Σύνδεση

Αστιγματισμός: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ο αστιγματισμός είναι ένα ασφαιρικό διαθλαστικό ελάττωμα όπου το μάτι παρουσιάζει διαφορετική διάθλαση σε δύο τμήματα. Μπορεί να είναι κανονικός (συχνότερος) ή ακανόνιστος.

  • Κανονικός αστιγματισμός – μοιάζει περισσότερο με μπάλα του ράγκμπι (η καμπυλότητα των μεσημβρινών δίνει αυτό το σχήμα)
  • Ακανόνιστος αστιγματισμός – που σχετίζεται με τραύμα, ασθένεια ή εκφυλισμό, περίεργα σχήματα ή ουλές (η καμπυλότητα του οποιουδήποτε μεσημβρινού δεν είναι ομοιόμορφη)

Ο αστιγματισμός μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο τον κερατοειδή, αλλά μπορεί να εμφανίζετε σε σχήμα φακού ή να περιλαμβάνει και τον αμφιβληστροειδή.

Μορφές αστιγματισμού:

  • Ο αστιγματισμός του κερατοειδούς (ο συνηθέστερος)
  • Αστιγματισμός του οφθαλμικού φακού
  • Αστιγματισμός του αμφιβληστροειδούς

Γενικότερα ο αστιγματισμός είναι το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού ( δεν είναι μια ασθένεια ή ένα πρόβλημα υγείας, όπως πολύ συχνά απασχολεί και φοβίζει γονείς και παιδιά ) που προκαλείται από το διαφορετικό σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού με ακανόνιστη καμπυλότητα, όπου το είδωλο δεν εστιάζεται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε δύο γραμμές κάθετες μεταξύ τους.

Αυτό το σφάλμα δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής. Στην περίπτωση σημαντικής μεταβολής του αστιγματισμού, αυτό μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Ο αστιγματισμός συνήθως δεν είναι πολύ σημαντικός και δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα. Ένας έφηβος όμως που βλέπει π.χ. 2/10 λόγω του αστιγματισμού βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση από έναν έφηβο που βλέπει 2/10 λόγω απλής μυωπίας, γιατί δεν μπορεί να βελτιώσει τη χαμηλή του ευκρίνεια της όρασης, απλά πλησιάζοντας και μειώνοντας την απόσταση από το αντικείμενο.

Εικονικός Βοηθός

Εξατομικευμένες προτάσεις που θα λατρέψετε.

Δοκιμάστε τώρα

Που οφείλεται ο αστιγματισμός:

Ο αστιγματισμός είναι ένα ελάττωμα εκ γενετής, τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή πάθησης του κερατοειδούς και οφείλεται συνήθως σε διαταραχές της κυρτότητας του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής, το εξωτερικό διάφανο τμήμα του ματιού – δεν είναι σφαιρικός και δεν έχει την ίδια καμπυλότητα σε όλους τους μεσημβρινούς (άξονες).

Ο άξονας με τη μικρότερη ακτίνα καμπυλότητας είναι κυρτότερος και έχει μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη, ενώ ο άξονας με τη μεγαλύτερη ακτίνα καμπυλότητας είναι λιγότερο κυρτός και έχει μικρότερη διαθλαστική δύναμη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές της κυρτότητας του φακού του ματιού, και λέγεται φακικός αστιγματισμός.

φυσιολογικός και αστιγματικός κερατοειδής

Είδη αστιγματισμού:

• Ομαλός : Οι δύο κύριοι άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους, συνήθως στις 90 ή 180 μοίρες.
• Ανώμαλος : Οι δύο άξονες δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους, αλλά λοξοί (κερατόκωνος, τραύματα κερατοειδούς, κερατίτιδες).
• Μπορεί να είναι απλός μυωπικός ή υπερμετρωπικός ή σύνθετος και να συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία ή να είναι μικτός (πχ. υπερμετρωπία με μυωπικό αστιγματισμό).

Διάγνωση

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται είτε με μία απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου είτε με τοπογραφία του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

Η τοπογραφία του κερατοειδούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και με κερατόμετρο, συσκευή γνωστή και ως ophthalmometer. Αυτή η συσκευή μετρά το ανακλώμενο φως από την επιφάνεια του κερατοειδούς. Μετρά την ακτίνα της καμπυλότητας του κερατοειδούς και βοηθά στο να εκτιμηθεί ο βαθμός της ανώμαλης καμπυλότητας του.

Συμπτώματα:

Ο αστιγματισμός συνήθως προκαλεί παραμόρφωση σε όλες τις αποστάσεις. Αν δεν έχει γίνει η απαραίτητη διόρθωση του, με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή λέιζερ, μπορεί να προκαλέσει βάρος στα μάτια, κοπιωπία και πονοκεφάλους, ιδίως μετά από χρήση στον υπολογιστή ή διάβασμα μεγάλης διάρκειας.

Το είδωλο που σχηματίζεται δεν είναι ευκρινές, και η όραση είναι θολή, ανάλογα με το βαθμό του αστιγματισμού. Αν είναι πολύ μικρός, συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα στην όραση. Αλλιώς, προκαλεί κούραση στα μάτια κυρίως στο διάβασμα και κατά την χρήση του υπολογιστή, λόγω της προσπάθειας προσαρμογής του οφθαλμού.

φυσιολογικός και αστιγματικός κερατοειδής

Αντιμετώπιση αστιγματισμού:

Ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με φακούς επαφής, γυαλιά ή λέιζερ. Με τα ίδια μηχανήματα με τα οποία διορθώνουμε τη μυωπία και την υπερμετρωπία γίνετε και το laser για τον αστιγματισμό.

  • Γυαλιά: Γυαλιά με κυλινδρικούς φακούς ή σφαιροκυλινδρικούς, όταν συνυπάρχει μυωπία ή υπερμετρωπία.
  • Φακοί επαφής αστιγματισμού: Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε τορικούς, μαλακούς ή ημίσκληρους φακούς επαφής που διορθώνουν μηχανικά την ανωμαλία του κερατοειδούς.
  • Με διαθλαστική επέμβαση LASER (LASIK ή PRK) . Το laser εξαχνώνει ιστό επιλεκτικά από τον μεσημβρινό που είναι ο πιο επίπεδος και τον κυρτώνει, ώστε η καμπυλότητα του να γίνει ίδια με εκείνη του μεσημβρινού που είναι πιο κυρτός.

Με αυτόν τον τρόπο ο αστιγματικός κερατοειδής, αντί να έχει το σχήμα μπάλας του μπέιζμπολ γίνεται σφαιρικός και αποκτά το σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Την ημέρα της επέμβασης μπορεί η όραση σας να είναι λίγο θαμπή, την επομένη μέρα όμως θα έχετε πάλι την διαύγεια σας και θα βλέπετε τέλεια με τα μάτια χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. 

Ο χαμηλός βαθμός αστιγματισμού είναι φυσιολογικός (αφού ο κερατοειδής δεν είναι σχεδόν ποτέ απόλυτα κυρτός) και δεν απαιτεί οπτική διόρθωση.

Ποιοι φακοί επαφής είναι καλύτεροι για τον αστιγματισμό;

Τέλος, μπορείτε να κάνετε και το τεστ αστιγματισμού στο σπίτι ακολουθόντας τις οδηγίες στο επόμενο άρθρο.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

  • Μαρια Π.

    Καλημέρα, έφτιαξα καινούργια γυαλιά μυωπίας και αστιγματισμου (στο δεξι μάτι ο αστιγματισμός) και κάθε φορά που τα φοράω με ζαλίζουν και ενώ βλέπω καθαρά όταν εστιάζω στο κέντρο κλπ όταν αλλάξω το βλέμμα μου,κοιτάω γύρω γύρω κλπ είναι όλα σαν 3d,σαν να με ζαλίζουν δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς… φορώντας ξανά τα παλιά μου γυαλιά μυωπίας είναι πάλι όλα καλά…
    Παρατηρώ ότι όλο αυτό προκαλείται από το δεξί μάτι που έχω τον αστιγματισμό. Υπάρχει περίπτωση να μου έχει βάλει μεγαλύτερο βαθμό αστιγματισμου απ ότι χρειαζόμουν; Ή μήπως είχε ανέβει γενικότερα συγκριτικά με τα παλιά μου γυαλιά και θέλει συνήθεια κάποιες μέρες;
    (Όταν φοράω φακούς επαφής στους βαθμούς μυωπίας μου είμαι μια χαρά(χωρίς αστιγματισμό ,με ελάχιστα ανεβασμένο τον βαθμό μυωπίας στο δεξί μάτι) ,άρα θεωρώ φταίει ξεκάθαρα κάτι στον αστιγματισμό)
    Ευχαριστώ πολύ!

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητή μας πελάτισσα,

      Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζάλη και παραμορφώσεις όταν αλλάζετε γυαλιά, ειδικά αν έχει αλλάξει ο βαθμός ή ο άξονας του αστιγματισμού σας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα διόρθωση, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Ωστόσο, αν η αίσθηση 3D και η ζαλάδα επιμένουν, ίσως ο βαθμός του αστιγματισμού είναι μεγαλύτερος από όσο χρειάζεστε ή ο άξονας δεν είναι σωστός.

      Αν δεν βελτιωθεί η όρασή σας μετά από 7-10 ημέρες, καλό είναι να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για έλεγχο της συνταγής και πιθανή προσαρμογή.

      Απάντηση
  • Αννα

    Για ποιο λόγο οι φακοι μου με ζαλιζουν ? Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ γυαλια για τον αστιγματισμο αλλά όταν χρειαστεί να βάλω φακό πάντα με ζαλίζει..τι λάθος υπάρχει? Προσέχω την ημερομηνία και τους τρόπους υγιεινής.. ευχαριστώ

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητή μας πελάτισσα,

      Πολύ πιθανό οι βαθμοί που επιλέγετε στους φακούς επαφής σας να μην είναι οι σωστοί και να μην έχετε κάνει την απαραίτητη μετατροπή τους από γυαλιά σε φακούς επαφής.
      Μπορείτε να διαβάσετε και περισσότερα σχετικά με αυτό στον παρακάτω σύνδεσμο:

      https://www.lentiamo.gr/blog/7-logoi-den-vlepete-kala-me-fakous.html

      Απάντηση
  • Theria

    Ειναι φυσιολογικο ατομο με αστιγματισμο και μυωπια με τα γυαλια του να μην μπορει να διαβασει απο κοντα; Ατομο κατω των 40 χωρις πρεσβυωπια.
    R-50-1.00×70
    L-1.25-50×105

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητή μας πελάτισσα,

      Με βάση την περιγραφή σας, είναι πιθανό κάποιος με μυωπία και αστιγματισμό να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάγνωση από κοντά, παρόλο που φοράει τα γυαλιά του, αλλά αυτό δεν είναι συνήθως φυσιολογικό για άτομα κάτω των 40 χωρίς πρεσβυωπία.

      Λανθασμένη διόρθωση των γυαλιών, κούραση των ματιών ή αλλαγή του αστιγματισμού μπορούν να είναι μερικά από τα αίτια του προβλήματος σας. Μια λεπτομερής αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο σας σίγουρα θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα.

      Απάντηση
  • Θερια

    Χαιρεται. Οταν καποιος κανει γυαλια και δεν ειναι σωστα μπορει ο οπτικος να κανει διορθωση στους φακους ή πρεπει να γινουν καινουργιοι. Ή μπορει σε τελειωμενα γυαλια να προστεθει μετα η πρεσβυωπια?

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητή μας πελάτισσα,

      Αν το πρόβλημα οφείλεται σε μικρό λάθος ή προσαρμογή (π.χ., θέση στον σκελετό, γωνία, ή μέτρια απόκλιση), ο οπτικός μπορεί να κάνει κάποιες διορθώσεις χωρίς να αλλάξει τους φακούς. Αν το πρόβλημα αφορά λάθος βαθμούς, άξονες ή τύπο φακών, τότε οι φακοί πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό είναι απαραίτητο για να έχετε τη σωστή διόρθωση της όρασής σας.

      Δεν είναι εφικτό να "προσθέσετε" πρεσβυωπία σε ήδη κατασκευασμένους μονοεστιακούς φακούς.

      Συνήθως, οι οπτικοί προσφέρουν εγγύηση για τέτοια ζητήματα, και αν οι φακοί έχουν φτιαχτεί με λάθος συνταγή, οι αλλαγές γίνονται δωρεάν.

      Απάντηση

Επόμενα 4 σχόλια

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα