Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Οφθαλμικές ημικρανίες: Τι προκαλεί ημικρανία αμφιβληστροειδούς και ποια η θεραπεία

Οφθαλμική ημικρανία

Ξαφνικές λάμψεις φωτός, τρεμούλιασμα όρασης ή μαύρα στίγματα. Αντιμετωπίζετε ποτέ τέτοια συμπτώματα; Τότε μπορεί να υποφέρετε από οφθαλμικές ημικρανίες.

Τι είναι όμως η οφθαλμική ημικρανία και σε τι διαφέρει από μια φυσιολογική ημικρανία; Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς μπορείτε να αποτρέψετε περαιτέρω επιθέσεις;

Οι ειδικοί στο Lentiamo είναι πρόθυμοι να σας εξηγήσουν το υπόβαθρο και τις επιλογές θεραπείας.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ημικρανιών;

Όλοι γνωρίζουμε τις ημικρανίες. Συνήθως συνδέονται με έντονους πονοκεφάλους που μπορεί να διαρκέσουν για ώρες τη φορά.

Συχνά, ορισμένα συμπτώματα σηματοδοτούν μια ημικρανία πριν συμβεί. Αυτό ονομάζεται αύρα ημικρανίας. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα της αύρας είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα μιας οφθαλμικής ημικρανίας. Για παράδειγμα, πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν οπτικές διαταραχές προτού εμφανίσουν έντονο πονοκέφαλο.

Μια οφθαλμική ημικρανία είναι πολύ διαφορετική από μια ημικρανία με αύρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια οφθαλμική ημικρανία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και περιορίζεται σε συμπτώματα στο μάτι, συνήθως χωρίς πονοκέφαλο. Ως εκ τούτου, μια οφθαλμική ημικρανία ονομάζεται επίσης οφθαλμική ημικρανία.

Ένας υποτύπος της οφθαλμικής ημικρανίας είναι η ημικρανία του αμφιβληστροειδούς. Αυτός ο τύπος ημικρανίας επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή και μπορεί να αναγνωριστεί από το γεγονός ότι εμφανίζεται μόνο στο ένα μάτι.

Μπορώ να φοράω τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής μου εάν έχω οφθαλμική ημικρανία;

Μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής εάν έχετε οφθαλμική ημικρανία. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην ασκείτε επιπλέον πίεση στα μάτια σας κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης και προσπαθήστε να τα ξεκουράσετε. Φυσικά, μπορείτε επίσης να φοράτε τα γυαλιά σας όταν έχετε οφθαλμική ημικρανία.

Εάν αισθάνεστε καλύτερα όταν χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες, τότε μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμικής ημικρανίας.

Τι προκαλεί τις οφθαλμικές ημικρανίες;

Οι ακριβείς αιτίες των οφθαλμικών ημικρανιών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, υπάρχει υποψία κυκλοφορικής διαταραχής στο μάτι και σπασμών των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. Ως αποτέλεσμα, σημαντικές περιοχές του ματιού που είναι υπεύθυνες για την όραση δεν τροφοδοτούνται πλέον με επαρκή παροχή αίματος και οξυγόνου.

Υπάρχει επίσης η υποψία ότι η αδυναμία των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμικές ημικρανίες. Οι νευρικές οδοί διαταράσσονται και έτσι η όραση είναι εξασθενημένη.

Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορούν επίσης να επηρεαστούν από γενετικούς παράγοντες και συχνά πυροδοτούνται από ερεθίσματα, ή τα λεγόμενα ερεθίσματα.

Τι πυροδοτεί τις οφθαλμικές ημικρανίες;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ημικρανίες προκαλούνται συχνά από ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, αξίζει τον κόπο να φτάσουμε στο κάτω μέρος της αιτίας. Μερικοί από αυτούς τους ερεθισμούς θα μπορούσαν να είναι:

 • Στέρηση ύπνου
 • Στρες
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Πολύ δυνατό, έντονο φως
 • Αλλαγή του καιρού
 • Δυνατές μυρωδιές, όπως το άρωμα
Το να μάθετε τι προκάλεσε την ημικρανία σας μπορεί να είναι χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο! Εάν μπορείτε να αποφύγετε τα αίτια που την ενεργοποιούν, τότε μπορούν να προληφθούν περαιτέρω ημικρανίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας;

Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας είναι διαφορετικά από άλλες ημικρανίες. Με τις οφθαλμικές ημικρανίες, τα συμπτώματα είναι κυρίως οπτικά. Ήπιοι πονοκέφαλοι και ζάλη εμφανίζονται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Τα τυπικά συμπτώματα μιας οφθαλμικής ημικρανίας είναι:

 • Λάμψεις φωτός
 • Τρεμοπαίξιμο
 • Κηλίδες που λαμπυρίζουν
 • Ευαισθησία στο φως
 • Περιορισμοί οπτικού πεδίου

Το τρεμόπαιγμα μπορεί να γίνει αντιληπτό και όταν τα μάτια είναι κλειστά, καθώς είναι νευρικής προέλευσης.

Σε μια οφθαλμική ημικρανία, τα συμπτώματα εμφανίζονται και στα δύο μάτια. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα μόνο στη μία πλευρά, τότε θα μπορούσε να είναι ημικρανία ματιών αμφιβληστροειδούς. Με την ημικρανία του αμφιβληστροειδούς, υποφέρετε από απώλεια οπτικού πεδίου. Ανάλογα με το πόσο σοβαρά διαταράσσεται η ροή του αίματος, μπορεί να επηρεαστείτε ακόμη και από προσωρινή τύφλωση. Οι ήπιοι πονοκέφαλοι είναι συχνά μια παρενέργεια.

Προσοχή στα φώτα που αναβοσβήνουν! Οι λάμψεις φωτός μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να ενεργήσετε γρήγορα όταν παρατηρήσετε λάμψεις φωτός, όπως στην περίπτωση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Σε περίπτωση οφθαλμικής ημικρανίας, λοιπόν, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για να αποκλείσετε άλλες ασθένειες.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τις οφθαλμικές ημικρανίες;

Το τρεμόπαιγμα ή το τρεμόπαιγμα στα μάτια μπορεί να είναι ανησυχητικό. Είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς αν είναι κάτι τόσο σοβαρό όσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, μια οφθαλμική ημικρανία είναι εντελώς ακίνδυνη και τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους. Δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα φάρμακο. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις χορηγούνται επιπλέον παυσίπονα.

Στην περίπτωση των ημικρανιών αμφιβληστροειδούς, οι ανησυχίες είναι βάσιμες, καθώς υπάρχει μικρός κίνδυνος δευτερογενούς βλάβης στον αμφιβληστροειδή.

Εάν επηρεάζεστε από οφθαλμική ημικρανία για πρώτη φορά, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται πραγματικά για «μόνο» οφθαλμική ημικρανία και όχι για άλλη ασθένεια. Ο γιατρός σας θα το κάνει κοιτάζοντας το πίσω μέρος του ματιού σας με μια σχισμοειδή λυχνία για να προσδιορίσει την υγεία του ματιού σας.

Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να αντιμετωπίσω τις οφθαλμικές ημικρανίες;

Εάν υποφέρετε από οφθαλμικές ημικρανίες, σας συμβουλεύουμε να ξεκουραστείτε και ιδανικά να μείνετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αφιερώστε λίγο χρόνο και χαλαρώστε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Τα δροσερά υφάσματα ή κομπρέσες στα μάτια σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Προσπαθήστε επίσης να βρείτε το προαναφερθέν έναυσμα για την οφθαλμική σας ημικρανία για να αποτρέψετε περαιτέρω επιθέσεις.

Τι είναι κακό για τις ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζεται η πρώτη κρίση ημικρανίας ή ημικρανικής αύρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν φωτεινά οπτικά ζιγκ-ζαγκ που προέρχονται από ένα μικρό φωτεινό σημείο. Στη συνέχεια εξαφανίζονται ξανά και δεν προκαλούν ανησυχία.

Άλλες οπτικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι να δει τον μαιευτήρα ή τον γιατρό της εάν συμβεί αυτό. Σε δύο έως πέντε τοις εκατό των εγκύων γυναικών, τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά. Κατά τη διάρκεια διαταραχών της όρασης, η αρτηριακή πίεση της μέλλουσας μητέρας μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εκτός από τις οπτικές διαταραχές, το πρόσωπο μπορεί επίσης να πρηστεί. Χρειάζεται λοιπόν μέγιστη προσοχή αυτή τη στιγμή από ό,τι στην περίπτωση μιας «κανονικής» επίθεσης.

 


Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε τον οδηγό του Lentiamo για τις οφθαλμικές παθήσεις, για να μάθετε για καταστάσεις όπως τα πρησμένα βλέφαρα.