Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Ισχύει το γεγονός ότι όσο πιο πολύ νερό περιέχουν οι φακοί επαφής τόσο καλύτερα;Ναι και όχι.

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 17/1/2021. Γράφτηκε από Jakub Odcházel, DiS.

Περιεκτικότητα σε νερό. Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους ποιότητας κατά την επιλογή φακών επαφής.

Το νερό ενυδατώνει τον φακό και τον καθιστά πιο μαλακό και πιο άνετο να φορεθεί. Θα μπορούσατε να πείτε ότι όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό στον φακό επαφής, τόσο το καλύτερο. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι πιο άνετα μάτια γεμάτα οξυγόνο και ικανοποίηση στην εμπειρία χρήσης.

Τώρα μπορείτε να πείτε ότι όσο περισσότερο νερό, τόσο το καλύτερο, αλλά … υπάρχει μια παγίδα!

Πόσο νερό περιέχουν οι φακοί επαφής;

Ανάλογα με το πόσο νερό περιέχουν, οι φακοί επαφής μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα αφορά ελαφρώς διαφορετικής ποιότητας φακούς επαφής. Ξέρετε σε ποια ομάδα ανήκουν οι δικοί σας φακοί επαφής;

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (έως 75%) – Οι φακοί με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό προσελκύουν τα δάκρυα του ματιού και έτσι χαρακτηρίζονται πιο ευαίσθητοι στο στέγνωμα τους. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό σε έναν φακό επαφής, τόσο περισσότερο οξυγόνο φτάνει στον κερατοειδή. Επιπλέον, οι φακοί επαφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό θεωρούνται ευκολότεροι στον χειρισμό κατά την εφαρμογή, αφαίρεση, καθαρισμό και απολύμανση.
  • Mέτρια περιεκτικότητα σε νερό (έως 60%) – Οι φακοί επαφής υδρογέλης με μέτρια περιεκτικότητα σε νερό είναι κατάλληλοι για τους περισσότερους χρήστες φακών. Επιτρέπουν στο οξυγόνο να ρέει στον κερατοειδή χωρίς να απορροφά το νερό της φυσικής μεμβράνης δακρύων.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (έως 40%) – Οι μαλακοί φακοί επαφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 38%, δίνουν την αίσθηση της άνεσης και αφήνουν τα μάτια σας να αναπνέουν χωρίς να στεγνώνουν.

Συμβουλή: Εάν δεν είστε σίγουροι για το περιεκτικότητα του νερού στους φακούς επαφής σας, ελέγξτε τη συσκευασία τους. Εκεί θα βρείτε επίσης και άλλες σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την κατασκευή του φακού, όπως το υλικό της επιφάνειας του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φακών επαφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό;

Όπως περιγράψαμε και παραπάνω, οι φακοί επαφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό τείνουν να έχουν υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου. Επομένως, παρέχουν εξαιρετική άνεση σε όσους έχουν γενικά υγρά και ανθεκτικά μάτια.

Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό δεν οδηγεί πάντα σε μεγάλη διαπερατότητα οξυγόνου. Μόνο οι φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης μπορούν να εγγυηθούν πραγματική διαπερατότητα οξυγόνου. Παρόλο που η σιλικόνη είναι υδατοαπωθητική.

Κατά συνέπεια, η σιλικόνη-υδρογέλη έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, αλλά υψηλότερη δυνατότητα μετάδοσης οξυγόνου (Dk) σε σχέση με τα συμβατικά υλικά υδρογέλης.

Εάν πάσχετε από ξηροφθαλμία, οι μαλακοί φακοί επαφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να μην είναι για εσάς, καθώς απορροφούν τη φυσική μεμβράνη δακρύων του ματιού. Ως εκ τούτου, το Lentiamo σας συμβουλεύει να φοράτε φακούς σιλικόνης υδρογέλης οι οποίοι συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και υψηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου. 

Ρίξτε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο η περιεκτικότητα σε νερό και η διαπερατότητα οξυγόνου (Dk/t) αλληλεπιδρούν στους φακούς σιλικόνης υδρογέλης

Διάγραμμα περιεκτικότητας σε νερό και διαπερατότητας οξυγόνου (Dk/t)

Οι περισσότεροι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από ένα μαλακό πλαστικό που ονομάζεται υδρογέλη. Η υδρογέλη απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού για να διατηρεί τον φακό απαλό. Η ικανότητα απορρόφησης της υδρογέλης ονομάζεται επίσης περιεκτικότητα νερού.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με ευαίσθητα μάτια, οι φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης είναι μια καλύτερη επιλογή επειδή μεταδίδουν περισσότερο οξυγόνο από τους φακούς υδρογέλης. Επιπλέον, το υλικό τους απορροφά νερό και έτσι βοηθά στην ενυδάτωση των ματιών ώστε να μην στεγνώνουν. Αυτό συμβαίνει λόγω της επεξεργασίας στην επιφάνεια του φακού σε συνδυασμό με παράγοντες ενυδάτωσης που είναι ενσωματωμένοι στη μεμβράνη του φακού και όχι από παράγοντες ενυδάτωσης που υπάρχουν στη θήκη-κυψέλη (blister) του.

Δείτε τις πιο δημοφιλείς μάρκες φακών επαφής ανάλογα με την περιεκτικότητα σε νερό και τη δυνατότητα μετάδοσης οξυγόνου (Dk/t)

Διάγραμμα από μάρκες φακών επαφής ανάλογα με την περιεκτικότητα σε νερό και τη δυνατότητα μετάδοσης οξυγόνου (Dk/t)

Κάθε χρήστης φακών επαφής έχει διαφορετικά μάτια και διαφορετικές προτιμήσεις. Για κάποιον η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να προσφέρει άνεση μακράς διαρκείας χωρίς να στεγνώνουν τα μάτια του ενώ για κάποιον άλλο οι φακοί επαφής χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό είναι καλύτερη επιλογή καθώς αυτοί οι φακοί δεν απορροφούν το νερό από τα μάτια.

Αν θέλετε να μάθετε ποιοι φακοί επαφής από ποιες μάρκες έχουν τη σωστή διαπερατότητα οξυγόνου ΚΑΙ περιεκτικότητα νερού για εσάς τότε ρίξτε μια ματιά στο διάγραμμα μας και αγοράστε τους αγαπημένους σας φακούς επαφής στο Lentiamo!

Πηγές:

Contact Lens Hournal

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα