Έκτακτη προσφορά: Αθλητικά γυαλιά ηλίου 🔥

4,8 Βαθμολογία

Σύνδεση

Γλαύκωμα ματιού: Συμπτώματα και αίτια γλαυκώματος

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα (glaucoma) είναι μια οφθαλμική ασθένεια που βλάπτει το οπτικό νεύρο, του οποίου η υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση. Αυτή η βλάβη συχνά προκαλείται από υψηλή πίεση στο μάτι. Το γλαύκωμα είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ρωτήσαμε την οφθαλμίατρο Dr Maya Mineva για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια καθώς και για τρόπους θεραπείας. Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για αυτήν τη σημαντική πάθηση και ακολουθήστε τις συμβουλές της για τη σωστή πρόληψη από το γλαύκωμα!

Τι είναι το γλαύκωμα;

Η οφθαλμίατρος Dr Mineva επισημαίνει ότι το γλαύκωμα περιορίζει τον οπτικό ορίζοντα πολύ αργά ή σταδιακά. Η εμφάνιση των „τυφλών σημείων“ αρχικά εμφανίζεται μόνο στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου. Το γλαύκωμα, ωστόσο, είναι η δεύτερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Αυτό οφείλεται στο ότι το γλαύκωμα ανήκει στην ομάδα των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι η βλάβη στο οπτικό νεύρο προκαλεί μόνιμη απώλεια της όρασης – οι οπτικές πληροφορίες δεν στέλνονται από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Είναι επομένως ανησυχητικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να πάσχουν από αυτή την ασθένεια, συνήθως δεν γνωρίζουν ότι αυτή αναπτύσσεται και δεν καταλαβαίνουν ότι την έχουν.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι γλαυκώματος – Το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (POAG) και το γλαύκωμα κλειστής ή στενής γωνίας (PACG).Όποια και αν είναι η μορφή του, το μόνο σίγουρο είναι ότι το γλαύκωμα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και δυσκολεύει τις καθημερινές συνήθειες. Επομένως, είναι σημαντικό τα άτομα που κινδυνεύουν ή πάσχουν από αυτή την ασθένεια να επισκέπτονται τακτικά έναν οφθαλμίατρο.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν παρατηρήσετε ανωμαλίες στην όρασή σας και στα μάτια σας ή εάν έχετε ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένειά σας. 

Πώς μπορείτε να διαγνώσετε το γλαύκωμα;

Η οφθαλμίατρος Dr Maya Mineva απαριθμεί τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους γίνεται η διάγνωση του γλαυκώματος.

Μεταξύ όλων των τρόπων που παρατίθενται παρακάτω, το ιστορικό της οικογένειας είναι πολύ σημαντικό – πρόκειται για βασικές πληροφορίες που πρέπει να μοιραστείτε με τον γιατρό σας.

Έπειτα σημαντική είναι επίσης και η εξέταση διαφόρων παραμέτρων μέσω εξειδικευμένων μελετών – όπως ο έλεγχος της πίεσης των ματιών, η μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς και η εξέταση της περιφερικής όρασης. Η κατάσταση του οπτικού νεύρου είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να εξετάζεται χρησιμοποιώντας τις πιο κατάλληλες μεθόδους.

Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι η μέθοδος Goldman (επιπέδωση), η οποία παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Χρησιμοποιεί ένα ειδικό πρίσμα τοποθετημένο στο βιομικροσκόπιο, μια ουσία βαφής και ένα τοπικό αναισθητικό.

Επιπλέον, οι γενετικές μελέτες μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε τους ασθενείς που φέρουν τους γενετικούς παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την ανάπτυξη του γλαυκώματος, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται στενά και να ξεκινούν τη θεραπεία σε αρχικό στάδιο.

Συνοψίζοντας, το γλαύκωμα επηρεάζει το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση αν δεν θεραπευθεί. Οι τακτικές εξετάσεις και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της ασθένειας. Μπορείτε να θεραπεύσετε το γλαύκωμα με οφθαλμικές σταγόνες, με θεραπεία laser και εγχείριση. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτραπεί η περαιτέρω βλάβη.

Τι είναι το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (POAG);

Η οφθαλμίατρος Dr Maya Mineva επισημαίνει ότι το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι συχνό σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών. Δεν χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα – η πίεση των ματιών αυξάνεται σταδιακά και ανώδυνα. Οι ασθενείς συνειδητοποιούν ότι χάνουν την όρασή τους μόνο όταν φτάσουν στα προχωρημένα στάδια της νόσου και όταν αυτή είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (POAG) δε θεραπεύεται, αλλά με την κατάλληλη και έγκαιρη διάγνωση, η ανάπτυξή του μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που διατρέχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες και επομένως υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισής του, μπορεί να σχετίζονται με την ηλικία, τη φυλή, τους γενετικούς παράγοντες ακόμη και τη μυωπία.

Τι είναι το γλαύκωμα κλειστής ή στενής γωνίας (PCAG);

Σε αντίθεση με το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, το οποίο είναι αργό και χωρίς συμπτώματα, η εμφάνιση του γλαυκώματος κλειστής γωνίας είναι απότομη και γίνεται με επώδυνο τρόπο.

Η oφθαλμολογική εξέταση είναι υποχρεωτική, με την παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τα εξής συμπτώματα: πόνος, ερυθρότητα, πονοκέφαλος, εμετός και έγχρωμοι κύκλοι γύρω από τα φώτα. Μετά από την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων, πριν η υψηλή πίεση προλάβει να βλάψει μόνιμα το οπτικό νεύρο, η όραση μπορεί ακόμα να διορθωθεί.

Τι σημαίνει δευτερογενές γλαύκωμα;

Παρόλο που τα συμπτώματα ανάπτυξης του πρωτογενούς γλαυκώματος μπορεί να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό μη ορατά, το δευτερογενές γλαύκωμα είναι στην ουσία το αποτέλεσμα συγκεκριμένων προηγούμενων παθήσεων. Ενδέχεται να οφείλεται σε φλεγμονή, κάποια εκφυλιστική διεργασία ή καρκίνο του ματιού καθώς και μετά από χειρουργική επέμβαση. Το δευτερογενές γλαύκωμα είναι μια πολύ διαφοροποιημένη κατηγορία στην οποία μπορούν να διακριθούν δύο κύριες ομάδες – το ∆ευτεροπαθές Γλαύκωµα Ανοιχτής Γωνίας και ∆ευτερογενούς Γωνίας.

Τι είναι το συγγενές παιδικό ή αναπτυξιακό γλαύκωμα;

Η οφθαλμίατρος Dr Maya Mineva εξηγεί ότι το γλαύκωμα στα παιδιά είναι σπάνιο αλλά έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες, εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα. Λόγω της ανώμαλης ανάπτυξης, των ανωμαλιών στον βολβό του ματιού και τις λεπτές δομές του υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια να αναπτυχθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το πρωτογενές γλαύκωμα στα παιδιά μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως μετά τη γέννηση, μέχρι την ηλικία των 3 ετών, και στην περίπτωση αυτή ονομάζεται συγγενές γλαύκωμα. Αν αναπτύσσεται μεταξύ της ηλικίας των 3 και 10 ετών, τότε ονομάζεται παιδικό γλαύκωμα.

Το συγγενές γλαύκωμα παρουσιάζει μια μοναδική κλινική εικόνα που ξεχωρίζει από άλλους τύπους γλαυκώματος – το μωρό είναι ανήσυχο, αποφεύγει το φως, προτιμά να κρατά κλειστά τα μάτια του, να τα τρίβει, να έχει άφθονα δάκρυα και ο κερατοειδής χάνει σταδιακά τη διαφάνειά του. Το μάτι είναι ασυνήθιστα διεσταλμένο και τα παιδιά με συγγενές γλαύκωμα έχουν ασυνήθιστα μεγάλα μάτια.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση του μπροστινού οφθαλμικού τμήματος και του οπτικού νεύρου, καθώς και με μετρήσεις του κερατοειδούς, του μεγέθους των ματιών και του υδροξυλίου (ΟΗ). Ανάλογα με την ηλικία των ασθενών, αυτές οι εξετάσεις εκτελούνται συχνά με γενική αναισθησία.

Παρά τη συστηματική χρήση οφθαλμικών σταγόνων, η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση που διεξάγεται σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας παρέχει πιθανότητες διατήρησης ικανοποιητικής όρασης.

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία