😎 Συμβαίνει τώρα: Γυαλιά ηλίου Lentiamo σε προσφορές

Σύνδεση

Αθλητισμός και φακοί επαφής: Βελτιώστε τις επιδόσεις σας.

Οι οπαδοί του αθλητισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα θυμούνται τον Ολλανδό ποδοσφαιριστή Edgar David's ή τον γνωστό παίχτη κρίκετ της Νέας Ζηλανδίας Daniel Vettori ,που έκαναν τα κόλπα τους ενώ φορούσαν γυαλιά. Και οι δύο είχαν απόλυτα έγκυρους ιατρικούς λόγους για να τα φοράνε, και οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν πόσο σημαντικό είναι για έναν παίκτη να έχει καθαρή όραση κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Ωστόσο, όποιος έχει ποτέ δοκιμάσει να φορέσει γυαλιά κατά την διάρκεια κάποιου αγώνα, θα παραδεχτεί ότι δεν είναι η πιο άνετη λύση και ειδικά όταν ασχολείται με σωματικές δραστηριότητες.

Ευτυχώς, οι μέρες των παικτών με γυαλιά, φαίνεται να είναι πίσω μας χάρη στους φακούς επαφής. Καταλαβαίνουμε πως ο David χρειάστηκε ειδική προστασία μετά από χειρουργική επέμβαση στα μάτια του εξ αιτίας του γλαυκώματος που είχε, όμως είναι περίεργο ότι ο Vettori δεν αποφάσισε ποτέ να στραφεί στην άνεση ενός φακού επαφής που θα διορθώσει την όραση του.

Ίσως αυτή η απόφαση του, θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως αλλεργία στο υλικό ή ακόμα και δέσμευση των χορηγών. Σίγουρα πάντως χάρη στις ιατρικές και επιστημονικές εξελίξεις, φαίνεται ότι οι φακοί επαφής έχουν γίνει η προτιμώμενη επιλογή ανάμεσα στους αθλητές, όχι μόνο για να διορθώσουν την όραση, αλλά ίσως και για να βελτιώσουν την απόδοση.

Ευρύτερο πεδίο ορατότητας

extended peripheral vision
Οι φακοί επαφής σήμερα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στους αθλητές με oπτικές διαταραχές. Εκτός από την προφανή χρήση για τη διόρθωση παθήσεων όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία ή ο αστιγματισμός, το γεγονός ότι ταιριάζουν στην καμπυλότητα των ματιών τους βοηθά να παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο από τα κανονικά γυαλιά.

Για τα ομαδικά αθλήματα όπου οι παίκτες θέλουν να έχουν άψογη ορατότητα, η ικανότητα ενός ευρύτερου οπτικού πεδίου είναι ότι πιο ιδανικό για αυτούς. Εκτός από αυτό, οι φακοί είναι επίσης λιγότερο ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες, καθώς δεν θαμπώνουν ούτε βρέχονται, παρέχοντας έτσι στους παίκτες άνεση όρασης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Επαγγελματίες αθλητές που φορούν φακούς επαφής.

Οι φακοί επαφής παρέχουν επίσης μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας από τα γυαλιά για τους παίκτες που συμμετέχουν σε αθλήματα σωματικής επαφής. Μια απότομη κίνηση ή ένας χτύπημα από αγκώνα, μπορεί να έχει επώδυνες συνέπειες για τους παίκτες που χρησιμοποιούν γυαλιά.

Ο κίνδυνος βλάβης των ματιών από σπασμένα γυαλιά εξαλείφεται, με τη χρήση φακών.

Σήμερα, μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους παίκτες αθλημάτων , φορούν φακούς επαφής για τέλεια όραση. Η λίστα περιλαμβάνει

  • Ποδοσφαιριστής Cristiano Ronaldo
  • Παίκτης αντισφαίρισης Novak Djokovic
  • NBA Παίκτης Μπάσκετ Dwight Howard
  • και Παίκτης Γκολφ Phil Mickelson μεταξύ πολλών άλλων.

Φακοί για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν τα προφανή οφέλη της χρήσης φακών επαφής σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά υπάρχουν λίγοι που γνωρίζουν ότι οι φακοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και χωρίς κάποια οπτική πάθηση για αθλητικούς σκοπούς. Οι κορυφαίοι αθλητές με τέλεια όραση έχουν αρχίσει να προτιμούν πρόσθετα, τους φακούς για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Αθλητές που πρέπει να παίξουν κάτω από δυνατούς προβολείς θα μπορούσαν να καταφύγουν σε έγχρωμους φακούς επαφής για την καταπολέμηση της έντασης του φωτός και τη βελτίωση της αντίθεσης. Ορισμένοι αθλητές χρησιμοποιούν επίσης φακούς επαφής για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορείτε να φανταστείτε τους αναβάτες ποδηλάτων που περνάνε μέσα από τις λάσπες, χωρίς φακούς επαφής;

contact lenses in sport

Ένας φακός δεν μπορεί να προστατεύσει όλα τα μέρη του ματιού από τις ακτίνες UV. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με Γυαλιά Ηλίου για να βελτιωθεί η όραση όταν ο ήλιος ανακλά στο χιόνι.

Οι αθλητές χειμερινών αθλημάτων θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από φακούς επαφής σχεδιασμένους να αντισταθμίζουν την επίδραση της ξηροφθαλμίας. Όσο λιγότερο πρέπει να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, τόσο περισσότερο μπορούν να επικεντρωθούν στην εστίαση των εμποδίων μπροστά τους (π.χ. σκι)!

Τύποι φακών επαφής

Σήμερα, οι φακοί επαφής έχουν μεγαλύτερη πέραση σε σχέση με τα γυαλιά, αφού πλέον η σωστή ερώτηση για τους αθλητές δεν είναι αν θα χρησιμοποιήσουν φακούς, αλλά ποιον τύπο φακού χρησιμοποιούν. Οι περισσότεροι αθλητές είναι γνωστό ότι προτιμούν μαλακούς φακούς δεδομένου ότι πληρούν τις ανάγκες τους – άνεση και διόρθωση όρασης, και είναι επίσης η πιο οικονομική επιλογή για αυτούς.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως οι φακοί Gas Permeable (GP) , οι οποίοι είναι πιο άκαμπτοι και διατηρούν το σχήμα τους στο μάτι, επιτρέποντάς τους έτσι να διορθώσουν καλύτερα τον αστιγματισμό και άλλες ανωμαλίες του κερατοειδούς χιτώνα.

Επιτρέπουν επίσης περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στα μάτια, είναι λιγότερο επιρρεπείς στη συσσώρευση βρωμιάς και απορροφούν λιγότερα δάκρυα, εμποδίζοντας έτσι το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας. Παρά όμως τα πλεονεκτήματα τους, οι φακοί GP δεν είναι οι ιδανικότεροι για πολλούς αθλητές.

Gas Permeable Lenses (RGP) Image source: thejimmynguyen.wordpress.com

Όντας πιο άκαμπτοι, απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής για τους χρήστες και η μικρότερη διάμετρος τους καθιστά ευαίσθητους κατά την αφαίρεση τους από τα μάτια. Δεδομένου ότι πολλοί αθλητές εξακολουθούν να προτιμούν τα γυαλιά στο γήπεδο, οι άκαμπτοι φακοί δεν θεωρούνται η καλύτερη λύση.

Ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο φακός επαφής είναι ίσως το ιδανικότερο μέσο διόρθωσης της όρασης για αθλητές. Ναι αλλά..απαιτεί μεγάλη συντήρηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς στο μάτι, αλλά αυτό είναι ένα μικρό ζήτημα όταν διακυβεύεται η δόξα και η προσπάθεια του αθλητή.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως είμαστε στην έναρξη μιας εποχής όπου οι φακοί δεν χρησιμοποιούνται μόνο για απλή θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη οπτικών παθήσεων. Οποιαδήποτε περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα επιτεύγματα , όταν συνδυαστεί και με τον κόσμο των οπτικών.


Αλλά αυτά είναι για τους επιστήμονες στα εργαστήρια να ανησυχούν. Προς το παρόν, οι αθλητές μπορούν να φορέσουν με σιγουριά τους φακούς τους, να βγουν στο γήπεδο και να κατακτήσουν τον κόσμο!

Εδώ μπορείτε να βρείτε Φακούς Επαφής για Σπορ.

Άρθρο από την Linda Firth

Η Linda Firth έχει στην κατοχή της το lifestyle blog με ονομασία LoveMyVouchers.co.uk οπού μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές γύρω από το κόσμο της ομορφιάς, τα ταξίδια, και άλλους τομείς.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα