Σύνδεση

4 λόγοι γιατί τα γυαλιά ηλίου είναι πιο σημαντικά από ό,τι νομίζετε

Jakub Odcházel

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, Επικεφαλής της ομάδας των οπτικών, στις 24/4/2020
Γράφτηκε από Leonie Bauer

Το να φοράτε γυαλιά ηλίου γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητο. Και αυτό είναι για καλό. Τα γυαλιά ηλίου, που μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα χρώματα, σχέδια και υλικά, δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο στυλ μας και βοηθούν στο να ενισχύσουμε την προσωπικότητά μας. Επομένως, έχουν γίνει πλέον ένα από τα αγαπημένα μας αξεσουάρ.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Πρώτα απ' όλα, τα γυαλιά ηλίου έχουν μια ανυπολόγιστης αξίας προστατευτική λειτουργία έναντι της UV ακτινοβολίας.

Προστατεύουν τα μάτια μας από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις και αποτελούν την καλύτερη προστασία από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες. Αυτό ισχύει για ενήλικες και παιδιά, χειμώνα καλοκαίρι!

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα γυαλιά ηλίου να προστατεύουν τα μάτια μας και γιατί τα αυθεντικά γυαλιά ηλίου είναι πιο ακριβά και πολύ πιο προστατευτικά από τις απομιμήσεις.

1. Το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμικές ασθένειες

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τον ήλιο και κατά συνέπεια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όπως ακριβώς προστατεύουμε το δέρμα μας από τον υπερβολικό ήλιο χρησιμοποιώντας αντηλιακά ή μακριά ρούχα, έτσι και τα μάτια μας πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ηλιακή ακτινοβολία έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Εάν οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν κατευθείαν στα μάτια μας χωρίς κανένα φίλτρο, ειδικά σε νεαρή ηλικία, τότε μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη τύφλωση ή ακόμα και καρκίνο.

Σημείωση: Ο φακός του ματιού ενός ενήλικα απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία ως κάποιο βαθμό έτσι ώστε να μην μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του ματιού.

Τα μάτια των παιδιών, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα: Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, το 90% της UVA ακτινοβολίας και περισσότερο από το 50% της UVB ακτινοβολίας φθάνουν στον αμφιβληστροειδή, και μεταξύ των ηλικιών 10 και 13 ετών το 60% και το 25% αντίστοιχα. Μόνο στις ηλικίες μεταξύ 18 και 20 ετών οι ακτίνες UV μπορούν να φιλτραριστούν από το φακό μας. Διαβάστε το άρθρο μας 7 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου.
Οι επιβλαβείς επιδράσεις των UV ακτίνων στα μάτια σας

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα των πιο κοινών οφθαλμικών ασθενειών που προκαλούνται από το φως του ήλιου

Καταρράκτης


Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του ματιού. Αποτελεί την πιο κοινή πάθηση απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 40 ετών και είναι επίσης η κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο. Όμως εκτός από τον παράγοντα της ηλικίας, η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί και αυτή παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη. Για να αποφύγετε τον καταρράκτη, πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το 100% της UV ακτινοβολίας. Ωστόσο, η πλήρης πρόληψη του καταρράκτη με τα γυαλιά ηλίου δεν είναι εγγυημένη, καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί επίσης να προκληθεί από φυσικά αίτια ανεξάρτητα από την έκθεση στον ήλιο.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας


H εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συμβαίνει όταν το μικρό κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, φθείρεται. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Συνήθως δεν προκαλεί τύφλωση αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ότι η ευαισθησία του δέρματος στο φως του ήλιου και το χρώμα της ίριδας παίζουν κεντρικό ρόλο στην πάθηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Καρκίνος οφθαλμού


Τα περισσότερα μελανώματα εμφανίζονται στο δέρμα, όμως ορισμένα αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ματιού. Ο καρκίνος των ματιών (οφθαλμικό μελάνωμα) αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες και δίνουν χρώμα στα μάτια. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στον επιπεφυκότα. Αυτό το μελάνωμα εμφανίζεται στην επιφάνεια του ματιού.

Ποια γυαλιά ηλίου σας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από τον ήλιο;

Δεν είναι όλα τα γυαλιά ηλίου εξίσου αποτελεσματικά. Είτε είναι vintage, φθηνά, ακριβά, ή με πολωμένους φακούς, μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύσουν τα μάτια μας, αλλά μπορεί και όχι.

Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου σήμερα έχουν UV προστασία ενσωματωμένη στον φακό και όχι επικαλυμμένη πάνω του, και οι πιο αξιόπιστες μάρκες καταγράφουν UV προστασία στην ετικέτα τους. Αναζητήστε μια ετικέτα που γράφει “100% προστασία από την UVA και UVB υπεριώδη ακτινοβολία” ή “100% προστασία UV 400.”

2. Το φως του ήλιου, η άμμος και ο άνεμος προκαλούν επώδυνο ερεθισμό στα μάτια

Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν μόνο από τον ήλιο, παρέχουν επίσης προστασία έναντι πολλών άλλων παραγόντων κινδύνου.

Χιόνι


Εκτός από το γεγονός ότι τα γυαλιά ηλίου μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, μας προστατεύουν επίσης από την υπεριώδη ακτινοβολία και το ανακλώμενο φως στο χιόνι.

Το χιόνι αντανακλά το 80% των ακτίνων UV από τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως τύφλωση χιονιού, όπου η λάμψη από τον ήλιο στην πραγματικότητα καίει τον κερατοειδή χιτώνα (corneal flash burn). Εάν κάνετε σκι, σνόουμπορντ ή πεζοπορία στο χιόνι (κάθε εποχή του χρόνου), παρακαλούμε να φοράτε γυαλιά ηλίου. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν και προστατεύουν το κάτω μέρος των ματιών σας, λόγω της αντανακλαστικής φύσης του χιονιού.

Άμμος


Η άμμος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό και μόλυνση του ματιού. Επομένως, να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε στην παραλία ή παίζετε βόλεϊ. Μάθετε περισσότερα για το τι άλλο βλάπτει τα μάτια σας στην παραλία.

Άνεμος


Επιπρόσθετα, ο άνεμος μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει τα μάτια σας. Επομένως, τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία σε ιδιαίτερα θυελλώδεις καταστάσεις. Εάν είστε επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία ή σε θυελλώδεις συνθήκες, σκεφτείτε τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

3.Τα μάτια μας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση

Κάποιοι από εμάς επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης όρασης, για να μη χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής. Μια συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η LASIK. Η διόρθωση επιτυγχάνεται με ένα ειδικό λέιζερ που ανασχηματίζει τον κερατοειδή με σκοπό την αλλαγή της ισχύος εστίασης.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μάτια βελτιώνονται σταθερά. Έτσι, είναι δυνατό να επιστρέψετε στη δουλειά λίγες μέρες μετά την επέμβαση και στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται δυσφορία κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, όπως ήπιος ερεθισμός και ευαισθησία στο φως, λάμψη ή φωτεινές κουκκίδες, σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα προβλήματα αυτά είναι προσωρινά και εξαφανίζονται εντελώς μέσα σε τρεις έως έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μάτια πρέπει να προστατεύονται αυστηρά από το φως του ήλιου, τις ακαθαρσίες και τις καιρικές επιδράσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η χρήση γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας.

4. Οι φτηνοί φακοί χαμηλής ποιότητας κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια σας από όταν δεν φοράτε καθόλου γυαλιά

Παρόλο που τα γυαλιά ηλίου από σούπερ μάρκετ, από κατάστημα ρούχων, από βενζινάδικο ή από πωλητές σε παραλία είναι πολύ συνηθισμένα και φθηνά, συνιστούμε αυστηρά να μην γίνεται χρήση τους. Δυστυχώς, τα φτηνά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν συνήθως επαρκή προστασία από τον ήλιο και συνεπώς μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.

Ο λόγος είναι απλός: οι σκοτεινοί χρωματισμένοι φακοί οποιουδήποτε γυαλιού, είτε αυτό είναι ακριβό ή φθηνό, δημιουργούν διαστολή της κόρης του ματιού. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε καλύτερα σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Εντούτοις, η διαστολή της κόρης του ματιού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες εάν οι σκούροι φακοί δεν προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του ματιού ανεμπόδιστα και να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καταρράκτης ή ο καρκίνος των ματιών (διαβάστε παραπάνω).

Επομένως, παρακαλούμε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας που φέρουν ειδική ετικέτα που εγγυάται 100% προστασία από την UVA και την UVB ακτινοβολία.

Είστε πλέον σίγουροι; Τότε περιηγηθείτε στην τεράστια συλλογή μας από γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας. Το Lentiamo προσφέρει γυαλιά υψηλής ποιότητας από τις πιο αναγνωρισμένες εμπορικές μάρκες με τα καλύτερα UV φίλτρα.Μην χάνεις σημαντικές ειδήσεις.

Εγγράψου στο newsletter μας!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα