Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Μπορείτε να κάνετε ντους με φακούς επαφής;

Γράφτηκε από Lentiamo στις 24/5/2023

Πίνακας περιεχομένων

Το ντους με φακούς επαφής ενέχει διάφορους πιθανούς κινδύνους και θα πρέπει να αποφεύγεται. Το νερό μπορεί να διοχετεύσει επιβλαβή βακτήρια στα μάτια σας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, λοιμώξεις, ακόμη και απώλεια όρασης.

Η αφαίρεση των φακών επαφής σας πριν από το ντους ή το μπάνιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα. Ακόμη και αν κρατάτε τα μάτια σας ερμητικά κλειστά στο ντους, το νερό μπορεί να εισχωρήσει στον φακό σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους το ντους με φακούς επαφής είναι κακή ιδέα. Θα σας προσφέρουμε επίσης μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιή τα μάτια σας ενώ φοράτε φακούς επαφής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Γιατί δεν μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής στο ντους;

κοντινό πλάνο προσώπου που βάζει φακό επαφής

Με απλά λόγια, το νερό και οι φακοί επαφής δεν συμβαδίζουν καλά. Δεδομένου ότι οι μαλακοί φακοί επαφής τείνουν να απορροφούν νερό, το ντους ή το κολύμπι με φακούς επαφής τους προκαλεί διόγκωση, παραμορφώνοντας το συνολικό σχήμα τους. Αυτό οδηγεί συχνά σε θολή όραση και δυσφορία.

Επιπλέον, το νερό μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή παράσιτα και βακτήρια. Η κερατίτιδα Acanthamoeba είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από την αμοιβάδα Acanthamoeba. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Τα συμπτώματα της κερατίτιδας από Acanthamoeba μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινα μάτια
  • Πόνος στα μάτια μετά την αφαίρεση των φακών επαφής
  • Υπερβολική δακρύρροια ή ξηροφθαλμία
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση
  • Ένα αίσθημα ότι κάτι βρίσκεται στο μάτι σας

Η σωστή απολύμανση και ο καθαρισμός των φακών επαφής είναι σημαντικά βήματα για τη διατήρηση της ασφάλειας των ματιών σας.

Πού πρέπει να βάζετε τους φακούς επαφής όταν κάνετε ντους;

πρόσωπο κάτω από το ντους

Όλοι οι τύποι φακών επαφής πρέπει να αφαιρούνται πριν από το ντους ή το μπάνιο. Οι φακοί ημερήσιας χρήσης μπορούν απλά να πεταχτούν χωρίς να χρειάζεται καθαρισμός και αποθήκευση. Οι δεκαπενθήμεροι, οι μηνιαίοι και οι φακοί παρατεταμένης χρήσης θα πρέπει να αποθηκεύονται με τη χρήση διαλύματος.

Προσπαθήστε να καθιερώσετε μια ρουτίνα για την τοποθέτηση και την αφαίρεση των φακών, ώστε να θυμάστε ευκολότερα να τους αφαιρείτε κάθε φορά που κάνετε ντους.

Συμβουλή: Αφαιρέστε τους φακούς σας και αποθηκεύστε τους σε ένα διάλυμα πολλαπλών χρήσεων. Θα μπορείτε να εφαρμόσετε τους φακούς σας όταν τελειώσετε το ντους. Τα διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν τους φακούς και μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στον κερατοειδή σας εάν το διάλυμα δεν εξουδετερωθεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι συμβαίνει αν κάνετε ντους με φακούς επαφής;

Το νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγή σχήματος στους φακούς επαφής, πρήξιμο ή προσκόλληση στο μάτι. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο και να οδηγήσει σε ερεθισμό και συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια. Ένας φακός με κακή εφαρμογή μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να γρατζουνιστεί ο κερατοειδής, γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε μόλυνση.

Επιπλέον, το νερό μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση ή μετατόπιση των φακών, προκαλώντας δυσφορία ή χάνοντας τους φακούς στον δρόμο.

Θέλετε πιο καθαρούς φακούς;

Δοκιμάστε ένα διάλυμα φακών επαφής "για όλες τις χρήσεις" σήμερα.

Αγοράστε διάλυμα πολλαπλών χρήσεων

Τι πρέπει να κάνετε μετά το ντους με τους φακούς επαφής;

Αν κατά λάθος έχετε κάνει ντους με τους φακούς επαφής σας, στεγνώστε τα χέρια σας και αφαιρέστε τους προσεκτικά. Να θυμάστε ότι το νερό μπορεί να προκάλεσε την παραμόρφωση τους ή την προσκόλλησή τους στα μάτια σας. Προσπαθήστε να μην τραβήξετε ή ξεκολλήσετε τους φακούς από το μάτι αν έχουν κολλήσει. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες εγκεκριμένες για χρήση με φακούς επαφής για να τους λιπάνετε για ευκολότερη αφαίρεση.

Μπορείτε να πετάξετε τους ημερήσιους φακούς αμέσως και να τοποθετήσετε ένα καινούργιο ζευγάρι. Εάν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα, περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει ο ερεθισμός προτού φορέσετε νέους φακούς. Οι δεκαπενθήμεροι, οι μηνιαίοι και οι φακοί παρατεταμένης χρήσης θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πριν τους τοποθετήσετε ξανά στα μάτια σας. Εάν οι φακοί επαφής σας έχουν διογκωθεί ή έχουν αλλάξει σχήμα, είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι παραμορφωμένοι φακοί θα πρέπει να απορρίπτονται και να αντικαθίστανται για να αποφευχθεί η δυσφορία ή ο τραυματισμός των ματιών.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να πλύνω το πρόσωπό μου με φορεμένους φακούς επαφής;

Γενικά δεν συνιστάται να πλένετε το πρόσωπό σας με φακούς επαφής. Το νερό και οι φακοί δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή, λόγω κινδύνων που σχετίζονται με μικρόβια και μολύνσεις. Επιπλέον, το σαπούνι και άλλα προϊόντα μπορεί να προσκολληθούν στους φακούς, προκαλώντας ερεθισμό ή δυσφορία.

Τι είναι η κερατίτιδα Acanthamoeba;

Η κερατίτιδα από Acanthamoeba είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη του οφθαλμού. Προκαλείται από έναν μικροοργανισμό που ονομάζεται Acanthamoeba (συνήθως βρίσκεται σε πηγές νερού, όπως το νερό της βρύσης, το νερό των πηγών, τα υδρομασάζ, το έδαφος και τα συστήματα αποχέτευσης), η κερατίτιδα από acanthamoeba μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης ή τύφλωση. Τα συμπτώματα της κερατίτιδας Acanthamoeba μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινα μάτια, οφθαλμικό πόνο, δακρύρροια, ευαισθησία στο φως, θολή όραση και την αίσθηση ότι κάτι βρίσκεται στο μάτι σας.

Μπορώ να κάνω ντους με φακούς επαφής συνεχούς χρήσης;

Όχι, οι φακοί επαφής συνεχούς χρήσης πρέπει να αφαιρούνται πριν από το ντους για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές και σοβαρές λοιμώξεις. Παρόλο που οι φακοί συνεχούς χρήσης παρέχουν την ευκολία να κοιμάστε με φακούς, κάθε μάρκα πρέπει να αφαιρείται πριν από το ντους, το μπάνιο ή το κολύμπι.

Τελικές σκέψεις από το Lentiamo

Να θυμάστε ότι η συσχέτιση νερού και φακών μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Ως εκ τούτου, το ντους με φακούς επαφής δεν συνιστάται ποτέ. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι χρήστες ξεχνούν να τους αφαιρέσουν, φυσικά! Ελπίζουμε, λοιπόν, αυτός ο οδηγός να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μάτια σας ασφαλή και υγιή.

Εάν έχετε ξεχάσει να αφαιρέσετε τους φακούς σας κατά το ντους και συμπτώματα μετά όπως ερυθρότητα ή πόνος επιμένουν, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας για άμεση θεραπεία ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

 

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα