211 2340040

(Δευ-Παρ 9:30-17:00)

Σύνδεση

Όλα για τους φακούς επαφής

Ένδειξη ανεστραμμένου φακού επαφής

Μια χάραξη (κοπή) στο φακό επαφής από τον κατασκευαστή συνήθως καθορίζει εάν ο φακός είναι από την μέσα πλευρά ή από την έξω. Η χάραξη αυτή μπορεί να έχει τη μορφή αριθμών ή γραμμάτων για να κάνει εύκολο το χειρισμό των φακών επαφής και να μας αποτρέψει από το να τους φορέσουμε από την λάθος πλευρά. Για παράδειγμα, όταν τοποθετείτε το φακό επαφής στο δάχτυλό σας και κοιτάτε από τη μια πλευρά, θα πρέπει να δείτε τους αριθμούς “1–2–3” με την σωστή γραφή. Αν ο φακός είναι ανεστραμμένος, θα δείτε τους αριθμούς “1–2–3” ανάποδα σαν να τους κοιτάζατε από καθρέφτη.

Υλικό φακών επαφής

Στην σύγχρονη εποχή οι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από τα ακόλουθα υλικά:
  • Υδρογέλη
  • Πιο σύγχρονος είναι ο συνδυασμός σιλικόνης-υδρογέλης , ο οποίος παρέχει μεγαλύτερη διαπερατότητα οξυγόνου και συνδυάζει τις ιδιότητες τόσο των μαλακών όσο και των σκληρών φακών επαφής σε μία σταθερή φόρμουλα.
Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για την ανάπτυξη των διαφόρων υλικών φακών επαφής που ήδη υπάρχουν. Εκτός από την καλή μηχανική κατεργασία, είναι απαραίτητο στους φακούς να διατηρηθεί η ποιότητα τους με μηχανικές και χημικές ιδιότητες. Να υπάρξει βιολογική αδράνεια, ανεκτικότητα, αντοχή στην αποθήκευση των ιζημάτων, εύκολη συντήρηση και διαφάνεια του υλικού (το υλικό δεν πρέπει να επηρεάζεται από το pH των δακρύων, το φως, την ενυδάτωση και την αφυδάτωση που δημιουργείται κάθε φοράς που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, κ.λπ.).

Μαλακοί φακοί επαφής

Το βασικό υλικό για την παραγωγή μαλακών φακών επαφής είναι το HEMA. Αυτός ο μεθακρυλικός εστέρας επιτρέπει την αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό και ως εκ τούτου τη διαπερατότητα οξυγόνου στους φακούς επαφής από τα αρχικά ποσοστά που είναι 40% έως περίπου 80%. Αυτήν την στιγμή, υπάρχει μια νέα γενιά μαλακών φακών επαφής, που χρησιμοποιούν σιλικόνη και υδρογέλη σε ένα υλικό. Αυτό το υλικό βοηθάει στην παραγωγή φακών επαφής συνεχούς χρήσης λόγω της υψηλής διαπερατότητας οξυγόνου. Το μειονέκτημα των μαλακών φακών επαφής είναι η προδιάθεση τους να παράγουν καταθέσεις. Οι σύγχρονοι μαλακοί φακοί επαφής επινοήθηκαν από μια ομάδα Τσέχων χημικών με την ηγεσία του επιστήμονα Otto Wichterle.

Σιλικόνης υδρογέλης

Το υλικό σιλικόνης υδρογέλης είναι το πιο πρόσφατο υλικό παραγωγής φακών επαφής, το οποίο και έχει πολύ πιο υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου από τους κανονικούς φακούς υδρογέλης. Είναι ένας συνδυασμός σιλικόνης και υδρογέλης, όπως η Fluorosilicone , που καταφέρνει να αυξήσει την διαπερατότητα οξυγόνου ακόμη και σε χαμηλές ποσότητες νερού. Αυτός ο συνδυασμός συνδυάζει δύο τύπους μαλακών και σκληρών φακών επαφής. Βασικό μειονέκτημα αυτών των φακών είναι τα χαμηλότερα επίπεδα περιεκτικότητας νερού και η τάση για εναποθέσεις καταθέσεων στους φακούς επαφής.
Η διαβρεξιμότητα (Wettability) είναι η τάση ενός διαλύματος να διασκορπιστεί ή να προσκολληθεί πάνω σε μία στερεά επιφάνεια όταν υπάρξει παρουσία άλλων υγρών που δεν διαθέτουν την ιδιότητα να αναμιγνύονται (με άλλα υγρά). Για φακούς επαφής κατασκευασμένους από καουτσούκ σιλικόνης (υδροφοβικό υλικό), είναι δύσκολο να επιτευχθεί επαρκής διαβρεξιμότητα του υλικού που είναι απαραίτητη για την ομαλή εφαρμογή (ολίσθηση) του φακού επαφής στο μάτι.

Περιεκτικότητα νερού στους φακούς επαφής

Η περιεκτικότητα νερού του φακού εκφράζεται με το ποσοστό του όγκου νερού σε ένα συγκεκριμένο υλικό. Η βέλτιστη ποσότητα είναι περίπου 60%. Για τους μαλακούς φακούς υδρογέλης η διαφάνεια του μέσου εξαρτάται από την περιεκτικότητα νερού. Η γήρανση του υλικού μειώνει την περιεκτικότητα σε νερό και επηρεάζει τη διαπερατότητα του φακού για το φως (για παράδειγμα ο φακός έχει κίτρινη ή γκρι απόχρωση). Ένας τέτοιος φακός είναι ήδη άχρηστος. Εφόσον ένας μαλακός φακός επαφής στεγνώσει, είναι κατεστραμμένος και πρέπει να αντικατασταθεί. Chart of water content and oxygen transmissibility (Dk/t)

Διαπερατότητα οξυγόνου

Η διαπερατότητα οξυγόνου μέσω του φακού στον κερατοειδή έχει συντομογραφία Dk (συντελεστής διάχυσης),όπου το “D” είναι η ικανότητα των μορίων αερίων να μετακινούνται εντός του υλικού και το “k” είναι η ποσότητα αερίου που θα χωρέσει σε συγκεκριμένο όγκο. Η διαπερατότητα οξυγόνου των φακών ορίζεται ως εξής:
  • Χαμηλή: λιγότερη από 12 Barrer/cm
  • Μέτρια: 12 έως 34 Barrer/cm
  • Υψηλή: 35 έως 100 Barrer/cm
Οι φακοί χαμηλής Dk/t είναι κυρίως παλαιότεροι σχεδιαστικοί φακοί ή φακοί υψηλής ισχύος. Η υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου επιτυγχάνεται με τους φακούς επαφής σιλικόνης υδρογέλης.
Η τιμή Dk καθορίζει τις ιδιότητες ενός υλικού φακού επαφής. Ένας ειδικός φακών επαφής πρέπει να λάβει υπόψη το πάχος του φακού καθώς και τη διαπερατότητα. Μαζί σχηματίζουν την τιμή Dk/t, που ονομάζεται μεταδοτικότητα, η οποία και χαρακτηρίζει ένα φακό.
Διαβάστε μετά: Είναι οι φακοί επαφής με υψηλότερη περιεκτικότητα νερού καλύτεροι;

UV Φίλτρο στους φακούς επαφής

Το UV φίλτρο στους φακούς επαφής προστατεύει τον κερατοειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο η προστασία δεν είναι εγγυημένη, όπως είναι στην περίπτωση των γυαλιών ηλίου, δεδομένου ότι τα βλέφαρα και ο επιπεφυκότα δεν προστατεύονται. Επομένως, οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ μπορούν να αντικαταστήσουν ουσιαστικά τα γυαλιά ηλίου για την υπεριώδη ακτινοβολία αφού δεν καλύπτουν το μάτι και τη γύρω περιοχή. Διαβάστε μετά: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το UV400 Φίλτρο για τα γυαλιά ηλίου

Χρωματισμός μεμβράνης

Πολλοί φακοί επαφής έχουν συνήθως ένα ελαφρύ ανοιχτό γαλάζιο ή πράσινο χρώμα για να σας βοηθήσουν να δείτε αν ο φακός βρίσκετε μέσα στη θήκη ή κατά την εισαγωγή και αφαίρεση του ή ακόμη και αν σας πέσει (αν πέσει στο πάτωμα τότε θα πρέπει να τον πετάξετε). Αυτός ο ελαφρύς χρωματισμός της μεμβράνης είναι ελάχιστα ορατός και δεν επηρεάζει το χρώμα των ματιών σας.

Διάμετρος

Η διάμετρος (DIA) είναι μία από τις παραμέτρους που σχετίζονται με την επιλογή ενός κατάλληλου τύπου φακού επαφής για έναν συγκεκριμένο χρήστη. Διαβάστε μετά: Οδηγίες για να καταλάβετε την συνταγή των φακών επαφής σας – Σημαντικές παράμετροι!.

Πάχος Κέντρου φακού

Σχετικά με τον όρο – διαπερατότητα οξυγόνου των φακών επαφής (Dk/t) Η μονάδα μέτρησης ορίζεται ως Barrer/cm. Αυτή η τιμή αναφέρεται συνήθως από τους κατασκευαστές μόνο για φακούς επαφής με –3,00 D και η τιμή t ορίζεται ως το κέντρο πάχους, το οποίο είναι το λεπτότερο μέρος του φακού, το οποίο μπορεί να είναι και ελαφρώς παραπλανητικό για τους ειδικούς φακών επαφής.

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία