Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Οφθαλμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς

Τι είναι το οφθαλμικό εγκεφαλικό επεισόδιο;
 

Το εγκεφαλικό επεισόδιο του οφθαλμού, που ονομάζεται επίσης απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, είναι μια διαταραχή του κυκλοφορικού στο μάτι. Πώς ξέρεις τι κρύβεται πίσω από αυτό; Πώς εκδηλώνεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με επιτυχία;

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε με μια ματιά στο Lentiamo.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία διαταραχή του κυκλοφορικού στο μάτι που προκαλείται από θρόμβους αίματος ή εναποθέσεις. Όπως στην περίπτωση της καρδιακής προσβολής, ο ιστός στο μάτι, ο αμφιβληστροειδής ή το οπτικό νεύρο δεν τροφοδοτούνται πλέον επαρκώς με αίμα και θρεπτικά συστατικά.

Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά με μόνιμες συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση.

Εάν έχετε εγκεφαλικό στα μάτια, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα γιατί κάθε λεπτό μετράει. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο, γιατί μια ξαφνική επίθεση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα. Ρίξτε μια ματιά στα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου στα μάτια. Τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής γενικά δεν βοηθούν στην απώλεια όρασης λόγω εγκεφαλικού.

Ανατομία των ματιών

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού στα μάτια;

Δεν θα αναγνωρίσετε αμέσως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια γιατί μπορεί να εμφανιστεί χωρίς σημάδια και συνήθως είναι ανώδυνο. Δεδομένου ότι το υγιές μάτι μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια όρασης, μπορεί να μην παρατηρήσετε καθόλου το εγκεφαλικό επεισόδιο ή να το παρατηρήσετε πολύ αργά.

Προσέξτε αυτά τα 3 συμπτώματα εγκεφαλικού στα μάτια

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια συνήθως περιορίζεται στο ένα μάτι. Εάν έχετε συμπτώματα όπως

 • περιορισμούς στην όραση
 • a μαύρη θολούρα στα μάτια
 • ή αποτυχία στην όραση

θα πρέπει να ενεργήσετε αμέσως και να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για να αναζητήσετε θεραπεία. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς στο υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Ποιες είναι οι αιτίες ενός εγκεφαλικού στα μάτια;

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από στενωμένα ή φραγμένα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι, τα οποία μπορεί να προκληθούν από θρόμβους αίματος ή εναποθέσεις. Οι θρόμβοι αίματος είτε σχηματίζονται απευθείας στο μάτι σας είτε αναπτύσσονται σε άλλα αγγεία, όπως η καρωτίδα, και μεταφέρονται στο μάτι.

Όταν ένας θρόμβος αίματος κολλάει, σχηματίζει ένα βύσμα που μειώνει ή σταματά εντελώς τη ροή του αίματος. Η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με το εάν η απόφραξη εμφανίζεται στις αρτηρίες ή στις φλέβες.

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς και απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Και στις δύο περιπτώσεις, ο αμφιβληστροειδής σας δεν τροφοδοτείται με αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον αμφιβληστροειδή σας. Τα αποτελέσματα αυτού μπορούν να φανούν στα συμπτώματα που φαίνονται παραπάνω.

Τι είναι η απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς και η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

Αρτηριακή απόφραξη αμφιβληστροειδούς: Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για την παροχή αίματος και επομένως την παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο μάτι σας. Η αρτηριακή απόφραξη προκαλείται από μεταναστευτικούς θρόμβους αίματος που παγιδεύονται στην αρτηρία σας στο μάτι. Ο αμφιβληστροειδής στο μάτι δεν τροφοδοτείται πλέον με αρκετό οξυγόνο. Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά.

Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ελαττώματα της καρδιακής βαλβίδας, στένωση της καρωτίδας ή διαβήτης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς: Οι φλέβες μεταφέρουν αίμα από το μάτι σας προς την καρδιά σας. Μια απόφραξη φλέβας εμποδίζει την αποστράγγιση του αίματος και προκαλεί συμφόρηση στο μάτι σας, που ονομάζεται επίσης θρόμβωση στο μάτι. Η συμφόρηση προκαλεί οίδημα των ιστών και φράζει τις γειτονικές αρτηρίες, οδηγώντας σε έλλειψη παροχής αίματος στο μάτι.

Η κύρια αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων στα μάτια είναι η φλεβική απόφραξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα προσβεβλημένα άτομα έχουν συνήθως μια προϋπάρχουσα πάθηση όπως διαβήτη, αγγειακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια

Ο στόχος της θεραπείας ενός εγκεφαλικού στα μάτια είναι να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στο μάτι σας και, εάν είναι απαραίτητο, να μειωθεί το πρήξιμο. Ο γιατρός σας θα καθορίσει πρώτα εάν έχετε αρτηριακή ή φλεβική απόφραξη και πόσο άσχημα έχει ήδη επηρεαστεί ο ιστός.
 

Χειρουργική επέμβαση εγκεφαλικού επεισοδίου στο μάτι

 

Σε περίπτωση αρτηριακής απόφραξης, το μάτι σας αποκόπτεται εντελώς από την παροχή οξυγόνου, η οποία μπορεί να έχει επακόλουθη βλάβη μόνο μετά από 60 έως 90 λεπτά. Ο γιατρός προσπαθεί να χαλαρώσει αμέσως την απόφραξη, κάτι που είναι δυνατό με φάρμακα για την αραίωση του αίματος που διαστέλλει τα αγγεία. Ο κολλημένος θρόμβος αίματος μπορεί στη συνέχεια να ξεπλυθεί. Εάν η απόφραξη επιμένει, μια μικρή χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει.

Μόλις αποκατασταθεί η ροή του αίματος, ο αμφιβληστροειδής σας μπορεί να αναγεννηθεί, τουλάχιστον εν μέρει.

Στην περίπτωση απόφραξης φλέβας, συχνά υπάρχει οίδημα που αποτελείται από συσσωρευμένο υγρό. Ο γιατρός μπορεί να δώσει φάρμακα για την αραίωση του αίματος που θα βοηθήσουν το υγρό να αποστραγγιστεί. Για να γίνει το αποτέλεσμα πιο αποτελεσματικό, το φάρμακο μπορεί να εγχυθεί απευθείας στον βολβό του ματιού.

Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται επίσης συχνά. Αυτή η θεραπεία κλείνει τις διαρροές και επίσης αποτρέπει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στο μάτι.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια;

Εάν δεν ενεργήσετε γρήγορα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια είναι επείγουσα ανάγκη και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως για να αποφευχθεί η μακροχρόνια βλάβη. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.

Ποιος κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό στα μάτια;

Δεδομένου ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια προκαλείται από συσταλμένα ή φραγμένα αιμοφόρα αγγεία, οι παράγοντες κινδύνου είναι οι ίδιοι όπως και για άλλες αγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν:

 • είστε σε προχωρημένη ηλικία
 • είστε άνδρες (οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα από τις γυναίκες)
 • υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση
 • πάσχετε από διαβήτη
 • πάσχετε από αρτηριοσκλήρωση
 • καπνίζετε
 • γυμνάζεστε σπάνια
 • έχετε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε για άλλους παράγοντες κινδύνου; Διαβάστε τον οδηγό οφθαλμικών παθήσεων του Lentiamo για να μάθετε περισσότερα σχετικά με θέματα όπως το γλαύκωμα.