7 μύθοι για τους φακούς επαφής που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι αληθινοί
Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα δέντρο δεν γίνεται να φυτρώσει μέσα στο στομάχι σας, μόνο και μόνο επειδή έχετε καταπιεί κατά λάθος ένα κουκούτσι κερασιών. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουν όλοι είναι το πόσοι ψευδείς μύθοι υπάρχουν σχετικά με τη χρήση των φακών επαφής.
Ποιος μπορεί να τους φορέσει και ποιος δεν μπορεί… Υπάρχουν ασθένειες των ματιών ή και άλλες ασθένειες που καθιστούν αδύνατη την χρήση φακών; Ο κ. Daniel Szarvas, ο επαγγελματίας ειδικός φακών επαφής που συνεργάζεται με το Lentiamo, είναι διατεθειμένος να καταρρίψει τους πιο συνηθισμένους μύθους που ακούμε για τον κόσμο των „φακών επαφής“.
1. Μπορούν οι φακοί επαφής να φορεθούν μόνο από εκείνους που χρειάζεται να διορθώσουν μια μικρή τιμή διοπτρίας;

Η απλή παραπληροφόρηση είναι κυρίως υπεύθυνη για το ότι πολλοί άνθρωποι δεν δοκιμάζουν ποτέ τα πλεονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής, πράγμα που είναι πραγματικά λάθος.
Οι φακοί επαφής θα μπορούσαν να φορεθούν από το 90% των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης.
Μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν όλα τα αναγνωρισμένα οπτικά προβλήματα όρασης μπορούν να διορθωθούν από αντίστοιχους τύπους φακών επαφής. Τα πιο κοινά προβλήματα όρασης που μπορούν να διορθωθούν είναι: μυωπία, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία, και αστιγματισμός
Όταν αναφερόμαστε σε διόπτρες, οι φακοί επαφής καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος τιμών, επομένως είναι δυνατή και η διόρθωση ακόμα και των 18 βαθμών.
2.Είναι δυνατή η χρήση νερού βρύσης για τον καθαρισμό των φακών επαφής;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα υγρά φακών επαφής είναι μια απάτη που οργανώνεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, για να τους κάνουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι εντελώς λάθος.
Οι οδηγίες για την αποφυγή της χρήσης νερού βρύσης για τον καθαρισμό των φακών και οι θήκες φακών επαφής πρέπει να τυπώνονται στο φυλλάδιο από το νόμο, υπογραμμίζει ο κ.Daniel Szarvas.
Γιατί; Επειδή „το νερό της βρύσης περιέχει πολλούς μικροοργανισμούς“. Μερικοί από αυτούς είναι αβλαβείς, άλλοι όμως μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ματιών. Οι πιο επικίνδυνοι για τα μάτια μας είναι οι αμοιβάδες που ευδοκιμούν σε θερμοσίφωνες και λέβητες. Μόλις φθάσουν στον φακό ή στην θήκη του, ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις και, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε τύφλωση.
Το νερό της βρύσης περιέχει επίσης απροσδιόριστες ποσότητες αλάτων και χλωρίου, οι οποίες μπορεί να μην βλάψουν άμεσα τα μάτια, αλλά να βλάψουν τους φακούς ούτως ή άλλως. Ως εκ τούτου, όταν αγοράζετε φακούς επαφής, μην ξεχάσετε να πάρετε επίσης ένα καλό υγρό πολλαπλών χρήσεων.
3. Μπορούν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη να φορούν φακούς επαφής;

Πρόκειται για μια παλιά ιστορία που ακούγεται εδώ και πολύ καιρό στους ιατρικούς κύκλους, αν και, χάρη σε μια έρευνα που ξεκίνησε το 2013, τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι φακοί επαφής δεν είναι επικίνδυνοι για ένα διαβητικό άτομο που ακολουθεί σωστή θεραπεία. Ωστόσο, προσέξτε: „η σωστή θεραπεία“ είναι το κρίσιμο σημείο σύμφωνα με αυτή την έρευνα.
Οι διαβητικοί ασθενείς συνηθίζεται να έχουν προβλήματα με τα μάτια και, αν δεν ακολουθήσουν τη σωστή διατροφή, τα επίπεδα σακχάρου θα προκαλέσουν ξαφνικά μετατροπές σε υψηλά και χαμηλά επίπεδα, τα οποία θα καταστήσουν τα αιμοφόρα αγγεία σε συρρίκνωση ή επέκταση. Ως εκ τούτου, το μάτι θα υποφέρει από διακυμάνσεις της διοπτρίας – κάποιες φορές μάλιστα πολύ μεγάλες – και μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο για την όραση.
4. Είναι υποχρεωτική η χρήση γυαλιών κατά την οδήγηση;

Αυτό εξαρτάται από τους νόμους της χώρας όπου οδηγείτε ένα όχημα και από το τι αναφέρεται στην άδεια οδήγησης. Ωστόσο, καθώς οι νόμοι και οι οδικοί κανόνες αλλάζουν κατά καιρούς, συνιστάται να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα:
5. Επιτρέπεται να φοράτε φακούς επαφής στον ύπνο;

Εάν φοράτε φακούς που είναι κατασκευασμένοι να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείτε να τους κρατήσετε και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Χάρη στα ειδικά υλικά με τα οποία κατασκευάζονται, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται κάθε φορά που κοιμάστε. Η κατασκευή σιλικόνης-υδρογέλης έχει εξαιρετική διαπερατότητα οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και τα πιο ευαίσθητα μάτια μπορούν να αναπνέουν φυσικά, με αυτό το είδος φακών ", αναφέρει ο κ.Daniel Svarvas. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τους αφαιρέσετε μερικές φορές την εβδομάδα (ανάλογα με τον τύπο), για να τους καθαρίσετε με το υγρό τους και στη συνέχεια να τους χρησιμοποιήσετε ξανά.
Και τι γίνεται αν οι φακοί δεν είναι συνεχούς χρήσης; Εδώ εξηγούμε τι μπορεί να συμβεί αν κοιμηθείτε ενώ φοράτε φακούς
6. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, τόσο καλύτεροι είναι οι φακοί;

Όταν οι φακοί επαφής λιπαίνονται καλά, φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν και φοριούνται πιο άνετα.
Τα αφυδατωμένα μάτια έχουν την αίσθηση φαγούρας και εγκαύματος, τα οποία κάνουν τη χρήση φακών επαφής αφόρητη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί πελάτες προτιμούν τους φακούς με υψηλή περιεκτικότητα νερού.
Ωστόσο, προσέξτε: όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, τόσο λιγότερη είναι η διαπερατότητα οξυγόνου. Τα μάτια πρέπει να αναπνέουν: το οξυγόνο πρέπει να περνάει από τον φακό για να φτάνει στον κερατοειδή χιτώνα.
Γι' αυτόν το λόγο είναι πάντοτε σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό για τη διαπερατότητα οξυγόνου και την περιεκτικότητα νερού ο οποίος μπορεί να προτείνει ποιοι είναι οι κατάλληλοι φακοί για χρήση.
7. Οι οθόνες υπολογιστών ή τηλεοράσεων βλάπτουν την όραση;

Οθόνες οποιουδήποτε είδους, είτε πρόκειται για τηλεόραση, υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα μάτια, όσον αφορά τη διοπτρία. Ωστόσο, συνιστάται να προσέχετε ιδιαίτερα
Για παράδειγμα, όσοι περνούν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή θα πρέπει να σκεφτούν τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων, για να αποτρέψουν την αφυδάτωση των ματιών, αποφεύγοντας έτσι την αίσθηση φαγούρας και εγκαύματος.
Ο κύριος λόγος είναι ότι όταν κοιτάζουμε μια οθόνη τείνουμε να ανοιγοκλείνουμε λιγότερο τα μάτια, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά έχουν λιγότερη ενυδάτωση.
Αγαπητοί Lentiamers, ελπίζουμε να σας απαντήθηκαν κάποιες από τις ερωτήσεις που σας απασχολούν πολύ καιρό … αλλά τώρα έχουμε και μια ερώτηση για εσάς: Γνωρίζετε κάποιο άλλο ψευδή μύθο σχετικά με τους φακούς επαφής;