή κάτω από κάθε νύχι) με σαπούνι.
  • Με την παλάμη του κάθε χεριού, πλύνετε τον αντίθετο αντίχειρα με κυκλικές κινήσεις.
  • Ξεπλύνετε τα χέρια σας με νερό
  • Στεγνώστε τα καλά, με μια καθαρή πετσέτα ή με μια πετσέτα μιας χρήσης.
  • Σε δημόσιες τουαλέτες, χρησιμοποιήστε πετσέτα μιας χρήσης για να κλείσετε τη βρύση.
Το ξέρατε ότι ψωνίζοντας στο Lentiamo μπορείτε να λάβετε δωρεάντζέλ καθαρισμού χεριών χάρη στο πρόγραμα μπόνους πόντων που έχουμε;

Εκτός των παραπάνω, θυμηθείτε ότι δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή, αντιθέτως τα περισσότερα συνεργάζονται ή βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό ισχύει και για αυτά που ζούν μέσα στον οργανισμό μας, και για αυτά που ζούν στην επιδερμίδα.

Από την δεύτερη κατηγορία, ένα κοινό παράδειγμα είναι ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος, που αντί να προξενεί προβλήματα μας προστατεύει από βακτηριακές μολύνσεις, αρα το άρθρο αυτό συντάχθηκε για ενημέρωση, και όχι για να σας προτρέψει σε μονομανία με την καθαριότητα!

Πάνω από όλα, μέτρον άριστον!



Πηγές:

1. Eww! New Study Finds Expensive Hotels Have More Germs, https://www.yahoo.com/…0050794.html
2. Trachoma, http://www.who.int/…ts/fs382/en/
3. Facts about hand washing and hand hygiene, https://b4brands.com/…ing-hygiene/
4. NSF International Household Germ Study, http://www.nsf.org/…-summary.pdf
5. Good Bacteria Vs. Bad Bacteria: How Bacteria Can Be Healthy Too!, https://www.scienceabc.com/…healthy.html

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα