Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Χειρουργική καταρράκτη: θεραπεία και περίοδος αποκατάστασης

χειρουργική καταρράκτη

Είτε επηρεάζεστε προσωπικά από αυτά είτε όχι, πιθανότατα έχετε ακούσει για καταρράκτη ή χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού του ματιού που συνήθως γίνεται αντιληπτή σε μεγάλη ηλικία. Στη χειρότερη περίπτωση, ο καταρράκτης μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Για να αποφευχθεί αυτό, ο θολωμένος φακός αφαιρείται χειρουργικά και αντικαθίσταται με τεχνητό φακό. Αυτή η λειτουργία έχει γίνει μια διαδικασία ρουτίνας. Γενικά διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης αναπτύσσεται σταδιακά σε αρκετά χρόνια και συχνά γίνεται αντιληπτός μόνο σε προχωρημένη ηλικία. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φάρμακα ή μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας για να σταματήσουν την εξέλιξη του καταρράκτη.

Οι κατάλληλοι φακοί επαφής ή γυαλιά μπορεί να καθυστερήσουν κάπως μια επέμβαση. Ωστόσο, όταν η όραση είναι πολύ περιορισμένη, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Αυτό συνιστάται από τους οφθαλμίατρους γιατί μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως την όραση.

Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια διαδικασία ρουτίνας και διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας για τη βελτίωση της όρασής σας. Εάν είστε καλά στην υγεία σας και μπορείτε να κάνετε την επακόλουθη μετέπειτα φροντίδα στο σπίτι, η επέμβαση καταρράκτη πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία.

Μετά την επέμβαση, τα μάτια σας θα είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και θα χρειαστούν μερικές μέρες για να προσαρμοστεί σωστά η όρασή σας με τους νέους φακούς. Οι ασθενείς συχνά ελπίζουν για τέλεια όραση αμέσως, αλλά μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Επομένως, πάρτε το αργά και φροντίστε τα μάτια σας. Τα κατάλληλα οπτικά βοηθήματα, όπως γυαλιά ή γυαλιά ηλίου, μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς λειτουργεί η επέμβαση καταρράκτη;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη, ο θολός φακός αφαιρείται χειρουργικά και αντικαθίσταται με τεχνητό φακό.

Θα σας χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό, επομένως θα πρέπει να μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Στη συνέχεια γίνεται μια μικρή τομή, περίπου 3 mm, στον κερατοειδή. Υπάρχουν δύο ευρέως γνωστές διαδικασίες:

Η πιο κοινή διαδικασία είναι η εξαγωγή με εξωκαψικό φακό κατά την οποία η κάψουλα του φυσικού φακού παραμένει στο μάτι. Ο πυρήνας του φακού και ο φλοιός του φακού υγροποιούνται με χρήση υπερήχων και στη συνέχεια αναρροφούνται. Στη συνέχεια, ο τεχνητός φακός εισάγεται στην κάψουλα του φακού. Με αυτή τη μέθοδο συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές και ο νέος τεχνητός φακός έχει σταθερή εφαρμογή.
Ένας άλλος τύπος είναι η ενδοκαψική εξαγωγή φακών όπου ολόκληρος ο φακός, συμπεριλαμβανομένης της κάψουλας του φακού, αφαιρείται από το μάτι. Αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγαλύτερη τομή στον κερατοειδή χιτώνα και στον σκληρό χιτώνα, ώστε να μπορεί να εξαχθεί ο φακός από το μάτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς στο μάτι και η συγκράτηση του νέου φακού δεν είναι εγγυημένη. Σήμερα, αυτή η διαδικασία εκτελείται λιγότερο συχνά.

Μετά την επέμβαση μπορεί να λάβετε ένα μαξιλαράκι για τα μάτια ή μια πλαστική ασπίδα που συνήθως μπορεί να αφαιρεθεί την επόμενη μέρα της επέμβασης. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για όλα τα βήματα μετέπειτα φροντίδας και ανάρρωσης ειδικά για την περίπτωσή σας.

Σε γενικές γραμμές, δεν θα νιώσετε πόνο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας αισθάνονται ελαφρώς διαφορετικά καθώς υπάρχει ένα νέο ξένο σώμα. Το σώμα σας θα συνηθίσει γρήγορα την αίσθηση. Τα μάτια σας μπορεί επίσης να αισθάνονται φαγούρα. Αυτό θα υποχωρήσει μετά από λίγες μέρες. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε άλλες επιπλοκές ή αντιμετωπίζετε έντονο πόνο, επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

Ποια εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη;

Υπάρχουν διαφορετικά εμφυτεύματα φακών.

  • Οι μονοεστιακοί φακοί είναι τυπικοί φακοί που σας επιτρέπουν να βλέπετε καθαρά είτε από κοντά είτε από απόσταση. Για να δείτε καλά σε όλες τις αποστάσεις, θα χρειαστείτε επιπλέον γυαλιά.
  • Αντίθετα, υπάρχουν πολυεστιακοί φακοί που παρέχουν καθαρή κοντινή και μακρινή όραση.

Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας ποιος φακός είναι ο καλύτερος για τα μάτια και την όραση σας.

Παίρνω αναρρωτική άδεια για επέμβαση καταρράκτη;

Εάν εργάζεστε, το πόσο σύντομα μπορείτε να επιστρέψετε εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της επέμβασης καταρράκτη και τη δουλειά σας. Είναι μια ιατρική επέμβαση και ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τις ιδιαιτερότητες της ανάρρωσής σας και τι να περιμένετε.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την ανάρρωση μετά από επέμβαση καταρράκτη;

Η περίοδος ανάπαυσης μετά την επέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στα μάτια σας να ξεκουραστούν για τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η περίοδος ανάπαυσης βοηθά τον νέο σας φακό να καθίσει στο μάτι και να βελτιώσει την όρασή σας.

Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα και αποφύγετε να σκύβετε για να μην ασκήσετε υπερβολική πίεση στα μάτια. Το πολύ διάβασμα μπορεί να είναι κουραστικό για τα μάτια. Να είστε προσεκτικοί με τη σκόνη, τα καλλυντικά ή άλλα μικρά σωματίδια που έρχονται κοντά στο μάτι σας. Μην τρίβετε τα μάτια σας. Μην οδηγείτε έως ότου ο γιατρός σας σας ενημερώσει ότι έχετε άδεια να πάτε ξανά πίσω από το τιμόνι.

Είναι σκόπιμο να φοράτε γυαλιά για τη θεραπεία του καταρράκτη;

Στα αρχικά στάδια του καταρράκτη, η χρήση γυαλιών μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας και πιθανώς να καθυστερήσει τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εάν η θόλωση του φακού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, μόνο η αντικατάσταση του φακού του ματιού σας θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασής σας.

Μετά την επέμβαση καταρράκτη, είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας με κατάλληλα γυαλιά.

Ο τεχνητός φακός στο μάτι χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής, οπότε η οριστική διόρθωση της όρασης μπορεί να προσδιοριστεί μετά από περίπου 5-7 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να φοράτε ένα προσωρινό οπτικό βοήθημα. Μετά από αυτό, είναι σημαντικό να πάρετε μια νέα συνταγή και να φτιάξετε νέους φακούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση θα αλλάξει εντελώς τη διόρθωση.

Πρέπει να φοράω γυαλιά ηλίου μετά την επέμβαση καταρράκτη;

Με τον καταρράκτη, τα μάτια σας εξοικειώνονται σε θολή, μειωμένη όραση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την επέμβαση, όλα μπορεί να φαίνονται πολύ φωτεινά και εκτυφλωτικά. Επομένως, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας. Ειδικά όταν είστε έξω, θα πρέπει να έχετε καλή αντηλιακή προστασία για τα μάτια σας.

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα κοινά προβλήματα στα μάτια; Διαβάστε τον Lentiamo οδηγό μας για τις οφθαλμικές παθήσεις για να μάθετε περισσότερα σχετικά με θέματα όπως το γλαύκωμα ή τα κόκκινα μάτια.

 

 


 

Πηγές:

NHS, Χειρουργική καταρράκτη