Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ οπτομέτρη, οφθαλμίατρου και οπτικού

Οφθαλμίατρος που εκτελεί χειρουργική επέμβαση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προβλήματα όρασης. Ειδικότερα, εκτιμά επίσης ότι ένα δισεκατομμύριο από αυτούς τους ανθρώπους έχουν οπτική αναπηρία που θα μπορούσε να είχε προληφθεί ή δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.1

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι το πρώτο βήμα για τη φροντίδα της υγείας των ματιών σας και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Πώς ξέρετε ποιος πάροχος οφθαλμολογικής περίθαλψης είναι ο κατάλληλος για τις ανάγκες σας;

Ακολουθήστε μας για να μάθετε ποια καθήκοντα εκτελούν οι οπτομέτρες, οι οφθαλμίατροι και οι οπτικοί, ποιες υπηρεσίες παρέχουν, και ποιος πάροχος είναι ο κατάλληλος για εσάς.

Τι είναι ο οπτομέτρης;

Οπτομέτρης που εξετάζει τα μάτια της γυναίκας

Οι οπτομέτρες είναι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας όρασης που συνήθως εξετάζουν τα μάτια και ελέγχουν την όραση. Μπορούν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες όπως μυωπία, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, ανεπάρκεια της έγχρωμης όρασης (αχρωματοψία) και άλλα.

Εάν φοράτε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, μπορείτε να προγραμματίσετε τακτικές εξετάσεις με έναν οπτομέτρη, ο οποίος θα παρακολουθεί τα μάτια σας και θα προσαρμόζει τις συνταγές σας εάν είναι απαραίτητο.

Επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του οπτομέτρη

Οι οπτομέτρες απαιτείται να έχουν αποκτήσει πτυχίο οπτομετρίας. Η ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τη δομή του προγράμματος. Το τελευταίο έτος είναι αφιερωμένο στην κλινική εκπαίδευση (ειδίκευση) υπό την επίβλεψη αδειούχου οπτομέτρη ή οφθαλμίατρου.

Απαιτείται συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη στο επάγγελμα του οπτομέτρη για να συμβαδίζει με τις τελευταίες έρευνες και τεχνολογίες. Πολλοί οπτομέτρες συνεχίζουν επίσης την εκπαίδευσή τους προκειμένου να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένους τομείς.

Βασικοί ρόλοι ενός οπτομέτρη

 • Εκτελεί οφθαλμολογικές εξετάσεις και τεστ όρασης- γράφει συνταγές για διορθωτικούς φακούς και γυαλιά.
 • Προσφέρει κλινικές συμβουλές σχετικά με την υγεία των ματιών και τη διόρθωση της όρασης
 • Κάνει διάγνωση οφθαλμικών ανωμαλιών όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός και το γλαύκωμα

Τι είναι ο οφθαλμίατρος;

Οφθαλμίατρος που εκτελεί χειρουργική επέμβαση στον ασθενή

Ο οφθαλμίατρος είναι ειδικός στην φροντίδα των ματιών με βαθιά γνώση και εκπαίδευση σχετικά με την όραση και την ολοκληρωμένη φροντίδα των ματιών. Ο οφθαλμίατρος κατέχει τίτλο Ιατρού με δίπλωμα για διάγνωση και θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων, άδεια πραγματοποίησης χειρουργείων όπως η ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK) και η διαθλαστική επέμβαση των ματιών, άδεια θεραπείας φυσικών τραυμάτων των ματιών, και πολλά άλλα.

Επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του οφθαλμίατρου

Στην Ελλάδα, ο οφθαλμίατρος πρέπει να κατέχει τίτλο πτυχίου και να έχει ολοκληρώσει την ειδικότητα του στην οφθαλμολογία (Ιατρός) , το οποίο διαρκεί 4 χρόνια για την κατάκτηση του πτυχίου, και ως πέντε χρόνια επιπλέον για την ειδικότητα.

Βασικοί κανόνες ενός οφθαλμίατρου

 • Πραγματοποιεί οφθαλμολογικές εξετάσεις και εξετάσεις οράσεως, συνταγογραφεί διορθωτικούς φακούς επαφής και γυαλιά οράσεως
 • Κάνει διάγνωση, θεραπεύει και διαχειρίζεται ιατρικές παθήσεις που αφορούν τα μάτια, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος των ματιών
 • Χειρουργεί ανωμαλίες των ματιών όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η αμφιβληστροειδοπάθεια που σχετίζεται με το διαβήτη, και πολλά άλλα.

Τι είναι ένας οπτικός;

Οπτικός τοποθέτηση γυαλιών σε άνθρωπο

Ο οπτικός είναι ένας εξειδικευμένος τεχνικός που έχει εκπαιδευτεί στο να προσαρμόζει και να διανέμει τα κατάλληλα γυαλιά και φακούς επαφής για τον κάθε οφθαλμό. Μπορεί επίσης να διανέμει και άλλα βοηθητικά εξαρτήματα οράσεως, όπως μεγεθυντικοί φακοί.

Σε αντίθεση με τους οπτομέτρες και τους οφθαλμίατρους, οι οπτικοί δεν είναι αρμόδιοι για να εκτελούν οφθαλμολογικές εξετάσεις, να διαγνώσκουν ανωμαλίες και να κάνουν συνταγογράφιση.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του οπτικού

Ένας οπτικός είναι πιστοποιημένος αφού έχει ολοκληρώσει ένα με δύο έτη μαθημάτων πιστοποίησης οπτικού. Έπειτα από την θεωρητική εκπαίδευση, χρειάζεται πρακτική άσκηση ενός έτους υπό την επίβλεψη αδειούχου οπτομέτρη ή οφθαλμίατρου, πριν προχωρήσει στην τελική εξέταση για την απόκτηση επαγγελματικής πιστοποίησης.

Βασικοί ρόλοι ενός οπτικού και εκπαίδευση

 • Προσαρμόζει και διανέμει γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής, χρησιμοποιώντας συνταγογραφίσεις από οφθαλμιάτρους ή οπτομέτρες.
 • Συμβουλεύει αναφορικά με την περιοποίηση και χρήση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής
 • Προσαρμόζει και επιδιορθώνει τους σκελετούς και τους φακούς γυαλιών οράσεως

Ποιά η διαφορά μεταξύ οπτομέτρη και οφθαλμιάτρου;

Πολλές φορές οι όροι συγχέονται, αλλά είναι δύο διαφορετικά επαγγέλματα.

Οι οπτομέτρες προσφέρουν οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας και τεστ οράσεως. Οι οφθαλμίατροι μπορούν να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που παρέχει κι ένας οπτομέτρης. Επιπλέον, όμως, είναι αδειούχοι άσκησης του επαγγέλματος του ιατρού και να χειρουργούν.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για να δείτε τα καθήκοντα οπτομέτρη, οφθαλμιάτρου και οπτικού με μια ματιά:

Καθήκοντα Οπτομέτρης Οφθαλμίατρος Οπτικός
Συνταγογράφηση γυαλιών και φακών επαφής Ναι Ναι Όχι
Προσαρμογή και διαμονή γυαλιών και φακών επαφής Ναι Ναι Ναι
Διάγνωση οφθαλμικών ασθενειών Όχι* Ναι Όχι
Χειρουργική επέμβαση ματιών Όχι Ναι Όχι

*Άν και δε μπορούν να διαγνώσουν ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι οπτομέτρες μπορούν να ανιχνεύσουν συμπτώματα που αφορούν την όραση και τα μάτια, τα οποία οδηγούν σε συγκεκριμένες παθήσεις. Μπορούν να σας παραπέμψουν σε ένα οφθαλμίατρο ή παθολόγο, εαν παρατηρήσουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διάγνωση.

Πρέπει να επισκεφθώ ένας οπτομέτρη, οπτικό ή οφθαλμίατρο;

Αν προσπαθείτε να αποφασίσετε σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε, δείτε την παρακάτω περίληψη για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο καθένας ειδικός:

Δείτε ένας οπτομέτρη

 • Για εξετάσεις ρουτίνας
 • Για συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής
 • Αν χρειάζεστε κάποιο κολλύριο ή οφθαλμικές σταγόνες

Δείτε έναν οφθαλμίατρο

 • Για συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής
 • Αν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση στα μάτια
 • Για θεραπεία ανωμαλιών όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Δείτε έναν οπτικό

 • Για να εκτελέσετε μία συνταγή οπτικών
 • Για προσαρμογή γυαλιών οράσεως
 • Για συμβουλές σχετικές με γυαλιά και άλλα βοηθητικά είδη οράσεως

Τελευταίες σκέψεις από το Lentiamo

Όταν η όραση μας είναι μειωμένη ή εξασθενημένη, είναι δύσκολο ή αδύνατο να πραγματοποιήσουμε κάποια καθημερινά καθήκοντα, όπως η οδήγηση και το διάβασμα. Η συχνή επίσκεψη για τσεκ-απ σε έναν ειδικό που εξειδικεύεται σε προβλήματα οράσεως μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μπορείτε να πάρετε μία ενημερωμένη απόφαση για την φροντίδα των ματιών σας. Σκεφτείτε τι έχετε ανάγκη και επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα σας κάνει να νιώθετε άνετα. Είτε ανησυχείτε για κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα των ματιών είτε όχι, είναι πάντοτε καλή ιδέα να κάνετε έναν διαγνωστικό οφθαλμικό έλεγχο.


1Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας