Σύνδεση

Λειτουργούν τα blue light γυαλιά; 8 γεγονότα με μια ματιά

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 5/5/2021. Γράφτηκε από Lentiamo

Τα γυαλιά για υπολογιστή προστατεύουν τα μάτια μας από το επιβλαβές μπλε φως με το φιλτράρισμα η με την απορρόφηση των κυμάτων μπλε φωτός; Είμαστε άραγε 100% σίγουροι για αυτό ή μήπως τα γυαλιά αυτά τελικά μπλοκάρουν πολύ λιγότερο φως από ό, τι νομίζουμε;

Τα γυαλιά για υπολογιστή είναι διάσημα πλέον στην αγορά. Αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει εάν όντως λειτουργούν όπως θα έπρεπε – ή αν η βιομηχανία γυαλιών μας ξεγελά.

Ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τα γεγονότα δεν πιστεύετε;

1. Τι είναι τα blue light γυαλιά και πώς πρέπει να λειτουργούν;

Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην υπόσχεση που δίνουν οι κατασκευαστές των γυαλιών blue light.

Η ιδέα πίσω από την έννοια των γυαλιών με φίλτρο μπλε φωτός είναι η προστασία από τις «επιβλαβείς» ακτίνες των ψηφιακών οθονών, όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet και τηλεοράσεις.

Διατίθενται στην αγορά ως ειδικά γυαλιά που μας βοηθούν να δουλεύουμε, να κοιμόμαστε και να βλέπουμε καλύτερα. Πρέπει να το κάνουν με τρεις τρόπους:

  • Τα γυαλιά blue light βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τον φυσικό βιορυθμό του μετά το ηλιοβασίλεμα, εξουδετερώνοντας το μπλε φως που λαμβάνουμε από τεχνητές πηγές.
  • Προστατεύουν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη, καρκίνο του δέρματος και άλλα δυσάρεστα αποτελέσματα.
  • Και βελτιώνουν την οπτική οξύτητα μειώνοντας την αντανάκλαση και την ένταση του φωτός.

Είναι όμως όλα αυτά αλήθεια; Και ισχύουν αυτές οι ιδιότητες σε κάθε ζευγάρι γυαλιών φίλτρου μπλε φωτός ή υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα;

Για να μάθουμε, πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στα πιο κοινά μοντέλα και υλικά.


 
" allowfullscreen>

 

2.Από τι κατασκευάζονται τα blue light γυαλιά;

Ας εξετάσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια τρεις διαφορετικές μάρκες blue light γυαλιών: τη δημοφιλή Ισπανική μάρκα Meller, την εμβληματική μάρκα Ray-Ban και τον Omega Optix, τον προμηθευτή των blue light φακών του Lentiamo.

Οι φακοί των blue light γυαλιών Meller είναι κατασκευασμένοι από CR-39, έναν τύπο πλαστικού πολυμερούς (ρητίνη). Είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών γυαλιών ηλίου. Το υλικό είναι φυσικά ανθεκτικό στις γρατσουνιές και μπλοκάρει ένα μεγάλο μέρος του φάσματος UV.

Τα γυαλιά Meller χωρίζονται περαιτέρω σε δύο κατηγορίες: την κατηγορία «Bio-based – Οικολογικά» (π.χ. Bio Kubu Tigris), τα οποία είναι κατασκευασμένα από το βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό G850 και τα κανονικού εύρους με μεταλλικό σκελετό (π.χ., Yster Gold), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι.

Τα Ray-Ban blue light γυαλιά „Everglasses“ είναι επίσης κατασκευασμένα από CR-39, με τον σκελετό κατασκευασμένο από TR90 (ένας τύπος ανθεκτικού νάιλον).

Οι φακοί στα blue light γυαλιά Lentiamo από Omega Optix είναι κατασκευασμένοι από 1) CR-39 για λεπτό δείκτη 1.5 και 2) MR-8 για δείκτη 1.6 και 1.67. Ονομάζουν τους φακούς τους UV420, και την ειδική ιδιότητα φιλτραρίσματος τους μπλε φωτός / αντι-αντανακλαστική κατασκευή «AR XBlue».

Μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους υλικών στους φακούς των γυαλιών!


 

3. Ποιες άλλες ιδιότητες έχουν τα blue light γυαλιά κατά του μπλε φωτός;

Και τα δύο υλικά CR-39 και MR-8 είναι ένας τύπος σκληρής αλλά ελαφριάς, διαυγής ρητίνης που παρέχει φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αλλά οι φακοί CR-39 (Meller, Ray-Ban) προσφέρουν πολλά περισσότερα. Αυτά είναι:

  • Ανθεκτικοί στις γρατσουνιές
  • Ανθεκτικοί σε χημικές ουσίες, χρώματα κ.λπ.
  • Παχύτεροι και ελαφρώς φθηνότεροι στην παραγωγή

Οι φακοί Lentiamo UV420 MR-8 (Omega Optix) προσφέρουν ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα. Είναι:

  • Μαλακότεροι από τους αντίστοιχους φακούς CR39, αλλά μπορούν να πάρουν μια επιπλέον ειδική στρώση για περισσότερη σκλήρυνση στην επιφάνεια τους, την οποία το κατάστημα μας προσφέρει δωρεάν.
  • Ανθεκτικοί στους κραδασμούς και γενικά πιο ανθεκτικοί στο σπάσιμο, λόγω του μαλακότερου υλικού τους
  • Λεπτότεροι από τους αντίστοιχους φακούς CR39, κάτι που είναι πιο εμφανές σε υψηλούς παράγοντες λεπτότητας (1.6 +)

 
Από τι είναι κατασκευασμένοι οι  blue light φακοί;

 

4. Έχουν τα blue light γυαλιά χρωματισμένους φακούς;

Ναι, υπάρχει μια ελαφριά πορτοκαλί / κίτρινη απόχρωση σε όλους τους blue light φακούς. Αυτή η επικάλυψη επιτρέπει στους φακούς να έχουν αντιανακλαστικές και blue light ιδιότητες. Στο Lentiamo, όλοι οι ελαφρώς χρωματικοί φακοί Omega Optix συνοδεύονται από τον τεχνολογικό όρο „XBlue“.

Αλλά αυτή η απόχρωση αλλάζει την αντίληψη των χρωμάτων; Όχι και δεν θα έπρεπε. Ωστόσο, η ένταση των μπλε και βιολετί αντικειμένων επηρεάζεται κάπως επειδή οι φακοί φιλτράρουν μέρος αυτού του φάσματος. Οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν ότι αυτά τα χρώματα θα έχουν λιγότερη ζωντάνια λόγω του χαμηλότερου αριθμού φωτονίων που φτάνει στα μάτια. Αυτή η «απαλή» ορατότητα είναι ωστόσο ο λόγος για τον οποίο πολλοί πελάτες δηλώνουν ότι τα blue light γυαλιά τους βοηθούν τις βραδινές ώρες.


 
Meller blue light γυαλιά

 

5. Πόσο μπλε φως εμποδίζουν τα γυαλιά για υπολογιστή;

Εκτός από την ηλιακή προστασία, μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που ακούσαμε είναι κατά πόσο τα blue light γυαλιά αποκλείουν το μπλε φως στην πραγματικότητα. Συνοψίσαμε λοιπόν τα δεδομένα που έχουμε για τα γυαλιά Meller και Ray-Ban.


 
Πόσο μπλε φως μπλοκάρουν τα blue light γυαλιά

 
  • Η σειρά ‚Bio‘ της Meller επιτρέπει στο 68,85% του μπλε και του ιώδους φωτός να περάσει – έτσι ουσιαστικά εμποδίζουν το 31% του μπλε (και του ιώδους) φωτός. Στην ίδια μάρκα, αυτά με μεταλλικό σκελετό επιτρέπουν το 63,42% του μπλε και το ιώδες φωτός να περάσει – έτσι ουσιαστικά εμποδίζουν το 36,5% του μπλε (και του ιώδους) φωτός.
  • Τα blue light γυαλιά Ray-Ban έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τουλάχιστον το 20% του μπλε φωτός από 380 έως 450 nm.

6. Προστατεύουν τα γυαλιά για υπολογιστή από το υπεριώδες φως;

Ναι, όλα τα blue light γυαλιά στο Lentiamo αποκλείουν εντελώς την UV – A και UV – B ακτινοβολία, και κάποιο μέρος από την UV – C. Αυτό οφείλεται στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται και είναι πανομοιότυπο με το πώς λειτουργούν τα γυαλιά ηλίου. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι πολωμένα.

7. Μειώνουν τα γυαλιά για υπολογιστή την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών;

Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές blue light γυαλιών δηλώνουν ότι τα γυαλιά για υπολογιστή που προσφέρουν, βοηθούν στην καταπολέμηση της καταπόνησης των ματιών και στην ξεκούραση τους. Ωστόσο, η έρευνα δεν συμφωνεί με αυτό.

Οι οφθαλμίατροι συνιστούν σε κάθε άνθρωπο που ξοδεύει μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά από μια οθόνη να χρησιμοποιεί πρώτα από όλα κατάλληλο φωτισμό και να κάνει συχνά διαλείμματα. Τα γυαλιά για υπολογιστή δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά τα μέτρα. Διαβάστε περισσότερα στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης των κουρασμένων ματιών.

8. Ποια είναι λοιπόν τα καλύτερα blue light γυαλιά που υπάρχουν στην αγορά

Τώρα γνωρίζουμε ότι τα γυαλιά για υπολογιστή από Ray-Ban, Meller και Omega Optix φιλτράρουν μια σημαντική ποσότητα μπλε φωτός και UV ακτινοβολίας χωρίς να ενοχλούν την αντίληψη των χρωμάτων. Επιπλέον, τα γυαλιά για υπολογιστή που προσφέρουν αυτές οι μάρκες, είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικούς στις γρατσουνιές φακούς που μπορούν να φορεθούν όλη την ημέρα και την νύχτα.

Είναι καλό να γνωρίζετε: στο Lentiamo μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε από τα μοντέλα γυαλιών μας εξοπλισμένο με φίλτρο μπλε φωτός + με συνταγή. Οι οπτομετρητές μας μπορούν να κατασκευάσουν οποιοδήποτε τύπο blue light γυαλιού με συνταγή, για εσάς στο οπτικό μας εργαστήριο.



 

Εξακολουθείτε να αναζητάτε ένα κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών για υπολογιστή;
Δείτε όλα τα blue light γυαλιά

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

  • Γιάννης

    Γειά σας, υπάρχει κατάστημά σας στην Αθήνα, να δω τα blue light γυαλιά και να τα δοκιμάσω;

    Απάντηση
    • Lefteris
      Lentiamo.gr

      Αγαπητέ μας πελάτη,

      Το καταστημα μας είναι μόνο διαδικτυακό και δεν διαθέτουμε φυσικό χώρο. Παρόλα αυτά μπορείτε πάντα να κάνετε μία εικονική δοκιμή του μοντέλου που θα θέλατε, πατώντας το κουμπί ''Δοκίμασε τα Online'' μέσα στην σελίδα του προϊόντος.

      Απάντηση

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα