211 2340040

(Δευ-Παρ 9:30-17:00)

Σύνδεση

Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός φακών επαφής με δωρεάν Ebook

Φοράτε ήδη φακούς επαφής ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε τώρα;

Τέλια!

Μάθετε τώρα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε με τους φακούς επαφής.

Φτιάξαμε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε με ευκολία στον κόσμο των φακών επαφής.

Έτσι, θα μάθετε τι επιλογές υπάρχουν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε με τους φακούς αλλά θα διαψεύσουμε κάποιους μύθους που συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να φορούν φακούς επαφής

Παρεμπιπτόντως, έχουμε τον οδηγό σε .pdf αρχείο, αν θέλετε να τον διαβάσετε αργότερα.

Κατεβάστε τον οδηγό ή συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Μερικά σχόλια για τους φακούς επαφής για να ξεκινήσουμε…

Οι φακοί επαφής, σε σύγκριση με τα γυαλιά, φέρνουν πολλά οφέλη.

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αλλαγή της εμφάνισης του προσώπου σας ή για τους φακούς σας μήπως θολώσουν (κάτι που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα το χειμώνα), θα έχετε πλήρη ορατότητα συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής όρασης, για να μην αναφέρουμε ότι μπορείτε και να απολαύσετε πλήρως όλες σας τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο που συγκρίνουμε τα γυαλιά με τους φακούς επαφής.

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας σε αυτούς που θέλουν να φορέσουν φακούς επαφής – χάρη στην συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία και υλικά, οι φακοί επαφής γίνονται όλο και πιο άνετοι, με ελάχιστη (ή σχεδόν καθόλου) επίπτωση στα μάτια σας.

Οι φακοί επαφής κατασκευάζονται έτσι ώστε να τους αισθάνεστε σχεδόν ελάχιστα (σε αντίθεση με τα γυαλιά που θέτουν περιορισμούς στα μάτια σας).

Η χρήση φακών επαφής μπορεί να προσθέσει και στυλ στην εμφάνιση σας. Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πιο έντονο μακιγιάζ ή να δοκιμάσουν την τρέχουσα μόδα στους – έγχρωμους φακούς επαφής που έρχονται με μυωπία-υπερμετρωπία ή και χωρίς.

woman wearing coloured contact lenses

Ωραία, πώς επιλέγω όμως τους σωστούς φακούς επαφής;

Όλοι περιμένουν κάτι διαφορετικό με τους φακούς επαφής, ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικές ανάγκες… Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ακούτε τους ειδικούς, αντί για τις καλές συμβουλές των φίλων σας. Μην πειραματιστείτε με τους φακούς επαφής, έχετε μόνο δύο μάτια άλλωστε! Ας δούμε τι μπορείτε να επιλέξετε.

Τύποι φακών επαφής ανά περίοδο χρήσης

Ορισμένοι χρήστες φακών επαφής δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους χωρίς φακούς ούτε για ένα λεπτό. Ορισμένοι φορούν μόνο για αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες. Πως κατηγοριοποιούνται λοιπόν οι φακοί επαφής; Και ποιοι είναι οι ιδανικότεροι για εσάς;

Ημερήσιοι φακοί επαφής

Όπως πιθανόν μπορείτε να μαντέψετε από το όνομά τους, αυτοί οι φακοί επαφής φοριούνται για μία μόνο ημέρα και στη συνέχεια, απλά τους βγάζετε και τους πετάτε. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι πραγματικά ευαίσθητοι για τα μάτια σας. Γιατί;

Επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλες τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται πάνω τους καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας – απλά τους πετάτε το βράδυ και ξεκινάτε με ολοκαίνουργιους την επόμενη μέρα.

Οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι επομένως μια εξαιρετική λύση για άτομα με αλλεργίες ή ευαίσθητα μάτια. Συνιστούμε επίσης αυτόν τον τύπο φακών, εάν σχεδιάζετε διακοπές δίπλα στη θάλασσα, ειδικά εάν πρόκειται να πάτε για καταδύσεις. Θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τον κίνδυνο μιας μόλυνσης ή να βλάψετε τα μάτια σας.

Είναι επίσης κατάλληλοι στον αθλητισμό ή σε εκδηλώσεις που δεν επιτρέπουν την χρήση γυαλιών. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν χρειάζεται να κρατάτε μαζί υγρό καθαρισμού η θήκη όπου πάτε.

Δεκαπενθήμεροι φακοί επαφής

Αυτοί οι φακοί επαφής φοριούνται για 14 ημέρες και αφήνονται σε διάλυμα καθαρισμού κατά την διάρκεια της νύχτας. Είναι κατάλληλοι τόσο για κανονική όσο και για περιστασιακή χρήση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια μεγάλη ποσότητα φακών ενώ ταυτόχρονα κοστίζουν λιγότερο

Μηνιαίοι και Τριμηνιαίοι Φακοί Επαφής

Με φακούς επαφής που προορίζονται για εκτεταμένη χρήση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μπορείτε να τους φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα βάζετε σε υγρό καθαρισμού όλη τη νύχτα ή μπορείτε απλά να τους φοράτε μόνιμα, ανάλογα με την προβλεπόμενη περίοδο χρήσης.

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να διαλέξετε από όλες τις παραπάνω επιλογές, ίσως οι λεγόμενοι εύκαμπτοι φακοί επαφής να είναι αυτοί που ψάχνετε.

Έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν άνετη αίσθηση στο μάτι ακόμα και όταν μερικές φορές ξεχνάτε να τους αφαιρέσετε την νύχτα. Αυτοί οι φακοί επαφής είναι φυσικά οι πιο βολικοί, και αν υποθέσουμε πως δεν πάσχετε από κάποια λοίμωξη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως θα πρέπει να αγοράσετε καινούργιους άμεσα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα ένα κατάλληλο διάλυμα και οφθαλμικές σταγόνες ματιών, για καθαρισμό των φακών με το χέρι σας. Εφόσον τα μάτια σας δεν είναι πολύ ευαίσθητα και φροντίζετε καλά τους φακούς επαφής, αυτή η επιλογή είναι σίγουρα η φθηνότερη.

Μην ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα:

“Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία”.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε συμβουλές και να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση στην επιλογή φακών επαφής και υγρών καθαρισμού υψηλής ποιότητας. Αξιοποιήστε αυτήν την ευκαιρία!

help me icon

Θέλετε να τον διαβάσετε αργότερα;

Κατεβάστε τον οδηγό σε pdf!

Το υλικό του φακού επαφής είναι σημαντικό

Ίσως να νομίζετε πως το υλικό δεν πρέπει να σας απασχολεί. Ισχύει όμως το αντίθετο. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνουμε ότι στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε πάντα αξιόπιστα προϊόντα από κορυφαίους κατασκευαστές φακών επαφής που έχουμε δοκιμάσει με τα δικά μας μάτια!

Ξέρετε από τι κατασκευάζονται οι φακοί επαφής; Όπως όλα τα υλικά, έτσι και των φακών επαφής, αναπτύσσονται συνεχώς και βελτιώνονται. Τα πιο συχνά, σε χρήση, υλικά αυτές τις μέρες είναι:

Φακοί επαφής υδρογέλης

Αυτοί οι τύποι φακών επαφής σιγά σιγά χάνουν την δημοτικότητα τους. Παρέχουν καλή εξάπλωση του δακρυϊκού υγρού γεγονός που τους καθιστά άνετους. Ωστόσο όμως, η διαπερατότητα οξυγόνου τους είναι χαμηλή, που αποτελεί απειλή για το μάτι μακροπρόθεσμα. Αυτοί οι φακοί είναι μαλακοί, σχεδόν εύθραυστοι και μπορούν εύκολα να χαλάσουν-σκιστούν.

Φακοί Επαφής Σιλικόνης-Υδρογέλης

Αυτό είναι σήμερα το κορυφαίο υλικό όταν πρόκειται για φακούς επαφής. Παρέχει επαρκή ενυδάτωση για το μάτι με καλή διαπερατότητα οξυγόνου.

Η ανάπτυξή της τεχνολογίας τους είναι συνεχείς και έχει οδηγήσει σε ένα μεγάλο συνδυασμό χαρακτηριστικών που όλοι οι φακοί επαφής θα πρέπει να έχουν. Εάν δοκιμάσετε αυτό το είδος φακών επαφής, η παροχή οξυγόνου στο μάτι σας θα είναι η ίδια σαν να μην φορούσατε καθόλου φακούς επαφής!

contact lens on fingertip

Άλλη μία κατηγοριοποίηση των φακών επαφής βασίζεται στην διόρθωση των ελαττωμάτων των ματιών. Εδώ θα βρείτε σφαιρικούς, τορικούς (toric) και πολυεστιακούς φακούς επαφής. Παρόλα αυτά, καλύτερα να περιμένετε για την συνταγή του γιατρού σας πριν αγοράσετε κάποιους από αυτούς.

Κάθε φορά που έχετε μια ερώτηση σχετικά με το ποιους φακούς επαφής να επιλέξετε, μπορείτε πάντα να μας ρωτήσετε! Οι ειδικοί μας από το Lentiamo.gr θα χαρούν να σας βοηθήσουν!


Υγρά φακών επαφής. Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά;

Σκέφτεστε, “Ωραία, έχω πάρει τους φακούς επαφής μου, οπότε το μόνο που χρειάζομαι είναι ΚΆΠΟΙΟ υγρό καθαρισμού και είμαι έτοιμος”. Μήπως πρέπει να σκεφτείτε πάλι;

Ακριβώς όπως δεν μπορείτε απλά να επιλέξετε “ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ φακούς επαφής“, πρέπει επίσης να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επιλέξετε το σωστό υγρό καθαρισμού.

Αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!

Ίσως να αναρωτιέστε – υπάρχει το τέλειο υγρό καθαρισμού; Πιθανότατα γνωρίζετε την απάντηση. Όχι, δεν υπάρχει.

Tο καθένα έχει ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητες και το πιο σημαντικό τελικά είναι ποιο είναι καλύτερο για τα μάτια σας. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό και λάβετε υπόψιν σας ότι η πρώτη επιλογή που θα κάνετε μπορεί να μην είναι τελικά και η σωστή.

Πώς διαφέρουν λοιπόν;

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ένα υγρό καθαρισμού μπορεί να φανεί αρκετά ήπιο επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χημικά.

Αλλά από την άλλη πλευρά, στερείται κάποιες επιθυμητές ιδιότητες, όπως καλή απολύμανση ή λίπανση. Και ένα υγρό καθαρισμού που τελικά πληροί αυτά τα κριτήρια μπορεί να μην είναι τόσο ευγενικό στα μάτια σας.

Το υλικό που είναι κατασκευασμένοι οι φακοί επαφής σας επίσης παίζει έναν σημαντικό ρόλο – οι ποιο άνετοι φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης μπορεί να μην αντιδράσουν καλά με το υγρό καθαρισμού που θα προτιμούσαν τα μάτια σας. Σας φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία της επιλογής; Μην ανησυχείτε!

Καταρχάς τι θα πρέπει να εξετάσετε;

Προσπαθήστε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας περί χημείας. Το κρίσιμο κομμάτι είναι το χημικό περιεχόμενο ή ποιες και πόσες ουσίες περιλαμβάνονται σε ένα υγρό καθαρισμού. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στην ποσότητα των συντηρητικών και τέλος αν μη τι άλλο, αν το υγρό που θέλετε να επιλέξετε είναι κατάλληλο για τον τύπο των φακών επαφής σας.

Όταν είπαμε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας περί χημείας, δεν εννοούσαμε ότι πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε εγκυκλοπαίδειες. Απλά να αποφύγετε να πειραματιστείτε – δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα γνήσιο υγρό φακών επαφής.

Όχι, το αποσταγμένο νερό δεν μπορεί να κάνει την δουλειά. Ούτε το φυσιολογικό υγρό. Ούτε βραστό νερό και σίγουρα όχι το νερό βρύσης (εκτός αν θέλετε ένας μικροοργανισμός που ονομάζεται Acanthamoeba να εγκατασταθεί στους φακούς επαφής σας – μην το γκουγλάρετε).

Κανένα από αυτά δεν κάνει… Σίγουρα πολλοί γνωστοί σας και φίλοι μπορεί να σας έχουν προτείνει να χρησιμοποιήσετε “κάποιο” από αυτά. Και επειδή συνήθως σας αρέσει να είστε περίεργοι και να δοκιμάζετε, θα σας το ξανά πούμε πάλι – δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα γνήσιο υγρό φακών επαφής.

3 boxes of contact lens solution

Δεν θέλουμε να αγοράσετε κάτι που δεν καταλαβαίνετε βασιζόμενοι απλά σε μια διαφήμιση. Εδώ είναι μερικά κριτήρια που πρέπει να εξετάσετε όταν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής.

Θα το εκτιμούσαμε αν μοιραζόσασταν μαζί μας κάποιες από τις δικές σας παρατηρήσεις στην ενότητα σχολίων κάτω από το κάθε προϊόν στην σελίδα του προϊόντος ή απλά αν μας τις στέλνατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με δημοσίευση σας στη σελίδα μας στο Facebook. Αν βάλετε τους φακούς σας σε ένα διάλυμα πολλαπλών χρήσεων, δημιουργούνται πολλές διαφορετικές διαδικασίες που δεν μπορείτε να υποκαταστήσετε με άλλο τρόπο – απολυμαίνουν τους φακούς επαφής, τους καθαρίζουν από καταθέσεις, τους λιπαίνουν – προστατεύουν από το στέγνωμα. Έχετε ακουστά για τα Υγρά Υπεροξειδίου;

Πώς λειτουργούν τα διαλύματα υπεροξειδίου; Με περίπλοκο, αλλά εκπληκτικό τρόπο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να απολυμάνει σχολαστικά τους φακούς επαφής, επειδή το ενεργό οξυγόνο καταστρέφει τα βακτήρια και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από τον φακό.

Μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο διάλυμα στο σπίτι όμως! Για τη σωστή χημική αντίδραση, χρειάζεστε μια ειδική θήκη φακών επαφής με καταλύτη λευκόχρυσου ή έναν βιοκαταλύτη του ενζύμου της καταλάσης.

Εξασφαλίζει ότι οι φακοί επαφής καθαρίζονται και απολυμαίνονται διεξοδικά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τους αφήσετε στο διάλυμα για τουλάχιστον 6 ώρες!

Διαφορετικά μπορεί να βλάψει τα μάτια σας. Μόλις μετά από έξι ώρες σταθεροποιείται το διάλυμα και καθιστά ασφαλή τη χρήση των φακών επαφής.

  • Περιεκτικότητα συντηρητικών:

Είναι λογικό – όσο λιγότερες χημικές ουσίες περιέχει, τόσο πιο ευγενικό είναι το υγρό. Εάν έχετε ευαίσθητα μάτια, αυτό πρέπει να είναι ένα σημαντικό κριτήριο για εσάς. Δοκιμάστε τα υγρά καθαρισμού Biotrue.

  • Συστατικά απολύμανσης:

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με υγρά καθαρισμού που είναι τόσο ήπια που τελικά μπορεί να μην καθαρίζουν σχεδόν τίποτα! Εμείς, θα πρέπει να γνωρίζετε, διαθέτουμε μόνο ποιοτικά προϊόντα. Για παράδειγμα τα υγρά καθαρισμού Ao Sept προσφέρουν μεγάλες απολυμαντικές ιδιότητες.

  • Ημερομηνία λήξεως:

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με υγρά καθαρισμού που μπορείτε να βρείτε στην αγορά με σύντομη ημερομηνία λήξεως. Πάντα εξετάστε πρώτα πόσο γρήγορα θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Ένα υγρό καθαρισμού μετά την ημερομηνία λήξεως χάνει τις απολυμαντικές και ενυδατικές ιδιότητες του. Θέλετε ένα υγρό καθαρισμού που θα σας κρατήσει για πολύ καιρό; Δείτε τα “υγρά καθαρισμού Opti-Free”:/opti-free.html

  • Ενυδατικές ιδιότητες:

Παρόλο που τα αποτελέσματα και η δράση του υγρού συνήθως εμφανίζονται μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείτε σίγουρα να δείτε άμεσα αν οι φακοί επαφής σας έχουν ενυδατωθεί ή όχι. Η ενυδάτωση και η λίπανση είναι πολύ σημαντικές ιδιότητες, όταν πρόκειται για άνεση στην χρήση φακών επαφής. Γιατί δεν δοκιμάζετε τα υγρά καθαρισμού Options;

Δεν μπορεί ο καθένας να ξοδεύει πολλά χρήματα, αυτό είναι κατανοητό. Για αυτο και εμείς προσφέρουμε τα υγρά καθαρισμού Zero-Seven – Είναι οικονομικά, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν ποιοτική φροντίδα για τα μάτια σας.

Πολλές φορές λέτε… “Η φροντίδα των φακών επαφής είναι σκληρή δουλειά, δεν είναι για μένα!”

Λίγοι είναι οι τυχεροί στο πλανήτη, που ξυπνάνε με φτιαγμένα μαλλιά, δεν αργούν, διαλέγουν πάντα τα σωστά ρούχα ανάλογα με τον καιρό, το αμάξι τους είναι πάντα καθαρό, σαν να το αγόρασαν μόλις τώρα κ.α…

Εμείς οι υπόλοιποι, οι κανονικοί άνθρωποι, πρέπει συνεχώς να προσέχουμε τα πράγματα μας, να σκουπίζουμε, να καθαρίζουμε τον χώρο μας…και αυτό ακριβώς σκέφτονται για εμάς οι κατασκευαστές που προσπαθούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη!

Ξέρουν ότι θα είμαστε σε μέρη όπου υπάρχει σκόνη, ότι δεν θα έχουμε πάντα καθαρά τα χέρια μας ενώ αφαιρούμε τους φακούς, ή μπορεί να πέσουμε για ύπνο χωρίς να τους βγάλουμε. Φτιάχνουν λοιπόν συνεχώς καλύτερα προϊόντα για την φροντίδα των φακών, για να κάνουν την καθημερινότητά μας, πιο εύκολη. Δεν είναι απίστευτο;

Πώς τοποθετείτε τους φακούς επαφής εύκολα;

Οι φακοί επαφής έρχονται μέσα σε μια συσκευασία που ονομάζεται blister. Πριν το άνοιγμα, ανακαινίστε ελαφρά για να βεβαιωθείτε πως ο φακός δεν είναι κολλημένος σε κάποια άκρη, και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα.

Αφαιρέστε με το δάκτυλό σας ή ρίξτε τον στην παλάμη μαζί με το διάλυμα (μην χρησιμοποιήσετε τα νύχια, μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο φακό).

Όπως έχετε τον φακό στη παλάμη, τρίψτε ελαφρά με τον δείκτη και ξεπλύνετε με νέο διάλυμα.

Η συμβουλή μας:

Ο φακός μπορεί να διπλώσει και να κολλήσει όταν τον αφαιρείτε από την θήκη. Εάν σας συμβεί, βάλτε τον φακό στη παλάμη και τρίψτε τον απαλά με λίγο υγρό. Εάν δεν βοηθάει, βάλτε τον πάλι στη θήκη και αφήστε τον για λίγη ώρα.

Όταν κάνετε την εφαρμογή των φακών επαφής πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί – προσπαθήστε να κάνετε τα πάντα με την ίδια σειρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην μπερδεύετε τους φακούς και να ξεχάσετε κάποιο βήμα. Επίσης βοηθάει για να αναγνωρίσετε ποιον φακό (τον αριστερό ή τον δεξί) θα τοποθετήσετε πρώτα. Η θήκη έχει πάνω ένδειξη για το δεξί ® και αριστερό (L) φακό, ώστε να μην τους μπερδεύετε. Έχουμε και έναν οδηγό επίσης για αυτήν την διαδικασία!

  • Βάλτε το φακό σας πάνω στον δείκτη σας – θα δείτε μια τέλεια καμπύλη

Εάν ο φακός διπλώσει και οι πλευρές κολλήσουν, σημαίνει πώς δεν είναι πολύ υγρός. Τρίψτε τον λιγάκι με τα δάχτυλά σας.

  • Βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι καθαρός και δεν είναι ελαττωματικός

Ο ελαττωματικός φακός δεν σχηματίζει τέλεια καμπύλη.

  • Ο φακός δεν πρέπει να είναι ανεστραμμένος

οι αριθμοί (ή γράμματα) δεν πρέπει να είναι ανάποδα. Οι άκρες θα πρέπει να είναι σε όρθια θέση. Ένας ανεστραμμένος φακός μπορεί να είναι πολύ άβολος στο μάτι, αλλά ακίνδυνος.


Βεβαιωθείτε πως η θήκη, είναι γεμάτη με υγρό ώστε να μην στεγνώσουν οι φακοί. Δεν χρειάζεται να ανακαινίσετε την θήκη, αφού ο καθαρισμός γίνεται αυτόματα.

Ωστόσο, εάν ο φακός δεν βυθιστεί πλήρως στο υγρό, μπορεί να στεγνώσει και να γίνει πολύ εύθραυστος. Εάν δείτε ότι ο φακός έχει στεγνώσει, τότε η μόνη λύση είναι να τον πετάξετε.

Διαβάστε: 10 τρόποι επαναχρησιμοποίησης της παλιάς θήκης φακών επαφής.


Προστατέψετε τους φακούς επαφής σας για να μην πάθουν ζημιά

Αν και οι φακοί φαίνονται αρκετά ελαστικοί, για όλα υπάρχει κάποιο όριο. Μην τους λυγίζετε ή πιέζετε πολύ. Προσπαθήστε να τους ταλαιπωρείτε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Απολύμανση, απολύμανση, απολύμανση …

Εάν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για αυτούς. Αλλά υπάρχουν στιγμές όπου ακουμπάτε το μάτι ή τον φακό, γιαυτό φροντίστε να έχετε πάντα καθαρά χέρια.

Εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο ζευγάρι φακών ξανά, τότε το υγρό καθαρισμού και συντήρησης είναι απαραίτητο, αφού μόνο έτσι θα έχετε σίγουρη απολύμανση, ειδικά στην αφαίρεση μικροσκοπικών υπολειμμάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σας περάσει καν από το μυαλό αλλά εμείς θα σας το πούμε- ποτέ μην προσπαθήσετε να αναμίξετε διαφορετικά υγρά. Το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να χειροτερέψετε τα πράγματα.

Στην αρχή, ακολουθείστε τις οδηγίες του οφθαλμίατρου – οπτικού σας, ή τις οδηγίες από τον εκάστοτε κατασκευαστή του προϊόντος – έτσι δεν θα κάνετε κάποιο λάθος.

Μην σας φοβίζει όλο αυτό, σε λίγο καιρό θα το κάνετε σε δευτερόλεπτα!

Η εφαρμογή φακών επαφής την πρώτη φορά μπορεί να σας φανεί λίγο τρομακτική. Αλλά, επειδή ενστικτωδώς κλείνουμε τα μάτια μας, θα εκπλαγείτε πόσο εύκολη τελικά είναι. Αλλά προτού φτάσετε σε αυτό το στάδιο, φροντίστε πρώτα να ακολουθήσετε τη συμβουλή μας: καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι (ώστε να ξεπλυθούν καλά από βρωμιές και ακαθαρσίες).

Στεγνώστε πάντα τα χέρια σας με ένα ύφασμα που δεν χάνει τις ίνες του. Κρατήστε τον καθρέφτη (που πρέπει να είναι καλά φωτισμένος) σε ένα σημείο έτσι ώστε από κάτω να υπάρχει μια καθαρή περιοχή, για να είστε σίγουροι πως μπορείτε πάντα να βρείτε τους φακούς σας σε περίπτωση που σας πέσουν.

Η συμβουλή μας:

Ακολουθείστε πάντα την ίδια σειρά και βάλτε πρώτα τους φακούς και μετά το makeup.

Πώς να αγοράσετε φακούς επαφής

Η αγορά φακών μπορεί να φαίνεται εύκολη αλλά όταν πρόκειται για την κρίσιμη στιγμή και είστε αντιμέτωποι με πολλές συντομογραφίες και παραμέτρους που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ πριν, μπορεί να είναι λίγο τρομακτική.

Μην φοβάστε! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φτιάξαμε αυτό το εγχειρίδιο, για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το δρόμο σας στον κόσμο των φακών επαφής!

Θα βρείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες στο παλιό κουτί των φακών σας – φροντίστε να το έχετε στο χέρι, πριν πάτε παρακάτω.

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε είναι γραμμένες σε αυτό. Αλλά τι γίνεται σε περίπτωση που δεν το έχετε ή το χάσατε; Επισκεφθείτε τον οπτικό σας ο οποίος θα σας δώσει όλες τις σημαντικές παραμέτρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας.

Όπως και να έχει είναι καλό όμως να γνωρίζετε τι σημαίνουν όλες οι συντομογραφίες. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων όρων:

Σφαιρικοί φακοί

Είναι ο πιο κοινός τύπος φακών για διόρθωση της μυωπία και >υπερμετρωπίας.

Τορικοί φακοί

Για διόρθωση του αστιγματισμού. Αυτό σημαίνει ότι, αντί ο κερατοειδής να έχει στρογγυλό σχήμα σαν μπάλα του μπάσκετ, έχει μια ανομοιομορφία σε κάποια σημεία του, και θυμίζει περισσότερο σαν μπάλα ποδοσφαίρου παρά σαν μπάλα του μπάσκετ.

Πολυεστιακοί φακοί

Για τη μακρινή και κοντινή όραση.

Διόπτρα (D/dpt./PWR)

Θα την βρείτε ως “σφαίρωμα”. Δώστε προσοχή στο – και + (Το πρόσημο μείον εμφανίζεται μερικές φορές ως πρόσημο ίσον (=)) Το + αντιστοιχεί στην υπερμετρωπία Το – αντιστοιχεί στην μυωπία

Καμπυλότητα (BC)

Η καμπυλότητα του φακού επαφής αντιστοιχεί στη “καμπυλότητα του ματιού”.

Διάμετρος (DIA)

Ουσιαστικά το μέγεθος του φακού. Εάν προτιμάτε φακούς με συγκεκριμένη διάμετρο, συνεχίστε να διαλέγετε αυτούς.

Κύλινδρος (CYL)

Με αρνητικό πρόσημο για την διόρθωση της καμπυλότητας του κερατοειδούς.

Άξονας (AX)

Από 0° έως 180°.

Addition (ADD)

Η διοπτρία ανάμεσα στην μυωπία και υπερμετρωπία.Εάν χρειάζεστε βοήθεια, μην απελπίζεστε. Μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 211 2340040, μέσω email ή στο Facebook.

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν!


Φακοί επαφής και αλλεργίες

Μπορείτε να καταφέρετε οτιδήποτε βάλετε στόχο. Ακόμα και εάν έχετε αλλεργίες, οι φακοί επαφής θα είναι άνετοι όσο και τα γυαλιά. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες ποιότητας, υγρό φακών ή ημερήσιους φακούς όποτε μπορείτε.

Στο blog μας θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να μπορέσετε να επιβιώσετε αυτήν την γνωστή δυσάρεστη περίοδο όπου οι αλλεργίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Φακοί επαφής και ταξίδια

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε πάντα προετοιμασμένοι – αγοράστε υγρό φακών, θήκες μεταφοράς και οφθαλμικές σταγόνες που θα καταπραΰνουν τα μάτια σας.

Επαναλαμβανόμαστε, αλλά οι ημερήσιοι φακοί, είναι η καλύτερη επιλογή για να μην σας πιάνει πονοκέφαλος. Θα βρείτε συμβουλές για ταξίδια με φακούς επαφής στο παρακάτω άρθρο.

Φακοί επαφής και διαβήτης

Δεν θα το σχολιάσουμε καν, εάν έχετε ακούσει ότι οι φακοί δεν είναι κατάλληλοι για τους διαβητικούς, δεν είναι παρά μόνο μια ξεπερασμένη άποψη.

Φακοί επαφής και παιδιά

Μα και βέβαια – μπορούν ακόμη και τα βρέφη! Αλλά φυσικά υπάρχουν και εμπόδια, αφού οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά, έχουν δώσει την απαιτούμενη φροντίδα στους φακούς επαφής τους.

Φακοί επαφής και makeup

Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή φορούν φακούς επαφής δεν μπορούν να κάνουν μακιγιάζ. Δεν είναι αλήθεια. Ειδικά όταν υπάρχουν τόσες συμβουλές από ειδικούς για το πώς να φοράτε μακιγιάζ και φακούς επαφής και ταυτόχρονα να έχετε όμορφα μάτια.

Αν σας αρέσει η κομψή εμφάνιση, τότε απλά μπορείτε να αγοράσετε φακούς επαφής διαφορετικών χρωμάτων χωρίς βαθμούς διόρθωσης(πλάνο) και να γλυτώσετε βέβαια και χρήματα αντί να αγοράζατε γυαλιά.

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως θα ήταν να μπορούσατε να ταιριάξετε τα ρούχα σας με το μακιγιάζ σας και το χρώμα των ματιών σας; Δείτε τους έγχρωμους φακούς επαφής που διαθέτουμε, και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα απογοητευτείτε!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το makeup εδώ.

… στην θάλασσα

Κανένας λόγος να ανησυχείτε. Σε αντίθεση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής είναι η τέλια επιλογή! Απλά φορέστε τους φακούς που πάντα χρησιμοποιείτε, μην κάνετε πειράματα. Ιδανική επιλογή; Ναι, πάλι είναι οι ημερήσιοι, αφού έτσι μειώνεται ο κίνδυνος κάποιας λοίμωξης! Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το σχετικό άρθρο μας στο blog

… με smartphones και tablets

Σε αυτή την εποχή, είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που περνάμε μπροστά από την οθόνη αυτών των συσκευών. Για τους περισσότερους, είναι ένας τρόπος για να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους, και για άλλους απλά η δουλειά τους. Μην ανησυχείτε, κοιτώντας την οθόνη, δεν πρόκειται να χειροτερέψει η όρασή σας. Το πρόβλημα είναι όταν τα μάτια σας είναι κουρασμένα – πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα – τότε είναι πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.

Προσπαθήστε να ανακουφίσετε τα μάτια σας με ποιοτικούς φακούς επαφής, ένα υγρό καθαρισμού και καλή υγιεινή. Αξίζει τον κόπο!

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές για το πώς να προσφέρετε ανακούφιση στα μάτια σας, όταν είναι κουρασμένα από τη χρήση smartphones και tablets σε αυτό το άρθρο.

… στον ύπνο

Εάν χρησιμοποιείτε φακούς για συνεχόμενη χρήση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά δώστε προσοχή στους φακούς, να προορίζονται για παρατεταμένη χρήση και όχι το αντίθετό. Σε αντίθετη περίπτωση ακόμα και αν δεν μπορείτε να δείτε άμεσα τις αρνητικές επιδράσεις, στο τέλος θα το καταλάβετε και το αποτέλεσμα θα είναι μη αναστρέψιμο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να επιλέγετε την χρήση τους κατά τον ύπνο με μέτρο. Όποτε δηλαδή αισθάνεστε άνεση να τους κρατήσετε στα μάτια σας. Θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει με τους φακούς επαφής όταν κοιμάστε; Διαβάστε σχετικά στο blog μας.

… τον χειμώνα

Κανένας λόγος ανησυχίας! Οι φακοί επαφής έχουν την ίδια θερμοκρασία, όπως και το σώμα μας, γιαυτό και δεν θολώνουν όπως συνηθίζουν τα γυαλιά. Για να μην αναφέρουμε την χρήση των φακών κατά τη διάρκεια των χειμερινών σπορ – δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το σκίσιμο των φακών επαφής σας ή για να τραυματιστείτε. Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής το χειμώνα μπορείτε να διαβάσετε και στο blog μας.


Μήπως δεν βρήκατε την απάντηση στις απορίες σας;
Απλά αφήστε μας το σχόλιο σας ή καλέστε μας!
Υπάρχει κάποια έκφραση ή ορολογία που έχει σχέση με φακούς επαφής σε αυτό το e-book (ή οπουδήποτε αλλού) και δεν καταλαβαίνετε;
Μην ανησυχείτε! Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ αναλυτικό γλωσσάρι.

Κοσμητικοί φακοί επαφής
Καμπυλότητα φακών επαφής
Διάμετρος φακών επαφής
Μεταβολισμός του κερατοειδούς
Διαπερατότητα οξυγόνου
Συνεχής φακοί επαφής
Περιεκτικότητα νερού στους φακούς επαφής
Ένδειξη του ανεστραμμένου φακού επαφής
Τορικοί φακοί
Φακοί επαφής κερατοειδούς
 

Αν ακόμα δεν μπορείτε να βρείτε την έκφραση που ψάχνετε στο γλωσσάρι, απλά ενημερώστε μας και θα την προσθέσουμε στη λίστα μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

help me icon

Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός φακών επαφής.

Κατεβάστε τον οδηγό!