Σύνδεση

Μπορούν οι φακοί επαφής ή το υγρό των φακών σας να παγώσουν;

Οι θερμοκρασίες τον χειμώνα που μπορούν να φτάσουν και κάτω από το μηδέν, δεν αποτελούν εμπόδιο για τη χρήση των φακών επαφής. Με μερικές συμβουλές, θα μπορείτε να τους χαρείτε ακόμα και στην ποιο κρύα εποχή του χρόνου.

Πιθανότατα να θέλετε να μάθετε αν οι φακοί επαφής μπορούν να παγώσουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες;

Δεν μπορούν. Οι συνήθεις φακοί επαφής υδρογέλης (38% ενυδάτωση) δεν θα παγώσουν στα μάτια σας. Το χιόνι και ο παγετός δεν θα τους βλάψουν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα αλλάξουν τις ιδιότητές τους λόγω του κρύου. Η θερμοκρασία του κερατοειδούς των ματιών, αλλά και των δακρύων, είναι περίπου 35 ° C, πράγμα που σημαίνει ότι ο φακός είναι αρκετά ζεστός ακόμα και όταν έχει –10 ° C έξω.
Αν τοποθετήσετε τους φακούς επαφής, που βρίσκονται μέσα σε διάλυμα, στην κατάψυξη, το διάλυμα θα παγώσει περίπου στους –15 ° C. Ωστόσο, το κατεψυγμένο διάλυμα εξακολουθεί κανονικά να προστατεύει τους φακούς από ζημιές, και μετά την απόψυξη τους δεν δείχνουν κανένα σημάδι αλλαγής της ποιότητας τους.
Χωρίς διάλυμα, οι φακοί μπορούν να παγώσουν, αλλά πιθανότατα να στεγνώσουν πρώτα. Σίγουρα βέβαια θα σας συνιστούσαμε να αποφύγετε τέτοιου είδους πειράματα, και εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αποψυγμένο φακό, θα πρέπει πρώτα να τον ελέγξετε από έναν ειδικό οπτικό, με μεγεθυντικό φακό.

Τι γίνεται με τα διαλύματα καθαρισμού;

Ένα διάλυμα παγώνει περίπου στους –10 ° C. Εάν το διάλυμα σας παγώσει ενώ βρίσκεστε σε διακοπές ή μέσα σε αυτοκίνητο, να είστε προσεκτικοί. Ο παρατεταμένος παγετός και το κρύο μπορούν να δημιουργήσουν ζημιά στα συστατικά του και να μειώσουν τις απολυμαντικές του ιδιότητες.

Πώς να αποφύγετε την ψύξη των φακών;

Συνιστούμε να διατηρείτε το υγρό καθαρισμού ( διάλυμα ) σε θερμοκρασία δωματίου σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο ή τις ενδείξεις της συσκευασίας. Το ακραίο κρύο μπορεί να μεταβάλει ή να βλάψει τα συστατικά του υγρού καθαρισμού και έτσι να μειώσει τα αποτελέσματά του, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπαρκή καθαρισμό των φακών επαφής σας.
Ωστόσο, οι θερμοκρασίες κοντά στους –10 ° C μπορούν να καταστρέψουν το διάλυμα μόνο μετά από αρκετές ώρες. Έτσι, αν ταξιδεύετε με τους φακούς επαφής σας και το διάλυμα καθαρισμού, και έχετε την προσοχή σας ώστε να μην εκτεθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κρύες συνθήκες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου την σωστή αποθήκευση των φακών. Οι φακοί σε διάλυμα δεν πρέπει να εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες. Δώστε την δέουσα προσοχή όταν ταξιδεύετε ή όταν βρίσκεστε στα βουνά.

Φορώντας φακούς επαφής μπορεί να νιώσετε λίγο ενοχλητικά σε έναν ισχυρό αέρα, σε εξωτερικό χώρο με χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή με την συχνή εναλλαγή θερμοκρασίας όταν πηγαίνετε από κρύο περιβάλλον σε ζεστό, πχ. μέσα σε ένα κατάστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι φακοί μπορεί να σας ενοχλήσουν και να αισθανθείτε στα μάτια σας ξηρότητα. Οι ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα φαινόμενα, όπως πχ. οι  Refresh, Optive, Systane Ultra , και να κάνουν την χρήση των φακών επαφής σας πιο ευχάριστη.

Το χειμώνα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ήλιος, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ηλίου που μπορούν να προστατεύουν τα μάτια σας από τους ισχυρούς ανέμους. Στη περίπτωση που εμφανιστεί ο ήλιος, έχετε και έναν λόγο παραπάνω να χρησιμοποιείται τα γυαλιά σας αφού θα σας προστατεύσουν και από την UV ακτινοβολία, αφού είναι το ίδιο έντονη το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, ειδικά στα βουνά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απολαύσετε το χειμώνα σας με φακούς επαφής. Εάν δεν είστε σίγουροι ή χρειάζεστε συμβουλές, αναζητήστε τον οπτικό σας ή ρωτήστε μας στο Lentiamo.gr.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα