Είναι τα γενέθλια του Lentiamo! Έως 40% έκπτωση

Σύνδεση

Υγρό φακών υπεροξειδίου: κρίσιμες συμβουλές για τους χρήστες

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) είναι ένα άχρωμο υγρό, συνήθως διαθέσιμο ως υδατικό διάλυμα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή καλλυντικών, για λεύκανση βαμβακιού ή ακόμη και ως καύσιμο πυραύλων. Χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την αποθήκευση μαλακών και σκληρών φακών επαφής. 

Όταν αυτό το διάλυμα χρησιμοποιείται σε φακούς επαφής, τα συστατικά του παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό και την απολύμανση. Τα διαλύματα υπεροξειδίου συνιστώνται συχνά για τους πάσχοντες από αλλεργίες και τους χρήστες φακών που υποφέρουν από ξηροφθαλμία.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για έναν από τους καλύτερους τρόπους φροντίδας των φακών σας; Δείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα διαλύματα υπεροξειδίου παρακάτω! 

Τι είναι τα υγρά υπεροξειδίου;

Τόσο τα υγρά υπεροξειδίου όσο και τα υγρά για όλες χρήσεις καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους φακούς επαφής αφαιρώντας τις παγιδευμένες εκκρίσεις και σωματίδια ή τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια που κολλάνε στην επιφάνεια του φακού.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα υγρά πολλαπλών χρήσεων όπως το Solunate, τα διαλύματα υπεροξειδίου διεισδύουν στο μικροβιακό βιοφίλμ για να απαλλάξουν τους φακούς από τα επιβλαβή βακτήρια και να σκοτώσουν τους μικροοργανισμούς. Σε ορισμένες μελέτες, τα συστήματα υπεροξειδίου αποδείχθηκε ότι παρέχουν ανώτερη αντιιική δράση κατά του κοροναϊού (SARS-CoV-2) από ό,τι τα διαλύματα πολλαπλών χρήσεων.1

Επιπλέον, σύμφωνα με το Review of Optometric Business, οι οπτομέτρες συνιστούν διαλύματα υπεροξειδίου για πολλούς λόγους, όπως καθαροί και υγιείς φακοί, καθαρότερη όραση και αυξημένη άνεση.2

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διάλυμα υπεροξειδίου με τους φακούς μου;

Θήκες φακών επαφής για υπεροξείδιο και διαλύματα πολλαπλών χρήσεων

Τα διαλύματα υπεροξειδίου έχουν σχεδιαστεί για την απολύμανση μαλακών φακών επαφής, συμπεριλαμβανομένων των φακών σιλικόνης υδρογέλης. Ορισμένα διαλύματα υπεροξειδίου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα σκληρών (άκαμπτων αεριοδιαπερατών) φακών επαφής - απλώς ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή για να διαπιστώσετε αν οι φακοί σας είναι συμβατοί με ένα συγκεκριμένο διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Ανατρέξτε πάντα στις συστάσεις του κατασκευαστή των φακών σας για να δείτε αν το διάλυμα υπεροξειδίου είναι συμβατό με τους φακούς σας. Είναι επίσης σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες για το διάλυμα. Για παράδειγμα, ορισμένα συστήματα υπεροξειδίου δεν είναι κατάλληλα για χρήση με έγχρωμους φακούς επαφής.

Τύποι συστημάτων καθαρισμού με υπεροξείδιο

Τα συστήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να φαίνονται περίπλοκα σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον τύπο διαλύματος. Η γνώση των βασικών στοιχείων του τρόπου λειτουργίας των διαλυμάτων υπεροξειδίου θα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και λιγότερο εκφοβιστική. 

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων υπεροξειδίου: συστήματα ενός σταδίου και δύο σταδίων.

  • Συστήματα υπεροξειδίου ενός σταδίου

    Με το σύστημα υπεροξειδίου ενός σταδίου, οι φακοί πρέπει συνήθως να διατηρούνται για αρκετές ώρες στο σύστημα υπεροξειδίου μέχρι να εξουδετερωθεί πλήρως το διάλυμα σε ένα ειδικό δοχείο που παρέχεται με το υγρό.

    Στα συστήματα υπεροξειδίου ενός σταδίου γεμίζετε ένα ειδικό δοχείο φακών με διάλυμα και μετά οι φακοί αποστειρώνονται μέσα σ' ένα ειδικό δισκίο, το οποίο συνήθως παρέχεται από τον κατασκευαστή μαζί με το διάλυμα.

  • Συστήματα υπεροξειδίου δύο σταδίων 

    Tο σύστημα υπεροξειδίου με δύο στάδια απολυμαίνει διεξοδικά τους φακούς επαφής, καθώς η συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου παραμένει σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας απολύμανσης.

    Tο σύστημα υπεροξειδίου με δύο στάδια λειτουργεί ως εξής: το διάλυμα υπεροξειδίου στο τέλος της πρώτης διαδικασίας απολύμανσης αλλάζει και ανανεώνεται γεμίζοντας το δοχείο με ένα δεύτερο διάλυμα, το διάλυμα της αποστείρωσης. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε αίσθηση καψίματος, είναι σημαντικό να αφήσετε τους φακούς επαφής στο δεύτερο υγρό αποστείρωσης για όσο χρόνο αναγράφεται από τον κατασκευαστή.

    Αν το διάλυμα δεν αποστειρωθεί πλήρως, θα μπορούσε να γίνει επιβλαβές για τα μάτια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αποθηκεύσετε τους φακούς σε φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα πριν τους φορέσετε.

Μπορείτε πάντα να διακρίνετε τα διαλύματα υπεροξειδίου από άλλα διαλύματα πολλαπλών χρήσεων ή αλατούχα διαλύματα λόγω του κόκκινου καπακιού της φιάλης. Τα κόκκινα καπάκια στα διαλύματα υπεροξειδίου σημαίνουν ότι το διάλυμα δεν μπορεί να εισαχθεί στα μάτια. 

Πόσο διαρκεί η αποστείρωση των συστημάτων υπεροξειδίου;

Ανοιχτή θήκη φακών επαφής με θήκες υπεροξειδίου στο φόντο

Η διαδικασία αποστείρωσης συνήθως διαρκεί 6 ώρες περίπου. Ωστόσο, παρακαλούμε να τηρήσετε το χρόνο που αναγράφεται από τον κατασκευαστή στο φύλλο οδηγιών χρήσης. Μετά την αποστείρωση, οι φακοί επαφής σας δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το διάλυμα υπεροξειδίου.

Η διάρκεια της διαδικασίας αποστείρωσης σε συστήματα δύο σταδίων είναι κάπως μικρότερη απ' ότι είναι σε συστήματα ενός σταδίου, διότι στο σύστημα δύο σταδίων πρέπει να αποστειρώνεται μόνο το υπεροξείδιο που παραμένει στους φακούς επαφής και όχι ολόκληρο το περιεχόμενο του δοχείου.

Σημαντικό: εάν η διαδικασία εξουδετέρωσης δεν ολοκληρωθεί, το υπεροξείδιο του υδρογόνου που έρχεται σε άμεση επαφή με τα μάτια σας από τη φιάλη ή από τους φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, κάψιμο και προσωρινή βλάβη στον κερατοειδή. Ο εξουδετερωτής της θήκης μετατρέπει το υπεροξείδιο σε φυσιολογικό ορό, διασφαλίζοντας ότι οι φακοί σας είναι ασφαλείς για χρήση.

Πώς ξέρετε αν το διάλυμα υπεροξειδίου λειτουργεί;

Διάλυμα υπεροξειδίου που αναβλύζει σε θήκη

Θα ξέρετε ότι λειτουργεί όταν σχηματίζονται φυσαλίδες καθώς ο ειδικός δίσκος εξουδετέρωσης στη θήκη έρχεται σε επαφή με το διάλυμα.

Θυμηθείτε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αφαιρέσετε τους φακούς σας ή πριν χρησιμοποιήσετε το διάλυμα υπεροξειδίου. Εάν άλλα διαλύματα, όπως οφθαλμικές σταγόνες ή νερό, έρθουν σε επαφή με το υπεροξείδιο και το δίσκο, το διάλυμα μπορεί να δημιουργήσει φυσαλίδες και να ξεχειλίσει από τη θήκη. 

Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε διάλυμα υπεροξειδίου

  • Πριν χρησιμοποιήσετε ένα νέο υγρό φακών, διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες στη συσκευασία και στη φιάλη.
  • Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε την ειδική θήκη φακών που περιέχεται στο υγρό υπεροξειδίου. Μην χρησιμοποιείτε παλιές θήκες όταν παίρνετε μια νέα φιάλη υγρού υπεροξειδίου. Εάν το κάνετε, το υπεροξείδιο δεν θα αποστειρωθεί σωστά.
  • Αφήστε τους φακούς σας στο διάλυμα για τουλάχιστον 6 ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστείρωσης.
  • Ποτέ μην ξεπλένετε τους φακούς σας με διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου και ποτέ μην φέρετε σε επαφή το διάλυμα υπεροξειδίου με τα μάτια σας, για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή βλάβη στα μάτια.
  • Μην δίνετε στον οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να το χρησιμοποιήσουν λανθασμένα, δηλαδή όπως χρησιμοποιούν ένα υγρό πολλαπλών χρήσεων και να μην το χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες για το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Οδηγός βήμα-προς-βήμα για το πώς να χρησιμοποιήσετε το διάλυμα υπεροξειδίου

  1. Βήμα 1: Πλύνετε τα χέρια σας
  2. Βήμα 2: Τοποθετήστε τους φακούς στις θήκες
  3. Βήμα 3: Ξεπλύνετε τους φακούς
  4. Βήμα 4: Γεμίστε τη θήκη με διάλυμα
  5. Βήμα 5: Βάλτε τις θήκες μέσα στο διάλυμα
  6. Βήμα 6: Ενυδατώστε τους φακούς
  7. Βήμα 7: Τοποθετήστε τους φακούς
Πλύσιμο χεριών σε νεροχύτη με σταγονίδια νερού

Βήμα 1: Πλύνετε τα χέρια σας

Πλύνετε σχολαστικά και στεγνώστε τα χέρια πριν χρησιμοποιήσετε το διάλυμα.

Άνοιγμα θήκης διαλύματος υπεροξειδίου

Βήμα 2: Τοποθετήστε τους φακούς στις θήκες

Ξεβιδώστε τη θήκη φακών και τοποθετήστε τους φακούς σας στις αντίστοιχες θέσεις. Γενικά, οι θέσεις φέρουν την ένδειξη "L" για τον αριστερό φακό και "R" για τον δεξιό φακό.

Ξέπλυμα φακών σε θήκη με διάλυμα υπεροξειδίου

Βήμα 3: Ξεπλύνετε τους φακούς

Ξεπλύνετε τους φακούς σας με το διάλυμα υπεροξειδίου για πέντε δευτερόλεπτα. Αυτό είναι ένα προαιρετικό βήμα για ορισμένους κατασκευαστές.

Γέμισμα θήκης με διάλυμα υπεροξειδίου

Βήμα 4: Γεμίστε τη θήκη με διάλυμα

Γεμίστε τη θήκη με διάλυμα υπεροξειδίου μέχρι την καθορισμένη γραμμή. Προσέξτε ώστε το διάλυμα να μην υπερχειλίσει ή να μην είναι λιγότερο από όσο πρέπει μέσα στην θήκη.

Τοποθέτηση φακών σε θήκη με διάλυμα υπεροξειδίου

Βήμα 5: Βάλτε τις θήκες μέσα στο διάλυμα

Τοποθετήστε τις θήκες στο διάλυμα και βιδώστε το καπάκι. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες.

Φακοί επαφής μέσα σε διάλυμα υπεροξειδίου που αναβλύζει

Βήμα 6: Ενυδατώστε τους φακούς

Ενυδατώστε τους φακούς για τουλάχιστον έξι ώρες ή για όσο χρόνο συνιστά ο κατασκευαστής. Μην αναποδογυρίζετε ή διαταράσσετε τη θήκη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξουδετέρωσης.

Υπεροξείδιο και θήκη στον πάγκο

Βήμα 7: Τοποθετήστε τους φακούς

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξουδετέρωσης, απορρίψτε το χρησιμοποιημένο διάλυμα υπεροξειδίου και αφήστε τη θήκη ανοιχτή για να στεγνώσει. Τώρα είναι ασφαλές να τοποθετήσετε τους φακούς σας.

Συχνές ερωτήσεις για το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου

Είναι το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου καλό για τα ευαίσθητα μάτια;

Ναι. Οι οπτομέτρες στο Lentiamo συνιστούν διαλύματα υπεροξειδίου σε χρήστες φακών με ευαίσθητα μάτια. Τα περισσότερα διαλύματα υπεροξειδίου δεν περιέχουν συντηρητικά, οπότε είναι ιδανικά για όσους είναι αλλεργικοί στα συντηρητικά των διαλυμάτων πολλαπλών χρήσεων. Αφαιρούν επίσης αποτελεσματικά τις εναποθέσεις από τους φακούς που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω αλατούχο διάλυμα με διάλυμα υπεροξειδίου;

Ίσως. Σε γενικές γραμμές, εξαρτάται από τις συστάσεις του κατασκευαστή. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να ξεπλένετε τους φακούς με αλατούχο διάλυμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύμανσης, αλλά τα αλατούχα διαλύματα είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο βήμα για όσους έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα μάτια.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τυπική θήκη φακών επαφής με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου;

Όχι. Τα διαλύματα υπεροξειδίου συνοδεύονται από μια ειδική θήκη που περιέχει ένα δίσκο εξουδετέρωσης που ξεκινά μια χημική αντίδραση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το υπεροξείδιο καθαρίζει και απολυμαίνει σε βάθος τους φακούς προτού μετατραπεί σε ασφαλές, αλατούχο διάλυμα. Χρησιμοποιείτε πάντα τη νέα θήκη με κάθε νέα φιάλη διαλύματος υπεροξειδίου για να λειτουργεί σωστά το σύστημα.

Είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου κακό για τα μάτια μου;

Όχι. Τα διαλύματα επαφής με υπεροξείδιο είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Προσοχή: χρησιμοποιείτε μόνο διαλύματα υπεροξειδίου που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη φροντίδα των φακών επαφής. Επιπλέον, να ολοκληρώνετε πάντα τη διαδικασία εξουδετέρωσης πριν τοποθετήσετε ξανά τους φακούς επαφής στα μάτια σας.

Τελευταίες σκέψεις από εμάς στο Lentiamo

Συμπερασματικά, τα διαλύματα υπεροξειδίου είναι ένας ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τη φροντίδα των φακών σας, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς η άμεση επαφή με τα μάτια σας μπορεί να οδηγήσει σε τσούξιμο, κάψιμο ή βλάβη του κερατοειδούς. Όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, τα διαλύματα υπεροξειδίου είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να διατηρείτε τα μάτια σας άνετα και υγιή.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σας σε ένα διάλυμα υπεροξειδίου και αρχίστε να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη.


Πηγές

1. National Library of Medicine, Antiviral effect of multipurpose contact lens disinfecting solutions against coronavirus
2. Review of Optometric Business, Patients Using Hydrogen Peroxide Solutions = Greater Compliance

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

  • Georgios
    Lentiamo.gr

    Αγαπητή μας πελάτισσα,


    Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.


    Αν και δεν παρέχουμε στην παρούσα φάση το
    υγρό φακών επαφής ‘Arion Cronos’ από το
    κατάστημα μας, το υγρό είναι σχεδιασμένο
    για ασφαλή χρήση με μαλακούς φακούς επαφής,
    και δεν αντενδύκνειται για
    ολονύκτια χρήση.


    Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή,
    δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα στην
    μακρά χρήση του για μαλακούς φακούς
    υδρογέλης ή σιλικόνης-υδρογέλης.


    Απάντηση
  • Ειρηνη Τ.

    Χρησιμοποιώ το Arion cronos για τους φακούς. Δεν θυμάμαι αν μπορώ να τους αφήσω στο ίδιο διάλυμα μέχρι το πρωί. Μπορείτε να μου πείτε?

    Απάντηση

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα