Αποκλειστικές εκπτώσεις 🔥

Σύνδεση

Από πού προέρχεται το χρώμα των ματιών σας;

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 19/2/2021. Γράφτηκε από Maria Chiara Tarsia

Καφέ, μπλε, μαύρα, πράσινα, γκρίζα, φουντουκιά και μοβ μάτια… Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα χρώματα ματιών εκεί έξω – και εμείς τα αγαπάμε όλα!

Αλλά γνωρίζετε πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών σας; Με τη βοήθεια της επιστήμης, το Lentiamo θα σας καθοδηγήσει σε αυτό το πολύ μυστηριώδες αλλά συναρπαστικό θέμα και θα σας δείξει πώς μπορείτε να προβλέψετε ακόμη και το χρώμα των ματιών ενός μωρού!

Ας αρχίσουμε!

Πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών σας;

Το χρώμα των ματιών σας είναι ένα χαρακτηριστικό που καθορίζεται από την ποσότητα της μελανίνης και τον τύπο της χρωστικής στην ίριδα σας, μια λεπτή μεμβράνη που η απόχρωση της μπορεί να ποικίλει από μπλε σε καφέ. Η ίριδα βρίσκεται πίσω από τον κερατοειδή και στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού και περικυκλώνει την κόρη.

Η μελανίνη είναι μια βιολογική χρωστική ουσία που „κατασκευάζεται“ από ειδικά κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Δεν ρυθμίζει μόνο το χρώμα των ματιών σας αλλά και το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών.

Το χρώμα των ματιών, καθώς και το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, καθορίζονται από μια σειρά πληροφοριών που αποθηκεύονται στα γονίδια ενός ατόμου. Ο προσωπικός μας „μυστικός μηχανισμός“ θα μπορούσαμε να το λέγαμε. Ειδικά για τον χρωματισμό των ματιών, υπάρχουν πολλά γονίδια που είναι υπεύθυνα για αυτόν.

Πώς επηρεάζουν τα γονίδια και η μελανίνη το χρώμα των ματιών σας;

Το χρώμα των ματιών σας, όπως αναφέραμε, καθορίζεται γενετικά – σύμφωνα με τις πληροφορίες που αυτά τα γονίδια μεταφέρουν – και αυτά καθορίζουν την ποσότητα και την κατανομή της περιεκτικότητας της μελανίνης στο σώμα. Ως εκ τούτου, για να το πούμε πιο απλά, τα γονίδια σχετίζονται με το χρώμα των ματιών αφού „δίνουν εντολές“ για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση της μελανίνης στην ίριδα.

Όσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει στα μάτια σας, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ματιών σας. Στα μπλε μάτια, η μελανίνη κατανέμεται στο εσωτερικό μέρος, ενώ στα σκούρα μάτια βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος. Στα πράσινα μάτια, η μελανίνη βρίσκεται σε μικρές ποσότητες και στα δύο μέρη της ίριδας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατό να έχετε διαφορετικό χρώμα σε κάθε μάτι. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ετεροχρωμία.

Μπορείτε να προβλέψετε το χρώμα των ματιών του μωρού σας;

" allowfullscreen>

Το καστανό χρώμα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό στα περισσότερα μάτια, γι 'αυτό και το 79% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καστανά μάτια. Περίπου το 8–10% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν μπλε μάτια. Και τέλος, το πράσινο είναι το πιο σπάνιο χρώμα με ελάχιστο ποσοστό 2%.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το καφέ κυριαρχεί πάνω από το μπλε και το πράσινο. Επομένως, σε γενικές γραμμές ένας άνθρωπος με μπλε μάτια έχει συνήθως δύο γονείς με μπλε μάτια και δύο γονείς με μπλε μάτια συνήθως δεν έχουν παιδί με καστανά μάτια.

Κληρονομείται άραγε το χρώμα των ματιών;

Συχνά το χρώμα των ματιών ενός μωρού μπορεί να προβλεφθεί με βάση τα χρώματα των ματιών των γονέων και άλλων συγγενών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι γενετικές παραλλαγές μπορεί να συμβούν και να οδηγήσουν σε απροσδόκητο χρώμα των ματιών στο νεογέννητο.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το χρώμα των ματιών καθοριζόταν από ένα μόνο γονίδιο και ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορούσε να ακολουθήσει ένα απλό μοτίβο κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, πίστευαν ότι οι γονείς που έχουν και οι δύο μπλε μάτια δεν θα μπορούσαν να έχουν παιδί με καστανά μάτια. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πώς αυτό το μοντέλο ήταν πολύ απλοϊκό. Αν και είναι ασυνήθιστο, οι γονείς με μπλε μάτια μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν παιδιά με καστανά μάτια. Η κληρονομιά του χρώματος των ματιών είναι πιο περίπλοκη από ό, τι αρχικά υποψιαζόταν επειδή εμπλέκονται πολλά γονίδια.

Μπορεί το χρώμα των ματιών να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η απάντηση είναι ναι. Παραδόξως, ορισμένα απλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το καθημερινό χρώμα των ματιών μας:

  • Περιβαλλοντική φωτεινότητα και έκθεση στον ήλιο: σίγουρα η πιο κοινή αιτία. Καθώς κινούμαστε από ένα μέρος γεμάτο φως σε ένα σκοτεινότερο, η κόρη του οφθαλμού μας – όπως και η φωτογραφική μηχανή – θα συρρικνωθεί ή θα διασταλεί για να προσαρμοστεί στο φως. Σε πιο φωτεινά περιβάλλοντα, και ειδικά υπό φυσικό φως, μπορούμε να λάβουμε περισσότερες αποχρώσεις στις ίριδες μας. Όταν η κόρη του οφθαλμού διαστέλλεται, για να μας επιτρέψει να δούμε καλύτερα σε πιο σκοτεινά περιβάλλοντα, τα μάτια φαίνονται επίσης πιο σκοτεινά επειδή μόνο ένα μικρό μέρος της ίριδας είναι ορατό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα φουντουκί μάτια μπορεί μερικές φορές να φαίνονται πράσινα ή χρυσά και τα γαλάζια μάτια να φαίνονται γκρίζα. Παρόλο που μια βόλτα στον ήλιο μπορεί να κάνει τα μάτια μας πιο φωτεινά, η συχνότερη έκθεση τους σε αυτόν ενεργοποιεί την διαδικασία περισσότερης παραγωγής μελανίνης (ουσιαστικά είναι η ίδια διαδικασία που μας κάνει να μαυρίζουμε), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σκοτεινά μάτια.Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι οι ακτίνες UV είναι επικίνδυνες για τα μάτια μας. Γι 'αυτό συνιστούμε πάντα να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας.
  • Ηλικία:Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια και ότι αυτό το χρώμα μπορεί να αλλάξει αργότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την γέννα, το σώμα του μωρού καθώς και η παραγωγή μελανίνης ξεκινούν την ανάπτυξη τους, επομένως τα επίπεδα της μελανίνης είναι ακόμα χαμηλά. Κατά κανόνα, το χρώμα των ματιών θα διαμορφωθεί σε ηλικία τριών ετών. Σε μεγαλύτερη ηλικία ωστόσο, τα μάτια μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ανοιχτά, όπως τα μαλλιά γίνονται λευκά. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραγωγή μελανίνης μειώνεται με τη γήρανση.
  • Διάθεση: ενθουσιασμός, θυμός, ευτυχία… είναι αληθινό στο παλιό ρητό που λέει ότι τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής. Τα συναισθήματά μας έχουν τη δύναμη να συστέλλουν ή να διαστέλλουν την κόρη των οφθαλμών μας. Έχει παρατηρηθεί ότι το χρώμα των ματιών εμφανίζεται πιο έντονο ανοιχτό όταν νιώθουμε χαρά και πιο σκούρο σκοτεινό όταν είμαστε θυμωμένοι.
  • Διατροφικές συνήθειες: το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να σκουρύνουν ή να ανοίξουν το φυσικό χρώμα των ματιών σας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι λένε ότι τροφές όπως το σπανάκι και το βιολογικό μέλι μπορούν να ανοίξουν την ένταση της ίριδα και να την κάνουν πιο φωτεινή. Το χαμομήλι και το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, μπορούν να κάνουν τα μάτια σας να φαίνονται πιο σκούρα και ζεστά. Ενώ όλες αυτές οι τροφές είναι σίγουρα καλές για εσάς, δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ικανότητά τους να αλλάζουν μόνιμα το χρώμα των ματιών σας. Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα κάνει τα μάτια σας πιο υγιή και επομένως φωτεινότερα. Αντίθετος, εάν το σώμα σας πάσχει από κάποια ασθένεια, αυτό μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνιση των ματιών σας.
  • Τραυματισμοί: οι τραυματισμοί μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σας. Το τραύμα, για παράδειγμα, μπορεί να χτυπήσει τη μελανίνη που υπάρχει στο μάτι και να προκαλέσει μερική αλλαγή χρώματος.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας με ασφάλεια;





Είναι πανεύκολο: μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας με ένα ζευγάρι εκθαμβωτικών έγχρωμων φακών επαφής! Υπάρχουν διάφοροι τύποι έγχρωμων επαφών εκεί έξω: αποχρώσεις που τονίζουν ή αλλάζουν το φυσικό χρώμα των μάτια σας και τρελά σχέδια για να μετατρέψουν το χρώμα τους για τις απόκριες.… Το Lentiamo φυσικά τα έχει όλα!

Μήπως ξαφνιαστήκατε λίγο τώρα; Τότε ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας σχετικά με το ποιοι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εσάς!

Οι καλύτεροι έγχρωμοι φακοί επαφής σύμφωνα με τους οπτικούς μας

Μην χάσετε τη μεγάλη γκάμα έγχρωμων φακών επαφής που διαθέτουμε με βαθμούς και χωρίς βαθμούς!

Αγοράστε τώρα →



Σας άρεσε το ταξίδι στη μαγεία των χρωμάτων των ματιών; Φροντίστε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!



Πηγές:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα