Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 211 2340040

Σύνδεση

Διαπερατότητα οξυγόνου - Συχνές ερωτήσεις

Έχετε ποτέ πέσει να κοιμηθείτε φορώντας τους φακούς επαφής, μετά από μια κουραστική μέρα; Αναβάλλατε ποτέ να αντικαταστήσετε τους φακούς σας, επειδή θεωρήσατε ότι «και δυο επιπλέον ημέρες, δεν θα συμβεί και κάτι»; Ίσως τίποτα δεν συνέβη την πρώτη φορά. Ίσως τα μάτια σας έκαιγαν λιγάκι: Αυτό είναι επειδή δεν είχαν αρκετό οξυγόνο. Όσο πιο συχνά όμως αυτό συμβαίνει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Γιατί είναι το οξυγόνο τόσο σημαντικό για τον κερατοειδή;

Ο κερατοειδής είναι ένα μέρος του ματιού που χρειάζεται ατμοσφαιρικό οξυγόνο και η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει σταδιακά βλάβη. Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες έλλειψης οξυγόνου είναι το οίδημα του κερατοειδούς (γνωστό και ως πέπλο του Sattler) , η αύξηση των ραβδώσεων ή ακόμα και δημιουργία κύστεων. Μια ορατή εκδήλωση της υποξίας του κερατοειδούς είναι τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (η λεγόμενη νεοαγγείωση).

Πώς μετράται η διαπερατότητα οξυγόνου ενός φακού επαφής και κατά πόσο αλλάζει με την διάρκεια του χρόνου και της χρήσης του φακού επαφής;

Για τη μέτρηση της διαπερατότητας σε έναν –3,00 φακό επαφής που χρησιμοποιήθηκε , η διαπερατότητα είναι μετρούμενη σε Dk / t μονάδες, όπου το " DK " σημαίνει διαπερατότητα και το " t " πάχος. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερο οξυγόνο διαχέεται μέσα από το φακό, τουλάχιστον μετά την πρώτη εφαρμογή.Επίσης όσο παλαιώνει ο φακός τόσο περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος συσσωρεύονται στον φακό και αυτά τείνουν να μπλοκάρουν τους πόρους που μεταφέρουν οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα. Στο τέλος, η διαπερατότητα οξυγόνου φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα και τα μάτια αρχίζουν να ασφυκτιούν. Γι 'αυτό είναι μεγάλης σημασίας να είστε πιστοί στις περιόδους αντικατάστασης – μηνιαίοι φακοί επαφής θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε μήνα, δεκαπενθήμεροι φακοί κάθε δύο εβδομάδες, κλπ.

Πώς μπορώ να μάθω τι διαπερατότητα οξυγόνου έχουν οι φακοί επαφής μου;

Στην λεπτομερής περιγραφή των φακών επαφής στο e-shop μας, παρακαλούμε κάντε κλικ στο “Παράμετροι”. Π.χ. η τιμή της διαπερατότητας των συνεχούς χρήσης φακών επαφής Biofinity με 160 Dk / t τους ταξινομεί σε αυτούς με τα υψηλότερα επίπεδα διαπερατότητας οξυγόνου, κατάλληλους για συνεχή χρήση.

Υπάρχει ιδανική τιμή για την διαπερατότητα οξυγόνου;

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα:

 • κάτω των 20 Dk / t – χαμηλού επιπέδου – Αυτοί οι τύποι των φακών επαφής σήμερα δεν είναι πλέον στην παραγωγή.
 • 21–49 Dk / t – μεσαίου επίπεδο – Αυτοί οι τύποι των φακών επαφής είναι συνήθως οι ημερήσιοι φακοί όπου δεν υπάρχει ο φόβος συσσώρευσης πρωτεΐνης και λίπους .
 • 50–99 Dk / t – υψηλού επιπέδου – Στάνταρ τιμές για μαλακούς φακούς επαφής.
 • Πάνω από 100 Dk / t – πολύ υψηλού – φακοί επαφής με τιμές πάνω από 100 είναι κατάλληλοι για τη συνεχή χρήση.

Έχετε κάποια ερώτηση; Πείτε την μας στα σχόλια παρακάτω. Θα απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας.

Σχόλια

 • Lefteris Drosos
  πριν 11 μήνες

  Αγαπητή κυρία Άννα,

  Δυστυχώς δεν θα σας συμβουλεύαμε να χρησιμοποιείτε περισσότερο από το αναγραφόμενο (διάρκεια χρήσης) από τον κατασκευαστή, έναν φακό επαφής.

  Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσο συχνή είναι η χρήση του φακού επαφής. Περισσότερο σημασία έχει, για πόσο χρονικό διάστημα ο φακός έχει εκτεθεί στο φυσικό περιβάλλον(έχει ανοιχτεί δηλαδή από την αρχική συσκευασία του).

  Σίγουρα θα έχετε την δυνατότητα να τους φορέσετε και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του ενός μήνα, αλλά για λόγους υγιεινής δεν θα σας συμβουλεύαμε να το κάνετε.

  Απάντηση
 • Άννα Πλαιτακη
  πριν 11 μήνες

  Επειδή φοράω τους μηνιαιουςφακούς 1_2ωρες κάθε μέρα και όχι οκτάωρο η δεκάωρο κάθε μέρα κρατάνε περισσότερο η πρέπει πάλι στο μήνα να τους αλλάζω;

  Απάντηση

*Υποχρεωτικά πεδία

Διαβάστε επίσης…

Συμβουλές για έξυπνες αγορές το Black Friday

Μεγάλες εκπτώσεις στα αγαπημένα σας αντικείμενα, όπως μια ολοκαίνουργια τηλεόραση που ίσως όμως και να μην χρειάζεστε

Άνοιξε το άρθρο

Γνωρίστε την Markéta Lichterová, η δική μας Data Analyst

Πώς κατέληξες να εργάζεσε για το Lentiamo και ποιές είναι οι επαγγελματικές σου εμπειρίες μέχρι στιγμής;

Άνοιξε το άρθρο

Ξέρετε πώς να επιλέξετε τα σωστά γυαλιά ηλίου για αθλητισμό;

Οι φακοί επαφής ή τα γυαλιά είναι σημαντικά στον αθλητισμό. Το χειμώνα ή το φθινόπωρο, όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. Πώς να επιλέξετε τα σωστά;

Άνοιξε το άρθρο

Τα “Ναι“ και “Όχι“ των Halloween φακών επαφής

Όταν φοράτε φακούς επαφής, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε αυστηρά.

Άνοιξε το άρθρο

Μην χάνεις σημαντικές ειδήσεις.

Εγγράψου στο newsletter μας!