Περιορισμένη προσφορά: Πάρτε 15% έκπτωση στους νέους φακούς επαφής Lenjoy 1 Day Air+.

Σύνδεση

Πώς να αφαιρέσετε γρατσουνιές από τα γυαλιά

πώς να αφαιρέσετε γρατσουνιές από γυαλιά

 

 

Το να έχετε γρατζουνιές στα γυαλιά σας μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Οι γδαρμένοι φακοί μπορούν να επηρεάσουν τόσο την εμφάνιση όσο και τη λειτουργικότητα των γυαλιών οράσεως σας με συνταγή ή χωρίς.

 

 

Υπάρχουν πολλές σπιτικές λύσεις που ισχυρίζονται ότι επισκευάζουν γρήγορα τους γρατζουνισμένους φακούς γυαλιών. Δυστυχώς, αυτές οι μέθοδοι συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Υπάρχει λοιπόν ένας αξιόπιστος τρόπος για να αφαιρέσετε τις γρατσουνιές από τους φακούς σας;

Για να σας δώσουμε τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες, οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν μερικές δημοφιλείς DIY μεθόδους αφαίρεσης γρατζουνιών, εξηγούν γιατί φαίνονται να είναι αποτελεσματικές ενώ δεν είναι & τελικά γιατί δεν συνιστούμε να τις δοκιμάσετε. Θα βρείτε επίσης μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τις γρατζουνιές στο μέλλον.

Επικαλύψεις γυαλιών με γρατζουνιές

Πρώτα απ' όλα είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά των φακών στα γυαλιά. Οι φακοί στα γυαλιά ηλίου και οράσεως μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από διαφορετικά υλικά. Συνήθως φέρουν μια εξωτερική επίστρωση για την πόλωσή τους, τη μείωση της θάμβωσης και των αντανακλάσεων, τον αποκλεισμό των ακτίνων UV, την αποτροπή μικρών γρατζουνιών και πολλά άλλα. Με την πάροδο του χρόνου και χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, αυτές οι επιστρώσεις είναι επιρρεπείς σε βλάβες.

Οι περισσότερες μέθοδοι αφαίρεσης γρατζουνιών φθείρουν τις επιστρώσεις των φακών μέχρι οι γρατζουνιές να εξαφανιστούν. Οι γρατζουνιές μπορεί να έχουν εξαφανιστεί, αλλά στην πραγματικότητα τα ευαίσθητα μέρη των φακών έχουν φθαρεί. Η ανομοιόμορφη αφαίρεση των επιστρώσεων μπορεί επίσης να αντανακλά λανθασμένα το φως και να επηρεάσει την όραση.

Θέλετε να μάθετε πώς να καθαρίζετε τα γυαλιά σας για να αποφύγετε τις γρατζουνιές;

Διαβάστε τον οδηγό μας για να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά τα γυαλιά οράσεως και ηλίου στο σπίτι.

Πώς να καθαρίσετε τα γυαλιά

Με τι να καθαρίσετε τις γρατσουνιές στα γυαλιά σας

γρατσουνισμένοι φακοί γυαλιών

Παρόλο που δεν συνιστούμε να δοκιμάσετε αυτές τις μεθόδους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αρκετές από αυτές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι και που υπόσχονται πως μπορούν να διορθώνουν τους γρατζουνισμένους φακούς. Να θυμάστε: αυτές οι μέθοδοι μπορεί να προσφέρουν προσωρινή λύση, αλλά τελικά προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά μακροπρόθεσμα.

Οτιδήποτε αφαιρεί από τους φακούς τις επιστρώσεις τους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των γρατζουνιών, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους αφαίρεσης γρατζουνιών από οδοντόκρεμα, μαγειρική σόδα, κερί, χάραξη γυαλιού και αντηλιακό.

λευκό σωληνάριο οδοντόκρεμας και γυαλιά με λεπτό μεταλλικό σκελετό σε ουδέτερο φόντο

Αφαιρεί η οδοντόκρεμα γρατσουνιές από τα γυαλιά σας;

Η οδοντόκρεμα είναι εύκολα προσβάσιμη και φθηνή. Δυστυχώς, συχνά έχει κοκκώδη υφή ή περιέχει συστατικά που γρατζουνίζουν τους φακούς και τους αφαιρούν τις προστατευτικές τους επιστρώσεις. Όταν χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα στους φακούς σας, οι γρατζουνιές μπορεί να φαίνονται να εξαφανίζονται επειδή το γρατζουνισμένο στρώμα απομακρύνεται, αποκαλύπτοντας ένα πιο λείο στρώμα από κάτω.

μαγειρική σόδα και γυαλιά σε ουδέτερο φόντο

Μπορεί η μαγειρική σόδα να διορθώσει γρατσουνιές σε γυαλιά ηλίου και οράσεως;

Η μαγειρική σόδα είναι ένα άλλο προϊόν που πολλοί πιστεύουν ότι είναι κατάλληλο για το γυάλισμα των γυαλιών και την αφαίρεση των γρατζουνιών. Όπως και με την οδοντόκρεμα, η χρήση μαγειρικής σόδας μπορεί να παραμορφώσει τους φακούς σας και να αφαιρέσει σημαντικές επιστρώσεις φακών. Μπορεί να παγιδεύσει και να μετακινήσει την σκόνη, την βρωμιά και άλλα σωματίδια πάνω στο φακό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες γρατσουνιές. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η χημική αντίδραση μπορεί επίσης να παραμορφώσει τους φακούς σε ορισμένες περιπτώσεις.

κουτί με λευκό κερί σε ουδέτερο φόντο

Λειτουργεί η χρήση κεριού για την αφαίρεση γρατζουνιών από γυαλιά;

Το κερί δυσκολεύει την όραση μέσα από τους φακούς λόγω των αδιαφανών ή γαλακτωδών ιδιοτήτων του. Το κερί είναι παχύρρευστο και δεν αποτελεί ειδική επίστρωση για τα γυαλιά. Λόγω των ιδιοτήτων του, η διόρθωση των γρατζουνιών με κερί μπορεί να δυσχεράνει την όραση και να κάνει τις γρατζουνιές να ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο.

γδαρμένα γυαλιά με λεπτό μεταλλικό σκελετό σε ουδέτερο φόντο

Υπάρχουν μέθοδοι λείανσης που γυαλίζουν τα γρατζουνισμένα γυαλιά;

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μεθόδους λείανσης με ειδικά προϊόντα λείανσης των γυαλιών σε πλαστικούς ή γυάλινους φακούς για την αφαίρεση γρατζουνιών. Οι κρέμες λείανσης γυαλιών έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μικρο-γρατζουνιές στις γυάλινες επιφάνειες, δημιουργώντας θολή ή δύσκολη ορατότητα. Στους πλαστικούς φακούς, τα προϊόντα λείανσης αφαιρούν γρήγορα και ανομοιόμορφα τις επιστρώσεις των φακών για να αποκαλύψουν τον μη επεξεργασμένο φακό από κάτω.

λευκό σωληνάριο αντηλιακής κρέμας με πορτοκαλί καπάκι σε ουδέτερο φόντο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντηλιακό για να αφαιρέσετε γρατσουνιές από γυαλιά ηλίου;

Η αντηλιακή κρέμα και άλλα DIY hacks μπορεί να καταστρέψουν τη σκούρα απόχρωση, που προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες, τα γυαλιά ηλίου. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των μεθόδων, οι φακοί μπορεί να φαίνονται θολοί, μουτζουρωμένοι ή και να μην εστιάζουν, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τους καθαρίζετε.

Πώς να αφαιρέσετε γρατσουνιές από γυαλιά

Δυστυχώς, οποιεσδήποτε μέθοδοι αφαίρεσης γρατσουνιών ενέχουν τον κίνδυνο να καταστρέψουν τις ευαίσθητες επιστρώσεις των φακών ή να επιδεινώσουν τις γρατσουνιές. Ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε σωστά τις γρατσουνιές από τα γυαλιά είναι να αντικαταστήσετε τους φακούς ή να αγοράσετε εντελώς νέα γυαλιά. Έτσι διασφαλίζεται ότι μπορείτε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη των γυαλιών οράσεως ή ηλίου σας.

Γιατί είναι σημαντικό να επισκευάζετε τους γρατζουνισμένους φακούς των γυαλιών

Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τους γρατζουνισμένους φακούς όταν επηρεάζεται η όρασή σας. Σε γενικές γραμμές, μια μικρή γρατζουνιά δεν κάνει κακό. Πολλαπλές ή μεγαλύτερες γρατζουνιές μπορούν ωστόσο να περιορίσουν το οπτικό σας πεδίο και να οδηγήσουν σε καταπόνηση των ματιών ή πονοκεφάλους. Οι γρατζουνιές προκαλούν λανθασμένες αντανακλάσεις στο φως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συμπτώματα και ερεθισμό των ματιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν οδηγείτε τη νύχτα.

 

Η συμβουλή μας: οι φακοί από γυαλί είναι πιο ανθεκτικοί στις γρατσουνιές από τους πλαστικούς φακούς (πολυκαρβονικό υλικό). Είναι πιο σκληροί και δεν είναι τόσο επιρρεπείς στις γρατζουνιές. Ωστόσο, οι γυάλινοι φακοί είναι βαρύτεροι από τους σύγχρονους πολυανθρακικούς φακούς. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό για εσάς.

 

Γενικώς, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα 3 βήματα εάν θέλετε να αποφύγετε γρατσουνιές στους φακούς σας:

 

  • Χρησιμοποιήστε μια προστατευτική σκληρή θήκη με μαλακή εσωτερική επένδυση όποτε δεν φοράτε τα γυαλιά σας
  • Πιάνετε τα γυαλιά σας από τους βραχίωνες και όχι το εξωτερικό των φακών για να μειώσετε τον κίνδυνο άθελου γρατσουνίσματος
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί μικροϊνών και εξειδικευμένο διάλυμα καθαρισμού φακών

 

 

Η συμβουλή μας: Οι φακοί από γυαλί είναι πιο ανθεκτικοί στις γρατζουνιές από τους φακούς από πλαστικό (polycarbonate). Είναι πιο ανθεκτικοί και λιγότερο επιρρεπές σε γρατζουνιές. Οι γυάλινοι φακοί είναι λίγο βαρύτεροι από τους σύγχρονους πολυανθρακικούς φακούς, αλλά αν ανησυχείτε για γρατσουνιές, το γυαλί πρέπει να είναι η επιλογή σας.

 

Συμβουλές για την πρόληψη των γρατζουνισμένων γυαλιών

  • Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά σας εφαρμόζουν σωστά και δεν γλιστρούν από το πρόσωπό σας. Αυτό θα αποτρέψει τυχόν περιττά σπασίματα ή χτυπήματα.
  • Χρησιμοποιήστε μια σκληρή, προστατευτική θήκη γυαλιών με μαλακή εσωτερική επένδυση όταν δεν φοράτε τα γυαλιά σας.
  • Πιάστε τα γυαλιά σας από τα μπράτσα και όχι από την μπροστινή πλευρά, για να μειώσετε τον κίνδυνο τυχαίου γρατζουνίσματος.
  • Καθαρίστε συχνά τους φακούς και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί μικροϊνών μαζί με απαλό σαπούνι ή ειδικό διάλυμα καθαρισμού φακών.
  • Φοράτε φακούς επαφής όταν αθλείστε ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες όπου τα γυαλιά σας μπορεί να πέσουν.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τους σκελετούς των γυαλιών. Ορισμένα καθαριστικά διαλύματα ή εργαλεία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στους φακούς εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους γρατζουνισμένους φακούς

Το γυάλισμα των γυαλιών αφαιρεί τις γρατσουνιές;

Όχι. Το γυάλισμα των γυαλιών με ένα πανί ή ένα κιτ επισκευής γυαλιών δεν αφαιρεί τις γρατζουνιές. Οι φακοί μπορούν να καθαριστούν, αλλά οι γρατσουνιές δεν θα διορθωθούν.

Μπορείτε να τρίψετε τις γρατζουνιές στα γυαλιά;

Όχι. Το τρίψιμο ή η λείανση των γρατζουνιών στα γυαλιά αφαιρεί μόνο τις επιστρώσεις των φακών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα.

Πρέπει να αγοράσετε νέα γυαλιά εάν οι φακοί σας είναι γρατσουνισμένοι;

Εξαρτάται. Εάν οι φακοί σας προκαλούν οπτικές διαταραχές, εμποδίζουν την όρασή σας ή προκαλούν πονοκεφάλους, σκεφτείτε να αγοράσετε νέα γυαλιά.

Τελικές σκέψεις από το Lentiamo

Όπως μάθατε, είναι σχεδόν εφικτό να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές από τους φακούς, αλλά όχι χωρίς να καταστρέψετε άλλα χαρακτηριστικά των γυαλιών σας. Λάβετε υπόψη σας τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόπειρα αφαίρεσης γρατζουνιών με μεθόδους που εφαρμόζονται στο σπίτι. Οι ειδικοί μας στο Lentiamo συνιστούν να εξετάσετε το ενδεχόμενο αντικατάστασης νέων φακών εάν οι γρατζουνιές επηρεάζουν την όρασή σας.

Και φυσικά μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις επιλογές φακών, ειδικά για τα μάτια σας.