Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

Σύνδεση

Γιορτάζουμε τα γενέθλια των φακών επαφής

27 Οκτώβρη – Στην Νέα Υόρκη άνοιξε ο πρώτος σταθμός του μετρό, ο πρίγκιπας Svatopluk έπρεπε να σκοτώσει τον Vršovice και γεννήθηκαν πάνω από 30 προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης αλλά, το πιο σημαντικό απ'όλα…

γεννήθηκε ο Otto Wichterle!

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομά του; Εάν είστε ένας ευσυνείδητος χρήστη φακών επαφής, θα γνωρίζετε ότι ο Otto Wichterle είναι ο εφευρέτης των μαλακών φακών επαφής. Και παρόλο που το όνομά του δεν είναι όπως ένα τυπικό Τσέχικο όνομα, η καταγωγή του ήταν από την Βοημία. Έτσι, πρέπει να τον ευγνωμονούμε – στην τελική, χάρη σε αυτόν δεν χρειάζεται να φοράμε γυαλιά!

Ο Otto γεννήθηκε στο Prostejove, σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια. Η ζωή του κινδύνευσε όταν ήταν μόλις έξι χρονών αφού εκείνη την εποχή, ο ίδιος σχεδόν πνίγηκε σε ένα λάκκο κοπριάς και πέρασε ολόκληρο το καλοκαίρι στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό. Ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι ο Otto δεν είχε περισσότερο από ένα χρόνο ζωής. Ευτυχώς, η εξέτασή του ήταν λάθος. Χάρη στην ευφυΐα του, σε ηλικία μόλις εννέα ετών, δοκίμασε τον διευθυντή του οικοτροφείου του και τελικά αποφοίτησε με άριστο βαθμό. Δεν σπούδασε μηχανική (όπως ο ίδιος ήθελε), αλλά ο φίλος, του Soucek, τον έπεισε να σπουδάσει στο Τμήμα Χημείας. Αργότερα, εργάστηκε ως λέκτορας και ερευνητής στην εν λόγω σχολή. Λόγω της επιμονής του, αλλά και λόγω της πολιτικής κατάστασης, ο Otto εργάστηκε στο εργαστήριο Bata στο Ζλιν, όπου χάρη στην χημική του τεχνογνωσία, ήταν σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα των νάιλον για παράδειγμα, ή να εφεύρουν εντελώς νέα υλικά.

Πώς γεννήθηκαν οι μαλακοί φακοί επαφής;

Μια συνηθισμένη μέρα το 1952, o Otto ταξίδευε με το τρένο από το Όλομουτς στην Πράγα. Ο φίλος του, ο Δρ. Pur, διάβαζε ένα άρθρο στην εφημερίδα για την χειρουργική αντικατάσταση του ματιού, ενώ ο Otto κοιτούσε πάνω από τον ώμο του. Ως αποτέλεσμα, το μυαλό του Όθωνα άρχισε να σχηματίζεται μια πραγματικά λαμπρή ιδέα – καλύτερο από ό,τι ένα μεταλλικό εμφύτευμα θα είναι ένα εμφύτευμα κατασκευασμένο από πλαστικό! Εκεί και τότε άρχισε η ατελείωτη έρευνά του. Αρχικά, το HemaGel περιείχε τις επιθυμητές ιδιότητες – ωστόσο, μπορούσε εύκολα να σκιστεί κατά την κατασκευή των φακών. Όπως πάντα, τίποτα δεν είναι εύκολο! Ο Otto και οι συνεργάτες του αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν την έρευνά τους αυτή τη φορά όχι στα εργαστήρια Bata αλλά υπό την αιγίδα της IMC. Εκεί άρχισαν να ρίχνουν το μείγμα σε καλούπια γυαλιού. Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι οι φακοί μπορούσαν να παρέχουν τέλεια διόρθωση της όρασης σε ασθενείς με καλές αντοχές. Ήταν πραγματικά η ανακάλυψη!

Με τον Edison, κανείς δεν πίστευε ότι η λάμπα θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα εφεύρεση. Ομοίως, ο Otto είχε το ίδιο πρόβλημα – το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε την έρευνά του, επειδή απλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο Otto όμως δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε την έρευνα στο σπίτι του κάτω από πολύ μέτριες συνθήκες. Επισήμως, η πρώτη συσκευή για την παραγωγή μαλακών φακών επαφής έγινε από Merkur, ένα παιδικό μεταλλικό σετ παιχνιδιού και περιελάμβανε δυναμό από ποδήλατο και έναν κινητήρα από πικάπ!

Μην ξεχάσετε να γιορτάσετε τα γενέθλια ενός ιδιοφυΐα, ίσως αγοράζοντας κάποιους φακούς ή ένα υγρό «καλύτερης ποιότητας» :)

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα