Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Κόκκινα μάτια: Λίστα κοινών αιτιών και θεραπειών

Red eyes

Τα κόκκινα μάτια προκαλούν ανησυχία;

Όλοι έχουν βιώσει κόκκινα μάτια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να είναι ακίνδυνα και να κολλάνε προσωρινά. Μερικές φορές, ωστόσο, τα κόκκινα μάτια είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης των ματιών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας και να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρό σας εάν έχετε πόνο ή άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τα κόκκινα μάτια σας.

Πριν γίνουν πρόβλημα, οι οπτικοί στο Lentiamo περιγράψουν τις αιτίες και τις θεραπευτικές επιλογές για τα κόκκινα μάτια!

Πώς αναπτύσσονται τα κόκκινα μάτια;

Σε ένα υγιές μάτι, ο επιπεφυκότας και ο σκληρός χιτώνας του ματιού φαίνονται υπόλευκοι. Σε ένα ερεθισμένο ή υπερβολικά καταπονημένο μάτι, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να παρέχουν καλύτερη ροή αίματος στο μάτι. Αυτός είναι ο φυσικός προστατευτικός μηχανισμός ενός ματιού και είναι που κάνει το μάτι σας να φαίνεται κοκκινωπό.

Red eyes vs. clear eyes

Μερικές φορές ίσως υποψιαστείτε γιατί τα μάτια σας είναι κόκκινα. Για παράδειγμα, αν έχετε φορέσει τους φακούς επαφής σας περισσότερο από ό,τι συνήθως, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας γίνονται κόκκινα αλλά θα επανέλθουν γρήγορα στο φυσιολογικό μόλις τους αφαιρέσετε. Τα κόκκινα μάτια δεν πρέπει να είναι μόνιμη κατάσταση. Είναι σημαντικό να βρείτε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε.

Αιτίες κόκκινων ματιών

Τα κόκκινα μάτια μπορεί να έχουν μια μεγάλη ποικιλία αιτιών. Μπορεί να εμφανίζονται κατά καιρούς ή να είναι χρόνιες. Εάν η αιτία είναι άγνωστη, τα μάτια θα συνεχίσουν να καταπονούνται χωρίς λόγο. Μπορεί να επηρεαστούν και τα δύο μάτια ή μόνο το ένα.

Εδώ είναι μερικές αιτίες κόκκινων ματιών:

 • Η έλλειψη ύπνου
 • Ξηρός αέρας (π.χ. λόγω συστημάτων κλιματισμού)
 • Υψηλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της ακραίας ηλιακής ακτινοβολίας στην παραλία ή ψηλά στα βουνά
 • Ρήξη αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να προκληθούν από έντονο φτέρνισμα ή βήχα
 • Τραυματισμός του επιπεφυκότα ή επιπεφυκίτιδα (επίσης γνωστή ως ροζ μάτι) που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια
 • Φλεγμονή της ίριδας ή του κερατοειδούς
 • Αλλεργίες (π.χ. από γύρη, τρίχες ζώων, καλλυντικά)
 • Φακοί επαφής, χρήση επαφών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή κακή υγιεινή των φακών επαφής

Τα κόκκινα μάτια εμφανίζονται ως σύμπτωμα με ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, όπως φλεγμονή του επιπεφυκότα, του κερατοειδούς, του σκληρού χιτώνα ή των βλεφάρων, γλαύκωμα ή οφθαλμικός έρπης καθώς και όγκοι. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται από τον οφθαλμίατρό σας προκειμένου να λάβετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Εάν έχετε υποστεί τραυματισμό στο μάτι - από ένα αιχμηρό αντικείμενο για παράδειγμα - και έχει ως αποτέλεσμα ένα κόκκινο μάτι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.

Συμπτώματα κόκκινων ματιών

Όπως υποδηλώνει το όνομα του προβλήματος, η ερυθρότητα των ματιών είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των κόκκινων ματιών. Οποιαδήποτε άλλα συνοδά συμπτώματα εξαρτώνται από την αιτία. Μπορεί να εμφανίσετε γρατσουνιά, κάψιμο ή φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανά υδαρή μάτια και πρησμένα βλέφαρα.

Εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί επίσης να εμφανιστεί λευκωπή έκκριση και κολλώδη μάτια. Μερικοί άνθρωποι γίνονται επίσης πιο ευαίσθητοι στο φως ή βιώνουν ήπιο πόνο στα μάτια.

Οι αλλεργίες προκαλούν συχνά κόκκινα μάτια που συνοδεύονται από καταρροή.

Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμος για να καταλάβετε τι προκαλεί τα κόκκινα μάτια σας. Ανάλογα με την αιτία, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας, ειδικά εάν αισθάνεστε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Έντονος πόνος
 • Θολή όραση ή ευαισθησία στο φως
 • Πυρετός
 • Ναυτία και έμετος

Τι βοηθάει τα κόκκινα μάτια;

Εφαρμογή οφθαλμικών σταγόνων

Οι θεραπείες για τα κόκκινα μάτια μπορεί να διαφέρουν πολύ. Εάν τα κόκκινα μάτια σας προκαλούνται από έλλειψη ύπνου, τότε η επαρκής ξεκούραση είναι η λύση. Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, προσπαθήστε να βρείτε το ερεθιστικό και να το αποφύγετε. Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη, τα καλά τοποθετημένα γυαλιά ηλίου μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν υποφέρετε από πόνο και έχετε έντονα κοκκινισμένα μάτια, ο οφθαλμίατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Είναι σημαντικό να μάθετε τι έχει οδηγήσει σε αυτό και ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα. Η εξέταση του πρόσθιου τμήματος του ματιού μπορεί να προσφέρει διαύγεια. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να προτείνει την καλύτερη δυνατή θεραπεία για εσάς.

Για την καταπολέμηση των κόκκινων ματιών χρησιμοποιούνται συχνά διάφορες οφθαλμικές αλοιφές, σταγόνες ή τζελ. Στην περίπτωση της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, χρησιμοποιούνται συχνά αντιβιοτικές αλοιφές και σταγόνες. Ωστόσο, εάν πρόκειται για αλλεργία, συνταγογραφούνται αντιισταμινικά.

Οι καλύτερες οφθαλμικές σταγόνες για τα κόκκινα μάτια

Εάν τα μάτια σας είναι υπερβολικά ξηρά, οι οφθαλμικές σταγόνες ή τα τζελ μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση. Διαβάστε το ιατρικά αναθεωρημένο άρθρο μας σχετικά με τις 10 πρώτες σε πωλήσεις οφθαλμικές σταγόνες για ξηροφθαλμία.

Σπιτικές θεραπείες για τα κόκκινα μάτια

Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να αποτρέψετε τα κόκκινα μάτια; Να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην καλή υγιεινή και να αγγίζετε τα μάτια σας μόνο αφού πλύνετε τα χέρια σας. Αποφύγετε τυχόν υπερβολικό τρίψιμο ή ξύσιμο. Επιπλέον, οι κομπρέσες ψύξης συχνά αισθάνονται ευχάριστα στα μάτια. Τέλος, η κατανάλωση άφθονο νερό βοηθά επίσης με τα ξηρά, κόκκινα μάτια.

Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά καθώς και να αποφεύγετε τους δυνατούς ανέμους και το ακραίο ηλιακό φως. Ένα ποιοτικό ζευγάρι γυαλιά ηλίου από τον οπτικό σας θα προστατεύσει τα μάτια σας από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να αποτρέψει τα κόκκινα μάτια.

Κόκκινα μάτια με φακούς επαφής

Εάν φοράτε φακούς επαφής και έχετε κόκκινα μάτια, είναι καλύτερο να αλλάξετε στα γυαλιά σας για να ανακουφίσετε τα μάτια.

Εάν οι φακοί επαφής προκαλούν συνεχώς κόκκινα μάτια σας, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οπτικό σας. Θα εξετάσουν τα μάτια και τους φακούς σας. Η κακή υγιεινή των φακών επαφής ή η χρήση φακών επαφής για πολύ καιρό είναι συχνά η αιτία. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του οπτικού σας σχετικά με την αποθήκευση και τον καθαρισμό των φακών επαφής σας.

Είναι επικίνδυνα τα κόκκινα μάτια;

Γενικά, τα κόκκινα μάτια δεν αποτελούν απειλή για την υγεία σας εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Συχνά τα μάτια είναι απλώς στεγνά. Η προσωρινή αποχή από το αλκοόλ, ο περισσότερος ύπνος, η τακτική κατανάλωση νερού και οι ειδικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν. Εάν, παρά τα μέτρα αυτά, υποφέρετε από κόκκινα μάτια και παρατηρήσετε έντονο πόνο ή έκκριμα, επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

 


Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα όπως η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή τα πρησμένα μάτια; Διαβάστε σχετικά στον οδηγό του Lentiamo για τις οφθαλμικές παθήσεις.