Αποκλειστικές εκπτώσεις 🔥

Σύνδεση

Γράφοντας από το Νεπάλ - Petra Márová

Τον περασμένο Απρίλη, ένα μικρό βασίλειο στην κορυφή του κόσμου, χτυπήθηκε από σεισμό – τον ισχυρότερο από το 1934. Η χώρα εξακολουθεί να έχει προβλήματα και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο βοηθάνε στην αποκατάσταση των ζημιών. Επειδή δεν υπήρχε τρόπος να στείλουν όλα τα πράγματα που κατάφεραν να μαζέψουν, μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να βοηθήσει με δικά τους έξοδα – και η συνάδελφός μας, Πέτρα Μάροβα (Petra Márová), ταξίδεψε στο Νεπάλ πριν από λίγες εβδομάδες. Καταφέραμε, για τα θύματα του σεισμού, να προσφέρουμε αρκετά πράγματα όπως – αντιβακτηριδιακά τζελ, προμήθειες γραφείου, είδη προσωπικής υγιεινής, παιδικά ρούχα και τα χρήματα. Και όταν γύρισε, την περίμεναν αρκετές ερωτήσεις :)

Ερωτήσεις για την Πέτρα (Petra)

Πώς πήρες την απόφαση να πας στην ανθρωπιστική αποστολή στο Νεπάλ;

Ναι, ήταν μια απόφαση της στιγμής. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που στέλνει πράγματα στο Νεπάλ, έδινε αυτήν την δυνατότητα, να λάβεις μέρος στην εκστρατεία. Δεν είχα καν την ελπίδα ότι θα με επιλέξουν. Το κίνητρό μου ήταν ότι θα μπορούσα να επισκεφτώ ένα μέρος που έχω πάντα έβρισκα πολύ ενδιαφέρον. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αγαπώ τα βουνά, αγαπώ τα ρούχα και τις τσάντες που φτιάχνουν. Αλλά όταν συνειδητοποίησα ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού, ενθουσιάστηκα. Μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποίηση πόση βοήθεια χρειαζόταν οι άνθρωποι εκεί μετά το σεισμό και πως ακόμη και ένα άτομο μπορεί να κάνει την διαφορά. Είδα χωριά που είχαν μετατραπεί σε ένα σωρό από πέτρες και οι δρόμοι είχαν εξαφανιστεί. Οι άνθρωποι εκφράζονται με τεράστια ευγνωμοσύνη για τα ρούχα, χρήματα και ότι φάρμακα μπορούσαμε να φέρουμε. Δεν μπορώ να περιγράψω καν την αίσθηση που νιώσαμε όταν μοιράζαμε τα σχολικά είδη και χνουδωτά παιχνίδια στο τοπικό σχολείο. Ήταν η πρώτη φορά που είχα λάβει μέρος σε κάτι παρόμοιο.

Τι προετοιμασίες έπρεπε να κάνεις γιο ταξίδι αυτό, άδειες, εμβόλια, εκπαίδευση;

Έμαθα πως θα ήμουν μέρος της ομάδας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν την αναχώρηση, άρα δεν είχα και πολύ χρόνο αλλά πήρα για αντιτετανικό. Καλό θα ήταν να είχα κάνει εμβόλιο για τυφοειδή και ηπατίτιδα αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα. Ο γιατρός μας τουλάχιστον μας έδωσε κάποια φάρμακα και αντιβιοτικά σε περίπτωση που χρειαζόταν. Όταν πρόκειται για την εκπαίδευση, υπάρχει μια ομάδα στο Facebook όπου ενημερωθήκαμε για όλα πριν από το ταξίδι μας.

Ποια μέρη καταφέρατε να επισκεφθείτε σε αυτή την όμορφη χώρα

Είχαμε ένα έντονο και αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα αλλά καταφέραμε να δούμε πάρα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο. Είναι μια πολύ διαφορετική χώρα και είδαμε την επικίνδυνη ζούγκλα, τα όμορφα και επιβλητικά βουνά, απίστευτα χαοτική κίνηση σε πόλεις γεμάτες με θορύβους αυτοκινήτων, δρόμους χωρίς διαγράμμιση καθώς και περίτεχνα εντυπωσιακά μοναστήρια που εκπέμπουν ενέργεια. Τα πάντα είναι διαφορετικά εδώ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι το πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι. Δεν έχουν πολλά αλλά είναι διαρκώς χαρούμενοι και γελάνε. Δουλεύουνε σκληρά αλλά δεν στρεσάρονται. Το συνήθης παραδοσιακό φαγητό είναι το, bhat (ρύζι με σος από φακές, πατάτες και σπανάκι) το οποίο και μοιραστήκανε μαζί μας. Οι άγνωστοι σε προσκαλούν στα σπίτια τους για τσάι και μπισκότα και ας μην έχουν πολλά ούτε για αυτούς. Τα παιδάκια ευχαριστιούνται με μικρά πράγματα. Ένας από τους τουριστικούς οδηγούς που είχαμε ήταν „lama“ ( Ο Λάμα = αρχηγός είναι τίτλος για δάσκαλο Ντάρμα από το Θιβέτ. Το όνομα Λάμα μοιάζει πολύ με τον ορισμό Γκούρου από τη Σανσκριτική γλώσσα, μια από τις αρχαιότερες της Ινδίας.), και χάρη σε αυτών είχαμε πρόσβαση σε μέρη που κανονικά απαγορεύεται να πας.


Πήγες για δύο εβδομάδες, πως το συνδύασες με τη δουλειά και εξυπηρέτηση των πελατών;

Δουλεύω σε μια μεγάλη εταιρία που σκέφτεται τους ανθρώπους οπότε δεν ήταν πρόβλημα να πάρω τις ημέρες που χρειαζόμουν. Άλλωστε δεν είμαι μόνη και οι συνάδελφοί μου με κάλυψαν αυτόν τον καιρό.

Σχεδιάζεις κάποιο παρόμοιο ταξίδι σύντομα;

Προς το παρών όχι. Αυτό το ταξίδι ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Αυτή τη στιγμή, δεν σκέφτομαι τι με περιμένει «μετά το Νεπάλ».

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα