Αποκλειστικές εκπτώσεις 🔥

Σύνδεση

Τετράποδοι φίλοι μας με δίχρωμα μάτια - Ετεροχρωμία στα ζώα

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 19/11/2019. Γράφτηκε από Lentiamo

Οι άνθρωποι αγαπούν τα κατοικίδια. Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη διαθέτουν τουλάχιστον από ένα κατοικίδιο. Πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό!

Μεταξύ αυτών, σε ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό, εμφανίζεται το φαινόμενο που οι οφθαλμίατροι και οι κτηνίατροι αποκαλούν ετεροχρωμία. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση όταν ένα ζώο έχει διαφορετικά χρώματα στα μάτια – για παράδειγμα, το ένα μάτι καφέ και το άλλο μπλε.

Ο συντάκτης του Lentiamo έχει μιλήσει με τον επικεφαλής της ομάδας οπτικών Jakub Odcházel για την ετεροχρωμία, τι την προκαλεί, και πώς το φαινόμενο αυτό διαφέρει στους ανθρώπους και στα ζώα. Αλλά εκτός από αυτά, μας χάρισε μερικές απίστευτα χαριτωμένες και χνουδωτές εικόνες!

Τι είναι η ετεροχρωμία;

Η ετεροχρωμία, μια αρχαία ελληνική λέξη που προέρχεται από το έτερον (διαφορετικό) και χρώμα, αναφέρεται στη διαφορά χρώματος στα μαλλιά, το δέρμα ή την ίριδα των ματιών.

H ίριδα, η λεπτή δομή που περιβάλλει την κόρη του ματιού, δίνει στα μάτια το ιδιαίτερο χρώμα τους. H χρωστική μελανίνη παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Όσο περισσότερη μελανίνη περιέχει η ίριδα, τόσο πιο σκούρο θα εμφανιστεί το χρώμα των ματιών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στο ανθρώπινο δέρμα. Όσο περισσότερη μελανίνη περιέχουν τα κύτταρα μας, τόσο πιο σκούρος είναι ο τόνος του δέρματος. Για τα μάτια, αυτό σημαίνει ότι τα καστανά μάτια, για παράδειγμα, περιέχουν περισσότερη μελανίνη από τα μπλε μάτια.

Woman with heterochromia
White cat with heterochromia

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ετεροχρωμίας στον άνθρωπο και στα ζώα;

Η ετεροχρωμία είναι σχετικά ασυνήθιστη στους ανθρώπους (π.χ. εμφανίζεται σε λιγότερους από 200.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες). Ωστόσο, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε μερικές ράτσες γάτων, σκύλων, βοοειδών και αλόγων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ετεροχρωμία είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό το οποίο, ανάλογα με το ζώο στο οποίο εμφανίζεται, μπορεί να οφείλεται σε ομομιξία, γενετική κληρονομιά ή μετάλλαξη. Σε ορισμένες ράτσες γάτας, όπως η τουρκική γάτα Αγκύρας, η ετεροχρωμία είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό που οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να διατηρήσουν.

Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα Χάσκι, ο Αυστραλός ποιμενικός, και η Λουιζιάνα Catahoula Leopard Dog όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι πιο πιθανό να έχουν αυτό το χαριτωμένο γνώρισμα.

Dog with heterochromia

Τι προκαλεί την ετεροχρωμία;

Η ετεροχρωμία κατατάσσεται κυρίως ως γενετική (εκ γενετής, παρούσα κατά τη γέννηση ή λίγο μετά τη γέννηση) ή επίκτητη ανάλογα με το πότε εμφανίζεται. Οι περισσότερες περιπτώσεις ετεροχρωμίας είναι κληρονομικές και μπορεί να σχετίζονται με εκ γενετής σύνδρομο. Σε άλλες περιπτώσεις αυτή αποκτάται και προκαλείται από ασθένεια ή τραυματισμό.

Να είστε ασφαλείς – Κάντε μια εξέταση στα μάτια

Οι περισσότερες περιπτώσεις ετεροχρωμίας είναι εκ γενετής. Παρόλα αυτά, αν το κατοικίδιό σας έχει διχρωμία στα μάτια, συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για μια εξέταση έτσι ώστε να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες.

Αφού ο κτηνίατρος επιβεβαιώσει ότι τα μάτια του είναι υγιή, ετοιμαστείτε για πολλά κομπλιμέντα για τη μοναδική και ιδιαίτερη εμφάνιση του φαινομένου της ετεροχρωμίας στο κατοικίδιό σας! Και αν είστε εσείς που έχετε ετεροχρωμία και θέλετε να εναρμονίσετε τα χρώματα των ματιών σας: οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι για αυτόν το λόγο.

 

 

 

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα