Μέχρι 15% έκπτωση στους φακούς Lenjoy

4,8 Βαθμολογία

Σύνδεση

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια


Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια μορφή διαβήτη που επηρεάζει τα μάτια. Προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του ιστού που είναι ευαίσθητο στο φως, στο πίσω μέρος (του αμφιβληστροειδή) του ματιού. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί αρχικά να μην προκαλέσει αξιοσημείωτες οπτικές διαταραχές, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή ασθένεια.

Ρωτήσαμε την οφθαλμίατρο Dr Maya Mineva να μας εξηγήσει την επιπλοκή του διαβήτη και να εξηγήσει πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σοβαρή οφθαλμική νόσο.



Τι είναι ο διαβήτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η Dr Mineva εξηγεί την ιατρική κατάσταση του διαβήτη παρακάτω:

Ο διαβήτης είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει διάφορους μεταβολισμούς – ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι η επίμονη υπεργλυκαιμία σε υψηλό παθογόνο επίπεδο, απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης, με αγγειακές βλάβες που οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο.

Αναφέρει επίσης διάφορα αίτια για αυτή την ασθένεια: η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το άγχος και οι κληρονομικοί παράγοντες αποτελούν τις κύριες αιτίες του διαβήτη, στις οποίες το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη.

Καθώς επηρεάζονται όλα τα αιμοφόρα αγγεία, ο διαβήτης προκαλεί πολλαπλές βλάβες οργάνων, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών. Η πιο σοβαρή οπτική πάθηση που προκαλείται από τον διαβήτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης. Αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα και επηρεάζει την όραση ανεπανόρθωτα, με διάφορους τρόπους.

Μπορεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια να θεραπευτεί;

Στην πιο ήπια μορφή του, γνωστή ως μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια,, μπορεί να θεραπευτεί με θεραπεία λέιζερ και φαρμακευτική αγωγή, χωρίς την επαναλαμβανόμενη εισαγωγή του ασθενή σε ειδικό ιατρικό περιβάλλον.

Η καλύτερη αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών που προκαλούνται από μια πιο σοβαρή πολλαπλασιαστική μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι η χειρουργική επέμβαση (vitreous) .

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η βλάβη στο πίσω μέρος του οφθαλμού δεν είναι ορατή ή αναγνωρίσιμη από τον ασθενή. Για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, είναι απαραίτητη μια οφθαλμολογική επίσκεψη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας απαιτεί αγγειογραφία φθορεσκεΐνης (FA) και τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT), εκτός από την τυπική οφθαλμική εξέταση – οπτική οξύτητα, βιοχημική ανάλυση του εμπρόσθιου τμήματος και εξέταση της κόρης του ματιού που μπορεί να είναι διευρυμένη.

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία