Αποκλειστικές εκπτώσεις 🔥

Σύνδεση

Ένας πλήρης οδηγός για φωτοχρωματικά γυαλιά ηλίου

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 12/1/2021. Γράφτηκε από Lentiamo

Οι φωτοχρωμικοί φακοί υπόσχονται να προστατεύσουν τα μάτια μας 100% από τις UV ακτίνες – μόνο όταν έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου. Διαφορετικά, οι φακοί παραμένουν διάφανοι. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει αυτόματα όταν πηγαίνουμε από εσωτερικούς χώρους σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε από γυαλιά οράσεως σε γυαλιά ηλίου και οράσεως.

Είστε περίεργοι να μάθετε πώς λειτουργούν τα φωτοχρωματικά γυαλιά ηλίου, ποια είναι τα οφέλη τους και αν μπορείτε να τα αποκτήσετε ακόμη και με ένα blue light φίλτρο; Στη συνέχεια, διαβάστε τον πλήρη οδηγό για τα φωτοχρωματικά γυαλιά ηλίου στο Lentiamo.

Τι είναι τα φωτοχρωματικά γυαλιά ηλίου;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί, που ονομάζονται επίσης φακοί μεταβλητής απόχρωσης, έχουν σχεδιαστεί για να αντιδρούν στο υπεριώδες φως. Οι φακοί σκουραίνουν σε συνθήκες δυνατού φωτισμού,για παράδειγμα σε υπεριώδη ακτινοβολία. Χωρίς ενεργοποίηση του υπεριώδους φωτός, οι φακοί παραμένουν στην αρχική τους κατάσταση, διάφανοι.

Τα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου μπορούν να παρουσιάσουν ελαφριά απόχρωση εάν απαιτείται. Αλλάζουν το χρώμα τους ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το φως. Επομένως, οι φωτοχρωμικές αποχρώσεις σκουραίνουν πολύ ελαφρώς σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. όταν το δωμάτιο φωτίζεται από το φως του ήλιου.

Σε συνδυασμό με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία στο 100%, αυτά τα γυαλιά ηλίου διασφαλίζουν ότι τα μάτια σας παραμένουν άνετα και υγιή όλο το χρόνο.

Δεν είναι μόνο χρήσιμα για καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και στον αθλητισμό. Τα αθλητικά γυαλιά ηλίου με προστασία 400 nm σας προστατεύουν από τον έντονο ήλιο. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε εξωτερικούς χώρους, π.χ. όταν κάνετε γκολφ, ποδηλασία, ψάρεμα, σκι, τρέξιμο και τένις, χωρίς να θυσιάσετε την οπτική σας άνεση και την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς λειτουργούν οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Πώς λειτουργούν οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Οι φωτοχρωμικές αποχρώσεις λειτουργούν με μόρια. Τα μόρια αλογονιδίου αργύρου και χλωριούχου αργύρου είναι υπεύθυνα για την αλλαγή χρώματος των φακών έτσι ώστε να μπορούν να σκουραίνουν σε συνθήκες δυνατού φωτισμού και να γίνονται διάφανοι σε εσωτερικούς χώρους.

Όταν οι φακοί των γυαλιών εκτίθενται σε υπεριώδες φως τότε τρισεκατομμύρια φωτοχρωμικά μόρια αρχίζουν να αλλάζουν προσωρινά τη δομή τους. Μόλις το σχήμα ενός τεράστιου αριθμού μορίων αλλάζει ταυτόχρονα, η επιφάνεια του φακού σκοτεινιάζει.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ζευγάρι φωτοχρωματικών γυαλιών που σκουραίνουν οι φακοί τους και το αντίστροφο, χωρίς καμία παρέμβαση εκτός από το έντονο ηλιακό φως.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αλλάξουν τα φωτοχρωματικά γυαλιά ηλίου από το φως στο σκοτάδι;

Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτοι φωτοχρωμικοί φακοί της Corning Glass Works το 1964, οι φακοί άρχισαν να αντιδρούν στο UVA και UVB φως μόνο μετά από λίγα λεπτά και έφταναν στο μέγιστο σκοτάδι μετά από 15 λεπτά. Αργότερα τα επόμενα μοντέλα χρειάζονταν ακόμη και ένα λεπτό για να προσαρμοστούν στις συνθήκες φωτισμού.

Σήμερα υπάρχουν πολλές μάρκες που χρησιμοποιούν μια πολύ γρήγορη φωτοχρωμική τεχνολογία. Αυτή η υπερσύγχρονη καινοτομία επιτρέπει τη μετάβαση από το διάφανο στο σκοτεινό μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η χημική διαδικασία λειτουργεί επίσης και αντίστροφα, εάν μετακινείστε σε εσωτερικούς χώρους από εξωτερικούς χώρους. Ο σκοτεινός χρωματισμός του φακού φεύγει μέσα στα πρώτα λεπτά και γίνεται διάφανος.

Γνωρίζατε ότι η ίδια τεχνολογία υπάρχει και στους φακούς επαφής; Το υλικό κατασκευής των δεκαπενθήμερων φακών Acuvue Oasys with Transitions αντιδρά στο φως του ήλιου σε δευτερόλεπτα και σας προσφέρει 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία οταν τα μάτια σας εκτίθενται σε αυτό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φωτοχρωμικών γυαλιών ηλίου;

Προκειμένου να σας διευκολύνουμε να αποφασίσετε αν αξίζει ή όχι να αγοράσετε φωτοχρωμικά γυαλιά, οι οπτικοί μας έχουν συνοψίσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φωτοχρωμικών φακών.

Τα πλεονεκτήματα των φωτοχρωμικών φακών

  • Τα φωτοχρωμικά γυαλιά είναι σίγουρα οικονομική λύση. Εάν έχετε ενα ζεύγαρι φωτοχρωμικών γυαλιών δεν χρειάζεται να αγοράζετε δύο διαφορετικά ζευγάρια γυαλιών, δηλαδή γυαλιά ηλίου και γυαλιά οράσεως. Μπορείτε να έχετε και τα δύο σε συνδυασμό, κάτι το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό.
  • Οι φακοί αυτών των γυαλιών είναι ο τέλειος σύντροφος για όσους τείνουν να είναι λίγο τεμπέλιδες ή απρόσεκτοι. Επειδή με τους φωτοχρωμικούς φακούς μπορείτε να δείτε και να λειτουργήσετε τέλεια τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους ΚΑΙ περιορίζεται τον κίνδυνο απώλειας των γυαλιών σας.
  • Οι φωτοχρωμικοί φακοί μπορούν να εξοπλιστούν με αντιανακλαστική επίστρωση. Αυτό σας επιτρέπει να κρατήσετε την άνεση στα μάτια σας ακόμα και σε ανακλαστικές επιφάνειες όπως χιόνι ή πινακίδες.
  • Τα φωτοχρωματικά γυαλιά διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχέδια, χρώματα και σχήματα. Όποιο στυλ και τάση ακολουθείτε, οι φωτοχρωμικοί φακοί από δημοφιλείς μάρκες όπως η π.χ. Ray-Ban, θα συμπληρώσουν την εμφάνισή σας.
  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι αναμφίβολα το ενσωματωμένο φίλτρο κατά του ηλιακού φωτός και του επιβλαβούς μπλε φωτός (περισσότερα παρακάτω).

Τα μειονεκτήματα των φωτοχρωμικών φακών

  • Ένα μειονέκτημα των φωτοχρωμικών φακών είναι ότι επανέρχονται στην κατάσταση του να είναι ξάνα διάφανοι πιο αργά από ό, τι οταν σκουραίνουν. Χρειάζονται κατά μέσο όρο από 20 έως 30 δευτερόλεπτα για να γίνουν διάφανοι, ανάλογα με τη μάρκα και το σχεδιασμό.
  • Οι θερμοκρασίες παίζουν ρόλο στην αποτελεσματικότητα αυτών των γυαλιών ηλίου. Οι φωτοχρωμικοί φακοί επηρεάζονται από τον κρύο καιρό – αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν στις ακτίνες UV. Επιπλέον, οι φωτοχρωμικοί φακοί γίνονται πιο σκοτεινοί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και η ταχύτητα εξασθένισης του χρώματος μειώνεται όταν οι φακοί είναι κρύοι.
  • Οι φωτοτροπικοί φακοί μπορούν να είναι μειονέκτημα στην οδήγηση. Δεδομένου ότι τα σύγχρονα παρμπριζ των αυτοκινήτου εμποδίζουν το υπεριώδες φως που απαιτείται για να αντιδράσει ο φακός, οι ευαίσθητοι στο φως φακοί μέσα στο αυτοκίνητο παραμένουν στην ανενεργή τους κατάσταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να φοράτε χρωματιστούς φακούς τη νύχτα ή με χαμηλή ορατότητα.

Μπορώ να αγοράσω φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου με φίλτρο μπλε φωτός;

Ορισμένοι φωτοχρωμικοί φακοί σας προσφέρουν προστασία όχι μόνο έναντι του υπεριώδους φωτός αλλά και έναντι του ορατού φωτός, δηλαδή του επιβλαβούς μπλε φωτός. Χωρίς προστασία, τα μπλε κύματα φωτός φτάνουν στα μάτια μας ανεμπόδιστα για αρκετές ώρες κάθε μέρα, βλάπτοντας την υγεία των ματιών μας. Το φως που εκπέμπεται από οθόνες όπως υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, δυσκολία στον ύπνο και πονοκεφάλους.

Οι φακοί από τα διάσημα γυαλιά Ray-Ban Evolve προσφέρουν τέλεια προστασία από τις επιβλαβείς UV ακτίνες + το φως του υπολογιστή. Το blue light φίλτρο ενεργοποιείται όταν κοιτάζουμε μια ψηφιακή οθόνη. Προσφέρουν 100% UVA/UVB προστασία , προστασία από το μπλε φως και προστασία από την σκόνη και τις πιτσιλιές.


 

Πηγές:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα